onsdag 25 juni 2014

Nötfria Frebaco

Jag har redan skrivit om Frebaco och deras nötfria produktion av müsli och gryner. Tänk om fler företag skulle tänka som Frebaco då skulle det kännas enklare med mitt Mission impossible - att få en nötfri och trygg värld. Sedan tidigare har jag ätit deras müsli och det känns så skönt och tryggt att veta att den inte innehåller nötter, inte ens en lite nötsmula.

Nu har jag även provat Frebacos svenska matgryner. Bulgur har länge varit en favorit för mig, men nu kändes det kul att prova svenska varianter. Har ni provat nån av dessa?


Det finns matkorn, mathavre, kvarngryn, matvete och kamutvete. Alla var riktigt goda men jag har smakat dem för lite än för att ha fått nån riktig favorit. Men nu i sommar kommer jag göra en massa sallader och använda dessa godsaker.

Jag läste att Frebacos nötfria müsli och gröter nu även finns att köpa i utvlda Tesco-butiker över hela Storbritannien. Det är en del av Tescos nya satsning 'Lifestyle Food Fair' där man presenterar nya produkter som passar konsumenter med olika matallergier. Frebacos produkter finns i avdelningen märkt som 'Nut Free Zone', samt i Tescos onlinebutik. Grattis Frebaco, så kul!
Engelska påsar till svenska produkter

Här kommer lite fakta som är intressant för allergi-nördar som jag. Ni som inte är så intresserade av allergier kan hoppa över det….eller läsa det och lära er lite mer.

Enligt brittiska NHS (National Health Service) är det mellan en och två procent i Storbritannien som har allergi mot födoämnen, varav de vanligaste är mot fisk, skaldjur och nötter. Den så kallade ”Free From-marknanden”, som även innefattar livsmedel fria från bland annat gluten, mjölk, laktos, ägg och soja, ökade med 50% under det senaste året och omsätter idag 360 miljoner pund enligt en undersökning gjord av Kantar som publicerades i april i år.

Tescos talesperson inom segmentet Free From, Lauren Tredgett, kommenterar:
- Vi ser en ökning inom Free From därför att konsumenterna har fått ökad förståelse för allergier samtidigt som de söker efter hälsosamma livsmedel.

Lynne Regent, CEO på The Anaphylaxis Campaign som är en välgörenhetsorganisation som stöder människor och anhöriga som lever med födoämnesallergier, säger:
- Vi som arbetar med The Anaphylaxis Campaign är glada att se nya produkter på marknaden som kan ätas av de som lever med allergier och vi välkomnar företag som introducerar produkter som passar konsumenter med allergier.

Tv-frukost

Efter en lång god natts sömn vaknade jag upp till solsken (men kyla). Efter att ha sovit dåligt i några nätter kändes det skönt att äntligen få sova ut. Alla barnen sover fortfarande trots att klockan är nio så de har nog också sovit lite för lite de senaste nätterna. Eller rättare sagt så är det nog på kvällarna vi sover för lite. Tänk att det är så svårt att komma i säng i tid på sommar-kvällar.

I dag tror jag att jag ska ta en lugn hemmadag utan tider att passa med lite kalasplanering och bakning. Jag har en del gamla och nya recept jag är lite sugen att prova.

Så här ser det alltid ut när jag äter frukost ensam.

Alltid när jag är ensam till frukost sitter jag vid barbordet med en kopp te och en hårdbrödmacka (i dag med banan) samtidigt som jag jobbar på datorn och tittar på fyrans morgon-tv på tv:n. I dag får man bl.a. bra grilltips och tidigare fick man städtips. Det måste jag googla mer på för det var många intressanta tips bl.a. att man ska gnida rostiga knivar med lök och socker för att få bort all rost.

tisdag 24 juni 2014

Det stora matslaget

I dag har jag gjort något jag aldrig har gjort förut och förmodligen aldrig kommer göra igen!


