torsdag 24 april 2014

Risonisallad med köttbullar

Nu är weekend-väskan nästan färdigpackad och jag känner mig redo för en helg i huvudstaden. Kameran och datorn ska packas ner, så mig slipper ni inte :)

Jag hoppas att körbärsträden i Kungsträdgården inte har blommat klart än. I fjol var jag i Stockholm exakt samma tid för att se Justin Bieber med Olivia och då hade de inte börjat knoppat sig än och nu är de nästan utblommade. Har ni nå tips var jag ska äta o fika? Får jag inga tips lär det väl bli de gamla vanliga favoriterna. Och de är ju inte helt fel heller men det är alltid kul att prova nya bra ställen.

I dag blev det lite kylskåpsrens igen och det blev en barnvänlig risonisallad med köttbullar. Ida skulle på dans och Isak på fotbollsträning så det var bråttom, bråttom med maten. Och det här tog inte många minuter att fixa.


Risonisallad med köttbullar
kokt risoni
köttbullar
gurka
tomat
paprika
morot

Dela alla grönsaker och köttbullarna i mindre bitar.
Grovriv moroten.
Blanda ihop allt.
Servera, ät och njut.

Det blev godare än jag trodde och Ida verkligen älskade det. Hon sa flera gånger att det var såå gott och ville att vi skulle äta det varje torsdag. Att solen sken och värmde som en sommardag och att vi satt ute o åt gjorde ju inte att det smakade sämre precis. Oj så härligt det var! Jag hade gärna suttit kvar länge och njutit av kvällssolen, men det hade vi inte tid till i dag.

Vi hade en burk smaksatt crème fraiche i kylen som jag serverade som dressing till salladen. De mindre populära sakerna som vitkål, oliver och ruccola serverade jag på sidan om till dem som ville.

Krämig potatisgratäng

Redan torsdag och för mig är det veckans sista arbetsdag. Jippie! Åh vad jag längtar till Stockholm, men det lär blir småstressigt för det är en kort visit och ett fullbokat program. Tur att det är en kort arbetsvecka nästa vecka också för jag lär behöva semester :)

Till Tjälknul (det goda köttet vi åt i söndags) är det absolut godaste med en krämig potatisgratäng. Att använda philadelphiaost i gratängen är ett enkelt knep för att få den perfekt.

Tyvärr glömde jag ta ett bra kort som visar hur krämig och god gratängen var. Men ni får lov att prova själva :)

Krämig potatisgratäng 
1 kg potatis
1 gul lök
3 dl grädde
100 g philadelphiaost
1 klyfta vitlök
salt och peppar
riven ost

Skala och skiva potatisen och löken. 
Varva dessa i en smord ugnsform. Salta och peppra mellan varven.
Koka upp grädde och ost. Pressa ner vitlök. 
Häll ost- och gräddblandningen över potatis och lök i formen.
Om det ser för torrt ut så häller du på mer grädde.
Strö riven ost överst.
Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter, 
beroende på hur tjock potatisskivorna är och hur stor formen är. 
Täck med folie eller ugnspapper om det blir för brunt uppepå. 

Jag hällde på lite extra grädde innan jag ställde in formen i ugnen för torr potatisgratäng är ju bland det tråkigaste som finns. När den väl var i ugnen och jag såg hur det kokade och bubblade om den var jag rädd för att den skulle bli för blöt. Men den blev perfekt - krämig och god! Det blir även gott om man använder en smaksatt ost, t.ex. vitlök och örter. Se så, nu planerar ni in den här potatisgratängen i helgen med en god grillad köttbit….eller kanske Tjälknul.

onsdag 23 april 2014

Vårpepp

Jag tror det är nån som tycker att jag ska bli piggare nu när det är vår. 
Jag fick ett paket med vårpepp-saker.


Paketet innehöll lite smått o gott:

Naturdiet Blackberries innehåller lite kolhydrater och mycket protein. Den provsmakade Isak direkt efter träningen (då man ska äta proteiner).

Supernature Purely Greens Max är ett supermatkomplex som kan ge extra energi i vardagen.

Viatlinea Pro från Danone är en yoghurtkvarg med frukt- eller bärkompott i botten. Den lär Isak också lägga fingrarna på eftersom han hör hur alla som tränar äter kvarg stup i kvarten.

Friggs Te+ sockerbalans är ett rooiboste berikat med krom med smak av Chai och choklad. Mina favoritsmaker alltså.

BokenVårkänslor från Harlequin.

Sun-kissed Bronzing Minerals från Sheer Cover. Finmalda mineraler ger en perfekt balans av skimmer och färg till ansikte och kropp. Den har Olivia lovat att prova.

Step by Step från Ekorrens ekologiska godis utan konstgjorda färg- och smakämnen eller syntetiska sötnings- och konserveringsmedel. Godis utan konstigheter - perfekt!

Tack Loppi! Vi ses på lördag!

Lyxlunch

Mitt i veckan och jag slår till med en lyxlunch. 

Lörjrom på rostad macka, det är gott det. Inte så dumt att det blev kvar löjrom sedan påskens festmiddagar. En kopp chai-te till det och lunchen är fulländad. Och snart är det helg igen och dags för mer godsaker. Hur ska det här sluta?!


Ni glömmer väl inte att titta om ni är en av vinnarna i min och Estrellas chipstävling. Här hittar ni vinnarna. Jag saknar några adresser för att kunna skicka chipsen så skynda er in o titta. Snart drar jag nya vinnare.

