lördag 14 september 2013

Tiger-tävling

God morgon! Här har vi precis klarat av (första) frukosten. Frukost på helger äts oftast i omgångar hos oss beroende på när man vaknar. Äter ni yoghurt till frukost? Vi äter det sällan till frukost men ofta till mellanmål. 

Första gången vi kom i kontakt med Tiger-yoghurt var i Jämtland när Olivia och Isak var små. Det blev fort en favorit med sin krämiga och släta yoghurt utan bitar. Då fanns den bara i jordgubbsmak (har jag för mig) men nu finns den i flera smaker - päron, blåbär, hallon, vanilj och nyheten banan.


Nu har ni chans att vinna fyra förpackningar Tiger-yoghurt

För att vara med i tävlingen vill jag att ni svarar på två frågor.

1. Hur äter ni yoghurt? 
Bara som den är eller med flingor, müsli, honung eller nå annat?

2. Vilken ny smak skulle ni vilja ha på Tigers yoghurt?

Svara här i kommentarerna eller på Facebook under tävlingsinlägget.
Tävlingen pågår tom 20 september. Lördagen 21 september drar jag tre vinnare.

Lycka till!

I samarbete med Kavli

fredag 13 september 2013

Geisha chokladkex

Fredagslugnet har lagt sig. Middagen är bortplockad. Vi har en skön helg framför oss.


Till middag åt vi en god älggryta med kantareller och en god sås med smak av rödvin och grädde (perfekt såskombination). Alla åt med god aptit men lite efterrätt verkar rymmas i alla magar ändå. Isak vill ha sin specialitet som han skulle kunna äta dygnet runt - tacochips och salsa. Ida vill ha blåbär, socker och mjölk och själv tar jag en kopp chai-te och ett Geishakex. Första kakan på tre veckor.


I över 50 år har svenska folket kunnat njuta av Geishachokladen. Nu lanserar Fazer sitt första kex i Sverige och det är Geisha som tar plats på fikabordet. Geisha chokladkex är ett hjärtformat kex bakat på spröd maräng och fylld med Geishas unika hasselnötscrème överdragen med mjölkchoklad och dekorerad med mörka chokladstrimmor. Geisha sponsrar sedan flera år tillbaka Bröstcancerföreningen med en Rosa Bandet-kampanj. Under oktober månad skänker vi 50 öre för varje såld Geishaprodukt i Sverige, både stycksak, chokladkaka och kex, till Bröstcancerföreningen. 

Mmmm så gott det var. Vill ha mer :) Men nu ska jag inte trilla dit, det räcker med en kaka. Måste passa på att äta upp dessa medan vi fortfarande tror att Ida och Isak är allergiska mot nötter, så får vi icke nötallergiker fler av dessa godsaker. Nästa vecka hoppas vi nämligen på att få svar på nöt-allergi-testet.  

torsdag 12 september 2013

50 genvägar till ett sockerfritt liv

Har ni sett Fredrik Paulúns nya bok "50 genvägar till ett sockerfritt liv"? Jag blev lite nyfiken på den väl medveten om att jag äter för mycket socker (inte rent socker, men det är ju socker i allt känns det som). Sockret - själva definitionen av tomma kalorier - är den största boven när det gäller hälsa, vikt och livskvalitet.


I boken presenterar Fredrik Paulún 50 genvägar till hur du kan minska ditt sockerintag och bli fri från ditt sockerberoende. Genom rätt mat, motion och livsstil är det enkelt att förändra sitt liv i rätt riktning. Visste du till exempel att en krydda som kanel minskar sockersuget? Eller att vissa fetter bättrar på blodsockret och att även sömnen kan ge ökad blodsockerbalans.


Alla tipsen är baserade på vetenskapliga fakta från den senaste forskningen. Sockret har högt GI-värde och ett för stort intag kan resultera i övervikt, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 och cancer. Du väljer själv om du tar till dig ett, två, fem eller femtio av genvägarna. Ju fler desto större effekt. 

Det är inte en bok som jag läser från pärm till pärm men jag bläddrar och läser i den lite då och då och tar till mig tipsen/genvägarna. Vissa saker visste jag sen tidigare men tål att upprepas och andra var nyheter. En riktig inspirationsbok!

onsdag 11 september 2013

Kycklinggryta med lufttorkad skinka och balsamvinäger

Då var ytterligare ett föräldramöte avklarat! Ett kvar nästa vecka sen hoppas jag det är lugnt på föräldramötes-fronten ett tag framöver. Det sägs ju inte så mycket nytt på dessa föräldramöten (man har ju varit på några stycken), så man blir lite småless emellanåt.

Men alltså - redan onsdag! Hur gick det till? Inte många timmar kvar på arbetsveckan eftersom jag ska sluta tidigt både imorgon och på fredag. Imorgon ska jag hem o baka och på fredag slutar jag alltid tidigt.

