tisdag 1 juli 2014

Sommar- och kalasmånad

1 juli - nu har kalasmånaden börjat! Vi börjar med Idas två kalas, ett för klassen och ett för släkten och sen mindre än två veckor senare är det dags för mig att fylla år. Men jag nöjer mig med ett kalas :)

Det blir en månad full av besök också - det börjar med Leifs tremänning med fru som stannar några dagar (alldeles för få tyckte barnen), sen kommer Leifs föräldrar och när de har åkt hem då kommer brorsan med familj. Jag förstår att alla vill till Luleå för nu har ju äntligen sommaren kommit hit :)


Mamma kom förbi en sväng och vi satte oss ute i kvällssolen med ett glas jordgubbsvin. Vilken sommarkänsla! Strawberry Blush är ett lågalkolholvin (5,5%), perfekt på sommaren då det har en tendens att bli ett glas vin lite då och då - vardag som helg.

När man säger jordgubbsvin tänker de flesta på nå sötsliskigt vin, men det är helt fel när det gäller Strawberry Blush som är friskt och gott. Vill man ha det sötare häller man i lite Sprite eller liknande och vill man ha det lite festligare häller man i lite mousserande vin. Eller så gör man det enkelt för sig och lägger i nån jordgubbe och lite is och serverar, precis som jag gjorde i dag.

Krämig potatissallad

Solen fortsätter skina och jag fortsätter njuta!
Jag är så van att vi alltid grillar när det är fin-väder, men grillningen står Leif för och nu när han är borta kommer jag inte på en enda rolig sommar-maträtt som inte ska grillas. Vad äter ni för god sommar-mat? För visst är det skillnad på vad man äter när det är sommar eller vinter?

Nu när ni har fått alla recept på första middagen - chiliburgarna - från Linas matkasse ska ni få receptet på den goda potatissalladen. Den passar perfekt till grillad lax eller röding.


Krämig potatissallad
1 kg färskpotatis
0,5 purjolök
1 gurka
1 citron
35 g (fryst) dill
2,5 dl gräddfil
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Dela potatisen och koka i lättsaltat vatten. Låt svalna något.
Finhacka purjolöken, finriv citronskal.
Grovriv gurkan och pressa bort saften.
Blanda purjolök, gurka, citronskal, dill, gräddfil, salt och svartpeppar i en bunke.
Vänd ner potatisen i bunken.

Istället för att servera såsen och den kokta potatisen var för sig är det lite roligare att servera det som en krämig potatissallad. Första da'n åt vi den till grillad gravad lax men eftersom vi bara var tre som åt middag då blev det kvar en hel del så da'n efter åt vi den till grillade röding. Perfekt till grillad fisk!

måndag 30 juni 2014

Inlagd rödlök

Äntligen!
Äntligen har vi fått sommarvärme, som vi har längtat. Igår kväll satt vi ute länge utan att frysa och i morse kunde vi äta frukost ute, vi var t.o.m. tvungna att sätta oss i skuggan. Nu hoppas vi att värmen stannar riktigt länge, åtminstone i en vecka eftersom vi har barnkalas på söndag och släktkalas på måndag. Jag kollar väderprognosen flera gånger per dag och den ändras hela tiden. Bara vänta och se...

Grundreceptet på chiliburgarna innehöll även inlagd rödlök, så självklart gjorde vi även den.


Inlagd rödlök
2 rödlökar
1 dl rödvinsvinäger
2 msk socker
1 tsk salt

Finstrimla rödlöken. Lägg i en skål.
Koka upp vinäger, socker och salt.
Häll lagen över rödlöken och blanda om ordentligt.
Låt stå och dra ca 30 minuter.

Det här blev ett riktigt gott tillbehör. Jag älskar vinäger så självklart var detta i min smak. Löken blev mildare i sin löksmak, men det är kanske fel att kalla den mild eftersom det istället blev vinägersmak. Men helt klart värt att prova och det passade perfekt till de grillade hamburgarna.

Avokadokräm med spiskummin

Då är en ny vecka igång, en vecka med många tider att passa. Hur ska det gå? Vi som är i semester-mode och struntar i klockor o tar dagen som den kommer. Men i veckan ska tandläkaren besökas några gånger, det är lite träningstider att hålla koll på osv. Solen skiner så nu ska jag skynda mig ut med morgon-teet - som jag har längtat!

Till chiliburgarna åt vi en avokadokräm, allt enligt ursprungsreceptets alla tillbehör, som innehöll spiskummin. Vi äter ofta avokadoröror men det var en nyhet för mig att krydda med spiskummin.

God avokadokräm till chiliburgarna

Avokadokräm med spiskummin
1 avokado
0,5 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
0,5 lime, saften
2 krm salt
1 krm spiskummin

Lägg alla ingredienser i en skål.
Mixa till en slät kräm med en stavmixer.

Jag använde en stor vitlöksklyfta, så det smakade myyycket vitlök. Positivt eller negativt? Ja, det får var och en avgöra :) Det blev en god kräm/röra, men det är ju svårt att misslyckas med avokado och den passade perfekt till chiliburgarna. Kul att inte använda en vanlig hamburgerdressing, så mycket fräschare och godare med avokadosmaken.

