lördag 27 december 2014

Familjefestmiddag

Inte långt från vårt bostadsområde finns det ett charkuteri, som enligt tidningen heter Originalet Petterssons Delikatesser (men jag är osäker på om det är det korrekta namnet). Känns som det inte kan bli mer närproducerat, extra kul är det att Leif känner ägarens farbror som hjälpte oss att stycka älg innan Leif själv lärde sig stycka och vad de olika bitarna var. I dag åkte Leif dit för att kolla var det låg, egentligen var det inte öppet men eftersom ägaren ändå var där fick Leif komma in och handla. Han köpte med sig en ring falukorv och några skivor hängmörad entrecôte. Bra service och underbart kött. Där kommer vi fortsätta handla.

Middagsplanerna var julmatsrester men när vi nu hade så fint kött i kylskåpet ändrade vi snabbt planerna och gjorde en festmiddag istället. Vi får väl äta rester på nyårsafton istället :)

Familjefestmiddag

Förrätt 
Lax- och räktårta med löjrom
Grönsaker
Prosecco

Varmrätt
Stekt hängmörad entrecôte
Sallad
Amarone-vin

Efterrätt 
Chai-te

Tog upp ett fint vin från källaren och dukade med mina älskade Essence-glas

Stekt entrecôte
Låt köttet ligga framme en timme.
Salta och peppra.
Stek på (ganska) hög värme i ca 2,5 minut på varje sida.
Sen fick de vila i stekpannan med avslagen platta medan vi åt förrätten.

Så här fint kött behöver ska man inte göra så mycket mer med än steka och krydda. Så här gjorde Leif och det blev perfekt!

Fint marmorerade köttbitar

Blodapelsincheesecake

Då har vi vaknat upp till en vanlig lördag mitt i alla helger. Precis när jag har lyckats få till ledighetstider med mysiga långa kvällar och härliga sovmorgnar är det dags att vända tillbaka dygnet så jag orkar stiga upp före sex på måndag igen. Om nån timme ska jag klä på mig och promenera in till stan för fika med kompisar. Trots att det är ca 15 minusgrader ska det bli skönt med både en promenad och frisk luft, jag får dessutom njuta av all rimfrost som täcker träden, det är otroligt vackert ute precis som på dessa bilder.

Här kommer ytterligare en god efterrätt som jag har gjort nu i jultider. Blodapelsinerna är ju perfekta nu i några månader passa då på att använda dem till bakning.


Blodapelsincheesecake
Botten
200 g Digestivekex
50 g pepparkakor
100 g Smör
Lager 1
450 g Philadelphia ost
1 msk rivet skal av blodapelsin (ca 4 apelsiner)
2 msk pressad blodapelsin (ca 0,5 apelsin)
3 ägg
1,25 dl strösocker
Lager 2
2 dl crème fraiche
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Lager 3
1,5 dl pressad blodapelsin (ca 4 apelsiner)
2 gelatinblad

Botten
Smula kexen och blanda med smält smör. 
Tryck ut smuldegen i formen och en bit upp på kanten. 
Grädda 5-10 min i 180 grader. 
Lager 1
Vispa ingredienserna till lager 1 till en jämn smet. 
Häll i formen. 
Grädda i nedersta delen av ugnen 25 min.
Lager 2
Blanda ihop lager 2 och bred på kakan. 
Grädda ytterligare 5 min. 
Ställ kallt (gärna över natten). 
Lager 3
Gör sedan sista lagret. 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. 
Värm lite pressad blodapelsin i en kastrull. 
Ta av från plattan och vispa ner gelatinbladen så de smälter. 
Häll i resten av den pressade blodapelsinen.
Låt stå och svalna en stund och skeda sedan över saften på kakan. 
Ställ kallt (några timmar) tills gelén stelnat. 
Servera kakan kylskåpskall.

En riktigt god och fräsch efterrätt som dessutom är otroligt vacker med sin röda färg. Det är många moment när man bakar cheesecake men inget av momenten är svårt, det tar bara tid. Botten höll ihop fint, men jag tyckte det var lite mycket av den eftersom det är fyllningen som är god. Men jag är rädd att den inte håller ihop lika bra om man minskar ned på själva botten. Så jag låter den nog vara så här även nästa gång för man behöver ju inte äta upp all botten om man inte vill.
Det är många moment som ska göras.

fredag 26 december 2014

Vardagsmat igen

Då börjar ännu en dag i lugnets tecken att lida mot sitt slut. Men vila verkar vara vad jag behöver just nu, den här hösten med mycket jobb och få andningshål har satt sina spår. Kommande månader lär inte bli lugnare så jag behöver all vila jag kan få. Efter två dagar i myskläder ska jag faktiskt dra på mig nå annat i morgon för fika på stan med kompisar. Vilken tur annars hade jag kanske fastnat i mina pyjamasbyxor.


Dagens lunch blev än en gång lite julrester, gravlaxmacka och räk-och laxtårta närmare bestämt. Men till middag skippade vi julmaten och åt spagetti och köttfärssås. Riktigt gott med vanlig vardagsmat faktiskt. Men i morgon är jag nog sugen på lite julbordsrester igen för än är jag inte helt nöjd.

