Älgstek tillagad på låg värme i ugnen är så himla gott och hela familjen älskar det. I går gjorde vi det enkelt för oss och brynte bara på köttet lite innan vi sen lät den stå i 150 graders ugnsvärme tills köttet nådde en innertemperatur på 70 grader.
När köttet var klart fick det vila i folie och under tiden tillagade vi potatisklyftor i ugnen. Till det åt vi whiskysås och kokt broccoli och morötter. Det blev en riktigt god söndagsmiddag...och måndagslunch. Enkel mat att göra, enda problemet är att man måste komma ihåg i tid att ta fram köttet från frysen. Men i helgen kom vi ihåg att ta fram en stor köttbit redan på lördag som fick tina i kylskåpet fram till tillagning.
måndag 16 mars 2015
söndag 15 mars 2015
Bananbröd
Jag hade lovat er ett nytt recept i dag och här kommer det till slut.
Vi har ofta bruna bananer i fruktskålen och oftast bakar jag banankakor av dem, antingen med choklad eller utan. Jag hoppas att ni alla har provat något av de recepten så mycket som jag har tjatat om hur goda de är. Eftersom det nu bara var nån vecka sedan jag bakade banankaka ville jag prova något nytt i dag, så jag satte mig och googla. På facebook hittade jag då ett recept på bananbröd som nån tipsade om.Det var ett bikarbonat-bröd och enklare bröd får man leta efter. Jag brukar baka en fillimpa med bikarbonat och ganska mycket sirap så det blir lite väl sött (men gott) så jag blev lite nyfiken på det här brödet som får sin sötma från bananer istället för sirap.
Bananbröd
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 mogna bananer
2 dl filmjölk
Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat och salt i en skål.
Mosa bananerna.
Blanda ner de mosade bananerna och filen och rör ihop till en smet.
Fördela smeten i en smord och bröad eller bakplåtspappersklädd form.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 45-50 minuter
Det var gott, men lite annorlunda - var både mitt och Olivias omdöme. Smakade lite banankaka men är ändå en macka. Ni måste prova och som jag sa, enklare bröd är svårt att hitta.
Nygräddad limpa |
Mosade bananer, fil, mjöl, havregryn, bikarbonat och salt. Men framför allt solen som skiner in. Så underbart! |
Ihopblandat och på väg in i ugnen. |
Grillade mackor
Det blev grillade varma mackor till lunch trots allt!
Vi struntade dock i isen och grillade dem hemma på gården istället. Sjuklingen Ida kunde ligga inne i sängen, jag fick njuta av sol ute och alla fick njuta av nygjorda goda grillade mackor. Det gäller att göra det bästa av situationen.
Vilket underbart väder vi har och det verkar vara samma härliga värme i hela Sverige, eller hur? Det är sån underbar tid här uppe nu med Luleås härliga isväg, sol o värme. Men det får gärna vara kallare på nätterna så inte isvägen tinar bort för tidigt för den vill vi ha kvar ett tag till.
Älskar vårt grill-mackjärn |
Funkar bra att grilla hemma på gården också. |
Sol, snö o sjuk
Solen skiner ute från en klarblå himmel och jag är ledig.
Så underbart….om det inte hade varit för att Ida är sjuk och vi måste hålla oss inne. Astman har slagit till igen och vi har haft en vaken-natt, Ida o jag. Så istället för att njuta av grillade varma mackor ute på isen blir det en dag inne.Kommer ni ihåg när snön vräkte ner över Luleå och vi nästan blev insnöade? Här kan ni se de bilderna. Vi har fortfarande stora snöhögar kvar på gården, men de har sjunkit undan rätt bra. Fast det lär dröja innan vår altan har tinat fram och ännu längre tills vi har gröna gräsmattor. Asfalten har dock kommit fram på gatan som ni ser på den nedre bilden.
När planerna nu ändrades och det blir en inne-dag tror jag att jag ska passa på att baka ett bananbröd, för vi har återigen bruna bananer i fruktskålen. Så i dag kan ni se fram emot nytt recept lite senare…om jag lyckas med bakningen.
lördag 14 mars 2015
Mellomeny
Och vinnaren blev….
...Måns Zelmerlöv med Heroes.
