lördag 7 mars 2015

De är hemma!

Ja, nu har jag äntligen fått hem min familj!

Och eftersom vi har gått miste om en massa härliga långa helgfrukostar så dukade jag upp ett fikabord likt ett frukostbord när de kom hem i eftermiddags. Isak älskar tacochips och salsa så självklart fanns det  också med på bordet tillsammans med mackor, pålägg, te, Proviva, frukt och grönsaker.


På jobbet har en efter en insjuknat och jag börjar nu också känna mig hängig - jag fryser, halsen värker och ibland spränger det till i ena örat. Med tanke på hur mycket jag har jobbat den senaste tiden och hur lite tid jag har haft till sömn och återhämtning så skulle det inte vara konstigt om kroppen sa ifrån. Men jag har stora planer för i morgon - Jag ska vila och ta det lugnt hemma i mina älskade pyjamasbyxor. Jag hoppas det räcker för att vara frisk på måndag.

Me, myself and I

…och en sötsliskig frukost. Jag blev så otroligt sugen på en rostad macka med ost och fikonmarmelad, så då fick det bli det till frukost i min ensamhet. För att det inte skulle bli alltför tyst och ensamt intogs frukosten tillsammans med datorn, tidningen och tv:n.


I början av veckan var det ganska skönt att komma hem till ett tyst hus och bara slänga sig i soffan utan "måsten". Nu en vecka senare är det bara tyst och tråkigt. Men i dag kommer familjen äntligen hem och jag får krama om dem igen.

Men innan de kommer ska jag hinna fylla på skafferiet och kylskåpet för där ekar det tomt. Så nu ska jag stänga ner datorn och skriva en handlingslista som lär innehålla en massa av barnens favoritsaker.

fredag 6 mars 2015

Rena fat

Äntligen fredag och äntligen en ledig helg framför mig. 
Det ska vi fira med en After Work ikväll så bilen har lämnats hemma och jag sitter på bussen på väg till jobbet. Dags för jobb-dag nummer 12 på raken. Gissa om jag längtar efter lite ledigt?! 

Det är kanske nån som tänker fira helgen med en kräftbakelse, så som jag gjorde förra helgen. Eller ni slår kanske till med en hel smörgåstårta. Det här tipset passa både smått o stort.

När man sätter "geggan" runt om bakelsen eller tårtan så är det ju lätt att man grisar ner fatet och det blir inte så snyggt och trevligt att servera så sen. För att undvika smutsiga serveringsfat kan man sticka in bakplåtspapper under brödet medan man garnerar. Sen när man är klar drar man försiktigt bort pappret och man har ett rent och fint fat.


torsdag 5 mars 2015

Färgglad middag

Ännu en dag med mycket jobb och lite matlagning. 

Det har blivit mycket mackor den senaste tiden men jag försöker i alla fall ha lite klass på dem :) Dagens middag blev en hårdbrödmacka med avokado och en med gravad lax. När jag kommer hem trött och hungrig till ett tomt hus är det enkelt och snabbt att koka en kopp te och göra sig en god macka.


Men på lördag kommer familjen hem efter en sportlovsvecka i Åre och då hoppas jag att det blir nån ordning på matlagningen här i huset. Förhoppningsvis återgår då även jobbet till det lite mer normala, med 40 timmars arbetsveckor.

Det har varit rätt tråkigt och tyst här hemma den här veckan men jag är glad att barnen har fått åka slalom och haft kul på sitt sportlov. Olivia som kämpar för att få riktigt bra slutbetyg från grundskolan har visst mest vilat. Men det är hon väl värd och nu orkar hon med slutspurten i nian. Det är inte bara Olivia som har vilat, jag har ju också mest legat i soffan de få timmar jag har varit hemma.

onsdag 4 mars 2015

Världens godaste banankaka

I dag smet jag hem lite tidigare från jobbet (så det blev bara en timmes övertid) för att hinna baka lite. Jag tycker att vi alla som jobbar med detta införande har jobbat på så bra nu i flera dagar utan helgledigt så vi är värda lite go-fika i morgon. Jag hittade några bruna bananer i jobb-fiket som de var på väg att slänga. Slänga bruna bananer - det kan man ju inte göra. De är ju perfekta att baka med, ju brunare desto bättre.

