onsdag 4 juni 2014

Rabarberrullar med vaniljyoghurtgrädde

Visst är det onsdagkväll nu? Jag blir så dagvild med dessa konstiga veckor. En dag till sen är det helg igen. En helg som börjar med Nationalda'n. Brukar ni fira den? Vi brukar nog försöka äta lite godare och kanske även ha nån efterrätt. Vi är ganska bra på att ta tillvara på varje tillfälle som ges till lite fest och firande. Något vi inte har firat ordentligt än är mitt nya jobb. Men den som spar han har...

Storfavoriterna på efterrättsbuffén i fredags blev nog dessa filodegsrullar med rabarberfyllning. Rabarberrullarna smakar bäst lite småvarma men de går bra att grädda i förväg och sedan värma igen strax före servering.


Rabarberrullar
250 g rabarber
0,5 dl strösocker
250 g mandelmassa
1,5 msk potatismjöl
125 g smör
250 g filodeg
0,25 dl råsocker

Skala rabarbern och skär den i små bitar. Finriv mandelmassan. 
Blanda rabarber, mandelmassa, strösocker och potatismjöl. 
Smält smöret.
Klipp filodegen i tre remsor från långsidan (så det blir korta ganska breda remsor, inte långa smala)
Lägg alla filodegsark i en hög och en fuktig handduk över så att de inte torkar.
Ta ett blad i taget och pensla med smör. 
Lägg lite av fyllningen i en sträng längs kortsidan på bladen och rulla ihop till en fast rulle. 
Kläm ihop kanterna så att det liknar en smällkaramell.
Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla rullarna med smör och strö över råsocker. 
Grädda mitt i ugnen i 225° ca 10 min.

Vaniljyoghurtgrädde
2 dl vispgrädde
0,5 msk vaniljsocker
0,5 msk florsocker
2 dl turkisk yoghurt

Vispa grädden. 
Rör i yoghurten. 
Smaka av med flor- och vaniljsocker. 
Dippa de ljumma rullarna i vaniljyoghurten.

Rabarberrullarna var jättegoda men det är ju inte så konstigt då de innehåller mina favoriter - rabarber och mandelmassa. Vanilj-yoghurtgrädden med sin lite syrliga smak blev en ny favorit hos mig, som inte är så mycket för grädde medan andra blev lite besvikna då de trodde att det skulle vara vanlig grädde.

God fyllning med mandelmassa och rabarber

Det var ett himla pyssel att pensla dessa tunna filodegsblad för att sen fylla dem och rulla ihop. Jag blir lätt less när jag håller på med sånt här enformigt jobb (steka tunnpannkakor t.ex. är bland det värsta jag vet) och det blev jag den här gången också. Men när jag väl smakade rullarna var det värt allt tråkigt jobb.

Pensla med smör, på med lite fyllning och sen rullas det ihop
Den här filodegen använde jag mig av.

tisdag 3 juni 2014

Nektarin- och tomatsalsa

I natt vaknade jag med värsta halsontet och frös som bara den trots nästan 22 grader i sovrummet. Jag försökte somna om men det gick si så där, jag slumrade små korta stunder men strax efter fem klev jag upp. Jag duschade varmt, tog en alvedon och nu sitter jag med en kopp varmt te framför datorn och känner mig något bättre. Jag har mycket som måste göras klart på jobbet så jag hoppas jag orkar vara där hela dan, jag ska göra ett försök i alla fall.

Ni har redan fått receptet på mango- och avokadosalsan, här kommer en salsa med nektariner och tomater. Såna här salsor med frukt och grönsaker är så goda och fräscha och passar till det mesta.


Nektarin- och tomatsalsa
3 nektariner
3 tomater
0,5 rödlök
2 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk hackad röd chili
3 msk hackad persilja
1 krm salt

Dela nektarinerna i mindre bitar.
Dela tomaterna i mindre bitar, ta bort en hel del av kärnorna för att det inte ska bli för blött.
Finhacka rödlök och chili.
Blanda olja, vinäger, chili, persilja och salt.
Häll blandningen över nektarinerna och tomaterna.

Även denna salsa passar till kött, fisk, grillat och gör sig alldeles utmärkt på ett buffebord. Brukar ni göra nån liknande salsa så tipsa gärna för nu är jag sugen på att prova fler goda kombinationer.

måndag 2 juni 2014

Ostchips lchf

Vad jag älskar den här årstiden då det är så enkelt att gå ut. Helt plötsligt kryllar det av barn på kvarteret, som man knappt sett på hela vintern. Vi hann knappt svälja sista tuggan innan det kom kompisar till Ida och ville att hon skulle komma ut. Så nu lär jag inte se henne förrän det är dags att komma in för kvällen…eller de blir sugna på glass.

Receptregnet från i fredags fortsätter med ett drinktilltugg och ett enklare drinktilltugg än dessa ostchips finns nog inte. Riv, grädda, servera!


Ostchips lchf
Riv en smakrik ost, Västerbottensost passar riktigt bra
Sätt ut små högar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i 3-5 minuter.
Låt svalna på plåten.

En plåt gräddade jag i 3 minuter och den andra i 5 minuter, på bilden ser ni färgskillnaden. De brunare blev även knaprigare. Vilken variant som är godast är en smakfråga. Jag själv är ju inte så mycket för ost (förutom en skiva eller två på mackan) men det blev ett väldigt populär tilltugg bland mina gäster i fredags.

