onsdag 2 oktober 2013

Tillbaka i morgon

I dag blir det bara ett snabb-inlägg. I morgon är jag förhoppningsvis på bättre humör. Just nu är huvudvärken på väg och den beror nog på all stress och oro jag känt och känner i dag. Förskolan som ligger granne med Idas skola utrymdes kring lunch och alla föräldrar var tvungen att hämta hem barnen. När jag hörde det stressade jag iväg för att hämta hem Ida till mormor och morfar, sen tillbaka till jobbet men mina tankar var på annat håll.
Skärmdump från nsd.se
Pga sekretess kan polisen inte säga så mycket mer än att det handlar om ett relationsdrama. Tragiskt!

tisdag 1 oktober 2013

Köttfärsbiffar i lingon- och timjansås

Puuh, äntligen har jag stekt klart nästan 4 kg grytbitar. Det tog sin lilla tid. Gissa om jag var nå less de sista omgångarna, att vi inte har fått fläkten installerad än gjorde ju inte saken bättre. Men nu är det gjort och det känns riktigt skönt. Funderade ett tag på en kvällspromenad för att bli av med lite stekos, men det är så himla mörkt ute numera så det kändes inte så himla kul att gå ut. Å andra sidan är jag i slutet av min spännande ljudbok så jag kanske går ut en sväng i alla fall för att få höra upplösningen.

I söndags provade vi sista smaken av Keldas middagspannor och det var en sås med smak av lingon och timjan som ska passa till köttfärsrätter. Så vi stekte köttfärsbiffar, kokade upp såsen och åt till potatis och sallad. Mums!

Köttfärsbiffar
500 g färs
1 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
0,75 msk potatismjöl
1 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 st liten gul lök, riven
1 tsk salt
0,75 tsk svartpeppar

Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
Smaka av och krydda med mer salt och peppar om du vill.
Blanda i köttfärsen och rör med en trägaffel. Forma smeten till biffar.
Stek i stekpanna i omgångar. Lägg över i en ugnsform

Sås
Koka upp såsen enligt förpackningens anvisningar.
Häll såsen över biffarna.
Vi höll sedan allt varmt i ugnen i 150 grader, men om alla är redo att äta på en gång behöver man inte ställa in formen i ugnen.


Alltså jag är så nöjd med alla tre smaker av Keldas middagspannor. Fort och enkelt har man en festmåltid utan större anstängning och man behöver inte ens fundera på kryddningen. Känns konstigt att tipsa om halvfabrikat, jag som vill göra allt från grunden. Men man måste väl acceptera att dygnet bara har 24 timmar och det finns ju bättre och sämre halvfabrikat.

måndag 30 september 2013

Experiment pågår

Måndagkväll och lugnet börjar lägga sig. 
Jag har precis tagit ut två kladdkakor ur ugnen så det luktar såå gott, men det är "Se men inte röra" som gäller. Jag hoppas jag lyckades bättre med dessa två än den jag bakade till Olivias födelsedag som inte var det minsta kladdig.


Isak blev också sugen på att göra nå gott när jag höll på i köket så han gjorde sin efterrätts-favorit - Pannacotta! Men han gjorde den på ett nytt sätt. Så nu måste vi vänta tills imorgon innan vi vet om han lyckades. Spännande!


Ni missar väl inte att säsong 3 av Homeland börjar ikväll? Jag har längtat hela dan och nu är det snart bara en timme kvar :) Men efter vårt Homeland-maraton i somras känns det konstigt att bara se ett avsnitt i veckan.

söndag 29 september 2013

Matsedel v.40 oktober 2013

Redan söndagkväll - det tänker jag varje vecka. 
Helgerna går alldeles för snabbt. Det här har varit en riktig jobbarhelg så jag skulle behöva några dagar ledigt nu med långa sovmorgnar, mycket soffhäng, härliga promenader, god mat och dryck och inga måsten. Trots att den här helgen inte innehöll så mycket av det, förutom god mat och dryck, så är jag så himla nöjd med att jag äntligen tog tag i ett av alla våra förråd (Hur många förråd kan man behöva?). Nu har vi så fint där med ordning och reda på sakerna. Love it!

