fredag 26 juni 2015

Chokladmuffins med havregömma

Nu har vi landat hemma i Luleå efter en underbar vecka i Cala Bona på Mallorca. Hur bra vi än har haft det så är det skönt att komma hem. Fast lite bättre väder hade vi nog hoppats på, men det sägs ju att värmen är på väg. Den som väntar på nå gott…

Efter en snabb-middag hamnade vi i soffan med en god kopp chai-te med skummad mjölk (en vecka sen senast) och en chokladmuffins med havregömma. Hembakat var också nå jag längtade efter så vilken tur att jag hade nå gott i frysen.


Chokladmuffins med havregömma
Chokladmuffins
1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Havregömma
75 g smör
0,5 dl socker
2 msk kakao
1,5 dl havregryn

Chokladmuffins
Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna.
Vispa smöret och resten av sockret poröst.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet.
Häll smeten i 12 st muffinsformar till max 3/4 av formen.
Havregömma
Smält smöret.
Tag av ifrån plattan och rör ner övriga ingredienser.
Fördela massan jämnt över alla muffins.
Grädda i 175 gr i ca 18 min.

Denna chokladmuffins är så saftig och god, annars brukar jag tycka att muffins är rätt torrt och tråkigt. Ni måste prova den här varianten antingen med eller utan havregömma. Den är faktiskt god även utan havregömma, men den goda havrechokladen gör det där lilla extra. Men om man vill garnera eller ha frosting så är det bäst att bara göra en ren muffins.

onsdag 24 juni 2015

Aubergine- och mozzarellagratäng

Nu är vi tillbaka på hotellrummet för lite vila innan vi ska ut och äta. Så skönt och välbehövligt att ta det lite lugnt efter en dag i solen. Vi bloggar, läser, kollar på iPad, surrar och tar det allmänt lugnt i nån timme innan vi är redo att ge oss ut på "sta'n". I kväll ska vi på vår favoritrestaurang där vi lär äta italienskt - pizza och pasta.

Det här är ju en matblogg och inte en reseblogg så det är väl bäst att jag ger er ett recept också. En av sakerna vi saknar hemifrån är att grilla och göra goda tillbehör. Men snart är vi hemma igen och kommer kunna grilla resten av sommaren. Hoppas på riktigt grillväder resten av sommaren. Denna goda gratäng kommer vi i alla fall göra fler gånger i sommar.


Aubergine- och mozzarellagratäng
Tomatsås
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk olivolja
1 brk krossade tomater
1 tsk oregano eller timjan
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Stek lök och vitlök utan att de tar färg.
Blanda i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt koka i minst 15 min.

Resten av gratängen
2 auberginer
1-2 tsk salt
olivolja
3 bollar mozzarella
röd pesto
parmesanost

Skala och skär auberginen i tunna skivor. Salta i durkslag.
Smörj en plåt, grädda skivorna i 190 grader i 20 minuter.
Sätt tomatsås i botten på en gratängform. 
Varva aubergineskivor med skivor av mozarellaosten i två lager. Bred ett lager pesto på mozarellan.
Häll på resten av tomatsåsen.
Strö parmesanost överst.
Grädda i 200 grader i 30 minuter.

Den här gratängen är ett perfekt tillbehör till grillat till exempel och man saknar verkligen inte potatis eller liknande. Smakrik, mättande och med såå goda smaker. Ibland använder jag även lite zucchini och inte bara aubergine eftersom jag älskar zucchini och försöker få med det lite nu och då i maträtterna.

Jag brukar göra dubbel sats av tomatsåsen och frysa ner hälften så går det snabbt att göra gratängen nästa gång. Eller så kan man använda tomatsåsen till pizza eller pasta, en god tomatsås har man alltid användning för.

Morgonsol

Ännu en morgon vid poolen. Det är så lugnt, skönt o vackert vid den här tiden. 

Det kommer nog bli riktigt varmt idag, för redan nu bränner solen ordentligt. Igår  var det mycket svalare på morgonen pga molnen men sen blev det kanonvarmt. Med tanke på hur varmt det är redan nu, klockan sju, kanske även jag måste tillbringa dagen i poolen idag. Kors i taket. 

tisdag 23 juni 2015

Morgonstund...

I morse när jag vaknade och övriga familjen fortfarande låg o sov smög jag ner till poolen och la mig i en solsäng med min bok. Dessutom passade jag på att ta några kort när det var i stort sätt tomt på området.