Till hösten är det dags för en ny säsong av Svts Det stora matslaget och i år är Luleå med o tävlar. I torsdag ringde de (produktionsbolaget?) till mig och sa att de hade hittat min blogg och gärna ville att jag skulle delta som en matentusiastisk Lule-älskare. Efter viss stor tvekan (hatar kameror och tävlingar) så ställde jag i alla fall upp för jag kan ju hålla med om att jag är en matentusiast som älskar min hemstad Luleå.

Men det var verkligen kort om tid att komma på en maträtt som speglar Luleå och visar Luleås fina råvaror. Eftersom löjrommen i frysen var slut bestämde jag mig snabbt för att jag skulle bjuda på älg. Efter lite funderingar och diskussioner kom jag och Leif fram till att jag skulle skära upp en älgbit fylla den med kantareller, lingon, gräslök och lite annat innan den rullas ihop och steks på riktigt låg värme i flera timmar i ugnen.

Lite rester kvar av min mat efter provsmakningen

Till det serverade jag dopp-i-kopp, dvs färskpotatis som doppas i smält smör och gräslök. Och självklart gjorde jag en liten sommarsallad också. Hjortron ville jag gärna få med i maten men eftersom det inte passade in med älg-rätten gjorde jag en hjortronpannacotta med hjortronsylt till efterrätt i stället. Alla recepten kommer!

I dag var det dags för tv-inspelningen av uttagningen av de två som ska tävla för Luleå. Vi var 9 stycken som "tävlade" om 2 platser och det var hård konkurrens. Det var många godsaker som dukades upp på borden och jag hade velat smaka det mesta, jag hann dock med några små smakprov.

Jag spelar in (svamlar på i) en synk.

Inspelningsplatsen var fina Hägnan i Gammelstad utanför Luleå, där vi även alltid firar midsommar. Olivia följde med som moraliskt stöd och hon verkar också ha haft en rolig dag och fått se hur en tv-inspelningen går till. Mycket väntan - så skulle jag vilja beskriva en inspelningsdag. Det ska filmas nära, det ska filmas på håll, det ska tas synkar, det måste tas om osv.

Lagledare för Lule-laget är Maud Adams, bondbrud som numera bor i Usa men även har bostad i Luleå och ofta pratar så gott om Luleå och Mjölkudden (precis som jag). Hon och köksmästare Håkan (osäkert på namnet ) som redan var utvald till laget gick runt och provsmakade allt gott och hade sen ett svårt beslut att ta när de skulle välja ut resten av laget som ska tävla mot Sveg i en första duell.

Jag och juryn

Ni som tycker att jag ska vara med i Halv åtta hos mig kan sluta tjata för jag blev inte mer sugen på det nu när jag har provat ha en kamera i ansiktet och samtidigt sälja in min mat. Det är inte riktigt jag :) Jag är varken fotogenisk eller säljare.

När solen gick i moln och det blåste var det skönt att ha en filt att linda in sig i
Maud Adams och Olivia
Olivia hittade en telefonkiosk - som hon inte har en aning om vad det är :)
De spelar in en av många synkar med Maud Adams
Den här vackra tallriken med den goda maten tillhör en kvinna som har en egen kräftodling.
Hur coolt är inte det?!
Jag tror att jag måste få komma dit på ett studiebesök. Det skulle väl bli ett roligt blogginlägg!

Nångång efter valet i höst börjar svt sända Det stora matslaget och då får ni se hur det gick för mig. Till dess hoppas jag att ni fortsätter följa mig här och jag kommer hinna ge er en massa matinspiration.

Tack hela gänget som var med i dag för en annorlunda och rolig upplevelse!

Ännu tidigare frukost

God morgon!
Jag har redan varit vaken i ett par timmar - trots sommarledigheten.

Solen sken in i sovrummet, det i kombination med allt spännande som ska hända i dag gjorde att jag inte kunde somna om. Men det är ju det som är det bästa med långledighet - hinner jag inte sova i dag, kan jag göra det i morgon, eller i morgon, eller….


