torsdag 30 juli 2015

Varm smörgåstårta - stor varm macka

Vilken natt! 
Jag har sovit uruselt, jag som inte brukar ha problem att sova om jag inte blir störd av sjuka och/eller nattvakna barn. Men i natt har jag vaknat flera gånger, vissa gånger hade jag problem att somna om dessutom. Inte likt mig! När det väl var morgon och dags att stiga upp kändes det som att jag inte hade sovit något alls (fast det hade jag ju gjort). Såg nu att det är fullmåne imorgon. Är det månen som spökar även för mig? Ida brukar ju påverkas ibland, fast inte lika ofta nu som när hon var yngre.

Om man vill ha ett avbrott på grillmiddagar är det här ett lättfixat alternativ. Eller kanske passar det bra till sommarlovslediga barn. Vi brukar kalla detta för varm smörgåstårta men tänker man på en vanlig smörgåstårta som ska värmas så låter det allt annat än gott. Så stor varm macka är kanske ett bättre namn. Eller vad tycker ni?


Varm smörgåstårta - stor varm macka
3 halvmånar/skivor Hönökakor eller liknande
Fyllning 1
1 liten zucchini
10 cm purjolök
2 morötter
2 dl crème fraiche tomat och basilika
salt o peppar
Fyllning 2
Lite av fyllning 1
några skivor salami
majskorn
0,5-1 dl crème fraiche
1-2 msk chilisås
1-2 tsk smulad basilika
Topping
Lite fyllning
1 paprika
riven ost

Fyllning 1
Skär zucchinin i bitar, purjolöken i strimlor och riv morötterna.
Bryn allt så det mjuknar men inte får färg.
Rör ner crème fraiche, smaka av med salt och peppar.
Lägg en brödskiva på en bakpappersklädd plåt.
Bred ut ca hälften av fyllningen på brödet.
Fyllning 2
Tillsätt salami i bitar, majs, crème fraiche, chilisås och basilika till det som är kvar av fyllning 1.
Smaka av med salt o peppar.
Lägg på en skiva bröd på fyllning 1.
Bred ut nästan all fyllning 2 på brödet. Men spara lite till översta lagret.
Topping
Lägg på sista brödet.
Bred ut resten av fyllningen.
Lägg på skivad paprika
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter.
Servera med god sallad.


Undrar ni varför jag använder vanlig crème fraiche i fyllning 2? Det är så enkelt att den smaksatta tog slut så jag smaksatte den själv eftersom jag hade vanlig crème fraiche hemma. Konstigare än så var det inte.

Majs tillsatte jag först till fyllning 2 för vi hade kvar bara lite grann från en tidigare middag. Perfekt att göra en sån här lunch eller middag när man har lite rester som behöver ätas upp. Man kan ju fylla detta med nästan vad som helst och det blir ändå gott.

Fyllning 1
Redo för ugn

onsdag 29 juli 2015

Svartvinbärsfylld köttrulle med tillbehör

Nu är det dags för årets recepttävling för bloggare anordnad av Cono Sur och Spring Wine o Spirits. En tävling jag även var med i i fjol och hade sen en kanonkväll i Stockholm tillsammans med de andra bloggarna. Här kan ni läsa mer om det. Hoppas på en lika trevlig kväll i år.

I fjol gjorde jag ett recept till det vita vinet men i år valde jag det goda röda vinet istället. Vinet som denna maträtt ska passa till är Cono Surs Organic Cabernet Sauvignon Carmenere.

Det är många moment i detta recept, men låt dig inte avskräckas. Det är många lätta moment och både chutneyn och balsaomicosåsen kan du göra i förväg.


Börja med att göra svartvinbärschutneyn som ska användas till köttet och koka balsamicosåsen som ska reduceras och behöver kokas ett tag. Dessa två moment kan förberedas någon dag i förväg.