Nu är det soffan och några avsnitt av Homeland som gäller. Vi har inte följt senast säsongen på tv utan vi kör ett Homeland-race nu under julledigheterna istället.

Saffranskladdkaka

Äntligen blev det lite sovmorgon även för mig denna jul. 
Jag har precis vaknat och stigit upp, barnen sover fortfarande men lär nog börja vakna snart en efter en. Vi har inga planer för dagen utan vi tar ännu en dag som den kommer - vid pussel- och legobordet. Det är nästan 20 minusgrader ute men jag ska ändå försöka hinna ut på en promenad innan lunch. En promenad medan det är ljust ute är bästa ljusterapin så här på årets mörkaste månad.

Nu har jag två smarriga efterrätter att ge er, vi börjar med julaftonskakan som var så mycket godare än vad jag hade förväntat mig.


Saffranskladdkaka
100 g smör
0,5 g saffran (1 paket)
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl 
smör till formen

Till servering: lingongrädde

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. 
Rör ner saffranet. 
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
Vispa ägg och socker i en skål. 
Rör ner smörblandningen och sikta ner mjölet. 
Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 175°C ca 20 minuter. 
Till servering:
Blanda ner lingonsylt lite slarvigt i vispad grädde.

Det här var en riktig höjdare. Eftersom jag inte är så förtjust i vit choklad och eftersom jag tycker kladdkaka ska innehålla riktig choklad eller kakao så trodde jag inte att det här skulle bli så gott som alla säger. Men de hade rätt - det var en riktig höjdarkaka som var superenkel att göra. Den kommer bli en tradition kring jul.

Kakan var dock ganska söt så det passar perfekt med lite sura lingon till och det blev så vackert med den röd-vita grädden till den gula kakan. Även lingongrädden var godare än vad jag hade förväntat mig. Ibland blir det mer lyckat än andra gånger!

Vispad grädde och lingonsylt - ett perfekt tillbehör till den söta kakan.
En kaka som inte ser mycket ut för världen. Men låt dig inte luras :)

torsdag 25 december 2014

Juldagsmaten

Har ni haft en lugn och skön juldag? Det har jag! Jag har, precis som jag sa, sovit, vilat, ätit och fikat i dag. Maten är lite godare så här dagen efter när man kan sprida ut ätandet under hela da'n.

Till frukost blev det skinkmacka, ägg och lite lax- och räktårta och sen lyxade jag till det med en lussekatt också.


Lunchen bestod av inlagd sill, västerbottenssill, potatis, janssons frestelse, ägghalva med skagenröra och ett knäckehjärta med cheddarost.


Middagen var revbensspjäll, köttbullar, rödbetssallad, potatis och omelett med sparrisstuvning.


Och till efterrätt blev det lite julgodis.

Egentligen är det så här man ska göra på julafton också. Men det blir nog svårt att få gästerna att stanna hela da'n - från frukost till sen kväll :)

Nu har vi bänkat oss i tv-soffan och väntar på att Viva Hate ska börja, SVTs nya dramaserie av Peter Birro om musik och ung, desperat kärlek. En av huvudrollerna har barnens kusin, min brorson. Ska bli så himla kul o spännande, men jag lär väl missa hela handlingen för jag kommer bara att sitta o spana efter Mandus.

Juldagsmorgon

Nu är den härliga juldagsmorgon här och som vanligt vaknade jag först i familjen och smög upp o la mig i soffan. Juldagen innebär vila och lek med julklappar i vår familj och eftersom det är nästen 20 minusgrader ute passar det perfekt med en lugn innedag. Juldagen innebär också mycket mat och fika, då alla rester måste ätas upp.


Nu börjar det kurra i magen och jag längtar till frukosten med alla goda rester från i går. Juldagsfrukosten kan vara årets bästa frukost, eller hur? Vi ska bland annat duka fram gravad lax, skinka, salami, rökt kött, skagenröra, ägg, bröd o kex och en massa ostar. Sen avslutar vi frukosten med en extra kopp te och någon söt kaka eller godisbit.

onsdag 24 december 2014

Julbord 2014

Vilken härlig julafton vi har haft. 
Hann bli klar med allt utan stress och kunde sen njuta av familj, ledighet och mat i flera härliga timmar. Barnen är också glada och nöjda över dagen och julklapparna, Olivia sa precis "Vilken lyckad julafton".


Julbord 2014
inlagd sill
ägghalvor
löjrom
lime- och citronpeppargravad lax
räk- och gravlaxtårta
skagenröra

salami
rökt älghjärta
prinskorv
revbensspjäll
ugnsomelett med sparrisstuvning
potatis

brieost o ädelost
juledamer
cheddar, vanlig och whisky
knäckebröd
rågkex
smörgåsrån
mjukbröd

rödbetssallad
senap
fikonmarmelad


Det var två av julklapparna som blev lite mer populära än de andra och det var de stora barnens selfie-pinne och hela familjens godismaskin. Så rolig sak, ni vet sån där maskin med klo som finns på alla tivolin som ser så enkel ut att lyckas med men som oftast tappar "vinsten".

I morgon hoppas jag att pussel, lego, pyssel och spel blir populära för jag ser fram emot en lugn hemma-juldag, precis som vi brukar ha. Mina planer för i morgon är att äta, fika, sova, vila och lägga pussel.