Jag har försökt göra en matsedel för kommande vecka, som ni ser så är det mycket snabb-mat. Jag lär har fullt fokus på fredagens kalas då släkten ska komma hit på middag och fira både Olivias och Isaks födelsedag. Det ska städas, handlas, dukas, förberedas mat, fixas efterrätt osv för att allt ska vara i ordning för en After Work/School på fredag.


Matsedel v.40 oktober 2013
Må: Korv stroganoff och ris
Ti: Fiskpinnar och potatis
On: Soppa och bröd 
To: Grillad kyckling (lär ha mycket att göra inför morgondagens middagsbjudning)
Fr: Släktmiddag för Olivia och Isak (avslöjar inte än vad det blir för mat)
Lö: Kyckling
Sö: Röding i ugn och ris

Bull-njuter

En regngrå söndag, betyder perfekt bakdag och som jag sa igår var jag väldigt sugen på att baka kanelbullar inför kanelbullens dag på fredag. Så efter frukost satte jag och Ida igång med bullbaket så nu luktar det underbart i huset. Det finns inte mycket som luktar godare än nybakade bullar, eller hur?


Jag har knappt ätit nå sött på flera veckor men en nygräddad bulle kunde jag inte motstå....och vad jag njöt.

Nu ska vi sätta igång att röja och städa förrådet i källaren. Jag är på släng-humör så då gäller det att passa på annars är risken stor att man sparar alldeles för mycket för "det kan vara bra att ha". Nej nu ska det slängas!!


Hoppas ni har en bra söndag så hörs vi lite senare, förhoppningsvis med en matsedel för nästa vecka.

lördag 28 september 2013

Favoritlax i repris

Jag tänkte att Isak skulle tycka att jag är världens bästa mamma, så jag planerade in en fisk-middag när han är borta. Visst är jag snäll? Vi passade på att äta Olivias absoluta favorit-lax. Det här receptet finns sedan tidigare minst två gånger här på bloggen men för att vara säker på att ingen av er missar den här godingen publicerar jag det igen. Lova att prova det här snart!


Lax på spenatbädd med parmesan
4 st portionsbitar av lax
200 g fryst bladspenat
100 g parmesanost, riven
2-3 dl grädde
salt och peppar

Smörj en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den.
Tina spenaten och lägg den i botten av formen, salta och peppra.
Salta och peppra laxen och placera ovanpå spenaten.
Slå grädden runtom och strö osten ovanpå laxen.
Ställ in formen i 200 grader varm ugn och baka laxen i 20 minuter.
Servera till bandspagetti. 
Mums!

Det här är verkligen en favoritlax! Så enkel men såå god. Passar perfekt både till vardag och fest.

Ni kommer väl ihåg att det är Kanelbullens dag på fredag, 4 oktober. Årets viktigaste dag efter julafton och min födelsedag. Kanske inte riktigt, men kanelbullar är bland det godaste som finns så absolut är den värd att firas. Det var länge sedan jag bakade bullar så jag är lite sugen på att göra det i morgon faktiskt. 

Laga klart

I dag är det en jobba-hemma-dag, som så ofta på helger. Disk- och tvättmaskiner sätts igång, räkningar betalas, skräp slängs på återvinningen osv, dvs sånt som vi inte hinner med under våra fullbokade veckor. Igår skickade vi iväg Isak på hockey-läger över helgen så nu är det ytterligare några dagar med en för liten familj.

Till middag igår tog vi en genväg för att få en god och smakrik sås med minimal arbets- och tankekraft. Vi har ju tidigare provat Keldas middagspannor och blivit glatt överraskad båda gångerna. Nu var det dags att prova Rydbergs Laga klart. Jag var skeptisk till att det skulle bli lika gott som med Kelda. Men det blev det....


Laga klart finns i fyra olika smaker och passar till fyra olika saker; Chili San Antonio till köttfärs, Dijon och franska örter till fläskfilé, Spansk Pimentón till falukorv och Tikka Masala till kyckling. Basen i såserna är crème fraiche eller grädde och har en fetthalt på 5,3–8,8 procent. En förpackning är beräknad till cirka fyra portioner. 


För tillagning av Laga klart följ de enkla stegen:
· Fräs kyckling, korv, köttfärs eller fläskfilé.
· Tillsätt gärna en eller två sorters strimlade grönsaker.
· Häll över matlagningssåsen och låt bli genomvarmt.
· Servera och njut.