onsdag 4 februari 2015

CHL-mästare

Hade jag haft lite mer tid över hade jag bakat en tårta i dag för att fira de nyblivna CHL-mästarna - 
Luleå Hockey.

För nog måste guldet firas. Vi får fixa det i helgen istället. Vilken match det var igår och vilken avslutning! Luleå låg under med 0-2 där första målet släpptes in redan efter några sekunder. Men i sista perioden vände och vann Luleå med 4-2. 

Olivia som var på plats och fick uppleva den underbara stämningen pratar inte om mycket annat än hockey i dag. Är glad för hennes skull, och även lite avundsjuk, för jag vet hur underbart det är att vara på ståplats när det går bra för Luleå.

Olivia fixade lite fina Selfies på isen mitt i allt firande. 

Kapten Chris Abbott
Det matchavgörande 3-2-målet gjorde Johan Forsberg
Succémålvakten Joel Lassinantti

Academia Barilla

Jag glömde ju visa er vilken pasta vi åt igår till köttfärsbiffarna. Det är italiensk premiumpasta från Academia Barilla som nu kommer till Sverige och i måndags fick jag ett paket med lite olika pastasorter. Drömpaket för en pastaälskare som jag. Först ut att provsmakas blev fusilli-varianten, men det finns ytterligare tre varianter i Academia Barillas sortiment så provsmakning kommer fortsätta med övriga sorter.

Stilren förpackning
Snygg och god pasta till köttfärsbiff och tomatsås. Det receptet hittar ni här.

Lite pastafakta:
Alla ingredienser i Selected by Barilla Academia kontrolleras och väljs ut noggrant, därför har pastan många egenskaper som ger den unika fördelar vid matlagningen. Pastan innehåller 100 procent Aureo durumvete av högsta kvalitet. Aureo är en italiensk vetesort med hög proteinhalt och en fin glutenkvalitet som ger bättre textur, vilket ger pastan högre tolerans för överkokning. Pastan är bronsvalsad, vilket gör att den får ett hantverksmässigt grovt utseende med en porös yta. Den sträva ytan binder såsen och fångar upp smakerna bättre. Dessutom har pastan haft en lång torktid,vilket stärker pastans vetekvalitet, förbättrar texturen och gör den optimal al dente.

tisdag 3 februari 2015

Köttfärsbiff med dill och basilika

Vilken tv-sport-kväll vi har framför oss! 
Just ni är det alpina VM med damernas super-G, men alldeles alldeles strax är det dags för något ännu roligare - hockey. Luleå är i CHL-final och nu hoppas vi att de är Europamästare innan kvällen är slut. Matchen spelas på hemmaplan men jag väljer att se den hemma i tv-soffan under en filt och med en kopp te. Det känns som det är min dags att åka på förkylningen (vill inte, vill inte, vill inte) så nu är det dags för ingefära och c-vitamin i massor för att skrämma bort alla baciller.

I dag fick jag snabbt ändra middagsplanerna. Jag hade planerat kyckling och ris men fick höra att det var precis vad som serverades på skolan idag. Vilken tur då att jag har fryst ner köttfärs i platta paket så det går fort att tina. Sen stekte jag EN stor köttfärsbiff istället för flera små, för att spara in ytterligare lite tid. Men vad klantigt av mig att inte kolla skolmatsedeln.


Köttfärsbiff med dill och basilika
Köttfärsbiff
500 g köttfärs
1 dl mjölk
1,5 msk potatismjöl
1 msk dill (fryst)
1 msk basilika (fryst)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås
1 burk krossade eller passerade tomater
1,5 dl grädde
torkad basilika
salt o peppar

Köttfärsbiff
Blanda ihop alla ingredienser till köttfärsen.
Smält smör i en stekpanna.
Platta ut all köttfärs i stekpannan. 
Stek i ca 5 minuter.
Dela biffen i 4 delar, vänd på bitarna och stek i ytterligare 5 minuter.

Sås
Blanda tomater och grädde i en kastrull. 
Krydda.
Låt koka några minuter.

Det är nog fler än jag som tycker att dill är en annorlunda krydda till köttfärs. Men det var faktiskt väldigt gott. Sen tycker jag om detta enkla sätt att steka köttfärsbiffar. Jag som i vanliga fall inte tycker om att stå länge och steka saker brukar ju ofta ugnssteka köttfärsbiffar men det här sättet är också smidigt.