I dag kommer jag vara på språng hela da'n men jag kommer dela med mig av min dag på Instagram, om tiden och mobilen är på min sida. Olivia ska vara med mig idag så jag får be henne ta lite instagram-kort. Kom ihåg att följa mig där, där jag heter matro_sara.

måndag 23 juni 2014

Kokosmuffins äggfria

Facebook ställde jag en fråga i morse där jag undrade om mina läsare trodde att det skulle bli en bak- eller städdag för mig i detta dåliga väder. Jag är stolt över mig själv att jag valde den tråkiga städningen framför den roliga bakningen. Men nu när jag har snyggt i köket blir det så mycket enklare och roligare att baka nån kommande dag.

De äggfria kokosmuffinsarna jag bakade igår är en storfavorit hos Isak. Tidigare gjorde jag dem även mjölkfria genom att använda mjölkfritt margarin, men det behöver vi inte längre. Eftersom vi ska ha dem på kalas där det kommer finnas många sorter bakade jag dem i småbrödsformar.


Kokosmuffins äggfria
3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr margarin, ev. mjölkfritt
2 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarin, häll i vattnet.
Blanda allt till en smet.
Häll i muffinsformar.
Grädda i 200 grader i 10-15 min.

De här är extremt enkla att baka. En bra första-gångs-kaka att baka för barn. Ingen elvisp, inget siktande av mjöl och inga problem att få en bra smet utan klumpar. Även icke-allergiker tycker om dessa muffins som man inte tror är äggfria.

Tidig frukost

Som vanligt på måndagar blir min sömn störd av att Leif stiger upp klockan tre för att åka norrut på jobb. Till slut somnade jag dock om några få timmar. När jag väl gick upp (alldeles för tidigt) så luktade det mat från köket och jag blev orolig att vi hade glömt nån mat framme eller nån platta på eller liknande.


Men sen såg jag att det var Olivia som också hade vaknat många timmar för tidigt som hade fixat brakfrukost. När jag fixar "hotellfrukost" gör jag det enkelt för mig genom att bara duka fram massa gott bröd, pålägg, grönsaker, frukt och juice. Men inte Olivia, hon jobbar lite mer för frukosten.

I dag hade hon kokat rabarberkräm, gräddat amerikanska pannkakor och gjort toasts. Och allt detta före klockan sju på morgonen! Nu lär hon väl sova resten av dagen som den tonåring hon är. Hon har redan gått och lagt sig och nu ska jag också försöka slumra ett tag i soffan innan Ida kliver upp.

Extra gott med pannkakor nu när vi hade nykokt hjortronsylt

söndag 22 juni 2014

Grillmarinad till kyckling

Då är det söndagkväll igen och vi har en händelserik och spännande vecka framför oss med mycket som ska hinnas med men jag hoppas det även blir lite altanhäng i solen. På tisdag ska jag göra något jag aldrig har gjort förut men kameran hänger med så jag ska dokumentera så mycket som möjligt för att sen visa er. Om jag kommer ihåg att ta kort för jag kommer vara skitnervös. På onsdag kommer jag nog ligga hemma och pusta ut och på torsdag ska jag på tjejmiddag med en massa matlagning och surr, även då följer kameran med.

Oftast använder vi samma gamla enkla marinad med thai-chilisås när det är dags att grilla kyckling. Den är jättegod men i dag var jag sugen att testa en ny kycklingmarinad och inte helt oväntat använde jag mig av balsamvinäger.


Grillmarinad till kyckling, räcker till ca 800 g kött
1 dl olivolja 
2 msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor finrivna
2 msk tomatpuré
1 msk soja
1 msk sambal oelek
1,5 msk flytande honung
2 krm nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en liten skål eller kanna. 
Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. 
Knyt ihop påsarna och låt marinera i kylskåpet i minst 1 timma (gärna längre). 
Låt köttet rinna av väl. 
Salta köttet strax innan grillningen.

Jag blev inte besviken av denna marinad heller. Vilken tur! Så nu kommer jag nog använda mig av denna lite nu och då i under sommarens grillningar. Nästa gång provar jag den kanske till fläskkött som den också borde passa till.