Svartvinbärschutney
3,5 dl rensade svarta vinbär
1 tsk finhackad rosmarin
1 rosmarinkvist
0,75 dl muscovadosirap
1 msk balsamvinäger
2 msk vatten
0,5 spansk peppar
1 finhackad schalottenlök

Lägg samtliga ingredienser i en vid kastrull.
Låt koka på svag värme i 15–20 minuter eller tills nästan all vätska kokat bort.
När allt kokat samman ordentligt, ta av kastrullen från plattan och låt kallna.
Ta sedan bort rosmarinkvisten.
Chutneyn ska vara både söt o sur och du kan eventuellt behöva smaka av med mer sirap eller balsamvinäger.


Balsamicosås
0,25 st gul lök, finhackad 
0,5 msk smör 
1 msk tomatpuré 
0,25 dl brun farin 
0,5 dl balsamvinäger 
1,5 dl Cono Surs Organic Cabernet Sauvignon Carmenere
1,5 dl vatten 
2 msk kalvfond
1 krm salt 
0,5 krm svartpeppar 
0,5 msk maizena, majsstärkelse 

Finhacka löken och fräs i smör. 
Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns men gärna får lite färg. 
Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften. 
Rör ner kalvfond, salt och peppar. 
Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. 
Red med majsstärkelse utrört i lite vatten.

Samma dag som det ska ätas är det dags att tillaga det övriga. Börja med köttrullen som sen kan vila lite medan du fortsätter med potatisen. Jag använde såklart älgkött eftersom det är det vi har en massa av i frysen, men vinet sägs passa bäst till nötkött.


Svartvinbärsfylld köttrulle
1 kg kött t.ex. fransyska, rulle
3 dl Norrlandsost (något mildare variant av Västerbottensost)
0,5 dl hackad schalottenlök
1 dl svartvinbärschutney
svartpeppar
salt

Skär upp köttet så att det blir en platta.
Blanda ihop riven ost, hackad lök, svartvinbärschutney och nymalen svartpeppar.
Bred ut blandningen över köttplattan.
Rulla ihop som en rulltårta och knyt med steksnöre.
Salta och peppra köttet på utsidan och stek i smör så att det blir en stekyta.
Stek färdigt på låg värme i ugnen på galler över potatisen (gärna 100 grader om du inte har bråttom så blir köttet mört o gott).


Potatisskivor
Potatis
rosmarin, både torkad och färsk
salt och peppar

Skiva potatisen.
Lägg den i en smord ugnsform.
Salta och peppra.
Smula över torkad rosmarin och lägg färska kvistar av rosmarin på potatisen.
Tillaga i ugnen under köttet tills potatisen är mjuk och god.

Strax innan det är dags att äta och medan kött och potatis är i ugnen är det dags att börja med shiitakegrönsakerna och värma på balsamicosåsen.

Jag använde shiitakesvamp eftersom den är god men även för att den odlas på Mjölkuddsberget i Luleå inte långt ifrån där jag bor. Lite exotiskt och mycket kul.

Lite info: Shiitake svampen kommer från Japan där den anses ha många positiva medicinska effekter. Denna kryddiga svamp, med bra proteiner, rikligt med fiber och b-vitamin, har en tydlig umamismak. Prova några Shiitakesvampar och upplev något annorlunda! Svamp av god kvalitet skall vara fast med hattkanten inrullad.


Shiitake-grönsaker
schalottenlök
shiitakesvamp (eller annan svamp)
sparris
sockerärter

Finhacka löken och stek den mjuk i lite smör. Ta upp den från stekpannan.
Skär sparris i mindre bitar och stek bitarna mjuka i smör. Ta upp den från stekpannan.
Skär sockerärter i mindre bitar.
Stek svampen i torr stekpanna, tillsätt sen en klick smör. Salta och peppra.
Tillsätt lök, sparris och sockerärter.
Vänd runt för att allt ska bli varmt. Men kom ihåg att grönsakerna ska ha kvar lite krispighet.


Dags att äta! 
Skiva upp köttet. 
Servera med potatisskivor, shiitake-grönsakerna, svartvinbärschutney och lite balsamicosås.