Vad tyckte ni om den? Det var min favorit medan Ida höll på Isa, vars dans hon redan har lärt sig. Samir och Victor var också en favorit hos Ida och den låten lär ju bli en sommarplåga, som alla nynnar med i. Magnus Carlsson har sedan Barbados-tiden varit en liten småfavorit så självklart höll jag lite på honom med, men förstod att han inte skulle räcka till.
Jag började TV-kvällen med att se Luleå hockey vinna andra kvartsfinalen mot Frölunda i en bråkig match, så ett tag var jag osäker på om den skulle hinna sluta i tid. Men det hann den och jag hann även se några intervjuer innan det var dags att byta kanal.
Melodifestival-final innebär fest med glitter och glamour och kan inte gå obemärkt förbi. I år dukade jag upp lite smått och gott som vi avnjöt med ett glas cava (spanskt mousserande vin).
Mellomeny
Serranoskinka
Salami Milano
rökt skinka
vitlöksbröd
krämig pestopasta
Tuc-minikex
melon, gurka, päron, passionsfrukt
sallad med babyspenat, körsbärstomater och mini-mozzarella.
Stackars Ida som är förkyld och somnade i soffan och missade vem som vann. Vilken tur att SVT-play finns. Vi vill inte vara sjuka nu så jag hoppas att en hel natt med mycket sömn gör henne frisk. Och eftersom det är astman som är det största problemet hoppas jag extra mycket på en hel natts sömn. Det brukar ju vara lite si o så med det för Ida och mig när astman spökar.
fredag 13 mars 2015
18 år sedan
18 år sedan, ja tänk att det är 18 år sedan jag och Leif träffades.
Då som nu var det hockeyslutspel, då som nu möttes Lule och Frölunda i kvartsfinalen, då Planen för dagen/kvällen var att vi skulle gå på restaurang på tu man hand. Men det satte en hemsk huvudvärk stopp för. Jag vaknade redan strax efter fyra i morse med en huvudvärk som gjorde det omöjligt att somna om. (Gissa om jag är trött nu) Efter några tabletter blev det något bättre men inte helt bra och hela dagen har jag känt av spänningshuvudvärken som blev värre framåt kvällen igen. Så jag var inte upplagd för att tillbringa kvällen på stan.
Istället åkte vi till vår lokala slaktare och köpte varsin skiva fin hängmörad entrecôte som vi tillagade hemma och åt med goda tillbehör - på tu man hand. Så mysigt och så gott. Och nu har vi ju dessutom kvar ett restaurangbesök….
Mysig middag på tu man hand, hemma i köket. |
Titta vilka fina köttbitar. Inte undra på att det blir gott. |
Lite vin blev det till maten trots huvudvärken |
torsdag 12 mars 2015
Hallonmousse
Torsdagkväll - då börjar det bli dags att planera helgens godsaker. Det blir en riktig festhelg för mig! Imorgon ska jag och Leif gå ut o äta och dricka på tu man hand (det händer inte ofta, typ aldrig) och på lördag blir det glitter o glamour hemma i tv-soffan när det är melodifestival-finalen. Den tänker ni väl inte missa?!
Kommer ni ihåg på alla hjärtans dag då jag gjorde smarriga chokladmuffins med hallonmousse-fyllning? Om inte, så hittar ni det kanon-receptet här. Av all hallonmousse som blev kvar gjorde jag en jättegod efterrätt som jag garnerade med små hjärtan som blev över när jag stansade ut hjärtan från muffinsarna (eller vad muffins nu heter i bestämd form plural)
Hallonmousse
200 gram hallon
0,5 dl gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde
Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp.
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut).
Låt svalna.
Rör ner cream cheesen i hallonblandningen.
Vispa grädden och rör ned hallonblandningen i grädden.
Låt stå i kylen ett tag innan användning.
Det här är min favoritmousse just nu, så fräsch och god. Dessutom tycker jag mycket bättre om att använda gelésocker istället för gelatin. Choklad och hallon är en perfekt smak-kombo, så även om man inte har bakat chokladmuffins tycker jag man ska garnera med nån sorts choklad. Men det räcker att sticka ner en chokladbit.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)