lördag 7 februari 2015

Guldfirande

I dag har vi firat!
Framför allt Luleå hockeys CHL-guld men även att den härliga Melodifestivalmånaden är här. Men det blir mer glitter, glamour och bubbel i sann melodifestival-anda en lördag längre fram.

Dagens godsak var en tårtpuck. Kanske mer känd som karuselltårta eller helt enkelt en tårta garnerad i Luleå hockeys (LHFs) färger - rött, gult o svart. 


Karuselltårtor blir fina och annorlunda när man skär upp dem.

Till middag åt vi hängmörad entrecôte, kantarellostsås och potatispuckar (dagen till ära). Till det drack vi ett gott rödvin från Pratello. Det har jag ju tipsat om tidigare. Har ni provat?

Morotsfrallor med frön

Vilken härlig dag! 
Alldeles vitt ute av all snö som har vräkt ner den senaste veckan och solen skiner från klarblå himmel. Vintern när den är som bäst! Som vanligt började vi dagen med en långfrukost, sen har jag plockat och röjt lite och nu är det dags för tekopp nummer två. Sen ska jag försöka mig på en promenad, men risken är stor att det är glashalt ute för det spöregnade igårkväll. (Vintern när den är som sämst).

Jag har ju inte hunnit ge er receptet på de urgoda frallorna vi bakade förra helgen. Men här kommer de så nu kan ni baka dem i dag och ha goda frallor till morgondagens frukost eller kanske till kvällens soppmiddag.


Morotsfrallor med frön
1 pkt jäst
5 dl mjölk
0,5 dl olja
1 dl linfrö
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
0,5 dl brödsirap
3 morötter 
2 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen.
Tillsätt linfrön, sesamfrön, salt, olja, sirap, de finrivna morötterna och grahamsmjölet.
Tillsätt vetemjöl så att degen blir klibbfri men inte för torr.
Arbeta degen ordentligt 5-10 minuter. Låt jäsa 30-40 min under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 25-30 lika stora delar och forma till runda frallor.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa med bakduk 30 min.
Grädda i 225 grader ca 10 min.

Goda och lättbakade! Precis som man vill ha det. De var goda även när de inte var nybakade och det är viktigt. För nybakat bröd är ju alltid gott, det är dagen efter man märker skillnad på bröd och bröd. Morötterna gör frallorna extra saftiga och goda.

Linfrön och sesamfrön är mina favoritfrön vid bakning. Sesamfrön innehåller mycket kalcium och det är extra bra för Isak som pga tidigare mjölkproteinallergi fortfarande äter lite mjölkprodukter eftersom han aldrig har lärt sig tycka om det. Så lite extra kalcium är perfekt.

Jag brukar ofta passa på att servera soppa när det finns nybakat bröd. Till de här nybakade frallorna åt vi en tomat- och kycklingsoppa.

Bästa bakassistenten!

torsdag 5 februari 2015

Bananmuffins med kokos

Nu är jag in en snabb sväng för att ge er ett recept på nå gott till helgen. För nu är det dags att börja planera alla helgens godsaker.

Ska snart rusa vidare på roligheter. Ska på tjejmiddag men tyvärr blir vi bara två istället för tre, men jag är säker på att vi kan surra, äta och dricka för tre personer. Har sett fram emot detta så jag ville absolut inte ställa in trots återbudet. Känns som att jag inte gör något annat än sover och jobbar just nu, så det här är precis vad jag behöver för att tanka lite ny energi.

I söndags när vi höll oss inne i värmen istället för ute där snön yrde bakade jag bland annat dessa smarriga bananmuffins.


Bananmuffins med kokos 12 st
125 g margarin
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 dl kokos
2-3 bruna bananer

Vispa ihop rumstempererat margarin med socker. 
Rör i äggen ett i taget. 
Blanda de torra ingredienserna, utom kokos.
Sikta ner i smeten, häll i kokos och blanda till en smidig smet. 
Mosa bananerna och rör i smeten. 
Fördela smeten i muffinsformar. 
Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Mums, bananen gör så att det blir en saftig kaka och sen är kokos, kanel och kardemumma alla favoritsmaksättningar. Fast jag tror inte att jag har använt dem tillsammans förut. Vill man så kan man sticka ner ett par bananskivor i formarna innan gräddning, eller kanske strö lite extra kokos på. Sen innan servering kan man garnera med frosting om man vill. Muffins är enkla att variera och garnera.

onsdag 4 februari 2015

CHL-mästare

Hade jag haft lite mer tid över hade jag bakat en tårta i dag för att fira de nyblivna CHL-mästarna - 
Luleå Hockey.

För nog måste guldet firas. Vi får fixa det i helgen istället. Vilken match det var igår och vilken avslutning! Luleå låg under med 0-2 där första målet släpptes in redan efter några sekunder. Men i sista perioden vände och vann Luleå med 4-2. 

