fredag 19 juni 2015

Midsommar på Mallorca

Nu börjar en lång dag lida mot sitt slut. Det märks mer än väl att jag steg upp 3.30. Klockan är inte ens tio på kvällen och det är semester men hela familjen ligger ändå i sina sängar redan. Jag ska bara skriva klart till er och sen ska jag släcka och hoppas på mer än tre timmars sömn i natt.

Efter middagen hann Ida med både minidisco och hug session med Lollo och Bernie. Lika uppskattat i år som tidigare år. 


Nu orkar jag inte hålla mig vaken längre så jag väntar tills imorgon med att berätta om flygresan och hur vi blev bemötta. 

torsdag 18 juni 2015

Testar

Jag måste testa att mobilblogga med den nya appen jag precis laddade ner. Jag tycker ju bäst om att blogga via datorn men när man är på resande fot är det smidigt att blogga från mobilen ibland.

Eftersom vi flyger till Mallorca imorgon tjuvstartade vi midsommar redan idag med en god marängtårta full med bär. 


Uppdaterat: Det verkar som jag lyckades publicera inlägget. Men bilden blev inte centrerad som jag vill ha den. Dessutom vet jag inte hur jag ska ändra storlek på den. Men såna smågrejer kan jag fixa till nästa gång jag är vid en dator. 

Spnsrad video: Svenskt Smör - Andreas Hedlunds bästa smörtips

Brukar du göra egen bearnaisesås? Det brukar inte jag. Ska jag skämmas nu?
Ja lite skäms jag faktiskt. Men jag ska bättra mig och börja göra min egen bea, för nu har jag sett hur enkelt det kan vara. Se filmen nedan så kanske du också vågar dig på att göra egen och strunta i köpesvarianten till nästa grillkväll. Dessutom får man tips på hur man räddar såsen om den skär sig. Bra att ha de tipsen till hands om man nu skulle misslyckas :)

Årets kock från 2002, Andreas Hedlund, visar sina bästa tips med Svenskt Smör. Här kan du lära dig allt du behöver för att lyckas med din bearnaisesås, att skira smör eller att rädda såsen när den skurit sig. Andreas Hedlund berättar också om sina smarta knep för att bryna smör och göra eget kryddsmör.


Sponsrat inlägg


onsdag 17 juni 2015

Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka

I dag fick vi äntligen lite sol och värme!
Efter lunch sprack det upp och blev riktigt varmt och skönt, nu finns det hopp om sommar. Middagen satt vi så självklart ute och åt, som vi har längtat. Men kring åtta när solen försvann från altanen blev det alldeles för kallt för att sitta ute, men några timmars altanhäng hann vi med :)

Bruschetta behöver inte bara vara med tomat och basilika, som jag visade er i morse. Bruschetta med lite syrlig kronärtskockskräm och salt skinka är ett perfekt tillbehör till fördrinken, som en förrätt eller på ett buffébord. Vi hade den till välkomstdrinken på examensfesten i fredags.


Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
0,5 dl olivolja
kronärtskockskräm (recept, se nedan)
8 skivor lufttorkad skinka

Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.

Kronärtskockskräm
1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och väl sköljda
0,5 kruka oregano
2-3 msk olivolja
lite färskpressad citron
flingsalt
nymalen svartpeppar

Mixa kronärtskockshjärtan och oregano med en stavmixer.
Mixa och tillsätt lite försiktigt olivoljan. Kör till en jämn kräm.
Krydda med citron, salt och peppar.

Ännu en bruschetta helt i min smak. Alltså dessa smaker - de är helt underbara. Krämen som blir över kan man använda som en kall sås till kött eller som dip till grissinis. Eller göra en annan förrätt nån annan dag genom att rulla in krämen i lufttorkad skinka. Mums.

Bruschetta med tomat och basilika

När jag skjutsade Ida till fotbollsskolan i morse stannade jag kvar en stund för att få se lite fotbollsövningar. Dagens första övning var överstegsfint som Ida klarade galant. Kanske berodde det på att hon lyssnade på instruktionerna. Vissa av de 8-åriga tjejerna hade lite svårare för att lyssna och höll hellre på att svamla med varandra. Stackars ledare. Trots att solen sken och jag hade en sommar-dunjacka på mig var jag alldeles frusen efter en halvtimme. Är detta sommar? Nu ska det bli extra gott med en värmande kopp te.

I fredags på Olivias examensfest gjorde jag bruschetta till välkomstdrinken (vit sangria). De som blev kvar serverade jag sen till maten, perfekt med drink-tilltugg som sen även passar till maten.


