måndag 9 juni 2014

Blåbärspannacotta

Huvudvärken verkar vara på väg bort. Men jag vågar inte ta ut nån glädje i förskott, utan avvaktar till i morgon. Spänningshuvudvärken har suttit i ovanligt många dagar (hela långhelgen) så i morgon borde jag vara kvitt min värsta fiende.

I morgon blir det en halvdag på jobbet innan det är dags för två skolavslutningar i kyrkan och sen avslutar vi dagen med en myskväll för att fira storbarnens sommarlov. Tror ni de längtar? Ja, inte till myskvällen utan till sommarlovet. Jag kommer själv ihåg känslan inför sommarloven, ren lycka.

Nu har jag fått en ny pannacotta-favorit, som jag har hunnit göra två gånger på en vecka.


Blåbärspannacotta
5 dl grädde
1 dl gelésocker
1,5 dl blåbär

Mixa blåbären ordentligt med stavmixer.
Koka upp grädde och socker.
Låt koka i 30 sek.
Rör ner blåbärsmoset och blanda ordentligt.
Häll i portionsglas.
Låt stå kallt i minst en timme.

Så enkelt och så gott. Jag trodde att man skulle vara tvungen att sila blåbären, men det behöver man inte alls. Men se till att mixa dem ordentligt. Och visst har ni slutat att använda gelatin till pannacotta? Det är så mycket enklare att använda gelésocker.

Det blir ganska mycket pannacotta när man gör på 5 dl grädde. Jag gjorde ju små smakportioner och då blev det jättemånga men jag skulle gissa att det är ganska lagom till ca sju vanliga portioner.

Sponsrad video: Godare än grönsaker!

Isak har blivit helt juice-tokig på sista tiden och han vill att det alltid ska finnas minst ett juicepaket i kylskåpet. Jag vågar inte tänka hur många liter han har druckit senaste tiden. Det känns bra att juice-tillverkarna försöker göra juice nyttigare bl.a. juice med mindre socker och mindre tillsatser och det senaste är alla grönsaksjuicer. Nu har även Rynkebys God morgon juice hakat på trenden med grönsaksjuicer, som då heter God morgon Green Juicing.


Rynkebys God morgon Green Juicing är hälften frukt och hälften grönsaker och finns i två smaker rödbeta/svartvinbär och morot/pumpa. Kaninernas favorit är morot/pumpa. Vilken är din? Jag har inte hunnit smaka dem ännu men svartvinbärssmak är en storfavorit hos mig så jag tyckte att det tillsammans med rödbeta låter spännande.
Detta är en sponsrat inlägg

Choklad- och smördegsnurror

Då kickar vi igång sista skol- och jobbarveckan. Tyvärr startar den med en huvudvärk from hell. Varje litet gupp och spricka i vägen när jag cyklade i morse var en pina jag inte trodde jag skulle överleva. Jag är van denna spänningshuvudvärk som kommer från rygg och nacke, men det här var värre än på länge. Tack vare en stor dos värktabletter börjar den nu släppa en aning, men är inte helt borta.

Nu när det är så synd om mig måste jag nog trösta mig med lite choklad. Det bästa som finns! På tal om choklad så har jag inte gett er receptet på denna enkla kaka med choklad och smördeg.


Choklad- och smördegsnurror
1 rulle smördeg
1 paket philadelphia Marabou

Rulla ut smördegen.
Bred på nästan hela paketet philadelphia-ost.
Rulla ihop smördegen igen. 
För fler och mindre kakor rullar du längs långsidan 
och för färre men något större kakor rullar du från kortsidan.
Lägg rullen i kylen i ca 10 minuter.
Skär i skivor och lägg på plåt.
Grädda i 220 grader ca 10 minuter.

Dessa kakor skar jag upp och gräddade när det var dags för efterrätt och gästerna blev imponerade över att jag "live-bakade" och bjöd på nybakat. Det var inga konstigheter och tog inte speciellt lång tid eftersom jag hade förberett rullen och bara behövde skära upp och grädda när det var dags att äta.


