måndag 28 juli 2014

Kyckling- och zucchinilasagne

Är det många som har börjat jobba i dag? Jag har ju precis börjat min andra semesteromgång och har tre veckor kvar, men för Leif är det sista semesterveckan. Snyft! 

Det verkar som det ska bli något sämre väder den här veckan, inte för att vi har märkt av det så mycket än. Men det är nästan så att jag hoppas på en dag med spöregn så man kan vara inne och städa i lugn och ro. För de senaste veckornas kanonväder har även gjort att huset numera ser ut som ett bombnedslag. Men bara EN dag spöregn vill jag ha sen vill jag ha tillbaka solen och värmen :)

Igår gjorde jag en kycklinglasagne med zucchini och god tomatsmak. Kändes konstigt, men ganska skönt, att inte grilla.


Kyckling- och zucchinilasagne
5 hg kycklingfilé
1 stor zucchini
3 msk röd pesto
salt o peppar
ca 15 lasagneplattor
1 förpackning Kelda tomatsoppa
ev. 0,5-1 dl matlagningsgrädde
riven ost

Dela kycklingfilén i småbitar. Skiva och halvera zucchinin.
Stek kycklingen, salta o peppra, blanda med pesto.
Stek zucchinin, salta o peppra.
Häll lite tomatsoppa i en ugnsform.
Varva lasagneplattor, zucchini, kyckling och tomatsoppa.
Avsluta med ett lager lasagneplattor och tomatsoppa (och ev. lite grädde).
Strö på riven ost.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter.

Så smidigt att använda en färdigkryddad tomatsoppa med god smak. Det blev lite för lite tomatsoppa kvar på slutet så jag hällde även på en halv deciliter matlagningsgrädde på toppen för att det inte skulle bli för torrt.

En riktigt god och smakrik lasagne som de flesta åt mycket av (Ida och Isak tycker inte om zucchini så det blev en del att peta bort för dem).

söndag 27 juli 2014

Sött fika

Vi fick finbesök till frukost!

Barnens kusin Vera kom förbi med mormor o morfar, eller farmor o farfar är det ju för Vera, precis när vi skulle duka fram vår frukost. Så mysigt! Vera hittade en bra plats i skuggan där hon ville sitta o äta och Ida gjorde henne sällskap. Söt-tjejerna!

Såg lite ensamt ut i hörnet :)
Dags för solen och handlingslistan igen!

Sommartacofest

God morgon på er! Här har ni en trött familj i dag, än så länge är det bara jag och Ida vakna. Vi var på tacofest hos grannarna i går och satt länge ute i den varma natten. Det är så underbart med dessa varma härliga kvällar och nätter som man aldrig vill ska ta slut. Ida som brukar hålla ut längst på fester kom dock o sa att hon var trött och ville gå hem, så då gjorde vi så klart det (annars hade vi kanske suttit kvar än). Så skönt att bara ha en halv minuts promenad hem när barn (och vuxna) är trötta.


Det var jättelänge sedan vi åt tacos så det var riktigt gott, så jag åt och åt och åt… Det smakade bra med lite svalkande glass till efterrätt som vi åt med jordgubbar och melon- o bananrester från midda'n.


Det är så mysigt med så många barn som springer omkring, leker och busar, medan vi vuxna kan sitta i (hyfsat) lugn o ro och prata. Lite småtjafs var det emellanåt men inte så farligt med tanke på hur många barn som var där och med tanke på hur tjuriga vissa Ida är.

Ida ligger o tittar på Sommarlov och äter fryst mango - gott och svalkande. Själv ska jag fixa mig en kopp te (inte svalkande men gott) och gå ut och skriva en handlingslista för nu börjar det vara tomt i kylskåpet, framför allt i frukt- och grönsakslådan. Ha en solig och härlig dag så hörs vi lite senare.

fredag 25 juli 2014

Semesterdags

Nu har jag jobbat färdigt för den här gången och har tre veckors semester att se fram emot innan det är dags för jobb igen. I kväll ska jag komma i säng i tid. Har jag sagt det förut?