Olivia som var på plats och fick uppleva den underbara stämningen pratar inte om mycket annat än hockey i dag. Är glad för hennes skull, och även lite avundsjuk, för jag vet hur underbart det är att vara på ståplats när det går bra för Luleå.

Olivia fixade lite fina Selfies på isen mitt i allt firande. 

Kapten Chris Abbott
Det matchavgörande 3-2-målet gjorde Johan Forsberg
Succémålvakten Joel Lassinantti

Academia Barilla

Jag glömde ju visa er vilken pasta vi åt igår till köttfärsbiffarna. Det är italiensk premiumpasta från Academia Barilla som nu kommer till Sverige och i måndags fick jag ett paket med lite olika pastasorter. Drömpaket för en pastaälskare som jag. Först ut att provsmakas blev fusilli-varianten, men det finns ytterligare tre varianter i Academia Barillas sortiment så provsmakning kommer fortsätta med övriga sorter.

Stilren förpackning
Snygg och god pasta till köttfärsbiff och tomatsås. Det receptet hittar ni här.

Lite pastafakta:
Alla ingredienser i Selected by Barilla Academia kontrolleras och väljs ut noggrant, därför har pastan många egenskaper som ger den unika fördelar vid matlagningen. Pastan innehåller 100 procent Aureo durumvete av högsta kvalitet. Aureo är en italiensk vetesort med hög proteinhalt och en fin glutenkvalitet som ger bättre textur, vilket ger pastan högre tolerans för överkokning. Pastan är bronsvalsad, vilket gör att den får ett hantverksmässigt grovt utseende med en porös yta. Den sträva ytan binder såsen och fångar upp smakerna bättre. Dessutom har pastan haft en lång torktid,vilket stärker pastans vetekvalitet, förbättrar texturen och gör den optimal al dente.

tisdag 3 februari 2015

Köttfärsbiff med dill och basilika

Vilken tv-sport-kväll vi har framför oss! 
Just ni är det alpina VM med damernas super-G, men alldeles alldeles strax är det dags för något ännu roligare - hockey. Luleå är i CHL-final och nu hoppas vi att de är Europamästare innan kvällen är slut. Matchen spelas på hemmaplan men jag väljer att se den hemma i tv-soffan under en filt och med en kopp te. Det känns som det är min dags att åka på förkylningen (vill inte, vill inte, vill inte) så nu är det dags för ingefära och c-vitamin i massor för att skrämma bort alla baciller.

I dag fick jag snabbt ändra middagsplanerna. Jag hade planerat kyckling och ris men fick höra att det var precis vad som serverades på skolan idag. Vilken tur då att jag har fryst ner köttfärs i platta paket så det går fort att tina. Sen stekte jag EN stor köttfärsbiff istället för flera små, för att spara in ytterligare lite tid. Men vad klantigt av mig att inte kolla skolmatsedeln.


Köttfärsbiff med dill och basilika
Köttfärsbiff
500 g köttfärs
1 dl mjölk
1,5 msk potatismjöl
1 msk dill (fryst)
1 msk basilika (fryst)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås
1 burk krossade eller passerade tomater
1,5 dl grädde
torkad basilika
salt o peppar

Köttfärsbiff
Blanda ihop alla ingredienser till köttfärsen.
Smält smör i en stekpanna.
Platta ut all köttfärs i stekpannan. 
Stek i ca 5 minuter.
Dela biffen i 4 delar, vänd på bitarna och stek i ytterligare 5 minuter.

Sås
Blanda tomater och grädde i en kastrull. 
Krydda.
Låt koka några minuter.

Det är nog fler än jag som tycker att dill är en annorlunda krydda till köttfärs. Men det var faktiskt väldigt gott. Sen tycker jag om detta enkla sätt att steka köttfärsbiffar. Jag som i vanliga fall inte tycker om att stå länge och steka saker brukar ju ofta ugnssteka köttfärsbiffar men det här sättet är också smidigt.

Innan servering kan man lägga ner köttfärsbiffarna i såsen eller så lägger man biffarna på ett fint fat och häller såsen över och garnerar med lite färsk basilika.

Utplattad köttfärs i stekpannan.
Fjärdedelar av köttfärsbiffen upplagd på ett fat, utan sås. Varje fjärdedel ser ut som ett hjärta.
Kanske blir det detta du serverar på Alla hjärtans dag.

SNÖ

Facebook och instagram fylls med snöbilder från alla Lulebor och det är kanske inte så konstigt för snö är det enda man ser var man än tittar. Vi har visst slagit ett nästan 50-årigt snörekord i dag, ett rekord jag gärna hade varit utan.

Hallå huset. Var är du?
Snö upp till taket! Hoppas vår nybyggda altan klarar trycket.
Ny typ av insynsskydd! Vi har rejält mörkt inne i kök och hall just nu. 
I vardagsrummet ser man ut litegrann i alla fall, men mest ser man snö.
Även från trappfönstret ser man snö.