Efter en effektiv dag då jag hann mycket av de jag ville hinna, bestämde vi att åka in till matmarknaden och köpa med oss lite mat hem. Många av mat-stånden hade lååånga köer trots att klockan var 18.30 och bara en halvtimme kvar till stängning.
Vi köpte mat från de ställen som hade de kortaste köerna och det var inget fel på den maten. Man blev ju lite misstänksam :) Sen dukade vi upp de olika maträtterna på vårt nya barbord (som Leif skruvade upp innan vi for till stan). Det blev lite spanskt, lite franskt och lite thailändskt.
Nu är första bänkskivan på plats som alltså blev ett barbord. Nu hoppas jag att de övriga två skivorna kommer upp i helgen, men det är lite mer jobb med de eftersom vi då måste skära ut hål för både diskhon och hällen.
fredag 6 september 2013
Jobba-hemma-fredag
Härliga fredag!
I dag blir det en jobb-dag hemma. Ska bli skönt att hinna jobba undan lite mejl för min inkorg är överfull, ska även hinna med att helghandla och göra lite helgfint här hemma. Men det mest spännande i dag är att Ida och Isaks eventuella nötallergier ska utredas. Jag vill veta exakt vilka nötter de inte tål och inte behöva bli livrädd så fort jag ser en nöt. Isak kanske inte ens är nötallergiker men när han var liten och jätteallergisk mot ägg så sa läkaren att det inte är någon idé att testa mot nötter för han ska ändå inte äta det.Banan på knäckebröd med lite Norrgott och en kopp te = 2 propoints |
Men vi börjar med lite frukost! Nya favoritpålägget är banan - gott, mättande och noll propoints. Har ni provat? Jag äter det på knäckebröd men det är även supergott på rostad Lingongrova. Det har varit Olivias favoritmacka sen hon var liten. Det måste ni prova!
Nu ska jag paketera och leverera två långpannekakor - kaka med kanelhavreströssel och blåbärsrutor med kardemummakrisp.
Långpannekakor - snabb-bakat, enkelt och gott |
torsdag 5 september 2013
International Street Market i Luleå
Det är internationell matmarknad i Luleå just nu och alla pratar om den. En massa gott fyller marknadsstånden längs Storgatan och det luktar saluhall. Det finns Serranoskinka, salami av alla de sorter, fudge med alla möjliga smaker och färger, ostar, korvar, krokodilburgare, paella, nötter, oliver, olivolja och hur mycket mer som helst. Väl värt ett besök!
Fudge i olika smaker och härliga färger |
Korv, skinka och salami |
Parmesan, Manchego, Cheddar och en massa annan ost |
Kakor, chokladtårta och godis |
I dag fick serranoskinka och salami följa med mig hem, i morgon kommer nog en bit fin parmesan flytta in hos oss.
onsdag 4 september 2013
Tortillapizza med kantareller o zucchini
Dags för bästa stunden på dagen - nersjunken i tv-soffan tillsammans med en kopp te.
I kväll var det dags för första föräldramötet i Idas klass. Kul att träffa de nya föräldrarna, men tyvärr var det många som inte kom. Men det blir nog bra det här, det verkar vara ett bra föräldragäng. Jag hörde talas om fester :) Barngruppen verkar också vara hur bra som helst, varje morgon när vi kommer cyklande så är det nå'tt barn (olika varje dag) som kommer springande och ropar glatt efter Ida. Det värmer mammahjärtat. Kompisar kan man inte få för många av.
Lördagens tjejmiddag här hemma (killarna var på hockey) blev god tortillapizza med valfritt pålägg, jag valde kantareller och zucchini. Barnen valde skinka och ananas.
Tortillapizza med kantareller o zucchini (1 portion ca 8 propoints)
1 tortillabotten
tomatsås
kantareller
zucchini
lite olivolja
salt o peppar
riven ost
Skär zucchinin i bitar och stek dem i lite olivolja tills de blir mjuka. Tillsätt kantarellerna och stek ytterligare ett tag. Salta och peppra.
Bred ut ett lager tomatsås på tortillabotten.
Strö över zucchini och kantareller.
Avsluta med lite riven ost.
Grädda i 225 grader 5-10 minuter.
Ät tillsammans med den goda råkostsalladen.
Så gott det här var! Trots att jag ofta har kantareller i frysen har jag aldrig använt det på pizza. Men det kommer det bli ändring på. Det var lite svårt att räkna ut exakt antal propoints eftersom det kan variera hur mycket man tar av både olivoljan och osten.
tisdag 3 september 2013
Sambal- och ingefäratorsk
Nu är det för kallt att vara fotbollsmamma! Usch vad kallt det blev att stå ute och heja på Isak i kväll. När vi kom hem blev det raka vägen in i en varm dusch och sen en stor kopp te för att försöka få upp värmen. Bara några timmar tidigare satt vi ute och åt surströmming men så fort solen försvinner känner man att hösten är här.
Den här goda maträtten gjorde jag igår och sen använde jag mig av ViktVäktarnas hjälpmedel för att räkna ut hur många propoints en portion är. Himla smidigt verktyg när man gör egna maträtter och inte följer något av ViktVäktarnas alla recept.
Sambal- och ingefäratorsk 4 portioner (4 propints/port)
600 g torsk, eller annan vit fisk
1 röd paprika
1-2 morötter
2 dl fraiche 8%
1 tsk ingefära, malen
0,5 tsk salt
0,5-1 tsk sambal oelek
0,5 fiskbuljongtärning
1,5 dl lättmjölk
Skär fisken i bitar. Skala och skär morötterna i skivor. Strimla paprikan.
Vispa ihop fraiche, ingefära, buljong, sambal, salt och mjölk i en kastrull.
