söndag 22 september 2013

Dagens frukost

God morgon blogg-vänner!
Här har vår lilla familj en lugn och skön mysmorgon. Frukosten intas i sofforna framför morgon-tv och med datorn i famnen. I alla fall för mig och Olivia, Isak sitter o räknar ut svåra matte-tal mha block o penna. Vår lille matte-fantast.

2 propoints för dagens frukost.

Dagens frukost blev för mig den självklara koppen te, en skål med nyttiga blåbär och sportbröd med leverpastej, gurka och tomat. Dags att fylla i checklistan på ViktVäktarna online.

Till veckan ska jag klippa och färga håret så nu sitter jag o söker lite inspiration. Men jag och barnen har inte samma smak, så fort jag visar en, enligt mig, fin frisyr tittar de konstigt på mig :)

lördag 21 september 2013

...och sen blir det godsaker

Olivias tjejmiddag fortsätter!


Jag och Isak har stängt in oss i hans rum där vi ser Körslaget medan tjejerna har resten av huset för sig själva. När tacopizzan dukades bort åkte alla godsaker fram....och det var inte lite. Olivia hade valt glass till efterrätt och inte vilken glass som helst, utan Oreo-glass. Det blev kvar kladdkaka från igår och den dukades också fram. Och sen var det godis, ostkrokar, chips, dip och lite nyttigheter fick plats också i form av morötter.

Själv ska jag ta mig en kopp te och njuta av att jag har jobbat klart för ikväll!

Olivias årliga tjejmiddag är igång

Nu är jag förvisad till köket som den kökspersonal jag är :)


Olivias födelsedags-tjejmiddag har börjat och de sitter i vardagsrummet och äter tacopizza just nu. Ifjol fick alla gäster en goodie-bag med sig hem och vi ville inte vara sämre i år. Så även i årets dukning ingick en påse med lite smått o gott som kan passa 14-åriga tjejer, t.ex. en necessär med tandkräm, nagellack, parfym och sminkborttagning, dessutom hade jag packat ner lite block och pennor för att underlätta pluggandet. Vilken ansvarsfull mamma :)

Nej nu är rasten slut - disken kallar och snart ska efterrätten dukas fram.

Tiger-vinnare

I dag är det höst. 
Efter frukosten skyndade jag mig ut på en promenad och det var nog tur det för nu har regnet kommit och enligt väderprognoserna lär det dröja tills det är uppehåll igen. Nu ska jag vara inne resten av da'n och fixa inför Olivias tjejmiddag.


Jag har även roat mig med att läsa om alla nya goda smaker på yoghurt som ni har tipsat om.
Bland alla bidrag har jag dragit tre vinnare.

Jag säger Grattis till:

Ulrika H
Sofia B
Anna H, Gävle

Mejla era adresser till mig på mat-ro@hotmail.se så kommer varucheckar snart hem till er.

Min första månad med ViktVäktarna

Godis!

Nu har jag använt mig av ViktVäktarna Online i 4 veckor och det är dags för en utvärdering.
Jag är så nöjd att jag äntligen har hittat min grej.
Utan större ansträngning går jag sakta men säkert ner i vikt i en hälsosam takt.

Många blir avskräckta av att det ska räknas Propoints. Men det är riktigt roligt att väga, mäta och räkna propoints och man får så mycket hjälp av Viktväktarna Online och alla verktyg som finns där. Jag tror dessutom att det är väldigt bra att skriva ner allt man äter annars är det lätt att man tar en macka i väntan på maten, smakar en korvskiva innan man ska steka den, tar en extra ostskiva till mackan osv. Men när man skriver ner allt man äter synliggör man detta onödiga "dum-ätande".

Det här är min älskade Checklista där jag skriver in allt jag äter.