Den här banankakan blir så saftig o god utan större ansträngning, det är verkligen världens godaste banankaka.


Banankaka
100 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
Vispa ihop.

2 ägg
Vispa ner 1 ägg i taget till smörsockerblandningen.

Vispa ner
4 msk gräddfil

3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
Blanda de torra ingredienserna i en skål, rör sedan ner dem i den kletiga blandningen.

2 bananer, så bruna som möjligt
Mosa dem, rör ner i smeten.

Häll smeten i smord och bröad form.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 45 minuter. 


Jag älskar banankakor och har provat många varianter, men jag återkommer alltid till det här receptet för det är verkligen det bästa. Vill man göra den lite roligare/godare kan man slänga ner lite hackad mörk choklad i smeten. Det blir också kanongott, men i dag var jag sugen på en chokladfri kaka.

Nästa gång ni har bruna bananer i fruktskålen se då till att baka den här kakan. Ni blir inte besvikna!

Om man använder en form med hål i mitten ska kakan gräddas ca 40 min
Om man använder en form utan hål i mitten behöver den vara inne i ugnen ca 10 min längre

måndag 2 mars 2015

Tråååkig

Ber så mycket om ursäkt, men det här är nog världens tråkigaste matblogg just nu. Jag har inte många nya recept att bjuda på, utan det är bara jobb, jobb och jobb som gäller för mig nu. Men nästa vecka hoppas jag på att få tillbaka mitt liv. Och då ska jag laga mat och baka igen för att kunna bjuda er på nya roliga goda recept.


Jag lämnar huset tidigt och kommer hem sent och då orkar jag inte mycket mer än att sätta lägga mig i soffan. Precis som jag gjort nu! Och i dag hade jag sån tur att jag fick en rulltårtebit av mamma som jag kunde njuta tillsammans med kvällsteet.

söndag 1 mars 2015

Kräftbakelse

Till gårdagens Melodifestival njöt jag av en snabbfixad kräftbakelse. Jag gjorde en kräftröra som jag sen använde i alla lager. Till skillnad mot för smörgåstårta där man brukar ha olika fyllningar i de olika lagren. Sen garnerade jag med lite olika godsaker bl.a löjrom.


Kräftbakelse
3 skivor rostbröd
Kräftfyllning
3 msk philadelphiaost
0,75 dl crème fraiche
dill
chilipeppar
salt
kräftstjärtar
Garnering
1 msk philadelphiaost
2 msk crème fraiche
ägg
löjrom
gurka
körsbärstomater
vindruvor

Kräftfyllning
Rör ihop ost och crème fraiche.
Tillsätt kryddorna och smaka av.
Dela kräftstjärtarna, jag tycker det är enklast att klippa dem. Blanda ner dem i röran.

Ta bort kanterna på brödskivorna.
Bred en tredje del av fyllningen på en brödskiva.
Lägg på nästa brödskiva och bred på fyllning även på den.
Lägg på sista brödskivan och bred på fyllning även på den.
Garnering
Blanda ihop ost och crème fraiche till garneringen.
Bred det runt brödstapeln.
Garnera med valfria tillbehör jag valde kokta ägg, vindruvor, körsbärstomater, gurka och löjrom.

För att den ska bli extra god ska man egentligen göra den en dag i förväg, men det hade jag inte tid till igår. Den hann bara vila en timme i kylskåpet innan det var dags att äta, men den var helt ok ändå. Men ännu godare i dag då jag åt resterna eftersom jag inte orkade hela igår.

Vindruvor är så gott till detta och ett måste på smörgåstårtor. Ägg och löjrom är också gott till kräftor så då valde jag att garnera även med det. Krossade ostbågar brukar bli gott och vackert att garnera kanterna med men nu hade jag tyvärr inte det hemma.

Gör en god kräftfyllning
Kantskär tre brödskivor
Bred en tredjedel av fyllningen på första brödskivan.
Fortsätt varva kräftfyllning och brödskivor
Bred kräftfyllning överst och ost- och crème fraiche-fyllning runt om.
Garnera med godsaker.