Bruschetta med tomat och basilika
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
4 tomater
0,5 kruka basilika
salt och svartpeppar

Skölj och skär tomaterna i små tärningar. Strimla basilikan och blanda ihop med tomaterna.
Ringla över några droppar av (inte all) olivoljan och smaka av med salt och peppar.
Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Gnid in ena sidan av det varma brödet med vitlök, genom att skära av toppen på en vitlöksklyfta och dra den fram och tillbaka på brödet.
Fördela tomatblandningen på de nyrostade brödskivorna.

Jag gjorde jättemånga bruschettas så jag struntade i att gnida dem med vitlök den här gången - allt för att vinna tid. Jag la snedskurna baguetter på en plåt, penslade med olivolja och grillade dem i ugnen.

Alltså det här är så gott i sen enkelhet. Men dessa smaker är ju såå goda så det behöver inte krånglas till.

tisdag 16 juni 2015

Citron- och honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin

Oj vad dagarna går fort nu, jag hinner knappt med. Nu har jag bara två dagar på mig att fixa allt som ska fixas inför vår resa. Kan inte fatta att vi åker så snart. Nu är i alla fall shorts, linnen, sandaler och badkläder framplockade, kläder vi inte har fått använda än här uppe i norr. Kan det vara kallaste juni någonsin? I fjol var det kallt, men jag tror det är kallare i år för vi har inte haft en endaste riktigt varm dag.

I morse fick ni receptet på den goda basilikapotatisen, ett perfekt tillbehör till det här kalla köttet.


Citron- och honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin
1 st fläskfilé, (ca 500 g)
2 krm svartpeppar
1 msk rosmarin, gärna hackad färsk (eller 1 tsk torkad)
Marinad
citron, rivet skal av 0,5 citron + 2 msk pressad saft
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
2 tsk salt

Peppra och bryn fläskfiléerna runt om i panna på spisen.
Lägg dem i ugnssäker form och klappa in rosmarin. 
Ugnstek i 125° till innertemperaturen är 67°, ca 30-35 min.
Blanda marinaden i en plastpåse. Lägg det varma köttet i påsen.
Marinera i 1-2 dygn i kylen.
Skiva köttet och servera det kallt tillsammans med goda tillbehör.

En god och fräsch smak som passar perfekt på ett buffébord. När man har många gäster är det perfekt att servera kallt kött som man har gjort klart nån dag i förväg. Köttet har lite tråkig färg så garnera gärna fatet med lite färg. Hade jag tänkt till lite innan hade jag lagt körsbärstomater runt om köttet, men nu hade jag inga tomater hemma. Istället fick det räcka med den gröna salladsbädden och lite balsamicokräm på köttet.

Jag förberedde genom att steka klart köttet nån vecka i förväg, efter 1,5 dygn i kylskåp med marinaden frös jag ner köttet liggandes marinaden. Två dagar före festen la jag köttet i kylskåpet så att det fick tina långsamt. Dagen före festen hällde jag bort marinaden och skivade köttet så att det gick fort att duka fram när det var dags att äta.

Basilikapotatis

God morgon! 
Efter att ha sovit bort nästan hela gårdagen ska jag försöka hålla mig vaken lite mer i dag och stor del av dagen kommer jag hålla till i tvättstugan. Sen ska jag även börja ta fram sommarkläder, kläder som vi tyvärr inte ha behövt använda något i år. Men snart… Men nu ska Ida väckas och skjutsas i väg till fotbollsskolan.

En underbart god potatis på sommaren och på buffébord är denna potatis med smak av basilika och vinäger - två favoritsmaker för mig.


Basilikapotatis
1 kg färskpotatis
35 g basilikablad
1-2 vitlöksklyftor
0,5 dl vit balsamvinäger
1-1,5 dl olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Mixa vitlök, basilikablad, balsamvinäger och olivolja till en grön vacker sås. 
Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar.
Häll såsen över den varma potatisen och garnera ev. med några basilikablad.

Det här receptet är gammalt och jag tror att det kommer från Monica Ahlberg från början. Nu när jag skriver in receptet så ser jag att det står 35 gram basilikablad. Jag använde 35 stycken blad. Undra vad det blir i gram :) Tur att jag inte gjorde något större fel för det här blev gott trots receptmissen.

Jag gjorde i ordning potatisen kvällen innan och lät den stå i kylskåpet under natten. Innan servering tog jag fram potatisen lite i förväg så att den inte skulle vara kylskåpskall.