söndag 25 maj 2014

Vilken söndag

Mors dag och valdag! 
Ni glömmer väl inte att gå och rösta idag. Viktigt, viktigt!

Jag skulle aldrig strunta i att rösta, tänk viken tur vi har som har den rättigheten. Att fira mors dag är jag däremot inte lika duktig på. Vi får se hur fort tiden rusar iväg när vi sätter igång med "projekt storstädning", men jag hoppas att jag i alla fall hinner baka en rabarberpaj idag.


Nu är frukosten bortdukad och jag sitter o fördriver tiden en aning för att slippa börja städa. Men vem lurar jag? Sakerna lär ju inte plockas bort av sig själv, så det är väl lika bra att sätta igång så det blir gjort. För det är ju så underbart när det väl är städat o fint och sååå jobbigt är det ju egentligen inte. 

Ha en bra söndag så hörs vi lite senare. Förhoppningsvis med ett rabarberpaj-recept.

lördag 24 maj 2014

Kräftmiddag

Lördagkvällen är här och vi har hunnit med rätt mycket i dag. Jag och tjejerna började med att åka in till stan och leta lite kläder. Vi kom hem med rätt många påsar så jag är nöjd. Sen var det fort hem och slänga i sig lite mat innan det var dags att åka till Isaks fotbollsmatch. Tyvärr förlorade de, så det var ingen glad kille.


Till middag hade vi planerat kräftor och jag blev så sugen på hemmabakade baguetter så jag satte en deg på jäsning på en gång vi kom hem från fotbollen, så att inte middagen skulle bli alltför sent. När baguetterna var färdiggräddade dukade vi fram kräftor, räkor, aioli, avokado, gurka, körsbärstomater och baguetterna så klart.

Nu är det snart dags för lördagsefterrätten - jordgubbar! Tyvärr är de Belgiska, men den jag nyss provsmakade var bättre än de vi har ätit tidigare i år, men inte slår dem de svenska. Åh vad jag längtar tills vi kan plocka i vårt egna land.

Tacobiffar i ugn

God morgon! 

Tänkte ge er ett middagstips så här på lördagmorgonen. Vi har precis stigit upp och jag tänkte snart duka upp en god helgfrukost med extra allt. Det var länge sedan vi hade en sån frukost men nu känner jag att det är dags igen. Tyvärr har vi inget hembakat bröd, det var evigheter sen jag bakade matbröd, måste nog ta tag i det och baka nå gott. Nästa helg är det ju en långhelg med många långa frukostar.


Tacobiffar
1 kg köttfärs
1 påse tacokrydda (eller gör egen)
1 tsk chilipeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0,5-1 dl tacossås

Blanda ihop köttfärsen med kryddorna.
Forma till biffar.
Lägg i en smord långpanna och stek ca 15 minuter i 225 grader. 
Tiden beror lite på hur stora biffar du gör.

Det blir en populär smak på biffarna som barnen åt med god aptit. För enkelhetens skull och för att slippa stå i allt stekos så steker jag biffarna i ugnen. Det är så himla smidigt och så gör jag alltid med köttbullar också.

Vi åt biffarna till pasta den här gången men de är även goda till potatis och brunsås. Jag gjorde biffarna nån dag i förväg när jag hade mer tid och sen värmde jag dem på spisen i en sås gjorde på grädde och tacosås. Den såsen blev jättegod och passade perfekt.

fredag 23 maj 2014

After Work med jobbet

Åh vad jag älskar att sitta hemma i soffan med en stor kopp te. Jag har varit på en jobb-After Work med god mat o dryck och trevligt sällskap, men nog är det ändå nå speciellt med att sitta hemma i soffan med en kopp te.


Vi började med ett glas rosé på uteserveringen, tyvärr saknade vi solen. Men det var ändå härligt att sitta vid vattnet och känna att sommaren snart är här. När vinet var uppdrucket gick vi in och åt en god buffé med lufttorkad skinka, kycklingspett, sallad, potatissallad, surdegsbaguette, räkröra och mycket annat gott. Ni vet ju hur mycket jag älskar bufféer och jag fick lite inspiration till nästa fredag då jag ska bjuda på buffémat.