Matsedel v.23 juni 2014

Måndag är inte min favoritdag. Men i dag lyser solen och helt plötsligt blev det en lite bättre dag. Dessutom har jag ytterligare flera fester och kalas att planera och då blir man ju också på mycket bättre humör. Jag hörde en som sa att tisdag var favoritdagen för då är det absolut längst till måndag. Kanske något för mig :)

Nu är det dags att styra upp middagarna lite igen trots att det är en kortvecka åter igen.


Matsedel v.23 juni 2014
Må: Kycklinggryta och ris
Ti: Alla äter på olika håll
On: Curryrisotto med korv
To: Fläskfilégryta
Fr: Nationaldagsgott
Lö: Grillat
Sö: Grillad röding med potatis och örtostsås

söndag 1 juni 2014

Mango- och avokadosalsa

Nu börjar den här långhelgen lida mot sitt slut, men oj vilken härlig helg det har varit. Min fest i fredags blev så lyckad som jag hade hoppats. Tack alla tjejer för trevligt sällskap och fina presenter!

Igår kom en efterlängtad Olivia hem efter nästan en vecka i Kungsbacka hos kusinerna med mormor. Skönt att ha alla samlade igen. I dag har vi haft dubbla fikagäster som har hjälpt oss äta upp de sista efterrätts-resterna från i fredags. Så trevligt även det! Men nu gäller det att ladda om för ännu en arbetsvecka, en kortvecka igen och snart är det semester dessutom.

Nu har jag många recept att delge er, vi börjar med den här goda salsan, helt i min smak.


Mango- och avokadosalsa
2 dl frysta mangobitar 
1 avokado
1 lime
1 liten rödlök
1 röd chili

Tina mangon och dela bitarna lite mer.
Gröp ur och skär avokadon i mindre bitar.
Pressa över lime.
Finhacka rödlök och chili. Blanda ner.
Smaka ev. av med lite salt o peppar

Styrkan avgör du själv beroende på vilken chili du använder och hur mycket du tar av den. Jag använde en stor spansk peppar som inte är så jättestark men eftersom jag använde både hinnor och kärnor så blev det bra hetta i salsan. Både mango och avokado är krämiga frukter så det blir en härlig småkrämig salsa med goda smaker som passar så bra ihop.

Försommarfesten - Efterrättsbuffén

Efter välkomstdrink och matbuffé var det dags för efterrätt på försommarfesten och självklart var ju även efterrätten ett buffébord med lite smått och gott. Så kul att göra flera olika små efterrätter och det var väldigt uppskattat med portionsupplägget.


Efterrättsbuffén
blåbärspannacotta
rabarberrulle med vanilj-yoghurt-grädde
kladdkaka med cheesecakefyllning och jordgubbsglass
choklad- och smördegssnurror
Amarula cream
kaffe o te

Så här kul hade jag under hela kvällen

Visst har jag hittat fina formar till de olika efterrätterna? Alla blev helt kära i de smarta söta portionsuppläggningsfaten i plast. Jag älskar dem också och trots att det är engångsartiklar så har jag diskat upp dem för att kunna använda dem igen. De är ju såå fina så inte kan jag kasta dem…inte än i alla fall. De klarar kanske inte så många diskningar.


Det tar lite tid att göra allt i miniformat men det är så värt det när det väl är dags att servera och äta. Med lite planering så går det riktigt bra.

lördag 31 maj 2014

Försommarfesten - Buffématen

När välkomstdrinken var uppdrucken och snittarna uppätna dukade jag upp buffén med många av mina favoriter och några nyheter. Jag älskar fina uppläggningsfat, skålar och formar men för att minimera disk och tråkigt jobb (som är det värsta jag vet) tycker jag det är helt ok att även använda sig av engångsprodukter. Bra mix är bäst!


Buffébordet
marinerad rostbiff på ruccolabädd
libanesisk kyckling på ruccolabädd




matgryner


tomat-, gurk- och paprikamix
mango- och avokadosalsa
nektarin- och tomatsalsa
oliver
het vitlökssås
balsamicoyoghurt
citronvinägrett
fetaostsås med soltorkade tomater


kex
grissini


Till denna buffémat bjöd jag på bästa röda buffévinet - Ruby Zin. Alla mmm:ade när de drack och tyckte det var ett riktigt gott vin. Extra kul att det är bra för allergiker då det innehåller mindre histamin och taniner. Här har jag skrivit om vinet tidigare. På en försommarfest måste man så klart även ha ett rosévin - ingen sommar utan rosé. Igår bjöd jag på Côtes du Rhône Rosé, som jag även drack här. Där har ni två bra vintips att lägga på minnet inför sommarens bufféer.

Isak vek servetterna så fint till en bestick-ficka. Den vikningen kommer vi använda oss av fler gånger.

För att få koncentrera mig på det jag tycker är roligast - matlagning - kändes det skönt att jag slapp tvätta och stryka en stor duk som aldrig blir tillräckligt slät o fin. Istället använde jag mig av en vit duk med en turkosblommig löpare/vepa och matchande servetter. Har ni provat dessa produkter som känns mer som tyg än papper, långt ifrån de gamla pappersdukarna jag är van vid. Jag kommer definitivt använda mig av de igen. Rulla ut och klipp! Helt i min smak (slö som jag är) :)