Det jag tycker är bäst med ViktVäktarna är att allt är tillåtet att äta. 
Men man kan inte äta allt alltid. Det gäller att prioritera. 
Nästan alltid prioriterar jag hårdbrödmackor istället för en bulle t.ex. Men nu har jag en tuff månad framför mig, en månad full av kalas och frestelser här hemma. Men jag tror att även det kommer gå bra för jag tänker på ett helt annat sätt numera när det gäller mat och godsaker. 

Jag behöver aldrig få dåligt samvete om jag råkar äta "fel" sak eftersom allt är tillåtet. 
Jag kan äta mina älskade mackor - men med måtta. 
Jag kan äta pasta - men bara nån deciliter. 
Jag kan äta sötsaker - fast det har jag knappt gjort. 


Många förknippar kanske ViktVäktarna med att man ska gå på möten och väga sig inför en massa folk. Men jag har inte varit på ett enda möte utan jag använder mig ViktVäktarna Online på internet där jag hittar alla verktyg och tips jag behöver för att nå önskat resultat.


Frukt och grönsaker kan man äta hur mycket som helst av eftersom det är noll propoints så nu frossar jag i allt gott som finns på frukt&grönt-avdelningen. Jag äter mycket sallad till maten, jag äter frukt till mellanmål och jag skivar en massa olika grönsaker som pålägg till mackorna.

fredag 20 september 2013

Grattis Olivia

Tänk att min stora fina tjej fyller 14 år i dag.


Imorgon ska hon ha tjejmiddag för sina kompisar och släktkalaset dröjer ytterligare ett par veckor (firar ihop med Isak), men självklart måste det firas lite på den riktiga födelsedagen också. Det började med traditionsenlig väckning med ett par paket och fin sång av familjen, som i dag var väldigt liten eftersom Leif och Ida är i Jämtland. Men jag och Isak sjöng så gott vi kunde. Sen blev det frukost tillsammans med tända ljus för att höja mysfaktorn, långt i från en vanlig vardagsfrukost.

Efter jobbet skyndade jag mig hem för att hinna baka en kladdkaka innan Olivia kom hem från skolan och mormor o morfar överraskade Olivia med att komma på födelsedagsfika. Klart de vill fira henne på riktiga da'n. Vi har som tradition att barnen öppnar ett eller ett par paket lite då och då under dagen istället för alla på en gång så hon har hunnit med att öppna några till paket sen hon kom hem från skolan.

Snart ska vi in till stan för att äta på restaurang, Olivia valde Pastabacken - ett bra val enligt mig. Sen blir det lite mer paketöppning innan hon går och lägger sig som en nybliven 14-åring.

Grattis Olivia, hoppas du har haft en bra dag!

torsdag 19 september 2013

Innis & Gunn Oloroso Cask

Jag älskar små historier om hur olika produkter har kommit till. De godaste och bästa sakerna verkar ofta ha kommit till av misstag eller av en ren tillfällighet. Vad ska vi lära oss av det? Att vi inte ska planera så mycket, eller? (Säger jag som älskar att planera och skriva listor)

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld. 
Årets snyggaste flaska och etikett?

I samband med 10-års jubiléet släpper Innis & Gunn en ny produkt på Systembolaget som lanseras den 1 oktober. Innis & Gunn Oloroso Cask är en ale lagrad på spanska sherryfat från Jerez. Olorosofat har använts länge inom whiskyindustrin och är mycket svåra att få tag i vilket gör dem eftertraktade, exklusiva och dyra. Olorosofaten skänker ölet en komplexitet och mustig smak. Ölet är mycket välbalanserat och man finner inslag av russin, en djupare sötma samt en härlig kryddighet. ”Alla som älskar Innis & Gunn kommer definitivt att känna igen sig men få lite extra av allt i smaken. En lyxigare smak om ni frågar mig vilket också var målet med Oloroso Cask”, berättar Dougal Sharp. 

Har ni smakat Innis & Gunn tidigare? Vi brukar ha köpa den lite då och då, så det ska bli spännande att smaka den här nyheten. På beskrivningen låter det ju som att det kan bli en ny favorit-öl (i alla fall för Leif).