Innan servering kan man lägga ner köttfärsbiffarna i såsen eller så lägger man biffarna på ett fint fat och häller såsen över och garnerar med lite färsk basilika.

Utplattad köttfärs i stekpannan.
Fjärdedelar av köttfärsbiffen upplagd på ett fat, utan sås. Varje fjärdedel ser ut som ett hjärta.
Kanske blir det detta du serverar på Alla hjärtans dag.

SNÖ

Facebook och instagram fylls med snöbilder från alla Lulebor och det är kanske inte så konstigt för snö är det enda man ser var man än tittar. Vi har visst slagit ett nästan 50-årigt snörekord i dag, ett rekord jag gärna hade varit utan.

Hallå huset. Var är du?
Snö upp till taket! Hoppas vår nybyggda altan klarar trycket.
Ny typ av insynsskydd! Vi har rejält mörkt inne i kök och hall just nu. 
I vardagsrummet ser man ut litegrann i alla fall, men mest ser man snö.
Även från trappfönstret ser man snö.

måndag 2 februari 2015

Tomat- och kycklingsoppa

Helt otroligt, men det snöar fortfarande! Hur mycket snö finns det :) 

Eftersom Leif är hemma med en krasslig Ida, som håller på att bli bättre, passar jag på att ta bussen när jag inte har nå tider att passa hemma. Skönt att slippa köra själv i snöröken och skönt att slippa sopa eller skotta fram bilen när jag ska hem från jobbet. Det tar lite längre tid men ibland är det skönt att bara sitta o ta det lugnt på en buss.

När vi hade nybakat bröd blev jag, som vanligt, sugen på soppa så gårdagens middag blev en tomat- och kycklingsoppa med nybakade morotsfrallor. Mums!


Tomat- och kycklingsoppa
400 g kycklingfilé
1 äpple
1 gul lök
1 msk curry
2 förp passerade eller krossade tomater (à 500 g)
2 dl vatten
1,5 dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och peppar

Strimla kycklingen tunt. Skala och tärna äpplet. Skala och hacka löken.
Fräs löken mjuk i lite smör.
Tillsätt kycklinen och fräs tills den är genomstekt. 
Krydda med salt, peppar och curry.
Tillsätt äpple.
Blanda ner tomater, vatten, grädde och buljongtärningar.
Låt soppan koka 5 minuter. 
Smaka av.

Hela familjen förutom Ida tyckte att vi åt en riktigt god middag. Ett topp-betyg eftersom varken Olivia eller Isak har soppa som favorit-rätt. Vill man ha en tunn soppa kan man späda med mer vatten och/eller grädde, men jag valde att ha soppan ganska tjock idag.

söndag 1 februari 2015

Vabruari är här

Vi börjar vabruari, förlåt februari, på samma sätt som januari slutade. 

Med vab och en sjuk dotter, hon mår bättre men har fortfarande problem med astman och blir hemma från skolan även imorgon. Även snön fortsätter vräka ner nu i början av februari på samma sätt som slutet av januari. När ska det sluta?!

När snön yr utanför fönstret är det mysigt att vara inne o baka, så vi tog en liten bakdag idag inne i värmen. Vi har bakat morotsfrallor o bananmuffins och nu funderar jag på vad jag mer ska hitta på när köket ändå är stökigt.

Smarriga bananmuffins med smak av bl.a. kokos.
Morotsfrallor med linfrön.

lördag 31 januari 2015

Godismaskin

Lördag innebär lördagsgodis. 
Fast ska jag var riktigt ärlig så är det långt ifrån varje lördag vi äter godis. Men denna sjuklördag efter två nätter med alldeles för lite sömn känns det extra gott med godis.

Så nu är roligaste julklappen fylld till bredden och vi kan börja leka. För inte ska det bara vara att vräka i sig, lite ska man få jobba för godsakerna. Fast som många leksaker så låter den lite för högt, så man kan inte smygta nån godis utan att resten av huset hör det.

Vilket godis föredrar du?
Lägg i en peng och försök få en godis.
Det blev lite väl mycket godis i maskinen i dag så det lär räcka till nästa helg också.

Efter en orolig natt med få sömntimmar har vi nu kommit igång. Mitt rensa-i-röran-projekt fortsätter och i dag har jag rensat ut lite varma ytterkläder som jag tänker skänka till behövande. Det finns flera eldsjälar här i Luleå som förmedlar allt möjligt till de som behöver. Ett beundransvärt jobb!