lördag 28 juni 2014

Mat och kakor

I dag premiäråt vi middag på vår altan. 
Så härligt - både med en stor altan (som snart är klar) och solen och halvvärmen.

Leif grillade några bitar gravad lax och jag gjorde en krämig och god potatissallad, som vi åt tillsammans med ärtskott, tomater och citron. En härlig och god middag helt enkelt!


Tidigare under dagen bakade jag två sorters kakor till Idas släkt-kalas som ska innehålla 7 sorters kakor. Fyller man 7 år den 7/7 så är det klart att det ska vara mycket 7:or på kalaset, eller hur?

Dels gjorde jag brysselkex där jag ristade in en sjua med karamellfärg och dels gjorde jag mördegskakor med en inbakad sjua. Brysselkexen var definitivt enklare att göra. Ni skulle bara veta vilket pyssel det var att försöka få till en sjua i kak-rullen. Men mer om det senare :)


Nu börjar det kännas att jag vaknade redan vid fem i morse. Jag hoppas på sovmorgon i morgon, för sen är det måndag igen och då vet vi att jag vaknar tidigt (mitt i natten) av att Leif kliver upp och åker iväg till jobbet. Jag ska alldeles strax gå o sova, tänkte bara vänta in att Leif kommer hem med Isak som har varit på "fotbolls-disco" i Piteå. Spännande att höra hur killarna har haft det.

Rulltårta med hallongrädde - äggfri

Jag ligger lite efter att ge er recept för jag hinner inte kolla igenom korten i kameran. Jag har haft fullt upp med annat de senaste dagarna, det har varit en hel del småfix, bakning och fotboll. Både i dag och i går har vi varit några svängar till Piteå, ca 5 mil söderut, för där spelar Isak en fotbollscup (Piteå Summer Games) och i kväll ska han dessutom dit på disco :) 

Den här rulltårtan med hallongrädde gjorde jag för några dagar sedan. Det var tänkt att jag skulle fylla den med jordgubbar men alla jordgubbar var slut på affären så då tog jag hallon från vår frys istället. Eftersom Isak ville provsmaka gjorde jag en äggfri variant.


Rulltårta med hallongrädde - äggfri
Rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g margarin
2 dl mjölk
Hallongrädde
1,5 dl grädde
2 dl hallon
50 g philadelphiaost
2-4 msk florsocker

Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandningen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. 
Låt kakan kallna.
Hallongrädde
Vispa grädden
Vispa eller rör ner de övriga ingredienserna.
Bred fyllningen över den kalla kakan och rulla ihop. 
Använd bakplåtspappret när du rullar så är det enklare
Förvara kakan kallt tills den ska skäras.

Den här rulltårtebotten har jag gjort många gånger, både med och utan kakao, dels till rull- och drömtårtor men jag brukar även använda den till tårtbotten, som ni kan se här.

Om ni även vill göra den mjölkfri så använder ni mjölkfritt margarin och t.ex. havremjölk till kakan och till fyllningen använder ni nån av alla de mjölkfria grädd-ersättningarna och struntar i philadelphiaosten. Behöver ni inte baka äggfritt finns ett recept på "vanlig" drömtårta här.

Jag är inte så förtjust i vanlig drömtårta med smörkrämsfyllning, men den lite syrliga hallonfyllningen var riktigt god…och choklad är ju alltid gott.

fredag 27 juni 2014

Vad vill ni ha?

Oj, vilken tråkig bloggvän jag känner mig som nu. Flera tråkiga inlägg efter varann, enligt mig. Och i samma stund som jag skrev det så började jag fundera på att jag egentligen inte vet vilka inlägg ni tycker är roligast.

Kommentera gärna vad ni tycker är roligast att läsa om! Är det recepten, tipsen, veckomatsedlarna eller när jag skriver om vad jag har gjort? Eller är det något helt annat ni vill att jag skriver mer om. Nu har ni chansen att önska!


Till middag åt vi grillad kycklinglårfilé som jag bara hade saltat och pepprat, sen fick de som ville bre på chimichurri på den färdiggrillade kycklingen för mer smak. Till det serverade jag en fänkålstabbouleh, som även Leif vågade smaka. Kors i taket :)

Nu ropar storbarnen att de har slagit på nån film som de vill att jag kommer o ser med dem. Dags för familjemys i soffan. Ha en bra fredag så hörs vi imorgon!

torsdag 26 juni 2014

Middagstid

Ännu en dag med sen middag! Fast numera känns det som vår vanliga middagstid är klockan sju på kvällen, så jag får nog sluta kalla det för sen middag. Isaks fotbollsträning slutar ofta 18.30 och jag vill vänta in en hungrig Isak innan vi äter. Vilken tid äter ni middag?

I dag åt vi en god grillad chilibugare med avokadokräm och inlagd rödlök och det var såå gott, tyckte hela familjen. Vissa skippade avokadokrämen och rödlöken men alla älskade burgarna.


I morgon ska vi stiga upp tidigt för Isak har fotbollsmatch med samling halv åtta på morgonen. Spännande att se hur det går mig och Isak som är vana att sova till minst nio. Ida ska sova vidare och vara hemma med Olivia för en lugn och skön morgon hemma istället för att kämpa sig upp för att vara fotbollspublik. Viktigt att Isak somnar i tid i kväll så han kan göra sitt bästa på fotbollsplanen i morgon.