Låt det koka upp tillsammans med morötterna. Koka i ca 5 minuter.
Lägg i fisken i grytan. Koka under lock 5-10 minuter. Lägg i paprikan.
Servera med kokt ris eller bulgur (som då självklart ger fler propoints).
Jag brukar ha svårt att komma på goda torskrätter, oftast blir det lax istället. Men det här blev riktigt gott och jag kommer definitivt göra den igen för Olivia, som säger att hon inte tycker om torsk, åt inte hemma idag och gick därför miste om den goda maten. Måste ju visa henne att torsk kan vara gott. Det är inte lätt att göra alla till lags - Isak tycker inte om lax utan vill ha torsk medan Olivia inte tycker om torsk utan vill ha lax.
Den här goda maträtten gjorde jag igår och sen använde jag mig av ViktVäktarnas hjälpmedel för att räkna ut hur många propoints en portion är. Himla smidigt verktyg när man gör egna maträtter och inte följer något av ViktVäktarnas alla recept.
Sambal- och ingefäratorsk 4 portioner (4 propints/port)
600 g torsk, eller annan vit fisk
1 röd paprika
1-2 morötter
2 dl fraiche 8%
1 tsk ingefära, malen
0,5 tsk salt
0,5-1 tsk sambal oelek
0,5 fiskbuljongtärning
1,5 dl lättmjölk
Skär fisken i bitar. Skala och skär morötterna i skivor. Strimla paprikan.
Vispa ihop fraiche, ingefära, buljong, sambal, salt och mjölk i en kastrull.
Låt det koka upp tillsammans med morötterna. Koka i ca 5 minuter.
Lägg i fisken i grytan. Koka under lock 5-10 minuter. Lägg i paprikan.
Servera med kokt ris eller bulgur (som då självklart ger fler propoints).
Jag brukar ha svårt att komma på goda torskrätter, oftast blir det lax istället. Men det här blev riktigt gott och jag kommer definitivt göra den igen för Olivia, som säger att hon inte tycker om torsk, åt inte hemma idag och gick därför miste om den goda maten. Måste ju visa henne att torsk kan vara gott. Det är inte lätt att göra alla till lags - Isak tycker inte om lax utan vill ha torsk medan Olivia inte tycker om torsk utan vill ha lax.
måndag 2 september 2013
Fläskfilé med skogssvamp
En måndagkväll hemma!
Kan det bli bättre? Tror inte det. Oj vad jag njuter av att gå hemma i myskläder utan måsten. Nu har jag dessutom gått ner lite i (arbets)tid och det betyder att jag kommer hem i bra tid för att hinna göra middagen i någorlunda lugn och ro. Vilken vardagslyx det är. Det är inte lika roligt när lönen kommer men ett måste för att få vardagspusslet att gå ihop på ett bra sätt.Igår använde vi oss än en gång av Keldas middagspanna till middag och än en gång blev jag positivt överraskad.
Fläskfilé med skogssvamp
700 g fläskfilé
salt o pepper
1 paket Kelda middagspanna skogsvamp
kantareller
Putsa fläskfilén och bryn den runt om så att den får färg. Salta och peppra.
Ställ in den i 175 grader och stek i ugnen till innertemperaturen är 70 grader.
Låt svalna något, skär i skivor.
Låt svalna något, skär i skivor.
---Hit kan du förbereda----
Stek kantarellerna något.
Stek kantarellerna något.
Blanda ihop middagspannan enligt anvisningarna på förpackningen.
Lägg köttet i en ugnsform, häll på såsen.
Låt allt bli varmt i ugnen (tillsammans med klyftpotatisen).
Strö över kantarellerna och servera till klyftpotatis.
Strö över kantarellerna och servera till klyftpotatis.
Både för att minimera (stek)fettet (viktväktar-tänk) och för att det är sååå tråkigt att steka saker i stekpanna, så ugnsstekte jag köttet. Himla praktiskt! Jag fixade köttet på förmiddan och sen när vi kom hem på kvällen gick det fort att fixa det sista och det bästa av allt - jag slapp allt stekos.
Jag blir så imponerad över hur goda dessa middagspannor från Kelda är och så himla enkelt. Hela familjen åt med god aptit än en gång. Förra gången provade jag middagspannan med balsamico och rostad vitlök. Kommer ni ihåg?
Matsedel v.36 september 2013
Idag kändes det som höst - grått, ruggigt och fuktigt. Men det är kanske så det ska vara första veckan i september. Jag letade fram Idas mössa och den tog hon tacksamt på sig när vi cyklade iväg i morse.
Igår åt vi än en gång Keldas middagspanna - ett enkelt sätt att snabbt få en smakrik och god middag. Kommer med receptet (ingredienslista) senare under da'n, t.o.m Leif som inte tycker om svamp berömde maten som inte smakade mycket annat än svamp.
Matsedel v.36 september 2013
Må: Torsk och ris
Ti: Korvgryta
On: Köttfärsbiffar med dill och basilika, potatis och sås
To: Chicken à la King och ris
Fr: Stek med ingefära, honung och balsamvinäger
Lö: Kycklingklubbor
Sö: Skinklasagne
Igår åt vi än en gång Keldas middagspanna - ett enkelt sätt att snabbt få en smakrik och god middag. Kommer med receptet (ingredienslista) senare under da'n, t.o.m Leif som inte tycker om svamp berömde maten som inte smakade mycket annat än svamp.
Matsedel v.36 september 2013
Må: Torsk och ris
Ti: Korvgryta
On: Köttfärsbiffar med dill och basilika, potatis och sås
To: Chicken à la King och ris
Fr: Stek med ingefära, honung och balsamvinäger
Lö: Kycklingklubbor
Sö: Skinklasagne
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)