Slutade lite tidigare från jobbet, cyklade hem, bytte om, satte mig i bilen och körde några mil söderut till min syster där hennes dotter hade kalas. Efter en trevlig kväll med god mat har jag nu sjunkit ner i tv-soffan med en kopp te och har faktiskt lite fredagskänsla.

Jag hoppas solen och värmen stannar kvar ännu ett tag för nu har vi skaffat en AC och efter flera dagar på ett kontor längtar jag nu lite till stranden där Ida är hela dagarna.

Så här lugnt och stilla brukar inte Ida sitta i vattnet.

torsdag 24 juli 2014

Whisky med karamellsmak

Den snabbast växande drycken på amerikanska whiskymarknaden är smaksatt whisky. 
Har ni provat nån sort? 


Kanadas ledande whiskymärke Black Velvet lanserar Toasted Caramel. Den doftar av smörkola och smakar toffee, sirap, peppar samt citrus. Eftersom Leif samlar på whisky var jag ju tvungen att låta honom prova denna. Men som ni förstår så är det ju inget för whiskyälskare. Han tyckte den var hyfsat god men han vill absolut inte kalla det för whisky :) 

Den smaksatta whiskyns enorma popularitet i Nordamerika delar whiskyvärlden. Vissa tycker att det urvattnar whiskyns traditionella smak, andra välkomnar att whiskyn attraherar nya grupper så kvinnor och män kan njuta av whiskyn tillsammans. Toasted Caramel är perfekt att dricka med några isbitar, eller utnyttja den trendiga kolasmaken som spännande ingrediens i lyxiga cocktails, i glass eller i bakverk. Jag tycker det låter spännande att använda den i bakning, måste bara komma på nå roligt recept där den passar.

Äppelcurrysås

Nu har jag nedräkning! 
En morgon kvar då jag måste ställa klockan, sen får jag sova tills jag vaknar. Fast i den här värmen brukar det inte bli så mycket längre, men känslan att inte behöva stiga upp är en av mina favoritkänslor :) Och ni som har följt mig ett tag vet ju hur mycket jag älskar att slöa hela morgonen, äta frukost, ta det lugnt, blogga lite, se lite morgon-tv, dricka lite mer te, duscha och sen nån gång efter lunch brukar jag vara redo att göra saker.

När jag bjöd på laxmiddag förra veckan gjorde jag en lite annorlunda fisksås, förutom den mer traditionella med örtkryddor bl.a. dill.


Äppelcurrysås
2 dl crème fraiche
1-2 äpplen
1 msk curry
salt o peppar

Skala och riv äpplet. 
Blanda äpple, curry och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Servera till lax och potatis.

Många tyckte om äppelcurrysåsen som nog även passar bra till en bit grillad kyckling. Kyckling och curry är ju en mer vanlig kombination. Vill man kan man även blanda i lite purjo- eller salladslök i såsen, men nu hade jag ingen av löksorterna hemma så det blev en lökfri sås - och det går ju också bra :)

Jag älskar såna här kalla såser som är så enkla att blanda ihop. Framför allt såna med vanliga ingredienser som man ofta har hemma. Strax innan det var dags att äta bestämde jag mig för att testa den här såsen och ett par minuter senare stod skålen klar.

onsdag 23 juli 2014

Härlig kväll

Härliga härliga sommar! 
Klockan är över 22 och jag sitter ute och bloggar i den varma ljusa sommarnatten. Termometern visar på över 25 grader och det är bara alldeles underbart. Dessa dagar lever vi länge på i höst och vinter.


Vi har precis kommit hem från mina föräldrar där vi bjöds på en god middag och där jag sen bjöd på en kokosbolltårta (igen). Det dukades upp rostbiff, potatishalvor, en massa olika grönsaker och sallader och framför allt mammas goda sherrysås. Jag måste göra den sherrysåsen snart, alltså den är sååå god.


Nu måste jag försöka slita mig från detta underbara. Det är ju faktiskt en jobb-dag för mig i morgon och det börjar kännas att det har blivit alldeles för många sena kvälla och tidiga morgnar. Jag måste stå ut i två dagar till sen blir det sovmorgon och slöa slappa dagar igen.