Spiskummin är en av de mest framträdande kryddorna i taco-kryddmixer så den här krämen passar nog perfekt ill tacos också.

söndag 29 juni 2014

Grillat kantarellfyllt älginnanlår och potatispaket

Ica anordnar en grill-tävling för bloggare som jag är med i. Det kändes självklart att tacka ja till den utmaningen med tanke på att vi grillar mest varje dag under sommaren  och lite då och då övriga tiden på året. Under hela juli kan ni rösta på mitt bidrag. (Man kan rösta en gång per ip-adress och dag)

Här kommer en god middag som du i stort sett gör helt o hållet ute på grillen och slipper stå inne i köket. Perfekt varma härliga sommarda'r som vi har haft ont om än så länge i alla fall.



Grillat kantarellfyllt älginnanlår
ca 1 kg älginnanlår
kantareller
0,5-1 dl lingonsylt
1 dl riven smakrik ost, jag använde Norrlandsost
4 msk gräslök, finhackad
4 msk persilja, finhackad
örtsalt
svartpeppar

Bryn kantarellerna, salta o peppra.
Tillsätt lingonsylt, riven ost, gräslök och persilja.
Låt osten smälta på svag värme.
Skär upp köttbiten så att du får en platta.
Bred på kantarellfyllningen.
Rulla ihop och bind köttbiten.
Salta och peppra runt om.
Grilla på indirekt värme, se till att det inte är för varmt i grillen så den får stå länge och bli riktigt mör.
Grilla tills innertemperaturen på köttet är 60-63 grader.
Slå in köttet i folie och låt vila 5-10 minuter.
Skär upp i skivor.

Bli inte avskräckta och tro inte att det är svårt att skära upp och sen binda ihop köttet. Det är inga problem! Här hittar ni en beskrivning på hur ni skär, fyller, rullar och binder ihop köttet. Vill du istället använda vanlig ugn skulle jag steka köttet på låg värme, ca 100 grader.

Tips! Sätt i kött-termometern innan ni rullar ihop köttet, för annars är det svårt att se om spetsen sitter i köttet eller i fyllningen.


Till köttet är det jättegott (och enkelt) att servera potatis som har blivit mjuka och goda på grillen inlindade i folie.

Potatispaket från grillen
färskpotatis
smör
gräslök, finhackad
örtsalt 
svarpeppar
folieark

Riv foliearken i bitar.
Tvätta färskpotatisen och skär de större potatisarna i bitar.
Lägg några bitar på varje folieark.
Salta och peppra.
Strö över gräslök och avsluta med en klick smör.
Vik ihop foliepaketen så skarven är uppåt (så inte allt smör rinner ut).
Lägg vid kolbädden i ca 20 minuter.


Mina barn älskar när vi tillagar potatisen på det här sättet, fast Isak föredrar utan gräslök förstås. Har man kvar kokt potatis från nån tidigare middag går det lika bra att använda den potatisen i paket, men då kan man korta när tiden på grillen en aning.

Jag tävlar i årets grillmästare 2014 Vad brukar du har på grillen? Testa byta ut köttet och grilla kyckling istället! Hitta recept och grillinspiration på ICA.se.

Chiliburgare

Det blev lite sovmorgon men inte så länge som jag hade hoppats, men nu efter två koppar te börjar jag känna mig pigg. Snart ska jag in i duschen och sen kan dagen börja på riktigt. I dag kommer jag tillbringa mycket tid i tvättstugan, både med att städa där men även med att tvätta. Jag har inte kört en tvättmaskin på flera dagar, så nu börjar det sina bland Idas kläder. Det byts outfit väldigt många gånger på en dag.

Det här receptet kommer från Linas matkasse och trots få ingredienser blev det riktigt goda och smakrika hamburgare.


Chiliburgare
500 g köttfärs
3 msk vatten
1 msk sambal oelek
0,75 tsk salt

Blanda ihop alla ingredienser.
Forma till 4-5 hamburgare.
Grilla eller stek hamburgarna 3-4 min per sida.

Vi åt chiliburgarna tillsammans med bröd, sallad, avokadokräm och inlagd rödlök. Mums! Jag tyckte det blev för mycket bröd så efter jag hade tagit kortet tog jag bort locket. Extra kul att hela familjen tyckte om dem, annars brukar inte hemmagjorda hamburgare/biffar ligga högt i kurs.

Skönt med få ingredienser som man ofta alltid har hemma. De höll ihop bra och var riktigt enkla att grilla också. Dessa kommer vi göra fler gånger under sommaren.

lördag 28 juni 2014

Mat och kakor

I dag premiäråt vi middag på vår altan. 
Så härligt - både med en stor altan (som snart är klar) och solen och halvvärmen.

Leif grillade några bitar gravad lax och jag gjorde en krämig och god potatissallad, som vi åt tillsammans med ärtskott, tomater och citron. En härlig och god middag helt enkelt!


Tidigare under dagen bakade jag två sorters kakor till Idas släkt-kalas som ska innehålla 7 sorters kakor. Fyller man 7 år den 7/7 så är det klart att det ska vara mycket 7:or på kalaset, eller hur?

Dels gjorde jag brysselkex där jag ristade in en sjua med karamellfärg och dels gjorde jag mördegskakor med en inbakad sjua. Brysselkexen var definitivt enklare att göra. Ni skulle bara veta vilket pyssel det var att försöka få till en sjua i kak-rullen. Men mer om det senare :)


Nu börjar det kännas att jag vaknade redan vid fem i morse. Jag hoppas på sovmorgon i morgon, för sen är det måndag igen och då vet vi att jag vaknar tidigt (mitt i natten) av att Leif kliver upp och åker iväg till jobbet. Jag ska alldeles strax gå o sova, tänkte bara vänta in att Leif kommer hem med Isak som har varit på "fotbolls-disco" i Piteå. Spännande att höra hur killarna har haft det.