torsdag 2 april 2015

Soliga lördag i Kåbdalis

Lördagen i Kåbdalis bjöd på strålande sol, många plusgrader och helt underbart väder. 

Vi i Astma- och Allergiföreningen bjöd alla lägerdeltagare på korvlunch, som vanligt när det är lägerlördag. Förutom varm korv, bröd och tillbehör bjöd vi på Luleå-vatten, apelsinläsk från Nyckelbryggerier, kaffe, te och goda mjölk- och äggfria bullar. Liksom fredagsmysfikat hade vi även till lunchen fina matchande muggar o servetter från Duni, fast nu i en fin vinröd färg. En färgklick mot den vita snön.


Under helgen bodde vi i Blåfjells fina stugor och till korvlunchen höll vi till vid deras fina kåta som de i vanliga fall använder vid t.ex. konferenser.

I år hade föreningen även möjlighet att bjuda alla barnen på skidskola. Så efter lunchen var det dags för Ida att gå fortsättningskurs tillsammans med en annan tjej och en skidlärare. Vilken lyx med en sån liten grupp. Och så kul Ida hade!


Lördagen avslutades med en mysig middag hemma i stugan med kycklinggryta, klyftpotatis, sallad och ett gott rött vin. Vi var en trött familj som sen halvslumrade i soffan innan vi flyttade till våra sängar.

onsdag 1 april 2015

Söt ingefäragryta

Påskledigheten närmar sig även för mig. En dag kvar! Barnen och Leif har fått påsklov i dag, så i morgon är jag ensam som måste stiga upp på morgonen. Men på fredag, då ska jag sova och mysa på hela förmiddan. Sitter just nu och planerar påskmaten och skriver handlingslista. Planera mat är bland det roligaste jag vet och vid stora helger är det extra roligt. Ägg, sill, gravad lax - är det fler som har tänkt äta det i helgen?

Har glömt ge er receptet på den goda köttgrytan med smak av ingefära och som blir lite söt tack vare marmeladen.


Söt ingefäragryta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk margarin
600 g grytbitar
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl rödvin
3 lagerblad
1 dl aprikosmarmelad
1 dl mellangrädde
frysta minimorötter
3-4 tunna skivor av inlagd ingefära

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i en stekpanna. Lägg över löken i en stekgryta.
Stek köttet, hälften åt gången, i stekpannan så att det får färg. Salta och peppra. 
Lägg över köttet i stekgrytan.
Vispa ur pannan med lite av vattnet. 
Tillsätt vatten, buljongtärning, vin och lagerblad till grytan.
Låt grytan koka under lock i 1 timme.
Rör ner aprikosmarmelad och mellangrädde.
Låt grytan koka tills köttet är mört, i ytterligare ca 30 minuter.
Lägg i frysta minimorötter i grytan.
Hacka ingefäran fint och tillsätt den till grytan.
Koka några minuter tills morötterna är mjuka.
Om du tycker grytan är tunn kan den redas med 2 msk maizena.

Ingefära är så gott! Även denna inlagda variant som man nog mest förknippar med sushi. En enkel och god smakförhöjare till grytan. Tyvärr blev det inte kvar något matlåda till mig så jag fick bara äta av grytan en gång. Men det måste ju ha varit ett bra betyg att allt tog slut.

tisdag 31 mars 2015

Fredag i Kåbdalis

I torsdagskväll åkte vi till Kåbdalis, populär skidort i Norr, för en helg med Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Det är tredje året i rad vi arrangerar detta populära familjeläger för familjer med barn som har astma och/eller allergier.

Medan min familj åkte slalom roade jag mig med att packa goodie bags hela fredagförmiddagen. Älskar att bjuda våra medlemmar på fina, allergivänliga produkter och blir så glad åt alla företag som vill vara med. Det blev tunga goodie bags så jag fick rejäl motion med både styrke- och konditionsträning när alla välfyllda påsar skulle bäras upp för två branta trappor. Mer om alla fina produkter kommer i ett eget inlägg.


På kvällen var det sen dags för vårt traditionella fredagsmys där vi förutom att dela ut goodie bags även bjöd på "Fika för alla" då allt fika är mjölk-, ägg-, nöt- och glutenfritt. Fikat vi bjöd på var chokladbollar och hallonpaj med Oatlys vaniljsås.

Vi fick även möjlighet att bjuda på Oatlys nya iKaffe, en ny sorts havremjölk som passar perfekt till kaffe o te och även går att vispa. Jag provsmakade den och tyckte inte att den smakade lika mycket havre som den vanliga havremjölken och för mig som är van med vanlig mjölk är det positivt. Glömde tyvärr att be mina barn smaka på den för att kolla vad de tycker, de som dricker den vanliga havremjölken nästan dagligen. Lite roligt att även Ida som aldrig har varit mjölkallergiker föredrar havremjölk framför vanlig mjölk. Smaktest kommer snart och då ska jag även prova vispa iKaffe.


I år fick vi fika med stil tack vare Dunis fina äppelserie by Graziela, ett designsamarbete mellan Duni och Graziela Preisler. Dessa fina servetter, muggar och tallrikar är så snygga och skulle passa perfekt på alla sommarkalas som vi har framför oss.


Under kvällen fanns det även fiskdamm till alla barn med Goody Good Stuffs allergivänliga godispåsar. Ett populärt lotteri hann vi också med och även i år var det välfyllt vinstbord med några riktigt bra storvinster och även många småvinster. Vi hade alltså både kvalitet och kvantitet. 

