torsdag 27 november 2014

Sesamgriljerad skinka gluten-, mjölk- och äggfri

På lördag är det dags för vårt glöggmingel där vi till glöggen (och annat drickbart) tänker bjuda på olika smårätter, både med jultema och utan. Självklart kommer vi även att bjuda på julskinka så ikväll var det dags för julens första, men inte sista, skinkmacka. Sååå gott!

Eftersom två av gästerna är glutenintoleranta ville jag inte använda vanligt ströbröd när jag griljerade skinkan. Eftersom jag inte hade glutenfritt ströbröd hemma och det var dags för griljering gällde det att tänka snabbt. Sesamfrön kom jag då på.



Sesamgriljerad skinka, gluten- mjölk- och äggfri
2 msk sesamfrön
2 msk senap

Låt skinkan svalna något.
Blanda ihop sesamfrön och senap.
Bred över skinkan och griljera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Det här experimentet blev riktigt bra - snyggare än med ströbröd och minst lika gott. För ärligt talat hur mycket äter man egentligen av griljeringen? Det är ju skinkan och äppelmoset som är det viktiga. Eftersom Isak är äggallergisk har jag aldrig haft ägg i min griljering och har aldrig saknat det heller. Vad gör äggen för nytta? 

Efter griljering
Före griljering

onsdag 26 november 2014

Balsamicoglaserad rådjursstek

Oj vad veckan går fort! Snart är det helg igen och det ska bli underbart med lite sömn. Jag har sovit alldeles för få timmar hela den här veckan, inte bra för mig som behöver mycket sömn. Men det har varit så mycket att tänka på och fixa med både på jobbet och hemma så jag har inte tid att känna att jag är trött. Och när jag väl går och lägger mig somnar jag inte så fort som jag brukar, istället ligger jag o planerar kommande dag. Inget bra tecken….

I lördags var det dags att tillaga rådjur för första gången och det gick bra. Det blev gott men personligen tycker jag att älgkött är godare (eller så misslyckades jag kanske med tillagningen :) )


Balsamicoglaserad rådjursstek
8 hg rådjursstek
3 msk balsamvinäger
2 msk flytande honung
2 tsk torkad rosmarin
salt o peppar

Blanda vinäger, honung, rosmarin, salt och peppar i en skål. 
Gnugga in marinaden i steken och lägg i en ugnssäker form. 
Sätt i ugnen i 150 grader till innertemperatur 65°C för lite rosa (ca 1- 1,5 timme). 
Låt köttet vila i minst 10 minuter.

Jag som älskar balsamvinäger valde så klart ett recept med just det när det var dags att premiärlaga rådjur. Vi vill inte ha köttet blodigt, utan rosa på väg till genomstekt och då var det perfekt med 65 grader. Proffskockar skulle säkert ta ut köttet vid 58 grader men det är för blodigt för mig.

Köttet serverade jag till ugnstekt klyftpotatis, kantarellsås med konjak, honungsglaserade grönsaker och sallad. Till maten drack vi ett Rioja-vin som Leif hade blivit rekommenderad på Systembolaget. Undra om Rioja-vin generellt passar till rådjur? Rioja har ju en speciell smak som jag faktiskt kände igen sen vinprovningen jag var på för snart ett år sedan.

måndag 24 november 2014

Pepparkaksbak

I går var det äntligen dags att baka ut pepparkaksdegen som jag gjorde tidigare i veckan. Jag älskar våra pepparkaksbakardagar som är så mysiga. Pepparkakor bakar vi varje år, ingen i familjen vill vara utan julmusiken, ljuvliga doften och mysstunden.


Det finns många bra recept på pepparkakor men i år, liksom i fjol, valde jag det enklaste receptet. Det blir en ganska lite sats men perfekt för vår familj. Här hittar du det receptet.

Visst kommer du ihåg mitt tips för att få fina pepparkakor utan kapade armar, sneda huvuden osv? Annars hittar du det här. Ett måste för att få fina pepparkakor och det är så vi bakar ut dem varje år.


Det är inte ens första advent än och jag kan redan pricka av pepparkakor, lussekatter och tre sorters julgodis från att-göra-listan. Så skönt att börja i tid och slippa stressen som alltid infinner sig i december. Det här är ju så roligt (och gott) så jag vill ju inte göra det för att jag måste utan för att jag vill.

