tisdag 12 november 2013

Långsam kyckling

Eftersom Ida har sån hemsk hosta som håller henne vaken på nätterna får hon vara hemma från skolan för nu vill vi att hon blir frisk! Det känns som hon har varit sjuk hela hösten. Men hon ligger inte på latsidan för det utan jobbar på i en mattebok som hon fick av mormor. Ska vi få en till matte-fantast i familjen? Isak älskar också matte medan Olivias favoritämne är SO och framför allt samhällskunskap.



Idag får min älskade Crock Pot tillaga maten på låg värme under hela dan. Sen har vi en smakrik, saftig och god kyckling lagom till middag. Så bekvämt! Trots att jag ska vara hemma i dag är det skönt att slippa tänka på maten. Är det nån mer som har en slow cooker?



Lite skivade morötter o lök och en skvätt vitt vin på botten, sen två välkryddade kycklingar på det och maten är klar om åtta timmar.

måndag 11 november 2013

Laxfylld cannelloni i vitvinssås

Nu sitter vi mätta och nöjda i soffan, har precis kommit hem från mina föräldrar där vi blev bjudna på palt. Så gott...och det känns som evigheter sen jag åt det senast. Många propoints men så värt det, får gå en extra promenad i morgon.

I går önskade sig Leif laxfyllda cannelloni till middag. Eftersom jag istället åt spenatfyllda canelloni verkade jag ha fullt upp med mitt för jag glömde ta kort på de färdiga laxrullarna.


Laxfylld cannelloni i vitvinssås
Vitvinssås:
3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl parmesanost, riven
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull.
Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen. Låt koka ca 2 min.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.

Cannelloni
:
1 st purjolök, liten
1 msk olivolja

400 g laxfilé, skinn- och benfri
100 g lax, kallrökt
250 g kesella, 10%
2 st äggulor
0,5 dl dill, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st cannellonirör, i paket
parmesanost


Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2-3 min. Låt svalna.
Finhacka laxen. Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
Spritsa fyllningen i cannellonirören.
Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i de laxfyllda rören.
Häll resten av såsen över och strö på parmesan.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 35 min.


Det går att förbereda rätten fram till gratinering. Perfekt att göra den på förmiddan och sen får den vila i kylskåpet tills det är dags att äta. En festlig laxrätt som alla (som tycker om rökt lax) tycker om. Tyvärr kan jag inte äta rökt lax och avstår därför denna festrätt som Leif tycker att han får äta alldeles för sällan.

söndag 10 november 2013

Fars dag och födelsedag

I dag är det inte bara fars dag utan det är även Leifs födelsedag. Till middag önskade han sig sin favorit, som han nästan aldrig får äta eftersom den innehåller rökt lax som jag inte tycker om. Men i år försäkrade han sig för länge sen om att han skulle få laxfylld cannelloni på sin födelsedag och självklart fixade jag det. Men jag gjorde även spenatfylld cannelloni.


Fars dag och födelsedag
Laxfylld cannelloni
Spenatfylld cannelloni på tomatbädd
Sallad med granatäppelkärnor

Kokosbollstårta
Grädde
Jordgubbar
Hjortron


Min pappa älskar kokosbollar och vad är då bättre att bjuda honom på till farsdag än kokosbollstårta, som verkligen påminde om kokosbollar. Jag blev positivt överraskad för den var godare än jag trodde. 

Förberedelser

Hinner bara med ett snabbt hej mitt i alla förberedelser. Det är mycket som ska hinnas med i dag för inte nog med att det är fars dag det är även mina barns fars födelsedag. Vi fick inte tag i alla ingredienser till middagen igår när vi handlade, så förutom att laga mat, fixa tårta och panikstäda måste vi ut o handla. Jag hoppas vi får tag i den sista och viktiga ingrediensen eftersom jag har förberett allt för just den, eller rättare sagt de maträtterna.
Gissa middagen?

fredag 8 november 2013

Räkor, vin och tidig kväll

Lugnet har lagt sig och vi njuter av att fredagkvällen är här och att alla är hemma. Det bästa som finns! Kvällens middag blev räkor, vin och annat gott. Perfekt med en snabbfixad middag när man kommer hem trött och hungrig från jobbet eller (som för mig) från stan efter en shoppingtur med tonårsdottern. Vinet jag provade var en lättdrucken riesling som passar till skaldjur och heter Stürz Mosel Riesling


Jag tror det blir en tidig kväll för oss alla i kväll. Hela familjen verkar ovanligt trötta och vi har mycket roligt framför oss i helgen så det gäller att vara utvilade.

Kola-trifle med lingon

Åh vad jag älskar fredagar!
Har precis slutat jobbet och är hemma en snabb sväng för att äta lunch och slänga in en tvättmaskin. Sen ska jag skjutsa Ida till morfar medan jag och Olivia åker till stan för stor-(läs: dyr-) shopping, både hon och jag behöver nya vinterjackor och nya vinterskor. Inga billiga saker som står på måste-ha-listan. Idag håller all snö på att tina bort och det är såå slaskigt så stövlar är nog det bästa alternativet. Men det är snabbt övergående hoppas jag. Jag vill ju ha vitt och fint igen.

Tänkte komma med ett snabblagat efterrättstips så här inför helgen. Efter julbordet i lördags åt vi en julinspirerad söt-syrlig efterrätt med lingon, kesella, kola och digestive. Snabblagat och gott!

Kola-trifle med lingon 4-6 portioner
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl frysta lingon
5 digestivekex
2,5 dl kesella
ev några hela lingon till garnering

Koka upp sirap, socker och grädde i en kastrull.
Låt koka ca 10 minuter till en simmig sås, rör då och då.
Blanda ner lingonen. Låt svalna något.
Smula digestivekexen.
Varva kolalingon, smulade kex och kesella i glas. 
Toppa gärna med några hela lingon.
Servera genast.

Vilken god efterrätt! Sött och surt i en perfekt kombination. Den här kommer jag göra fler gånger för den var jätte-enkel att göra, men nästa gång tar jag lite mer lingon för nu smakade det inte speciellt mycket lingon. Fast det kanske berodde på att jag inte garnerade med lingon. 

torsdag 7 november 2013

Vitt och fräscht

Det är såå härligt med snö i måttliga mängder. Vi har så vitt och fint utomhus just nu, men jag är rädd för att den snart tinar bort. Idag har det varit kring 7 minusgrader så då trodde jag att den blir kvar ett tag, men nu är det på väg mot noll. Vi får väl se vad som händer med all härlig snö under helgen.


Oj så många reaktioner jag har fått på gårdagens allergi-inlägg. Många allergi-föräldrar känner igen sig och många icke-allergiker blir oroliga om just de har gjort fel för det är ju inte lätt att tänka på allt. Det gör ju inte ens jag, jag kan mina barns allergier och tänker på det mesta kring dem. Men sen finns det andra sorters allergier som jag "glömmer" bort. Det var en som hade en liknelse om att det känns som man skickar ut sitt barn på ett minfält. Det kan gå bra men rätt vad det är så trampas det på en mina.

Visst kommer ni ihåg mitt inlägg om mjölk-, ägg- och nötfria tips inför barnkalaset, som ni hittar här.