måndag 10 augusti 2015

Ny vecka, nytt jobb och nya vanor!


På onsdag börjar jag jobba igen efter en lång härlig ledighet, en välbehövd ledighet efter ett år med mycket jobb och lite ledighet. Men nu är jag redo för jobb igen och jag är även redo att ta hand om min kropp igen. Nu är det slut på semestervanor som har bestått av lite för mycket vin, mat, fika och vila.

Nu ska jag återgå till mina gamla vanor med lunchpromenader och viktväktarmat. Hänger ni med?

Semester i all ära, men ärligt talat så ska det bli skönt att återgå till lite rutiner, stiga upp på morgonen istället för att ha ständig sovmorgon, komma i säng på kvällarna istället för att vara vaken till efter midnatt, äta vid fasta tidpunkter istället för lite nu och då, dricka vin nån gång per månad istället för var och varannan dag, promenera varje dag istället för ibland.

Vattenmelon-slush

Känns som jag vaknade lite för tidigt i dag men eftersom jag börjar jobba på onsdag så var det kanske lika bra. Nu gäller det bara att gå och lägga sig i tid i kväll. Inte det enklaste när man har sommarlovslediga barn.

Tänk att vi fick vakna upp till ännu en dag med sol, så härligt! Så snart ska jag ta mig en kopp te och gå ut och sätta mig i vår sköna loungemöbel. Men eftersom Leif jobbar och barnen lär sova ett tag till får jag äta frukost i ensamhet i dag. Men om jag tar med mig datorn eller ett gäng tidningar går det ingen nöd på mig.


På sommaren och framför allt när det är varmt då äter vi vattenmelon i massor. I år har alla pratat om vattenmelon-slush som man gör direkt i melonen med hjälp av en elvisp. Jag har för mig att videos på det kom redan i fjol, men i år har det exploderat. Även Isak har sett detta och ville så klart prova.

Fast vi blev lite besvikna! Det blev inte så gott som vi trodde så i fortsättningen kommer vi nog äta vattenmelon istället för att dricka den. Ida älskade det men jag och Isak tyckte att den kändes mycket sötare som dryck istället för i bit. Konstigt!

Gör ett hål så att en visp går ner i hålet
Tryck ner vispen och slå igång den så att den börjar vispa.
Häll upp den färdiga slushen i ett glas. Vi tyckte det var lättast att bara hälla utan hjälpmedel,
men vissa använder en halverad plastmugg för att få till en pip som gör det enklare att hälla.
Färdigt!

söndag 9 augusti 2015

Till slut...

Jaha är det dags för sommaren att komma nu!

Men vi passar på att njuta för fullt och sitta i vår nya loungemöbel, perfekt för frukost och vila. Efter två års letande hittade jag äntligen en som jag ville ha. Den som väntar på nå gott….

Extra nöjd är jag med att den passar våra stolar som vi köpte för några veckor sen. Med två nya (matchande) utemöbler vill jag att sommaren varar länge än trots att det snart är dags för jobb. Men även jobbet brukar kännas lättare när det är sol och varmt.

Frukost smakar extra bra utomhus...
…och nu får vi ju sitta så skönt också.
Loungemöbeln placerade vi i paviljongen i år. Vi får se vart den hamnar nästa år.
Vårt nya stora härliga bord med stolar där vi vill äta grillmiddagar i sol och värme
Det vänstra är loungemöbelns armstöd och det högra är baksidan på stolen. Samma lika :)

lördag 8 augusti 2015

Nektarinsalsa

Har ni saknat mig? :)

Jag tog semester från bloggen igår efter att ha skrivit två inlägg per dag nästan hela sommaren. Nu när Leif har börjat jobba borta på veckorna igen är det ofta så mycket som ska göras när han väl kommer hem. Dessutom var det ju riktigt härligt väder (på da'n) igår så jag passade på att vara ute en del också. Så jag kände faktiskt inte för att öppna datorn nånting…och det hör inte till vanligheterna. 

På måndagens tjejmiddag bjöd jag på lax- och bulgursallad toppad med denna nektarinsalsa. Men den är god även till annat än fisk. Grillad kyckling tror jag den skulle vara perfekt till, eller vad tror ni?


Nektarinsalsa
2 nektariner
1 liten bit purjolök
0,5 dl thaichilisås
1 lime, pressad
flingsalt

Pressa saften ur limen och blanda med sweet chili.
Kärna ur och skär nektarinerna i små tärningar. 
Ansa och finstrimla purjolöken. 
Rör ner nektariner och purjo i thaichilisåsen. 
Smaka av med flingsalt.

Fräsch och god salsa med både nektariner och thaichilisås - två favoriter. Den är sur, söt, stark och salt, allt i en perfekt blandning. Det blir inte så jättemycket av denna sats och eftersom den är så god är det nog lika bra att göra dubbel sats på en gång.

torsdag 6 augusti 2015

Ännu en härlig tjejmiddag

Igår hade jag barndomskompisarna här och vi hade sån tur att vi kunde sitta ute på altanen till att börja med. Den här sommaren är man glad för det lilla. Ute i solen drack vi drinkar och åt lite tilltugg innan vi flyttade in till middagen, för då blev det mulet och blåsigt och vi var säkra på att det blåste upp till regn. Molnen blev kvar med regnet slapp vi, men det var ändå rätt skönt att sitta inne. Som vanligt den här sommaren är det inte mycket till värme på kvällarna. Snyft!