Isak tyckte att de var jättegoda och smakade som munkar. Jag tyckte nog att det var för lite chokladsmak för att vara perfekt.

söndag 8 juni 2014

Grillfavorit

Efter flera dagar med fest och firande var det åter igen dags för oss att laga middag hemma och då valde vi en gammal storfavorit. Vi marinerade kycklingfiléer i thaichilisås, som vi sen grillade och serverade med krämig pestopasta. Jag hade tur att det blev kvar lite mat så att jag fick mig en lunchlåda.


I morgon börjar sista skolveckan och det är en riktigt kort vecka. Olivia och Isak har skolavslutning redan på tisdag och Ida på onsdagmorgon sen har de sommarlov i 10 härliga veckor. Jag har fyra arbetsdagar kvar innan min semester börjar så jag har också nedräkning.

Nu ska jag städa bort det sista här hemma så vi är redo för en ny vecka, sen ska jag gå o sova. Jag känner mig lite småseg efter den här roliga helgen.

Sommarens första grillfest

Här är vi lite sega i dag efter sommarens första, men inte sista, grillfest som vi var på i går. Vi var ett stort gäng med många vuxna och barn, som hade en härlig kväll i solen. Ett härligt matbord dukades upp med en massa mat och tillbehör där alla gäster bidrog med något. Som vanligt hamnade Leif där han trivs bäst - vid grillen :)


Den gula sommardrinken måste jag be om receptet på för det var en slush-liknande god svalkande drink som passar perfekt en varm sommardag.


Åh det fanns så mycket gott att äta, kött, köttfärsbiffar och annat gott från grillen, potatissallad, hemmagjord pommes frites, stor härlig sallad, sås/dressingar bl.a en jättegod vitlöksstark sås (ännu ett recept jag måste be om) och focaccia. Till efterrätt bjöds det på glass med tillbehör och pannacotta med en massa härliga jordgubbar, älskar sommaren då det finns jordgubbar i överflöd.

I dag har vi hunnit vara på barnkalas då Idas klasskompis fyllde år och bjöd på varm korv med bröd, fika och tårta. Sen fick de även prova skjuta med ett paintball-gevär. Till en början ville Ida inte prova skjuta, men efter en stund blev hon lite sugen och vid första försöket blev det en lyckoträff.

lördag 7 juni 2014

Grillväntan

Snart ska vi går över till grannarna för grillfest. Vilken tur med vädret vi har och det ska bli så trevligt med god mat o dryck och lite surr. Vi har en liten tjej här hemma som lääängtar och som tycker att tiden går såå sakta.

En förväntansfull tjej redo för fest
Jag har bakat en focaccia på morgon som jag tänkte ta med mig. För något år sedan bakade jag det stup i kvarten men i fjol blev det knappt en enda gång. Focaccia är sommar för mig så det känns perfekt att få äta det nu när sommaren verkar vara här på allvar. Dagens fyllning blev soltorkade tomater, körsbärsotmater, svarta oliver, mozzarella, färsk timjan och rosmarin.


Dessutom tar jag med mig ett jordgubbsvin som jag är lite nyfiken på. Jag tror det blir perfekt att dricka med jordgubbar och is ute i solen i väntan på maten.

fredag 6 juni 2014

Nationaldagsfirande

Nu har vi bänkat oss framför "Hela kändisSverige bakar", innan program-serien drog igång tippade jag att Erica Johansson skulle vinna. Det ser ganska bra ut för mig….och Erica.

Efter några timmars jobb i trädgår'n och i tvättstugan blev det dags för vårt nationaldagsfirande med go'middag hos mina föräldrar. Vi började med en Campari och juice i solen, jag älskar verkligen denna bitter-smak som finns både i Campari o juice och i Aperol Spritz.


Sen dukade vi fram kvällens läckerheter - tunnbröd, smör, lök, potatis och framför allt surströmming. Mmmm så gott och vilken härlig kväll vi fick med god mat, trevligt sällskap, sol och härlig utsikt över vattnet.


Jag hade lite olika idéer på efterrätt, men när det var så härligt väder ute ville jag göra nå enkelt och då föll valet på pannacotta. Enklare efterrätt finns knappt! Jag ville ha den gul o blå och använde därför mango och blåbär. Det var det bästa jag kom på trots att jag förstod att den skulle bli väldigt ljusgul och lila. Men tanken var bra :)

Olivia och Isak hann även sola lite innan middan