måndag 27 juli 2015

Kall varm macka

Efter gårdagskvällens oväder med blåst och regn trodde jag att hösten hade kommit för att stanna. Det var dessutom så mörkt som det bara brukar vara under senhösten innan snön har lagt sig. Men vi hade tur och ovädret gick snabb förbi, i dag på eftermiddan fick vi till och med se lite sol. Oj, vad jag njuter så fort solen visar sig. 

Vid middagstid for jag in till stan för att möta upp två kompisar för lite mat, fika och skvaller. När jag åkte hemifrån var det soligt och varmt men när vi väl satt på den uppvärmda uteserveringen blåste det och blev riktigt kallt innan vi hade ätit upp. Så vi betalade och gick till ett annat ställe - inomhus - för att ta efterrätten.


Vi åt alla en grillad surdegsmacka Kyckling Alfredo, som lät godare än den var. Två hårt rostade brödskivor som de hade lagt en kall ganska smaklös kycklingröra emellan. Lite mer fantasi (och smakkänsla) hade man kunnat önska sig. Och varför fick vi teet en halvtimme före mackan? Men det är ju alltid kul att träffas och surra...

På torsdag ska vi träffas hemma hos en av tjejerna istället, då lär maten bli mycket godare. Varför envisas man med att äta ute när det oftast alltid är så mycket godare hemma hos folk. Eller är det jag som har tur och bara känner matlagningskunniga personer.

Kanelkrans

Till min födelsedag var jag lite i valet och kvalet om jag skulle baka bullar eller inte. När jag sen såg en smarrig vaniljkrans på Instagram bestämde jag mig för att göra en kanelkrans (eftersom jag tycker bättre om kanelbullar än vaniljbullar). Det går ju så fort när man bakar en stor bulle istället för flera små, både vid utbakningen och gräddningen sparar man tid.


Kanelkrans
Deg
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
1-2 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning
100 gsmör
2 msk kanel
1 dl socker
Ev. garnering
florsocker
vatten

Deg
Smält smöret i en kastrull. Häll sedan i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll på degspadet. Rör om så att jästen löser upp sig.
Blanda i salt, socker och kardemumma.
Tillsätt vetemjölet lite åt gången tills du får en smidig deg. 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
Fyllning
Blanda ihop allt till fyllningen.
Knåda degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel som är ca 1 cm tjock.


Bred på smörblandningen på degplattan. 
Rulla ihop till en rulle.
Dela rullen med en kniv på längden men låt de sitta ihop högst upp.


Tvinna/fläta degbitarna så att fyllningen hela tiden hamnar utåt.


Skär loss biten du lät sitta ihop och tvinna ev. den sista biten också. 
Gör sedan en ring av den och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.


Låt jäsa 20-30 minuter under bakduk.
Pensla ovansidan av kransen med smält smör och strö på ännu mer kanel och socker. 
Grädda sedan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30-35 minuter.
Låt sedan kransen svalna på galler under bakduk. 
Garnering
Vid servering: Blanda ihop florsocker och vatten tills den får en tjock rinnig konsistens. Droppa/häll på kransen för att den ska bli lite finare.


Eftersom vi inte skulle bli så många på mitt kalas (det har ju varit en hel del kalas den här våren och sommaren) så frös jag ner stora delar av kransen. Florsockergarneringen ringlar jag då på när det väl är dags att äta bulla, dvs jag fryser utan den.

söndag 26 juli 2015

Dumlehavrekakor

Oj vad det mörknar ute nu, snart kommer nog regnet som de hotat om och som visst ska hålla i sig över i morgon också. Perfekt då blir det ytterligare en städdag!Har fortfarande mycket kvar att sortera, rensa och sätta in i skåp. Ommöbleringar har en tendens att dra ut på tiden.

Detta tråkväder är inte bara ett perfekt städväder, det är även ett perfekt bakväder. Havrekakor är så himla gott, dessa med dumlekola i blir extra lite godare. Eftersom det inte är nå mjöl i dessa kakor är de superenkla att göra glutenfria, byt bara ut vanligt havregryn mot glutenfritt.


Dumlehavrekakor
150 g smör
3,5 dl havregryn (ev. glutenfritt)
1 dl strösocker
15 Dumlekola 

Smält smöret och rör ner havregryn och strösocker.
Hacka dumlen i småbitar och arbeta in dem i smeten.
Klicka ut matskedar i formarna tills all smet är slut i bunken.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca10 minuter.
Låt svalna helt innan du (tjuv)smakar dem.

Välj valfri storlek på formarna beroende på hur stora/små kakor du vill ha. Jag valde minsta bullfomarna och tyckte det blev en bra kak-storlek. Älskar verkligen havresmak på kakor och den senaste tiden har det blivit en hel del bakande med havregryn.

Älgkebab i solen

Vilken härlig kväll vi fick i går! 

Hotet om regn blev några få droppar precis när vi dukade ut, men solen vann och stannade sen kvar resten av kvällen. Efter vår sena middag satt jag kvar länge ute och njöt av kvällssolen med en kopp te och choklad. Bästa avslutet på en god middag.

Till middag grillade/stekte vi älgskav i muurikkan, som vi kryddade med salt, peppar och vanlig grillkrydda. Sen åt vi det i pitabröd tillsammans med sallad, tomat, lök och orientdressing. Så himla gott det var, detta kommer vi göra om snart igen.