Vi åt och drack:
Frozen Strawberry Daiquiri
rågkrustader med skagenröra
cream cheese o thaichilisås med
rågkex, salta kex och tacochips

Ferrari mousserande vin
baguetter
brieost

chaite

onsdag 5 augusti 2015

Applepie Martini

Den här drinken har jag druckit flera gånger den senaste veckan. Ni som följer mig på Instagram (@matro_sara) har sett att den har dykt upp några gånger. 
I kväll är det dags igen för jag vill att alla mina gäster ska få smaka denna godsak.

En f.d jobbarkompis tipsade om den men jag har minskat ner citronmängden och ökat på äppeljuicen för jag tyckte att den första varianten mest smakade citron. Så här bjuder jag på min variant av Applepie Martini.


Applepie Martini 1 glas
2-4 cl vodka
2 cl vaniljsockerlag (se nedan för 2 olika recept)
2 cl färskpressad citron
6 cl äppeljuice
Garnering (till flera glas)
1 klyfta citron
1 tsk socker
1 tsk kanel

Garnering
Förbered glasen en bra stund innan så det hinner stelna. 
Fukta kanten på ett martiniglas med citronklyftan.
Blanda socker och kanel på ett fat och doppa kanten försiktigt runtom. 
Drink
Blanda ingredienserna till drinken i en shaker och fyll på med is. (Detta kan göras någon timme i förväg och förvara i frysen så blir drinken riktigt kall.)
Skaka ordentligt så den blir isande kall. 
Häll upp i glaset och servera genast.

Sommarens fräschaste drink som jag nog kommer dricka i höst också. Äppel- och kaneltemat känns perfekt under hösten, eller hur? Det är inte bara jag som älskar drinken, även måndagens gäster verkade gilla den m-y-c-k-e-t. Hoppas den gör samma succé ikväll.

Skippa vodkan så har du en alkoholfri drink som är minst lika god. Kul för de som inte vill dricka alkohol att också få nå gott och vackert att sippa på.

Vill man ha mer slush-konsistens kan man mixa drinken tillsammans med isbitarna eller låta den stå i frysen lite längre så börjar den frysa. Det låter spännande men jag har inte provat det än, den är god som den är så jag har inte brytt mig om att prova en annan variant.


Vaniljsockerlag
1 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 vaniljstång, både urskrapade frön och stång

Blanda allt i en kastrull, låt koka i ca 3 minuter tills allt socker löst sig.
Låt svalna.
Sila  ev. genom ett kaffefilter för att få bort all vaniljstång.
Förvara i kylskåp.

Vaniljsockerlag - snabbvarianten
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 krm vaniljsocker

Blanda allt i en kastrull, låt koka i ca 3 minuter tills allt socker löst sig.
Låt svalna.
Förvara i kylskåp.


Jag älskar ju att förbereda saker och så här förbereder ni en Applepie Martini på bästa sätt :) 
Vaniljsockerlagen gör jag någon dag i förväg 
Citronen pressar jag på morgonen 
då jag även fixar kanterna på glasen 
Drinken blandar jag ihop nån timme innan den ska serveras och sen får den stå i frysen tills det är dags att dricka.  
Precis innan servering skakar jag den ordentligt tillsammans med 2-4 isbitar och sen häller jag upp den iskalla drinken i glaset. 

Jag älskar kanel så jag vill ha ett tjockt lager med härlig kanel- och sockerblandning.
Den här drinken får man absolut inte dricka med sugrör,
för då går man miste om kanelen som gör det där lilla extra till drinken.
Jag använder mina fina cocktail/champagne/efterrättsglas från Iittalas Essence-serie, har man inte dem eller något martiniglas så går det alldeles utmärkt att använda ett vanligt vinglas för att servera denna martini i.

Middag igen

Åh så underbart! Jag vaknade till sol ännu en dag, hoppas den stannar kvar för i dag är det dags för tjejmiddag hemma hos mig igen (men med nya gäster) - lovely - och vi börjar tidigt för att hinna äta, dricka och surra ordentligt innan Maria måste agera taxichaufför. Under sommaren måste vi kompensera att vi knappt träffas alls under resten av året, så det kan bli lite småhektiskt att hinna träffas så många gånger som möjligt när vi alla tre väl är samlade i Luleå. Men vi brukar lyckas rätt bra.

I torsdags bjöd Maria på underbart god grillmiddag med en ny bekantskap - majskräm. En sötstark kräm med mycket majssmak som passade perfekt till grillat.


Till maten drack vi ett gott och roligt vatten. Har ni sett det tidigare? Kolsyrat vatten med smak av Rieslingdruva. Ha ha jag vet inte om det smakade så mycket alls vattnet egentligen men det var en snygg och rolig etikett i alla fall.

Till efterrätt fick vi en underbart god glutenfri kladdkaka toppad med chokladkräm och dajm. Den måste jag komma ihåg att ta receptet på nu när jag känner så många som vill äta glutenfritt.


Nej, nu ska jag fixa frukost och skynda mig ut i solen. Sen ska jag fixa det sista inför mina gäster kommer - Tårtan ska monteras, drinktillbehören kylas, salladen hackas, bordet dukas, tilltugget fixas och en massa annat roligt. Hörs senare!