Färskpotatispaket på grillen

God morgon!
Vi försöker vända tillbaka dygnet litegrann och det går sisådär. I dag lyckades jag och Ida stiga upp redan halv nio, nu måste vi bara se till att somna i tid ikväll så vi fortsätter komma upp i hyfsad tid resten av veckan också. På måndag ska Ida på återbesök för armen redan klockan 8. Hur ska vi lyckas ta oss upp?

Det är ju ingen hemlighet att vi älskar att använda grillen så mycket som möjligt på sommaren. När den ändå är varm är det lika bra att utnyttja den till fullo, så varför inte göra även potatisen på grillen?!


Färskpotatispaket på grillen
färskpotatis (rå)
purjolök
smör
salt

Tvätta eller skala potatisen.
Skär den i ganska små klyftor, skivor eller bitar.
Skölj och skiva purjolöken.
Lägg potatis på folieark tillsammans med lite purjolök.
Salta och lägg på en smörklick.
Vik ihop foliet till små paket.
Lägg på grillen i 20-30 minuter beroende på potatisens storlek och värme på grillen. 
Känn med potatissticka att de är mjuka och klar.

Vi använder ca 1-2 normalstora potatisar till varje foliepaket. Olivia som inte är så mycket för potatis älskar när vi har dessa potatispaket och Ida som nästan alltid älskar potatis älskar även den här varianten. Vilken tur :) Kom ihåg att göra flera paket per person för detta är försvinnande gott.

Potatis, majs, fyllda champinjoner, kyckling, kött och vitlöksbröd fixat på grillen.
Till det åt vi också pepparsås och sallad.

tisdag 28 juli 2015

Blåbär-smoothie

Mina barn äter/dricker smoothie lite i omgångar. Det kan gå jättelänge ibland mellan gångerna men där emellan kan de dricka flera per dag. Den här varianten gör de nog oftast eftersom vi ofta har mycket blåbär i frysen. Extra gott är det att dricka ur nya fina glas/flaskor. Jag älskar dessa flaskor med lock och hål för sugrör. De är snygga och man slipper eventuellt spill.


Blåbär-smoothie 1 port
1,5 dl frysta blåbär
1 dl yoghurt
1 dl mjölk

Kör allt i en mixer tills allt har blandats ordentligt.
Späd eventuellt med mer mjölk om du vill ha en lösare konsistens.
Drick och njut!

Jag är så glad att mina barn älskar den här sockerfria varianten, många av deras kompisar tycker den är för osöt. Ett perfekt mellanmål eller frukost, Olivia blandar ibland i ordning en smoothie på kvällen för att snabbt få i sig lite energi innan hon ska till skolan.

Ni som är observanta ser att bilden togs före Ida var tvungen att gispa armen.
Fast om jag kommer ihåg rätt så har hon sprickan redan där :(

Tänk att vi fick en dag med sol, så himla härligt. Den här sommaren njuter man till fullo de få dagar det är sol och varmt. I fjol trodde man knappt att det kunde bli kallt och i år tror man knappt det kan bli varmt. Ifjol köpte vi en AC, i år står den oanvänd och vi vill köpa en terassvärmare.

Svartvinbärschutney

Våra svarta vinbär börja så smått mogna men än får vi vänta ett tag på dem. När jag kokade denna chutney använde jag bär som vi hade kvar i frysen, men nästa gång kan jag kanske använda färska nyplockade.


Svartvinbärschutney
3,5 dl rensade svarta vinbär
1 tsk finhackad rosmarin
1 rosmarinkvist
0,75 dl muscovadosirap
1 msk balsamvinäger
2 msk vatten
0,5 spansk peppar
1 finhackad schalottenlök

Lägg samtliga ingredienser i en vid kastrull.
Låt koka på svag värme i 15–20 minuter eller tills nästan all vätska kokat bort.
När allt kokat samman ordentligt, ta av kastrullen från plattan och låt kallna.
Ta sedan bort rosmarinkvisten.
Chutneyn ska vara både söt o sur och du kan eventuellt behöva smaka av med mer sirap eller balsamvinäger.

