onsdag 4 mars 2015

Världens godaste banankaka

I dag smet jag hem lite tidigare från jobbet (så det blev bara en timmes övertid) för att hinna baka lite. Jag tycker att vi alla som jobbar med detta införande har jobbat på så bra nu i flera dagar utan helgledigt så vi är värda lite go-fika i morgon. Jag hittade några bruna bananer i jobb-fiket som de var på väg att slänga. Slänga bruna bananer - det kan man ju inte göra. De är ju perfekta att baka med, ju brunare desto bättre.

Den här banankakan blir så saftig o god utan större ansträngning, det är verkligen världens godaste banankaka.


Banankaka
100 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
Vispa ihop.

2 ägg
Vispa ner 1 ägg i taget till smörsockerblandningen.

Vispa ner
4 msk gräddfil

3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
Blanda de torra ingredienserna i en skål, rör sedan ner dem i den kletiga blandningen.

2 bananer, så bruna som möjligt
Mosa dem, rör ner i smeten.

Häll smeten i smord och bröad form.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 45 minuter. 


Jag älskar banankakor och har provat många varianter, men jag återkommer alltid till det här receptet för det är verkligen det bästa. Vill man göra den lite roligare/godare kan man slänga ner lite hackad mörk choklad i smeten. Det blir också kanongott, men i dag var jag sugen på en chokladfri kaka.

Nästa gång ni har bruna bananer i fruktskålen se då till att baka den här kakan. Ni blir inte besvikna!

Om man använder en form med hål i mitten ska kakan gräddas ca 40 min
Om man använder en form utan hål i mitten behöver den vara inne i ugnen ca 10 min längre

måndag 2 mars 2015

Tråååkig

Ber så mycket om ursäkt, men det här är nog världens tråkigaste matblogg just nu. Jag har inte många nya recept att bjuda på, utan det är bara jobb, jobb och jobb som gäller för mig nu. Men nästa vecka hoppas jag på att få tillbaka mitt liv. Och då ska jag laga mat och baka igen för att kunna bjuda er på nya roliga goda recept.


Jag lämnar huset tidigt och kommer hem sent och då orkar jag inte mycket mer än att sätta lägga mig i soffan. Precis som jag gjort nu! Och i dag hade jag sån tur att jag fick en rulltårtebit av mamma som jag kunde njuta tillsammans med kvällsteet.

söndag 1 mars 2015

Kräftbakelse

Till gårdagens Melodifestival njöt jag av en snabbfixad kräftbakelse. Jag gjorde en kräftröra som jag sen använde i alla lager. Till skillnad mot för smörgåstårta där man brukar ha olika fyllningar i de olika lagren. Sen garnerade jag med lite olika godsaker bl.a löjrom.


Kräftbakelse
3 skivor rostbröd
Kräftfyllning
3 msk philadelphiaost
0,75 dl crème fraiche
dill
chilipeppar
salt
kräftstjärtar
Garnering
1 msk philadelphiaost
2 msk crème fraiche
ägg
löjrom
gurka
körsbärstomater
vindruvor

Kräftfyllning
Rör ihop ost och crème fraiche.
Tillsätt kryddorna och smaka av.
Dela kräftstjärtarna, jag tycker det är enklast att klippa dem. Blanda ner dem i röran.

Ta bort kanterna på brödskivorna.
Bred en tredje del av fyllningen på en brödskiva.
Lägg på nästa brödskiva och bred på fyllning även på den.
Lägg på sista brödskivan och bred på fyllning även på den.
Garnering
Blanda ihop ost och crème fraiche till garneringen.
Bred det runt brödstapeln.
Garnera med valfria tillbehör jag valde kokta ägg, vindruvor, körsbärstomater, gurka och löjrom.

För att den ska bli extra god ska man egentligen göra den en dag i förväg, men det hade jag inte tid till igår. Den hann bara vila en timme i kylskåpet innan det var dags att äta, men den var helt ok ändå. Men ännu godare i dag då jag åt resterna eftersom jag inte orkade hela igår.

Vindruvor är så gott till detta och ett måste på smörgåstårtor. Ägg och löjrom är också gott till kräftor så då valde jag att garnera även med det. Krossade ostbågar brukar bli gott och vackert att garnera kanterna med men nu hade jag tyvärr inte det hemma.

Gör en god kräftfyllning
Kantskär tre brödskivor
Bred en tredjedel av fyllningen på första brödskivan.
Fortsätt varva kräftfyllning och brödskivor
Bred kräftfyllning överst och ost- och crème fraiche-fyllning runt om.
Garnera med godsaker.

lördag 28 februari 2015

MelloMysMat

Smörgåstårta är fest, eller hur? 
Och när det är melodifestival är det också fest. Men en stor smörgåstårta kändes lite för mycket till en person så det fick bli en smarrig snabbgjord kräftbakelse som avnjöts framför årets sista deltävling i Melodifestivalen.


