onsdag 29 juli 2015

Färskpotatispaket på grillen

God morgon!
Vi försöker vända tillbaka dygnet litegrann och det går sisådär. I dag lyckades jag och Ida stiga upp redan halv nio, nu måste vi bara se till att somna i tid ikväll så vi fortsätter komma upp i hyfsad tid resten av veckan också. På måndag ska Ida på återbesök för armen redan klockan 8. Hur ska vi lyckas ta oss upp?

Det är ju ingen hemlighet att vi älskar att använda grillen så mycket som möjligt på sommaren. När den ändå är varm är det lika bra att utnyttja den till fullo, så varför inte göra även potatisen på grillen?!


Färskpotatispaket på grillen
färskpotatis (rå)
purjolök
smör
salt

Tvätta eller skala potatisen.
Skär den i ganska små klyftor, skivor eller bitar.
Skölj och skiva purjolöken.
Lägg potatis på folieark tillsammans med lite purjolök.
Salta och lägg på en smörklick.
Vik ihop foliet till små paket.
Lägg på grillen i 20-30 minuter beroende på potatisens storlek och värme på grillen. 
Känn med potatissticka att de är mjuka och klar.

Vi använder ca 1-2 normalstora potatisar till varje foliepaket. Olivia som inte är så mycket för potatis älskar när vi har dessa potatispaket och Ida som nästan alltid älskar potatis älskar även den här varianten. Vilken tur :) Kom ihåg att göra flera paket per person för detta är försvinnande gott.

Potatis, majs, fyllda champinjoner, kyckling, kött och vitlöksbröd fixat på grillen.
Till det åt vi också pepparsås och sallad.

tisdag 28 juli 2015

Blåbär-smoothie

Mina barn äter/dricker smoothie lite i omgångar. Det kan gå jättelänge ibland mellan gångerna men där emellan kan de dricka flera per dag. Den här varianten gör de nog oftast eftersom vi ofta har mycket blåbär i frysen. Extra gott är det att dricka ur nya fina glas/flaskor. Jag älskar dessa flaskor med lock och hål för sugrör. De är snygga och man slipper eventuellt spill.


Blåbär-smoothie 1 port
1,5 dl frysta blåbär
1 dl yoghurt
1 dl mjölk

Kör allt i en mixer tills allt har blandats ordentligt.
Späd eventuellt med mer mjölk om du vill ha en lösare konsistens.
Drick och njut!

Jag är så glad att mina barn älskar den här sockerfria varianten, många av deras kompisar tycker den är för osöt. Ett perfekt mellanmål eller frukost, Olivia blandar ibland i ordning en smoothie på kvällen för att snabbt få i sig lite energi innan hon ska till skolan.

Ni som är observanta ser att bilden togs före Ida var tvungen att gispa armen.
Fast om jag kommer ihåg rätt så har hon sprickan redan där :(

Tänk att vi fick en dag med sol, så himla härligt. Den här sommaren njuter man till fullo de få dagar det är sol och varmt. I fjol trodde man knappt att det kunde bli kallt och i år tror man knappt det kan bli varmt. Ifjol köpte vi en AC, i år står den oanvänd och vi vill köpa en terassvärmare.

Svartvinbärschutney

Våra svarta vinbär börja så smått mogna men än får vi vänta ett tag på dem. När jag kokade denna chutney använde jag bär som vi hade kvar i frysen, men nästa gång kan jag kanske använda färska nyplockade.


Svartvinbärschutney
3,5 dl rensade svarta vinbär
1 tsk finhackad rosmarin
1 rosmarinkvist
0,75 dl muscovadosirap
1 msk balsamvinäger
2 msk vatten
0,5 spansk peppar
1 finhackad schalottenlök

Lägg samtliga ingredienser i en vid kastrull.
Låt koka på svag värme i 15–20 minuter eller tills nästan all vätska kokat bort.
När allt kokat samman ordentligt, ta av kastrullen från plattan och låt kallna.
Ta sedan bort rosmarinkvisten.
Chutneyn ska vara både söt o sur och du kan eventuellt behöva smaka av med mer sirap eller balsamvinäger.

Jag älskar kombinationen av sött och surt som jag lyckades få till även här. Den här chutneyn kommer jag använda till älgkött till hösten. Muscovadosirapen är inte bara söt utan man kan ana lite lakritssmak också.


Solen skiner. Jippie! Hoppas det håller i sig eftersom jag väntar fikabesök på eftermidda'n. Sitter just nu och funderar på om det blir frysrensningsfika eller om jag ska baka nånting. Googlar och hittar några roliga recept, det som är mindre roligt är att jag saknar de flesta ingredienserna eftersom kylskåpet gapar tomt. Så ska det bakas måste det handlas.

måndag 27 juli 2015

Kall varm macka

Efter gårdagskvällens oväder med blåst och regn trodde jag att hösten hade kommit för att stanna. Det var dessutom så mörkt som det bara brukar vara under senhösten innan snön har lagt sig. Men vi hade tur och ovädret gick snabb förbi, i dag på eftermiddan fick vi till och med se lite sol. Oj, vad jag njuter så fort solen visar sig. 