Rådjursmiddag

God morgon!
Ny morgon, ny vecka och snart ny helg :)

Eftersom mina föräldrar var bortresta när Leif fyllde år sparade vi deras firande av honom till igår. "Bättre sent än aldrig". Vi bjöd på rådjur, första gången jag tillagade det och jag har inte ätit det så många fler gånger, kanske en eller två gånger.

Vi hade många goda tillbehör men jag föredrar nog älgkött, som vi oftast äter, framför rådjur. Men vi har kvar några bitar i frysen så jag måste försöka hitta några till bra recept och kryddningar. Igår valde jag att krydda med bl.a. balsamvinäger som är en favorit för mig och som aldrig blir fel.


Rådjursmiddag
baslamicoglaserad rådjursstek
honungsglaserade grönsaker
klyftpotatis
kantarellsås med konjak
blandsallad med persimon
efterrätt
havreformar
grädde
hjortron

söndag 23 november 2014

Matsedel v.48 november 2014

Alla som skulle behöva en tredje dag på helgen räcker upp handen nu! 
Jag förmodar att jag inte är ensam som tycker att helgen gick alldeles för snabbt. Vi har varit effektiva och hunnit mycket, mest roliga saker, men jag skulle behöva en vilodag också. Men den kommer så småningom :)

Det blev ingen matsedel i morse men nu har jag skrivit ihop lite inspiration till er kommande mat-vecka.


Matsedel v.48 november 2014

lördag 22 november 2014

Kökslördag

Lördagen börjar lida mot sitt slut och jag sitter bara o väntar in barnen som jag hoppas är på hemväg snart. När barnen var små fick man inte sova på morgonen och nu när de är tonåringar får man inte sova på kvällarna. Jag tror att jag måste ta en till kopp te för att hålla mig vaken ett tag till.

I dag har jag bakat både hälla-ut-bröd och lussekatter. Kom på att det är första advent om en vecka och då måste man ju ha lussekatter. Eller väntar ni till lucia? Eftersom vi har gäster på lördag kommer jag inte ha tid att baka så jag såg till att var förutseende och baka redan i dag. Så nu vet jag att jag får den traditionsenliga lussekatten och teet på första advent.

Till middag gjorde vi köttbullar och vi gjorde av flera kilo köttfärs så nu har vi köttbullar även till julafton. Egentligen behövs det inte så många eftersom barnen föredrar köpta dåliga köttbullar. Skönt att redan nu kunna pricka av lite från julens att-göra-lista. Det blir nog lite julgodistillverkning också innan helgen är över.

På veckorna hinner jag knappt laga mat nu för tiden så när jag ändå var i köket mest hela dan passade jag på att göra mer chili-pulled pork i min crock-pot. Perfekt att frysa ner och ta upp till nån middag.

Oj så effektiv jag varit i dag, men nu längtar jag till sängen!

Köttbullar, potatis och sås. Mmmm så gott.
Ett gäng köttbullar i väntan på julafton.

Fröknäcke

Ledig lördag med mycket matlagning och bakning samtidigt som Vinterstudion är igång på Tv:n. Det kan knappt bli bättre. Det är alltså upplagt för en riktig myslördag. Jag har redan en deg (den här) på jäsning och snart är det dags att hälla ut degen i en form.

Fröknäcke, som vi bakade tidigare i veckan, finns i många varianter, sen tidigare har jag ett som bara innehåller frön, som ni hittar här. Nu provade Olivia och jag en ny variant som även innehåller majsmjöl, som nog är snäppet godare. Eller så är det bara nyhetens behag...


Fröknäcke
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 dl kokande vatten
0,5 dl rapsolja
garnering
flingsalt
frön

Blanda alla torra ingredienser.
Häll i det varma vattnet och oljan.
Bland ihop till en smet.
Platta ut smeten på ett bakplåtspapper.
Sätt ett bakplåtspapper på smeten och kavla ut till en tunn platta.
Strö flingsalt och frön ovanpå smeten.
Grädda 45 minuter i 150 grader.
Stäng av ugnen, öppna luckan på glänt och låt plåten stå kvar tills den kallnat.
Bryt knäcket i bitar och njut som det är eller med en god ostbit.

Jag strödde på ganska mycket flingsalt och då blir dessa fröknäcken perfekta som tilltugg/snack precis som de är utan pålägg. Vi bakade en sats i veckan och i dag har Olivia planerat att baka två omgångar till av dessa goda kex som är perfekta att bjuda glutenintoleranta på.