Efter att ha jobbat nästan tolv timmar och vaknat före f-n var min första tanke att köpa färdigmat i dag igen. Men inte hamburgare, som i går, utan i dag var planen att köpa nån färdig räkbakelse eller liten smörgåstårtebit. Perfekt att äta framför Melodifestivalen! Men väl på affären ändrades planen och jag köpte ingredienser till att göra en egen kräftbakelse istället.

Är så nöjd att jag kom på bättre tankar för det var sååå kul att vara tillbaka i köket igen. Känns som det var evigheter sedan jag gjorde nå gott i köket senast. Och en egengjord kräftbakelse med en stor klick Kalixlöjrom är ju så mycket godare än en majonnästyngd köpes-bit.

fredag 27 februari 2015

Hell Week

Inte mycket till fredagskänsla här inte!

Från och med i dag och en vecka framåt är det jobb, jobb, jobb som gäller. För nu ska det nya personal- och lönesystemet växlas in och det är mycket som måste fixas och trixas innan de nästan 10000 användarna kan släppas in och börja jobba i systemet (och få rätt lön från det också).

En hektisk vecka utan dess like, men jag ser ändå fram emot den. För nu gäller det! Detta har jag jobbat med i ett halvår och nu är "slutprovet". Men pga den stora arbetsbelastningen och allt som ska klaffa just nu har vi lite skämtsamt börjat kalla veckan för Hell week.


På väg hem från jobbet till ett tomt hus så bestämde mig för snabbmat för jag var både hungrig o trött och kände verkligen inte för att börja laga mat. Det är inte ofta jag äter hamburgare men nu var det dags och det var såå gott. Efter att ha slängt i mig hamburgaren och druckit en god kopp chai-te med skummad mjölk var det dags att åter öppna jobb-datorn för ytterligare ett par timmars jobb.


Nu har jag jobbat klart för i kväll och tar en kvällsmacka, till Let's Dance, innan jag går och lägger mig. Det blir en tidig kväll i kväll för i morgon är det tidig uppstigning. Hur ska det gå? Jag som älskar mina lugna helgmorgnar med långfrukost och pyjamasmys.

onsdag 25 februari 2015

Onsdagslyx

Nej, nu ljuger rubriken. 

I dag kan jag inte skryta om så mycket onsdagslyx. Efter att ha vaknat tre i natt med hemsk huvudvärk så har hela dagen sen tillbringats i slow-motion. Jag har varit riktigt seg och inte kan jag skryta över att jag har varit speciellt snabbtänkt heller. Kanske därför som jag var tvungen att vara kvar på jobbet till nästan sex.


Jag kom hem till ett tomt hus, tomt både på människor och mat. Så jag kokade mig en kopp te (ett måste) och tog en filtallrik med Frebaco Kvarns goda och nötfria Müsli. Just nu är det denna fruktmüsli som är favoriten i deras sortiment.

På tal om Frebaco, så var det kul att hitta detta på Twitter.


Dags för kvällens tekopp nummer två och sen ska jag sjunka ner i tv-soffan och njuta av Johan Olssons VM-guld åter igen. Så kvällen slutar kanske med lite onsdagslyx trots allt.

tisdag 24 februari 2015

Tisdagslyx

Måndagslyx i går med plockmatsrester och tisdagslyx i dag med restaurangbesök. 

Har precis kommit hem från en trevlig middag med gamla kolleger. Ett restaurangbesök som började med att servitrisen tömde ut ett stort glas vatten över min rygg. Det blev kallt! Tack o lov hade jag en kofta i väskan som jag kunde ta på mig.


Efter mycket vånda valde jag till slut 3 små rätter, där två av rätterna var goda men den tredje hade jag kunnat vara utan. Tyvärr var det mest av just den. Vi lyxade även till det med efterrätt och äter man på kinarestaurang är det väl självklart att man äter friterad banan. Nu var det länge sedan jag gjorde min bananpaj som påminner om friterade bananer. Kanske dags att att göra den snart igen! Här hittar ni det receptet.

Och vad tror ni händer när vi serveras efterrätt?! Jo servitris nummer två häller ut en hel kanna med mjölk så det stänker på min bordsgranne. Då bryter jag ihop och skrattar så att tårarna sprutar. Jag tror de behöver skicka serveringspersonalen på kurs :)