söndag 9 mars 2014

Juicefrukost

Dricker ni juice till frukost? Vi gör det ibland när vi vill lyxa till det en aning. Och den här sista helgen på sportlovet ville jag lyxa till det så jag köpte med mig en Brämhults juice igår när jag var på affären.


Eller ni kanske fick en råsaftscentrifug i julklapp så att ni kan göra er egen juice. Det var ju årets julklapp. I brist på en råsaftscentrifug köper jag Brämhults färskpressade juice som finns i en massa smaker, man kan nästan låtsas att man har en råsaftscentrifug :)

Godaste juicen, eller?

Jag är ju lite tråkig och tycker oftast att vanlig apelsinjuice är godast. Ska våga mig på att prova juice gjord på rödbetor eller morötter så småningom men nu denna helg kör vi på apelsinjuice. Vilken är er juice-favorit?

lördag 8 mars 2014

Krämig räkpasta med hetta

Inget roligt slut på Melodifestivalen. Varken mina favoriter Alcazar eller Idas favorit Ace Wilder vann så det är inget muntert gäng här hemma. Sanna sjunger fint och låten är fin, men jag är rädd att balladen drunknar bland alla andra i Eurovision. Nä nog hade det varit roligare med en stor discokula och ett glittrigt discogäng - mer disco åt folket!

Äntligen är det dags för ett recept igen, det har varit lite dåligt med det den sista veckan. Men den som väntar på nå gott….


Krämig räkpasta med hetta
5 hg räkor med skal
pasta, gärna spagetti
Fond
skal från räkorna
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 dl vatten
Pastasås
1 dl grädde
färsk babyspenat
körsbärstomater
1 dl parmesanost
salt o svartpeppar

Skala räkorna. Kom ihåg att spara skalen.
Skala och hacka löken.
Stek lök, pressad vitlök och räkskal i lite olja.
Tillsätt tomatpuré, sambal oelek, vin och vatten. Koka i minst 15 minuter.
Sila fonden, koka upp med grädde. 
Smaka av med salt o peppar.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll bort vattnet.
Ta bort räksåsen från plattan och tillsätt räkor, spenat, halverade körsbärstomater och ost. 
Obs såsen får inte koka nå mer för då blir räkorna sega och tråkiga.
Häll pastan i en fin skål, häll räksåsen över och blanda om.
Servera med en sallad och ett gott vitt vin.


Det blev precis så bra som jag önskade. Så enkelt, så gott, så festligt - exakt som jag ville ha det i dag.

Det enda vita vin jag hade hemma var en prosecco, ett mousserande vin från Italien. Så jag använde det när jag gjorde fonden och självklart drack jag det även till maten. Vilken tur jag hade, jag som var så sugen på bubbel.

Enkelt att göra egen god fond som blir en ännu godare sås

Efter regn kommer solsken

Borta bra men hemma bäst! Efter några kanondagar i Åre känns det ändå skönt att vara hemma igen. Efter att ha sett solen och en klarblå himmel i flera dagar fick vi igår se regn, regn och ännu mer regn. Det var ingen rolig hemresa vi hade med spöregn hela tiden och vägarna var antingen slaskiga, isiga eller vattenfyllda. Oj, så skönt det var när vi äntligen kunde svänga in på vår gård. Ifjol var det snöstorm (här kan du se hur bilen såg ut när vi kom hem) och i år detta, vi verkar inte kunna ha lugna och fina bilresor hem från vårt sportlovsfirande.
Lite fina helgblommor ska jag se till att få med mig hem i dag.

I dag skiner solen igen men det verkar blåsa ordentligt. Men det lär bli en inne-dag i dag för att packa upp alla väskor, städa bort alla skidor och skidkläder, tvätta kläder och komma i ordning för vardagen igen. Men framför allt ska jag förbereda en riktigt mysig mellokväll. För nu är det final!

Jag tittade igenom bloggen för att få lite inspiration och hittade några bortglömda recept som verkade goda. Vilken tur jag har som har en sån bra samling med våra favorit-recept :) I fjol till vår mello-middag gjorde jag tortillasnibbar, kanske blir det en repris i år.


Det var länge sedan vi åt skaldjur så jag blev lite sugen att äta något med räkor. Pasta med en god sås var också länge sedan så det blir kanske en räkpasta som ställs på bordet ikväll.


Och en efterrätt måste man ju ha när det är fest, eller hur. Pannacotta är snabbfixat, gott och lite festligt. Jag tror att jag har en mintcrisp-choklad i skafferiet så att jag kan göra favoriten mintchoklad-pannacotta. Dessutom har vi fyllt på våra frysar med bär, som är ett måste till pannacotta.


