söndag 2 augusti 2015

Kalas och mys

Nu har jag bänkat mig i soffan efter en helmysig dag. Jag lyckades slumra lite på soffan i morse efter att jag hade skrivit förra inlägget, precis som jag ville. Efter frukost nummer 2 (fördelen med att stiga upp tidigt :) ) gjorde vi oss i ordning för att åka på kalas till min kusin. Där bjöds vi på en god salladslunch och sen fika på det. Vi var många som ville fira Susanne och sötast var hennes barnbarn Ellen endast 3 veckor gammal. Hur söt kan man bli?!


Väl hemma började jag förbereda lite inför morgondagens tjejmiddag. Jag kokade bulgur, mixade dillolja, vispade ägg, pressade citron och en massa annat. Jag hoppas jag satte rätt ingrediens i rätt bunke. Inte så gott med dill i äggvispet, socker i bulgur eller ost i efterrätten. Jag förberedde så mycket som möjligt eftersom jag i morgon på förmidda'n ska till sjukhuset med Ida och det kan ta tid varnade de för i kallelsen. Det är återbesök för hennes gipsade arm så håll tummarna att allt ser bra ut.

Grillad zucchini

God morgon!

Nu har jag stigit upp alldeles för tidigt igen, men jag ska snart gå och försöka somna om (men lär inte lyckas). Jag är bara uppe för att äta frukost med Leif och Isak som är på väg på fotbollsmatch, dags för 1/8-delsfinal. De tidiga morgonmatcherna hoppar jag över (prioriterar lugna hemma-morgnar) så jag hoppas de vinner så jag får se en match senare i dag.

Medan Isak gör sig i ordning passar jag på att ge er tips på ett enkelt och gott grill-tillbehör.


Grillad zucchini
zucchini
olivolja
örtsalt

Skär zucchinin i sneda skivor så blir de lite större och lättare att hantera på grillen.
Häll på lite olivolja och salt på skivorna.
Grilla några minuter på varje sida. Men kom ihåg att inte ha dem för länge för man vill ha lite tuggmotstånd kvar.

Jag älskar zucchini så det här är ett perfekt tillbehör enligt mig. Mättande, nyttigt och gott! Funkar bra både för de som vill hålla sig till lchf och viktväktarna. Viktväktare kan skippa olivoljan och bara krydda med ett gott örtsalt så blir det noll propoints. Det viktigaste när man grillar zucchini är att absolut inte ha dem för länge på grillen för de blir så mycket godare när de har tuggmotstånd kvar.

lördag 1 augusti 2015

Grillmiddag igen

I dag har vi haft mina föräldrar, min brorsa och hans yngsta barn här på middag och självklart bjöd vi på grillat. Inte så mycket nyheter, utan nu har vi kommit på ett bra koncept som vi ofta kör på. Så varför ändra? Dessutom finns det mycket att välja på så det finns något för alla smaker.


Grillmiddag igen
Från grillen
zucchini
ryggbiff
ribs (revbensspjäll)
Från köket
potatisgratäng
bearnaisesås
mangosalsa
gurkstavar


Nu är det bara att ladda om för nästa middag och den är på måndag för två av mina tjejkompisar. Eftersom grillmästarn inte är hemma då måste jag komma på något annat än grillat att bjuda på. Känns bara så himla konstigt och ovant att försöka komma på mat som inte tillagas på grillen :) Men det ska nog gå bra. Men det blir imorgon för nu ska jag sjunka ner i tv-soffan med en kopp te.

Mandelkaka med bär

Både supermåne och blå måne var det visst i natt. När jag läste det igår var jag rädd för ännu en natt med lite sömn. Men i natt har jag äntligen fått sova. Kunde till och med somna om när jag vaknade till en aning när Leif och Isak for i väg på fotbollsmatch. Den sömnen var välbehövlig och nu ska jag sätta i gång att planera inför de tre kommande middagarna med gäster. Det kommer bli festmiddag varannan dag och rester varannan dag :)

I veckan bakade jag en god kaka med mandelmassa toppad med bär. Som vanligt blev det mest blåbär, men även lite hallon strödde jag på.


Mandelkaka med bär
2 ägg
1,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g mandelmassa
125 g bär
50 g smör el margarin

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver.
Riv mandelmassan.
Rör ner alltsammans i äggsmeten. Blanda försiktigt till en slät smet.
Bred ut smeten i en smord och bröad springform.
Lägg på bären. Hyvla tunna skivor av kallt matfett och lägg ovanpå.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 40-45 min.