Åter till pappershögarna!

tisdag 22 april 2014

Mangopannacotta med passionsfrukt

Då är veckan igång! Men nog har man varit lite dagvild idag, svårt att inse att det faktiskt är tisdag och inte måndag. Dagens middag blev de goda resterna från i söndags då vi åt Tjälknul och krämig potatisgratäng. Skönt ibland att det går fort att fixa middag. Nu ska jag duka bort och sen är det bara att ge sig i väg på föräldramöte innan jag får sjunka ner i soffan.

Söndagens påskdagsmiddag avslutades med mangopannacotta med passionsfrukt och jordgubbar. Tyvärr blev det inga rester från den :)


Mangopannacotta med passionsfrukt 6-8 portioner
5 dl grädde av valfri fetthalt
130 g mango (går bra med fryst)
0,75-1 dl gelésocker multi
6 passionsfrukter

Mixa mangon till en puré.
Koka upp mangopurén, grädde och gelésocker under omrörning.
Koka i ca 30 sekunder.
Häll upp i glas.
Låt stå kallt några timmar innan servering för att stelna.
Gröp ur passionsfrukterna och häll det på pannacottan.
Jag garnerade dessutom med en jordgubbe på glaskanten.


Perfekt avslut på en perfekt middag. Pannacotta är en favorit-efterrätt hos barnen och det är ju så otroligt enkelt att göra, framför allt när man använder gelésocker och inte gelatin. Mango som smaksättning var riktigt gott men det smakade en aning för lite tyckte jag så nästa gång provar jag nog 200 g mango. Det var gott med lite knastriga passionsfruktskärnor till den annars så lena pannacottan.

Ni som vill ha mjölkfritt vet väl att det går alldeles utmärkt att använda havrebaserad iMat från Oatly till pannacotta. Det har jag gjort flera gånger.

måndag 21 april 2014

Tjälknul

Nu är påskledigheten snart över och en ny arbetsvecka på ingående. Men det blir en riktig kortvecka med bara tre arbetsdagar för på fredag har jag semester när jag ska på en weekend-trip till Stockholm med mamma. Ska blir så härligt. Jag ska, som vanligt, bunkra av gott chai-te, se Jonas Gardell, gå på ett blogg-event, äta o fika gott, shoppa och bara njuta.

Till gårdagens middag bjöd vi på Tjälknul och potatisgratäng. Så enkelt att bjuda många på och så gott. Jag tror det blir en repris snart.


Tjälknul
1,5 kg fryst älgkött (av någon sämre bit)
Kryddad saltlag
1 l vatten 
1 dl salt
1 tsk socker 
0,5 tsk svartpeppar, krossad
1 st lagerblad 
15 st enbär 

Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form. 
Sätt in köttet i nedre delen av ugnen i 75 graders ugnsvärme. 
Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar (jag har det oftast i ugnen under natten)
Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar (eller på morgonen när du vaknar). Spetsen på termometern ska placeras mitt i den tjockaste delen. 
När termometern visar 60 ° C är köttet rött inuti, vid 70 °C är det rosa och vid 75 °C helt genomstekt.
Om det tar för lång tid höjer jag ugnsvärmen till 100 grader på morgonen.

Koka upp vattnet.
Tillsätt det övriga och låt koka i 3-4 min. 
Lägg det varma köttet i en bunke. 
Häll över lagen, som ska täcka köttet. 
Låt det svalna lite, täck över och ställ det kallt 4-5 timmar. 
Tag upp köttet och förvara det utan lag.
Skär köttet i tunna skivor.
Servera med potatisgratäng och en sallad

Jag ugnssteker köttet tills innertemperaturen är 70 grader, då tycker jag att det blir perfekt. Oj vad barnen älskar sånt här kött, de åt o åt o åt… Förut gjorde vi Tjälknul rätt ofta men nu blir det mer o mer sällan, men det måste vi ändra på nu när barnen verkligen älskar det här och det är ju så otrolig enkel tillagning.

Absolut godast till tjälknul är en riktigt krämig potatisgratäng och en god blandsallad. Ingen sås behövs till detta.


I salladen hade jag isbergssallad, ruccola, gurka, pärltomater, jordgubbar och grön färsk sparris. Potatisgratängen blev jag så himla nöjd med, jag tycker oftast de blir för torra eller för vattniga men igår blev den krämig och god precis som jag vill ha den. Vilken tur att vi gjorde alldeles för mycket så vi har en hel form över till morgondagens middag. Recept kommer!

Löjromsfyllda ägg

Inte kan man klaga på årets påskväder! Helt otroligt att solen har visat sig varje dag. Underbart! Men i och med detta kanonväder har det inte blivit så mycket bakat som jag hade tänkt mig. Men det kommer nog bättre bakväder-dagar framöver så jag hinner bli klar med mitt bak-uppdrag i tid.

Ni har inte fått all recept från vår skärtorsdagsbuffé bl.a. fyllde jag ägghalvor med en löjromsröra som blev riktigt lyckat.


Löjromsfyllda ägg
4 hårdkokta ägg
2 msk crème fraiche
2 msk löjrom
finhackad rödlök

Skala och dela äggen på hälften. 
Gröp ur gulan och blanda med creme fraiche, löjrom och rödlök. 
Fyll ägghalvorna med blandningen. 


Oj så gott och en riktig påskgrej. Eftersom jag använde äggulan till löjromsröran blev den (påsk)gul och fin. Och saker med löjrom blir ju alltid gott, eller hur? Tyvärr mättar ju ägg så bra så man orkar inte äta så många som man skulle vilja.

Nu ska jag ut i solen igen för en liten tupplur innan vi ska till mina föräldrar på go'middag. Hoppas solen skiner på er också och att ni njuter av denna annandagpåsk.