Vid middagstid for jag in till stan för att möta upp två kompisar för lite mat, fika och skvaller. När jag åkte hemifrån var det soligt och varmt men när vi väl satt på den uppvärmda uteserveringen blåste det och blev riktigt kallt innan vi hade ätit upp. Så vi betalade och gick till ett annat ställe - inomhus - för att ta efterrätten.


Vi åt alla en grillad surdegsmacka Kyckling Alfredo, som lät godare än den var. Två hårt rostade brödskivor som de hade lagt en kall ganska smaklös kycklingröra emellan. Lite mer fantasi (och smakkänsla) hade man kunnat önska sig. Och varför fick vi teet en halvtimme före mackan? Men det är ju alltid kul att träffas och surra...

På torsdag ska vi träffas hemma hos en av tjejerna istället, då lär maten bli mycket godare. Varför envisas man med att äta ute när det oftast alltid är så mycket godare hemma hos folk. Eller är det jag som har tur och bara känner matlagningskunniga personer.

Kanelkrans

Till min födelsedag var jag lite i valet och kvalet om jag skulle baka bullar eller inte. När jag sen såg en smarrig vaniljkrans på Instagram bestämde jag mig för att göra en kanelkrans (eftersom jag tycker bättre om kanelbullar än vaniljbullar). Det går ju så fort när man bakar en stor bulle istället för flera små, både vid utbakningen och gräddningen sparar man tid.


Kanelkrans
Deg
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
1-2 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning
100 gsmör
2 msk kanel
1 dl socker
Ev. garnering
florsocker
vatten

Deg
Smält smöret i en kastrull. Häll sedan i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll på degspadet. Rör om så att jästen löser upp sig.
Blanda i salt, socker och kardemumma.
Tillsätt vetemjölet lite åt gången tills du får en smidig deg. 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
Fyllning
Blanda ihop allt till fyllningen.
Knåda degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel som är ca 1 cm tjock.


Bred på smörblandningen på degplattan. 
Rulla ihop till en rulle.
Dela rullen med en kniv på längden men låt de sitta ihop högst upp.


Tvinna/fläta degbitarna så att fyllningen hela tiden hamnar utåt.


Skär loss biten du lät sitta ihop och tvinna ev. den sista biten också. 
Gör sedan en ring av den och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.


Låt jäsa 20-30 minuter under bakduk.
Pensla ovansidan av kransen med smält smör och strö på ännu mer kanel och socker. 
Grädda sedan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30-35 minuter.
Låt sedan kransen svalna på galler under bakduk. 
Garnering
Vid servering: Blanda ihop florsocker och vatten tills den får en tjock rinnig konsistens. Droppa/häll på kransen för att den ska bli lite finare.


Eftersom vi inte skulle bli så många på mitt kalas (det har ju varit en hel del kalas den här våren och sommaren) så frös jag ner stora delar av kransen. Florsockergarneringen ringlar jag då på när det väl är dags att äta bulla, dvs jag fryser utan den.

söndag 26 juli 2015

Dumlehavrekakor

Oj vad det mörknar ute nu, snart kommer nog regnet som de hotat om och som visst ska hålla i sig över i morgon också. Perfekt då blir det ytterligare en städdag!Har fortfarande mycket kvar att sortera, rensa och sätta in i skåp. Ommöbleringar har en tendens att dra ut på tiden.

Detta tråkväder är inte bara ett perfekt städväder, det är även ett perfekt bakväder. Havrekakor är så himla gott, dessa med dumlekola i blir extra lite godare. Eftersom det inte är nå mjöl i dessa kakor är de superenkla att göra glutenfria, byt bara ut vanligt havregryn mot glutenfritt.


Dumlehavrekakor
150 g smör
3,5 dl havregryn (ev. glutenfritt)
1 dl strösocker
15 Dumlekola 

Smält smöret och rör ner havregryn och strösocker.
Hacka dumlen i småbitar och arbeta in dem i smeten.
Klicka ut matskedar i formarna tills all smet är slut i bunken.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca10 minuter.
Låt svalna helt innan du (tjuv)smakar dem.

Välj valfri storlek på formarna beroende på hur stora/små kakor du vill ha. Jag valde minsta bullfomarna och tyckte det blev en bra kak-storlek. Älskar verkligen havresmak på kakor och den senaste tiden har det blivit en hel del bakande med havregryn.

Älgkebab i solen

Vilken härlig kväll vi fick i går! 

Hotet om regn blev några få droppar precis när vi dukade ut, men solen vann och stannade sen kvar resten av kvällen. Efter vår sena middag satt jag kvar länge ute och njöt av kvällssolen med en kopp te och choklad. Bästa avslutet på en god middag.

Till middag grillade/stekte vi älgskav i muurikkan, som vi kryddade med salt, peppar och vanlig grillkrydda. Sen åt vi det i pitabröd tillsammans med sallad, tomat, lök och orientdressing. Så himla gott det var, detta kommer vi göra om snart igen.

Mums, det här kommer vi äta snart igen.
Det fungerar att sätta muurikkan på vanliga gasolgrillen också. Det kanske inte var opitmalt, men det fungerade.

Nu ska jag duka fram en stor god frukost, varma baguetter, finn crisp, skinka, salami, ost, grönsaker, melon, ägg, juice och te kommer finnas på vårt bord i dag. Bästa sättet att börja dagen på!