Jag orkade inte dra med mig kameran till jobbet och sen vidare på AWn så ni får ursäkta de tråkiga mobilbilderna.

torsdag 22 maj 2014

Sponsrad video: LIDLs Fördomsturné

Jag tror de flesta av oss har haft fördomar om Lidl, eller hur? Så billig mat kan väl inte vara bra?! Men efter deras reklamfilm om restaurangen Dill ändrade i alla fall jag lite uppfattning (utan att ha provat deras produkter). Det kanske visar hur lättlurad jag är, men jag tyckte att den kampanjen var riktigt rolig och tänkvärd. Visst kommer ni ihåg den? Det var under hösten 2013 som Lidl öppnade pop up-restaurangen DILL som lagade mat enbart med råvaror från Lidl (fast det visste ingen just då). Restaurangen var öppen under tre veckor och blev en av Stockholms hetaste.

För att ge fler människor möjlighet att upptäcka Lidls sortiment ger de sig nu ut på en turné. Restaurang DILL byter skepnad till 3 mobila 40 fots containers med mysig inredning och även denna gång gästas köket av en stjärnkock – Angela Hartnett. Hon upptäcktes av Gordon Ramsay och är flerfaldigt prisbelönad och driver  fyra framgångsrika restauranger i London. Tyvärr kommer de inte till Luleå, utan Umeå är närmaste stad de besöker. Det hade varit så roligt…och gott…att prova Angelas grillmeny. Vi får kanske ta oss en liten utflykt.


Detta är ett sponsrat inlägg

onsdag 21 maj 2014

Prosit

I dag är det inte kul att vara en pollenallergiker. Jag blir så ledsen att jag inte kan njuta fullt ut nu när solen skiner och det äntligen är lämna-jackan-hemma-väder. Dessutom är det så vackert ute med all grönska som är på gång. Måste komma ihåg att förnya receptet på nässpray imorgon, för nu räcker det inte med bara tabletter.

I kväll var vi inbjudna till Idas klass där vi fikade och bjöds på världens bästa sång-framträdande. 
Vem tror ni sjöng högst? 


Vitt mousserande vin med snyggaste namnet är ställt på kylning, för i helgen ska det firas! 
Enda Ferrarin jag lär få prova.

Kladdkaka med cheesecake-fyllning

Finns det människor som inte tycker om kladdkaka? Stackars dem i så fall. I helgen bakade jag två liknande kladdkakor. Jag blev inte riktigt nöjd med den första så då gjorde jag en del justeringar innan jag bakade en ny och den blev mycket godare. Fast en kladdkaka blir ju aldrig dålig, man kan egentligen inte misslyckas med kladdkakor. De blir bara mer eller mindre bra.


Kladdkaka med cheesecake-fyllning
Kladdkaka
150 g smör
150 g mörk choklad
3 dl råsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
Cheesecake-fyllning
200 gr cream cheese
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
1 ägg
Till formen
kokos

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. 
Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen med kokos.
Vispa ihop alla ingredienser till cheesecake-fyllningen.
Häll ett lager chokladsmet i formen.
Häll på all cheesecake-fyllning.
Häll på resten av chokladsmeten.
Grädda i 200 grader i ca 30 min. Håll koll, så den är kladdig i mitten.
Efter någon timme i kylskåp är den perfekt för då har det kladdigaste stelnat något.


Det bästa av två världar! Kladdkaka med kraftig chokladsmak och lite syrlig cheesecake-kräm. Dessutom lite god kokossmak på det så kan det inte bli fel, eller hur? "Heaven on a plate" som en provsmakare kallad den…och jag håller med.

Som oftast numera använder jag kokos istället för ströbröd till att bröa formen. Jag tycker det blir så gott när man anar lite kokossmak. Har ni provat det än?

Klickar ni här kommer ni till en massa fler kladdkake-recept, där hittar ni bl.a. ett av mina mest populära recept - den knäckiga kladdkakan utan ägg. Hur ser er favoritkladdkaka ut?

Chokladsmet, cheesecake-kräm och kokosströad form blir...
…en smarrig kladdkaka med cheesecake-fyllning