Bland vinsterna fanns en stor korg med ägg- och mjölkfria produkter från Plamil, en fruktkorg med mjölkfri ost från Ica Sörbyhallen, korv från Nordchark, chips, ficklampor, fotboll, stekpanna, raggsockar, målarböcker, kylbagar, reflexer, kaffe, leksaker, sittunderlag, handdukar och en massa annat.

måndag 30 mars 2015

Morotssoppa med ingefära o apelsin

Efter en stressig men härlig i helg i Kåbdalis är vi nu åter hemma i vardagen igen. Borta bra men hemma bäst. Det kommer bilder från helgen så småningom, måste bara gå igenom kameran först. Jag som hade tänkt vila och hämta kraft efter min sjukvecka lyckades inte så bra med det. Hela fredagen gick åt till att bära, släpa och ställa i ordning inför kvällens fredagsmys. Lördagen blev det dock lite mer vila, innan det var full fart igen på söndagen med att packa, städa och skura ur stugan.

Inför påsk tänkte jag bjuda er på en påskgul och fin soppa gjord på morötter med smak av pressad apelsin och en av mina favoritkryddor - ingefära.


Morotssoppa med ingefära o apelsin
5 morötter 
1 gul lök
1 bit ingefära ca 10 g
1,5 msk grönsaksfond  
5 dl vatten  
0,5 apelsin, saften
salt, peppar
ev. cayennepeppar

Skala och skär morötter och lök i mindre bitar.
Riv ingefära och fräs tillsammans med morötter och lök i olja.
Tillsätt vatten och fond och låt allt koka tills morötterna är mjuka.
Mixa soppan med stavmixer. 
Pressa i apelsinen och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer ingefära.
Om man vill ha lite mer styrka pudrar man över lite cayennepeppar.

Det här räcker till ca 6-8 förrättsportioner eller 4 "vanliga" portioner i vår familj, där barnen inte är så jätteförtjusta i sån här typ av soppa. Jag tyckte det var en lite för mesig soppa så jag pudrade över lite cayennepeppar för att få lite hetta och det blev verkligen pricken över i:et.

Efter en helg med minimal vila känns det skönt med en fyradagars-vecka och barnen har det ännu bättre som bara har två dagar kvar till påsklov. Och jag har faktiskt tagit ledigt på tisdag efter påsk så jag får också lite välförtjänt och efterlängtat påsklov.

söndag 29 mars 2015

Matsedel v.14 april 2015

Jag tänkte att vi börjar söndagen med en liten veckomatsedel inför påsk. I vanliga fall brukar jag vara lite mycket sen med att publicera veckomatsedlarna men nu hinner ni inspireras av den innan ni gör er egna matsedel.

Det är skärtorsdag redan om fyra dagar och sen är det helg i flera dagar så ni får en fyradagar-matsedel inför påskbuffén, lammsteken och vad ni nu tänker äta i påsk. Berätta gärna om era påskmatsplaner, är så nyfiken vad alla ska äta för gott.

Visst har ni kommit ihåg att ställa om klockan till sommartid? Och visst har ni ställt klockan åt rätt håll? Fram eller tillbaka? Denna eviga fråga :)


Matsedel v.14 april 2015
Ti: Pestokyckling i ugn och sallad
To: Ugnslax med good sås och potatis

lördag 28 mars 2015

Liten hjälpreda

När jag gjorde chokladpannacotta ville Ida hjälpa till med att hacka choklad. Inte den lättaste arbetsuppgiften för en 7-åring, chokladen är hård och kniven vass. Men jag lät ändå Ida försöka och vilken duktig chokladhackare hon visade sig vara. Hon hackade chokladen precis som man ska och det blev fina små bitar av hela stora chokladbiten. Då jag frågade var hon har lärt sig hur man gör, så svarar hon "Men mamma jag har ju sett hur du gör". Go'ungen!

Ida hackar choklad som att hon aldrig har gjort annat
Ibland är det lite hårt och tungt, men då tar man i lite extra.
Finhackad choklad.

fredag 27 mars 2015

Vaniljpannacotta

Happy friday!
Sista fredagen i mars börjar vi med ett snabbfixat efterrättstips. Det bästa med pannacotta, förutom att det är snabbfixat, är att det är så enkelt att anpassa för alla. Genom att använda rätt produkter kan man utan problem bjuda alla sorters allergiker och även vegetarianer på pannacotta. Sånt gillar vi! #ettfikaföralla

Förutom vaniljpannacotta bjöd jag även på chokladpannacotta förra fredagen.


Vaniljpannacotta
5 dl grädde
1 dl Gelésocker Multi
2,5 tsk vaniljsocker

Blanda samman gelésocker, grädde och vaniljsocker i en kastrull.
Koka upp och låt koka i en halv minut.
Häll upp i glas eller liknande och ställ kallt i några timmar.

Chokladpannacotta är min favorit, men jag vet många andra som har vanilj-varianten som favorit. Jag serverade blåbär till vaniljpannacottan, som jag tycker höjer smaken ytterligare.

Isak har alltid älskat pannacotta och tidigare gjorde vi alltid en mjölkfri variant med Oatlys iMat (havregrädde) men nu när han tål mjölk använder vi vanlig grädde. Och Isak tycker fortfarande att pannacotta är godaste efterrätten.