Mums, det här kommer vi äta snart igen.
Det fungerar att sätta muurikkan på vanliga gasolgrillen också. Det kanske inte var opitmalt, men det fungerade.

Nu ska jag duka fram en stor god frukost, varma baguetter, finn crisp, skinka, salami, ost, grönsaker, melon, ägg, juice och te kommer finnas på vårt bord i dag. Bästa sättet att börja dagen på!

lördag 25 juli 2015

Cornflakespaj med rabarber

Här skruvas det Ikea-skåp så det står härliga till. Ja inte av mig då för jag skurar för fullt. Så fort ett skåp flyttas ska väggar, tak och golv torkas och sen ska det nya skåpet torkas innan det ställs på plats. Men snart står alla skåp där de ska och det roliga kan börja. Det roligaste kommer att bli att fylla mitt nya vitrinskåp med en massa fina glas, skålar och fat.

Med en rabarberdjungel i trädgården är det självklart att det finns rabarberpaj på alla sommarkalas. Och lika självklart är det att jag måste variera pajerna lite, nu senaste blev det en variant med corn flakes.


Cornflakespaj med rabarber
7,5 dl rabarber
0,75-1 dl socker
0,75 msk potatismjöl
Smulpaj
125 g smör
5 dl cornflakes smulas
1,5 dl vetemjöl
0,75 dl socker

Lägg rabarbern i botten av en ugnsform.
Blanda socker och potatismjöl och strö det över rabarbern.
Smält smöret.
Smula cornflakes med handen ner i en bunke.
Blanda vetemjöl och socker med cornflakes.
Häll det smälta smöret i blandningen och rör om.
Lägg cornflaksenröran ovanpå rabarbern i formen.
Grädda i 225 grader i ca 20 min. 

Isak tyckte den var lite hård, men jag tror andra skulle kalla den krispig. Jag hade den mindre mängden socker till rabarbern och jag tyckte pajen var lite väl sur så nästa gång provar jag med mer socker.

Om den ska vara mjölkfri är det bara att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin. Den borde bli god och vara enkel att göra glutefri också, se till att de corn flakes du använder är glutenfria och använd en glutenfri mjölmix eller kanske det glutenfria havremjölet som finns nu.

Glass-skålar

När jag fyllde år fick jag fina rosa glass-skålar av kartong med plastskedar av Ida. Undra varför en glasstokig tjej ger sin mamma fina rosa skålar som man ska äta glass i? Jo, för att man själv vill äta glass ur dem. Smart tjej! Och vad passar bättre att muntra upp en nygipsad tjej med än att hon får använda de nya fina skålarna.

Visst är det fina skålar?
Åh vad gott det ser ut….
Jag måste bara provsmaka lite.

fredag 24 juli 2015

Smörgåstårta - Favoriten

I dag blev det äntligen en tur till Ikea och jag fick köpa lite smått och gott som jag länge velat ha. Så nu sitter jag ute och njuter av den sista kvällssolen på altanen och Leif är inne och monterar möbler. Bra arbetsfördelning :) När han är klar med alla hyllor och skåp ska jag äntligen få rensa, sortera och få lite ordning både här och där. Perfekt jobb nu när det visst ska regna i flera dagar (igen).

Jag klarar knappt att skriva ner det här receptet för jag blir så sugen på att äta smörgåstårta igen. Många tror att det är svårt att göra smörgåstårta och vågar inte prova utan köper hellre. Men det är ju jätteenkelt att göra och inget man behöver oroa sig för.


Smörgåstårta - Favoriten

Dagen före servering
Kantskär
36 skivor Rasker rostbröd, både vanlig och fiber använde jag

Blanda ihop allt till lager 1
5 kokta ägg
200 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar

Blanda ihop allt till lager 2
ca 15 (ganska små) skivor skinka, klippt i små bitar
2 små burkar krossad ananas, avrunnen
1 burk crème fraiche
1 msk majonäs
salt o peppar

Blanda ihop allt till lager 3
ca 100 g bredbar leverpastej
ca 100 g gurksallad
lite grädde för att göra det smidigare

Vispa ihop allt till täcklagret
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs

Montering
Lägg 9 skivor fiberbröd på ett fat. Ev. behöver några skivor delas för att passa på fatet.
Bred på äggblandningen.
Lägg på 9 skivor vitt bröd. 
Bred på skinkblandningen.
Lägg på ytterligare 9 skivor fiberbröd. 
Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på de sista 9 skivorna vitt bröd.
Bred på täcklagret. 
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.


Samma dag som servering
Garnera med
krossade ostbågar runt om
tunna gurkskivor
3 kokta ägg
0,5-1 kg oskalade räkor som skalas
physalis
vindruvor
körbärstomater
konserverade mandarinklyftor
machésallad
stjärnfrukt

Det här var riktigt gott och jag tror verkligen det här är mina favoritfyllningar och favoritgarnering. Jag vill ha mycket frukt och grönsaker på smörgåstårtor. Leverpastej kan ta över smaken över hela tårtan så ta inte för mycket av det lagret, den här mängden är perfekt enligt mig. De andra två fyllningarna kan man ta lite mer av om man vill eftersom ingen av de smakerna är speciellt dominant.