Till middag i dag gjorde jag en snabb-variant av en klassiker - Parmalindad kyckling i balsamsås.
Kycklinggryta med lufttorkad skinka och balsamvinäger
700 g kycklingfilé
100 g lufttorkad skinka
salt
svartpeppar
1 msk oregano
3 dl grädde
3 msk balsamvinäger
1,5 msk kycklingfond
1 vitlöksklyfta

Dela kycklingen i mindre bitar, bryn den i smör, salta o peppra.
Bryn på skinkan lite lätt.
Pressa i vitlök, tillsätt oregano, balsamvinäger, fond och grädde.
Låt koka i några minuter (till kycklingen är genomkokt)
Servera till pasta eller ris.

Mums, vad gott. Alla åt med god aptit, men jag såg till att jag hann få en lunchlåda till imorgon. Olivia hade hellre velat ha ris och det hade nog passat bättre för att få upp allt av den goda såsen. Men eftersom jag var så sugen på pasta så blev det så i dag. Jag använde Serranoskinkan jag köpte på matmarknaden i förra veckan. Har en liten bit kvar. Undra vad jag ska göra för gott med den?

måndag 9 september 2013

Ristorn

Vilken sommardag vi har! Underbart! Inte lätt att förstå att vi faktiskt är en vecka in i september. 

Måndagar är ofta en aktivitetsfri dag för oss och det är så skönt att börja vecka lite lugnt. Till barnens stora glädje åt vi tacos till middag, så det blev en extra mysig familjemiddag när alla tyckte om maten och ingen hade bråttom nånstans. Nu sitter jag och Isak vid vårt nya barbord (som vi är supernöjda med), vi småpratar lite samtidigt som jag bloggar och han gör läxa.

Bulgurtorn
Det finns små enkla sätt att göra vardagsmaten lite roligare. Ett tips är att servera ris eller bulgur som små torn. Passar perfekt när man kör ViktVäktarna eftersom man väger eller mäter det mesta man äter. Här har jag använt ett dl-mått som jag fyllt med ris/bulgur och sen vänt upp och ner på tallriken. Blir mycket finare än om man bara slänger upp en slev.

Ristorn
Ida ville också visa sitt fina ristorn

söndag 8 september 2013

Matsedel v.37 september 2013

Vilken härlig dag vi har haft. Vi (läs:jag) har städat lite, tvättat lite, lagat lite mat och suttit vid datorn lite och allt i ett väldigt lugnt och behagligt tempo i myskläder. En dag helt i min smak. Precis vad jag behöver för att tanka energi inför en kommande vecka med en massa tider att passa och ordet "skynda" lär användas alldeles för ofta.
Matsedel v.37 september 2013
Må: Tacos
Ti: Kycklinggryta med lufttorkad skinka och pasta
On: Fiskpinnar och potatismos
To: Korv
Fr: Köttgryta med rödvin och kantareller och ris
Lö: Paj med italienska smaker
Sö: Kycklingklubbor

Ytterligare en veckas middagar är planerade. Det är alltid lika spännande att se hur många dagar vi följer planen och hur många dagar som vi lagar nå annat till middag. Men som jag alltid säger: Skönt att ha en plan i alla fall.

Potatispaket med rå potatis

Gårdagens sol har bytts till regn och grå-väder. Perfekt eftersom jag ville ha en inne-o-pyssla-städa-och-fixa-dag. Jag har börjat försöka få till ett kontor i källaren, det går sakta men säkert framåt, jag har sparat alldeles för mycket papper och grejs som jag nu måste gå igenom för att veta om det ska vara kvar eller om det går att slänga. Är lite sugen på att baka också nu när det blev inne-väder och jag har två paket jäst som behöver användas upp (och för att få lämna städandet och sorterandet ett tag).

Igår använde vi rå potatis till våra potatispaket, tidigare har vi alltid använt färdigkokt potatis. Men det gick alldeles utmärkt med rå potatis också, man får bara se till att ha paketen längre på grillen så att potatisen mjuknar.


Potatispaket med rå potatis 4 paket (4 propoints/paket)
8 potatisar (ca 60 g/st)
8 tsk smör
1 lök
salt o peppar
grillfolie

Dela potatisen i ca 4 bitar/klyftor, skiva löken.
Fördela potatis och lök på bitar av folie.
Salta och peppra, lägg på en klick smör.
Vik ihop folien till små paket.
Lägg på grillen i ca 30 minuter.



Det här är en familjefavorit, hela familjen äter med god aptit trots löken. Det är så bekvämt att tillaga allt på grillen när man väl grillar, istället för att tillaga tillbehören på spisen eller i ugnen. Extra bekvämt är det för mig eftersom Leif sköter allt på grillen och jag sköter allt i köket :)


Snart ska jag sätta mig och försöka få ihop en matsedel för kommande vecka. Vad ska ni äta?