lördag 22 mars 2014

Kvällsmacka

Go'kväll! Har ni en bra lördagkväll? 
Luleå vann och har kvitterat i matchserien så här är allt på topp. Vi firade segern med lite vickning med baguetter, brieost, räksallad, räkor och grönsaker.


Alla som är hemma har gått och lagt sig, vissa kollar på iPad och vissa sover, så jag sitter o njuter av lugnet med en kopp te. Det lär dröja någon timme till innan Olivia kommer hem, så jag håller mig vaken. Det är ingen idé att jag försöker gå och sova om inte alla är hemma för jag kan ändå inte somna (hönsmamma?!)

Dagen i bilder

Snart ska jag följa Ida på hennes första klass-disco. Har jag tur får jag kanske stanna :) Men då missar jag Luleås fjärde kvartsfinalmatch. Men det är ju inget bländande spel de har visat upp så det kanske inte gör så mycket. Eftersom vi skulle i väg på olika håll åt vi sen lunch/tidig middag för att kunna dansa/heja ordentligt. Vi åt en tacoinspirerad köttgryta med goda tillbehör i småskålar, på samma sätt som vi gör till tacos och djungelkyckling.


Efter gårdagens snöstorm lyste solen i dag på oss från en klarblå himmel med flera plusgrader. Eftermiddagsteet satt jag ute o njöt av och lyssnade på takdroppet. Man blir ju så lycklig av solen, eller hur? Men innan dess unnade jag mig tulpaner, en härlig färgklick på bordet tillsammans med de nya våriga tabletterna i glada vårfärger.

fredag 21 mars 2014

Bubbel o babbel

Vilken trevlig eftermiddag och kväll vi har haft hos syrran. 
Tusen tack!


Vi började tidigt med den goda rosa champagnen och tilltugg - olika chipssorter, gurka, morötter, selleri, dip-såser och kanderad ingefära. Har ni provat det nångång? Jag älskar ingefära och det här hade kraftig ingefära-smak och var riktigt stark. En väldigt speciell smak, men god...i alla fall för ingefäraälskare. Dessutom är ju ingefära så nyttigt. Men det godaste var ju så klart den rosa champagnen.


Efter mycket bubbel och babbel bjöds vi på paj och sallad, det var en taco-paj och en vegetarisk. Ser ni "strecket" på tacopajen? Den mindre biten innehåller ingen majonnäs, dvs den är äggfri så att Isak kan äta den. Så enkelt (och uppskattat) kan det vara att anpassa sig efter en allergiker. Eftersom han inte är jätte-allergisk mot ägg nå mer så fungerar det att göra så. För några år sedan hade han blivit jättesjuk av det och hade behövt en helt egen form. Så underbart att det har blivit bättre, nu gäller det bara att få ordning på Isaks och Idas nöt-allergi.

Nu måste jag se vem som åker ur Let's Dance. Vi hörs i morgon!
God natt!

Rosor i skål

Nu är det min sista lugna lediga fredageftermiddag på ett tag så jag passar på att njuta ordentligt. 
Oj så jag älskar mina lediga fredageftermiddagar och jag kommer sakna dem massor.


Snart ska vi åka till syrran som fyller år och hon har skvallrat att vi blir bjudna på bubbel. Perfekt fredageftermiddag, enligt mig. Men jag börjar med lite "lunch" chai-te och rostad Lingongrova med ost o paprika. Riktigt gott!


Visst har jag fint underlägg till min macka och mitt te? Det är mamma som har sytt det åt mig och jag älskar texten på tyget. En riktig Sara-grej med tyger som passar mig - tepåsar, kakor och jordgubbar. Jag använder de både till underlägg för att skydda bordet (som i dag) men även som brödduk. Eller vad heter det när jag lägger det i botten på brödkorgar/fat?


Förra helgen köpte jag fina vita rosor, men de var fina bara i några timmar sen började de sloka. Suck! Men istället för att slänga dem så klippte jag av blommorna från stjälkarna och la i en skål med vatten. Och vips hade jag fina blommor igen. Nu har jag haft min fina rosskål i en vecka och den kommer vara fin ytterligare många dar. Eftersom jag inte har gröna fingrar får jag ta till det här tipset ganska ofta.

onsdag 19 mars 2014

Hawaii-gratäng

Onsdagkväll!
Men det känns som torsdagkväll eftersom Leif kom hem redan i dag. Nu slapp gick jag miste om att skjutsa Isak till hockeyträningen och istället måste jag sitta hemma i myskläder. Stackars mig!