Är det glitter- och glamourfesternas fest (för det är väl det Melodifestivalen är) så måste man servera bubblor. Jag ställer nog både fram mousserande vin och bubbel-vatten på bordet. Och visst är det roligare att ställa fram fina flaskor och karaffer än en pet-flaska på bordet?

Evians snygga flaskor är perfekt för att ställa fram på middagsbordet.
Nu måste jag sätta fart och skriva ihop en handlingslista och sen åka på Kvantum o handla hem en massa godsaker. Jag längtar efter en riktig god sallad med mycket grönsaker och frukt i.

torsdag 6 mars 2014

World Cup Åre

Nu är vi tillbaka i stugan efter en lång dag på vift. Jag och Olivia började med en promenad på nästan 1,5 timme, sen åt vi lunch på Max inne i Åre innan vi gick till världscupsbacken där vi tog plats på läktarn. I flera år har jag suttit bänkad framför tv:n så fort det har varit alpin skidåkning. Framför allt är det damernas världscup jag har följt, så det var riktigt kul att äntligen få se det live från läktarn.


Efter ca 40 åkare hade åkt sitt första storslalomåk gick vi till Grädda Åre där vi satte oss o fika av deras stora bakverk. Tyvärr var inte tekopparna lika stora.

Storvinst

Jag har ju glömt visa min fina stora vinst som jag vann dagen innan vi åkte till Jämtland. Coop Forum på Storheden hade en Facebook-tävling och Jag Vann! Det var en Melodifestival-tävling så nu älskar jag Melodifestivalen ännu mer. Så himla kul att vinna och det var ju inte lite jag vann.

Läsk, chips, choklad, kex, kalsonger, trosor, sport-bh och taco-tillbehör.

Det var produkter från OLW, Marabou, Santa Maria, Pierre Robert, Tuc, Gevalia och Coca-cola, så nu har vi mycket gott att se fram emot när vi kommer hem.

Jag vill gärna ha fler såna här lappar!
I dag vaknade vi upp till mulet väder med lätt snöfall, men en stund senare sprack det upp och solen kom fram och vi verkar få en lika bra dag igen. Kul om Åre får visa sig från sin bästa sida nu när damernas världscup är här med storslalom i dag och i morgon och sen är det dags för slalom på lördag.

onsdag 5 mars 2014

Pizzakväll

Nu har vi precis kommit hem från Duved där vi åt god pizza med trevligt sällskap. Rättare sagt så åt Olivia hamburgare, Ida grillkorv o pommes (å så gott det såg ut, jag åt alltid det på restaurang när jag var barn) och alla vi andra åt pizza.

Det var så himla bra för man kunde beställa en liten pizza - perfekt storlek, oftast brukar det bara vara en stor storlek på pizzorna eller så får man beställa en barnpizza. Men här fanns alltså alla pizzor som stor eller liten. Så skönt att inte vara proppmätt efter pizzaätandet. Barnen åt glass o chokladsås till efterrätt så de blev dock väldigt proppmätta.


Nu är det Sveriges mästerkock som gäller innan sängdags och i morgon blir det sista skidda'n för på fredag börjar vi åka hemåt igen innan skola och jobb drar igång.

A room with a view

Vilka härliga dagar vi har! Strålande sol från en klarblå himmel, lite vind och några plusgrader. Kan inte bli bättre! I morse var det dock mulet och blåsigt men strax före lunch sprack det upp till ännu en härlig dag.


Jag jobbar undan lite bloggrelaterade mejl, svarar på en del frågor och förfrågningar och smider planer för våren. Vad tycker ni om mitt kontor? Från mitt jobbkontor hemma har jag en underbar utsikt över Stadsparken i Luleå, men det här slår nästan det. Här får jag ju dessutom sitta ute.

En dator och en kopp te. Vad mer kan man behöva?

Jag har precis dukat bort lunchen som i dag, till barnens stora glädje, var tacos. Ännu en enkel fjällstuge-rätt (tips, tips). Och ikväll blir vi bjudna på pizza på en pizzeria i Duved. Vilken drömdag för Isak. Två favoriter på samma dag. Det är han inte bortskämd med. Så nu håller vi tummarna att de inte har ägg i sin pizzadeg.

Jag tror faktiskt bara att det är på en pizzeria jag har varit med om att de har ägg i pizzadegen och självklart är det ju den som ligger närmast oss hemma i Luleå. Vet ni hur vanligt/ovanligt det är? På ett ställe där jag frågade tyckte han att de som har ägg i degen är lite småkorkade eftersom ägg kan bli dåliga och förstöra hela degen. Det är alltså bättre hållbarhet utan ägg.