En smarrig kaka med mycket smak av mandelmassa. Det hade gärna kunnat vara lite mer bär på kakan för min del. Jag vågade dock inte tillsätta mer bär för jag var rädd att kakan skulle bli för blöt eftersom jag dessutom använde frysta bär. Men jag hade nog kunnat tillsätta lite mer bär utan problem.


Måninfo:
Blå måne: När det är två fullmånar samma månad. Nu i juli var det den 3 och sen den 31.
Supermåne: Månen går extra nära jorden.

fredag 31 juli 2015

Njuter

Solen skiner och det är fredag så nu njuter vi för fullt ute på altan. Det blir bara ett kort mobilinlägg för jag vill inte gå in till datorn.


Innan middag tog vi en god läskande fredagsdrink. Alkoholfritt till barnen och lite alkohol i min. Sen åt vi de godaste grillade hamburgarna. Grillmästarn lyckades än en gång. 

torsdag 30 juli 2015

Solros i väntan på solen

Solen försöker kämpa sig fram men det ligger ett tätt molntäcke i vägen. Få se om den orkar sig fram lite grann åtminstone innan dagen är över. I väntan på solen får jag njuta av denna fina solros som jag fick när jag fyllde år. Tyvärr har jag bara kvar den på bild i dag men när jag ser bilden kommer jag ihåg hur vacker den var i mitt stora fönster.


Nu laddar jag för middag med två barndomskompisar, jag räknar med god grill-middag för det brukar det bli när Maria bjuder. Och till efterrätt blir det nog något smarrigt med choklad. För alla vi tre älskar choklad så det vore dumt att bryta ett vinnande koncept. Följ mig på Instagram (@matro_sara) så får ni se vad jag äter ikväll….

Varm smörgåstårta - stor varm macka

Vilken natt! 
Jag har sovit uruselt, jag som inte brukar ha problem att sova om jag inte blir störd av sjuka och/eller nattvakna barn. Men i natt har jag vaknat flera gånger, vissa gånger hade jag problem att somna om dessutom. Inte likt mig! När det väl var morgon och dags att stiga upp kändes det som att jag inte hade sovit något alls (fast det hade jag ju gjort). Såg nu att det är fullmåne imorgon. Är det månen som spökar även för mig? Ida brukar ju påverkas ibland, fast inte lika ofta nu som när hon var yngre.

Om man vill ha ett avbrott på grillmiddagar är det här ett lättfixat alternativ. Eller kanske passar det bra till sommarlovslediga barn. Vi brukar kalla detta för varm smörgåstårta men tänker man på en vanlig smörgåstårta som ska värmas så låter det allt annat än gott. Så stor varm macka är kanske ett bättre namn. Eller vad tycker ni?


Varm smörgåstårta - stor varm macka
3 halvmånar/skivor Hönökakor eller liknande
Fyllning 1
1 liten zucchini
10 cm purjolök
2 morötter
2 dl crème fraiche tomat och basilika
salt o peppar
Fyllning 2
Lite av fyllning 1
några skivor salami
majskorn
0,5-1 dl crème fraiche
1-2 msk chilisås
1-2 tsk smulad basilika
Topping
Lite fyllning
1 paprika
riven ost

Fyllning 1
Skär zucchinin i bitar, purjolöken i strimlor och riv morötterna.
Bryn allt så det mjuknar men inte får färg.
Rör ner crème fraiche, smaka av med salt och peppar.
Lägg en brödskiva på en bakpappersklädd plåt.
Bred ut ca hälften av fyllningen på brödet.
Fyllning 2
Tillsätt salami i bitar, majs, crème fraiche, chilisås och basilika till det som är kvar av fyllning 1.
Smaka av med salt o peppar.
Lägg på en skiva bröd på fyllning 1.
Bred ut nästan all fyllning 2 på brödet. Men spara lite till översta lagret.
Topping
Lägg på sista brödet.
Bred ut resten av fyllningen.
Lägg på skivad paprika
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter.
Servera med god sallad.


Undrar ni varför jag använder vanlig crème fraiche i fyllning 2? Det är så enkelt att den smaksatta tog slut så jag smaksatte den själv eftersom jag hade vanlig crème fraiche hemma. Konstigare än så var det inte.

Majs tillsatte jag först till fyllning 2 för vi hade kvar bara lite grann från en tidigare middag. Perfekt att göra en sån här lunch eller middag när man har lite rester som behöver ätas upp. Man kan ju fylla detta med nästan vad som helst och det blir ändå gott.

Fyllning 1
Redo för ugn