Knäckiga müslikakor

I dag har vi tagit en riktig slöardag, eller i alla fall en slapp förmiddag. Först blev det en lång sovmorgon och sen har vi gått i pyjamas fram till lunch. Men nu ska jag hoppa in i duschen och försöka få lite gjort även i dag. Jag måste förbi en bak-affär och försöka hitta en bakform jag är ute efter (håll tummarna att den finns där) och sen ska jag förbi Kvantum och köpa billiga jordgubbar innan de tar slut.

Vad har ni för torsdagsplaner?

När jag i går skrev om nötfria Frebaco Kvarn och deras müsli blev jag sugen på att baka med den också. Sagt och gjort så blev det müslikakor med sirap för att få dem extra knäckiga.


Knäckiga müslikakor ca 30 st
100 g smör
2 dl müsli 
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
2 msk sirap
1 tsk bakpulver

Smält smöret i en kastrull.
Blanda i socker, sirap, müsli, vetemjöl och bakpulver.
Klicka ut smeten i ca 30 små högar på bakplåtspappersklädda plåtar. 
Grädda i mitten av ugnen i 175°C ca 10 minuter, eller tills kakorna är gyllene.

Så enkelt och så krispigt och gott. Perfekt när det blir lite disk också eftersom man blandar ner alla ingredienser i kastrullen som du smälter smöret i. Vill du göra dem mjölkfria så använder du mjölkfritt margarin och dubbelkollar müslin så att inte den innehåller mjölk.

Jag använde den här müslin som Ida stolt visade upp i detta inlägg.

onsdag 25 juni 2014

Äntligen en dag med lite altanhäng

Äntligen fick vi en dag med sol och lite värme!

Tänk så mycket gladare och lyckligare man känner sig när solen skiner. Med en ny och fin altan känns det ännu lite bättre. Altanen är inte klar än men den är en bra bit på väg. Gissa om vi njuter!

Mer bilder kommer när den är klar och vi eventuellt har fått tag i de möbler vi vill ha. Men i väntan på nya möbler har Olivia slipat och oljat vår gamla trämöbel så nu är den som ny igen. Till helgen hoppas jag att vi kan lyfta upp den på altanen och ha ett ordentligt mat-bord till alla måltider vi nu tänker äta utomhus…om/när solen fortsätter lysa här.


Jag hade ju planerat att baka lite och eftersom det var snabb-bakade kakor som stod på dagens att-baka-lista hann jag även njuta ute i solen. Så skönt det var! Jag och Olivia satt sen ute i solen och njöt av värmen och nybakade kakor.

Till middag blev det sen goda rester från helgens grill - möra revbensspjäll och kycklingfiléer till det lyxade jag till det med pommes frites och nygjord rabarberchutney. Efter midda'n satt jag och en granne på altanen med ett glas rödvin och surrade men inte var det den vanliga härliga sommarkvällen som jag längtar så efter. Men med en filt runt sig var det riktigt mysigt ändå.

Nötfria Frebaco

Jag har redan skrivit om Frebaco och deras nötfria produktion av müsli och gryner. Tänk om fler företag skulle tänka som Frebaco då skulle det kännas enklare med mitt Mission impossible - att få en nötfri och trygg värld. Sedan tidigare har jag ätit deras müsli och det känns så skönt och tryggt att veta att den inte innehåller nötter, inte ens en lite nötsmula.

Nu har jag även provat Frebacos svenska matgryner. Bulgur har länge varit en favorit för mig, men nu kändes det kul att prova svenska varianter. Har ni provat nån av dessa?


Det finns matkorn, mathavre, kvarngryn, matvete och kamutvete. Alla var riktigt goda men jag har smakat dem för lite än för att ha fått nån riktig favorit. Men nu i sommar kommer jag göra en massa sallader och använda dessa godsaker.

Jag läste att Frebacos nötfria müsli och gröter nu även finns att köpa i utvlda Tesco-butiker över hela Storbritannien. Det är en del av Tescos nya satsning 'Lifestyle Food Fair' där man presenterar nya produkter som passar konsumenter med olika matallergier. Frebacos produkter finns i avdelningen märkt som 'Nut Free Zone', samt i Tescos onlinebutik. Grattis Frebaco, så kul!
Engelska påsar till svenska produkter

Här kommer lite fakta som är intressant för allergi-nördar som jag. Ni som inte är så intresserade av allergier kan hoppa över det….eller läsa det och lära er lite mer.

Enligt brittiska NHS (National Health Service) är det mellan en och två procent i Storbritannien som har allergi mot födoämnen, varav de vanligaste är mot fisk, skaldjur och nötter. Den så kallade ”Free From-marknanden”, som även innefattar livsmedel fria från bland annat gluten, mjölk, laktos, ägg och soja, ökade med 50% under det senaste året och omsätter idag 360 miljoner pund enligt en undersökning gjord av Kantar som publicerades i april i år.

Tescos talesperson inom segmentet Free From, Lauren Tredgett, kommenterar:
- Vi ser en ökning inom Free From därför att konsumenterna har fått ökad förståelse för allergier samtidigt som de söker efter hälsosamma livsmedel.

Lynne Regent, CEO på The Anaphylaxis Campaign som är en välgörenhetsorganisation som stöder människor och anhöriga som lever med födoämnesallergier, säger:
- Vi som arbetar med The Anaphylaxis Campaign är glada att se nya produkter på marknaden som kan ätas av de som lever med allergier och vi välkomnar företag som introducerar produkter som passar konsumenter med allergier.