Jag älskar kombinationen av sött och surt som jag lyckades få till även här. Den här chutneyn kommer jag använda till älgkött till hösten. Muscovadosirapen är inte bara söt utan man kan ana lite lakritssmak också.


Solen skiner. Jippie! Hoppas det håller i sig eftersom jag väntar fikabesök på eftermidda'n. Sitter just nu och funderar på om det blir frysrensningsfika eller om jag ska baka nånting. Googlar och hittar några roliga recept, det som är mindre roligt är att jag saknar de flesta ingredienserna eftersom kylskåpet gapar tomt. Så ska det bakas måste det handlas.

måndag 27 juli 2015

Kall varm macka

Efter gårdagskvällens oväder med blåst och regn trodde jag att hösten hade kommit för att stanna. Det var dessutom så mörkt som det bara brukar vara under senhösten innan snön har lagt sig. Men vi hade tur och ovädret gick snabb förbi, i dag på eftermiddan fick vi till och med se lite sol. Oj, vad jag njuter så fort solen visar sig. 

Vid middagstid for jag in till stan för att möta upp två kompisar för lite mat, fika och skvaller. När jag åkte hemifrån var det soligt och varmt men när vi väl satt på den uppvärmda uteserveringen blåste det och blev riktigt kallt innan vi hade ätit upp. Så vi betalade och gick till ett annat ställe - inomhus - för att ta efterrätten.


Vi åt alla en grillad surdegsmacka Kyckling Alfredo, som lät godare än den var. Två hårt rostade brödskivor som de hade lagt en kall ganska smaklös kycklingröra emellan. Lite mer fantasi (och smakkänsla) hade man kunnat önska sig. Och varför fick vi teet en halvtimme före mackan? Men det är ju alltid kul att träffas och surra...

På torsdag ska vi träffas hemma hos en av tjejerna istället, då lär maten bli mycket godare. Varför envisas man med att äta ute när det oftast alltid är så mycket godare hemma hos folk. Eller är det jag som har tur och bara känner matlagningskunniga personer.

Kanelkrans

Till min födelsedag var jag lite i valet och kvalet om jag skulle baka bullar eller inte. När jag sen såg en smarrig vaniljkrans på Instagram bestämde jag mig för att göra en kanelkrans (eftersom jag tycker bättre om kanelbullar än vaniljbullar). Det går ju så fort när man bakar en stor bulle istället för flera små, både vid utbakningen och gräddningen sparar man tid.


Kanelkrans
Deg
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
1-2 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning
100 gsmör
2 msk kanel
1 dl socker
Ev. garnering
florsocker
vatten

Deg
Smält smöret i en kastrull. Häll sedan i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll på degspadet. Rör om så att jästen löser upp sig.
Blanda i salt, socker och kardemumma.
Tillsätt vetemjölet lite åt gången tills du får en smidig deg. 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
Fyllning
Blanda ihop allt till fyllningen.
Knåda degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel som är ca 1 cm tjock.


Bred på smörblandningen på degplattan. 
Rulla ihop till en rulle.
Dela rullen med en kniv på längden men låt de sitta ihop högst upp.


Tvinna/fläta degbitarna så att fyllningen hela tiden hamnar utåt.


Skär loss biten du lät sitta ihop och tvinna ev. den sista biten också. 
Gör sedan en ring av den och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.


Låt jäsa 20-30 minuter under bakduk.
Pensla ovansidan av kransen med smält smör och strö på ännu mer kanel och socker. 
Grädda sedan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30-35 minuter.
Låt sedan kransen svalna på galler under bakduk. 
Garnering
Vid servering: Blanda ihop florsocker och vatten tills den får en tjock rinnig konsistens. Droppa/häll på kransen för att den ska bli lite finare.


Eftersom vi inte skulle bli så många på mitt kalas (det har ju varit en hel del kalas den här våren och sommaren) så frös jag ner stora delar av kransen. Florsockergarneringen ringlar jag då på när det väl är dags att äta bulla, dvs jag fryser utan den.