Stora poolen med hotellet i bakgrunden och till höger skymtar man poolbaren.
Barnpoolen och längre bort finns en babypool dessutom
Utsikten över havet. Så vackert!
Efter en timmes lugn o ro med min spännande bok gick jag upp på rummet och fixade frukost medan familjen vaknade till en efter en. I morse var det lite molnigt men nu verkar det spricka upp och vi är på väg ner till poolområdet igen, jag för att läsa och Ida för att bada.

måndag 22 juni 2015

Tapasdate

Nu är klockan snart elva på kvällen och jag sitter ute på balkongen i ett sommarvarmt Mallorca. Så härligt med dessa varma och mörka kvällar på balkongen med en kopp te och musik från grannhotellet. I Luleå blir det ju aldrig mörkt på sommaren så vi är inte speciellt vana med värme OCH mörkt.

I kväll har jag och Leif varit i väg själva, utan barn, på middag. Tänk att våra barn är så stora att de klarar sig själva några timmar på hotellet Vi var lite sugna att prova tapas, nu när vi är i Spanien, och för att få prova lite olika sorter och smaker gick vi på två olika restauranger längs strandpromenaden och hamnen.

Vi åt bröd, aioli, marinerade oliver, räkor i chiliolja, spenatkroketter och chorizokorvar. Allt var riktigt gott och vi var ordentligt mätta när vi promenerade hemåt. När vi kom hem var barnen fnittriga och hade haft en jättekul kväll på egen hand och det bästa av allt - utan bråk.


Nu är det nog bäst att försöka komma i säng så att vi orkar upp i morgon för att få tag i bra solstolsplatser. Vi är ju lite trötta och småslöa på morgonen i bästa semesteranda. Men det är helt otroligt vad tidigt folk är ute och bokar platser, trots att de inte dyker upp vid poolen förrän efter lunch. Lite irriterande!

Lugna dagar i solen

Hej från ett härligt Mallorca!


Nu sitter jag på balkongen igen och vi har precis ätit en snabblunch, jag och Leif ska ta en promenad längs stranden medan barnen tar en siesta. Vi gör inte speciellt mycket på dagarna…eller kvällarna, precis som jag ville ha det. Jag ville ha en veckas nedvarvning och umgås med familjen utan aktiviteter hela tiden. I går hade vi först en skön dag vid poolen och sen vid middagstid tog vi strandpromenaden till grannbyn 2 kilometer bort. Målet för promenaden var Burger King som vi visste fanns där.

Det är en jättefin strandpromenad mellan de två byarna Cala Bona och Cala Millor, med en massa restauranger och några turistaffärer men framför allt en underbar utsikt över havet. Till slut lyckades vi få några hamburgare trots att vi inte kan spanska och hon som jobbade inte kunde engelska.


Vi hann precis tillbaka till hotellet tills det var dags för den traditionella björnshowen, minidisco och Hug session med Lollo o Bernie. En rolig timme som Ida inte vill missa. När det var klart var det dags för ett kvällsdopp som också har blivit en tradition, i alla fall här på Mallorca. Poolen är nästan tom och Ida o Isak badar och kastar en boll mellan sig medan vi andra sitter o tar det lugnt på kanten.

söndag 21 juni 2015

Rabarbersmulpaj med kardemumma

Nu har jag precis ätit klart balkong-frukosten på ett sommarskönt Mallorca och vi ska snart göra oss i ordning för att gå ner till poolområdet. Vi har en underbar balkong där vi har tillbringat många måltider, älskar att äta och fika på balkongen….om det inte blir för varmt. Och det blir det inte här. På våra två senaste resor till Turkiet har vi inte alls kunnat utnyttja balkongen lika mycket.

Så mycket rabarberpaj äter vi inte här på Mallorca (men mycket annat gott), men på examensfesten bjöd jag så klart på rabarberpaj. Det här är en enkel men god variant med smak av kardemumma.


Rabarbersmulpaj med kardemumma
1 l rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 tsk kardemumma
smulpaj
150 g margarin
2,25 dl havregryn
2,25 dl mjöl
0,5 socker

Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Häll i en pajform ca 24 cm. 
Blanda ihop socker, potatismjöl och kardemumma. Strö över rabarbern.
Smält matfett i en kastrull. 
Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
Strö smuldegen över rabarbern.
Grädda mitt i ugn i 225°C i cirka 15-20 minuter, tills smuldegen fått fin färg.
Låt svalna något innan servering.
Servera med grädde, glass och/eller vaniljsås.

Rabarberpaj är så enkelt att göra och så himla gott. Man behöver inte krångla till efterrätter så mycket mer. På senast tiden har jag ofta haft kokos i mina pajer för jag tycker att det ger så god smak. Isak är dock inte lika förtjust i det så den här gången struntade jag i kokosen. Dessutom bytte jag ut kanelen mot kardemumma. Nu i jordgubbstider är det även gott att byta ut lite rabarber mot jordgubbar i pajen.