Till middag åt vi en gammal klassiker som är ett av mina mest besökta recept - Kassler- och ananasgratäng (klicka på namnet med annan färg för att komma till receptet) med ris.

Mina barn älskar pizzan Hawaii så jag funderade ett tag på att kalla den här maträtten för Hawaii-gratäng. Ibland döper jag om maträtter för att få barnen mer intresserade, men det här åt de med god aptit så den behöver inte döpas om. När Isak var liten kallade jag ofta olika grönsakssoppor efter Turtles-figurerna….och Isak åt med väldigt god aptit. Tyvärr är han inte lika lättlurad nå mer.


Den här rätten går väldigt fort att slänga ihop när alla kommer hem trötta och hungriga efter jobbet. Medan gratängen blir klar i ugnen kokar man ris på spisen, så blir de klara samtidigt efter ca 20 minuter. Kan det blir bättre?

tisdag 18 mars 2014

Kräftpasta VV

Till dagens middag använde jag mig av ett recept som jag hittade på Viktväktarnas Facebook-sida men jag modifierade det rätt mycket så det är svårt att veta hur många propoints min variant är. Men det borde vara mindre än de 10 propoints som originalreceptet var eftersom jag har tagit bort grädde och minskat på kräftstjärtarna. Dessutom tyckte jag att det var en enorm portion de hade beräknat på. Mitt recept här nedan är för 2 personer (enligt Viktväktarna) men trots att jag och Olivia åt mycket så har jag kvar en matlåda.


Kräftpasta VV 
1 burk kräftstjärtar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 bit rotselleri
2-3 morötter
1 tsk olivolja
1 msk persilja
1 burk krossade tomater
0,5 tsk stark paprikapulver
0,5 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
salt o peppar
1,5 dl kokt pasta/portion 

Skala och hacka lök och vitlök.
Skala och riv selleri och morot grovt.
Hetta upp olja i en gryta. Fräs lök, vitlök, selleri, morot och färsk persilja.
Tillsätt krossade tomater, vatten, salt, peppar, paprikapulver och buljongtärning.
Låt puttra 15 minuter, blanda i kräftstjärtar och låt allt bli varmt.
Servera med kokt pasta och sallad.

Jag serverade kräftorna kalla på sidan om istället för att blanda ner dem i grönsaksröran, mest för att Olivia inte ville ha varma kräftor. Vill man ha en ännu nyttigare variant så struntar man helt i pastan och eftersom grönsaksröran och kräftorna är så goda i sig själv så går det jättebra. Jag älskar verkligen grönsaksröror med en massa goda grönsaker, krossade tomater och kryddor. De är så användbara och passar till mycket och när man räknar propoints är de perfekta.

Jag använde ungefär lika mycket rotselleri som morötter.
God grönsaksröra som passar till mycket
Nu ska jag försöka lägga undan datorn och se tredje perioden i andra kvartsfinalen mellan Luleå och Växjö. Det fortsätter att gå uruselt för Luleå men hoppet är det sista som överger en, så jag hoppas att Luleå kommer ut till tredje perioden och spelar bländande hockey och vänder detta riktigt enkelt. Det låter väl som ett perfekt slut på matchen :)

måndag 17 mars 2014

Örtsås till fisk

Precis kommit hem efter en lång dag, först på jobbet och direkt därifrån till ett planeringsmöte. Men nu är jag hemma och njuter av det, som den hemmagris jag är. Nu är det bråttom att få nånting i magen för jag är riktigt hungrig och sen blir det en stor kopp te för jag har varit utan i över fyra timmar, det är nästan ett rekord :)

Till gårdagens grillade röding rörde jag snabbt ihop en god sås med en av mina favoritostar - Cantadou basilika och gräslök. Har ni smakat den? Sååå god!


Örtsås till fisk
125 g cantadou basilika och gräslök
0,5-1 dl crème fraiche
2-3 msk färska eller frysta örtkryddor (t.ex. basilika och dill)
örtsalt

Rör ihop ost, crème fraiche och örtkryddor.
Smaka av med mer kryddor och ev. lite örtsalt.

Det är så enkelt att blanda ihop kalla såser, framför allt till fisk. Jag använder sällan nå recept utan blandar ihop det jag har hemma. Basilika och dill har jag alltid i frysen och nu hade jag sån tur att jag dessutom hade den goda Cantadou basilika och gräslök hemma.