söndag 1 september 2013

Råkostsallad

God morgon! Snart lunch men det känns som vi nyss steg upp trots att jag har hunnit en del. Det är konstigt det där med tid.

Även i dag är det en dag full av aktiviteter, hockey, fotboll och kalas står på dagens schema, så jag behöver inte fundera på vad jag själv ska göra. Till veckan börjar älgjakten men Leif ska inte jaga nu första veckan - skönt för varje kväll är uppbokad och det skulle ha blivit tuff att fixa allt själv. September är alltid en hemsk månad med älgjakt, en massa föräldramöten och alla höst- och vinteraktiviteter som drar igång.

Till vår tortillapizzamiddag igår gjorde jag en stor sats råkostsallad som nu blir perfekt att ta fram till middagar kommande vecka.



Råkostsallad 10 portioner (1 propoints/portion)
0,5 kg vitkål
0,5 kg morot
1 röd paprika
1 bit purjolök
Dressing
0,25 dl rapsolja
0,25 dl vatten
0,25 dl vinäger
1 msk socker
0,5 msk örtkryddor
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Strimla vitkål, morötter, paprika och purjolök.
Lägg alltsammans i en stor skål. Krydda med salt, peppar, örtkryddor och blanda.
Koka upp olja, vatten, socker, vinäger och kryddor.
Slå detta varmt över grönsakerna och sätt på ett tätslutande lock. Ställ i kylen 1-2 timmar.
Hållbar minst en vecka i kylskåp.


Den här salladen påminner om Veckosalladen som jag brukar göra, men jag tyckte den här var godare för det var örtkryddor i den. Jag hade 1 tsk basilika (favoritkrydda) och 0,5 tsk oregano. Det här räcker absolut till fler än 10 personer och då blir det inte ens 1 propoints när man äter denna sallad.

Passa nu på att göra den här salladen så har ni sallad för resten av veckan och kan satsa mer tid och energi på den övriga maten.

lördag 31 augusti 2013

Hemmagjord snabbmat

Lördagkväll och lugnet har lagt sig. 
Vi slappar i sofforna efter middagen i väntan på sommarkrysset.  


Middagen blev tortillapizza och vitkålsallad. Tillräckligt avancerat en slö lördagkväll då man hellre gör annat än står i köket. Barnen ville ha skinka, ananas och banan på sin pizza medan jag valde zucchini och kantareller. Vilken höjdare det blev!


Enklaste sättet att göra pizza är att använda tortillas, nu har ju Santa Maria dessutom en ny sort som heter Pizza Tortilla och gör pizzan lite godare för den är lite tjockare. Vi använder deras tomatsås i praktisk flaska, som finns i två smaker antingen den med örter eller nyheten med jalapeño om man vill ha lite styrka. När pizzan är färdiggräddad spritsar vi dessutom på lite vitlökstopping för att den ska bli extra mumsig. Sen är det bara att njuta.

Hemmagjord snabbmat är ju så mycket bättre än köpt snabbmat!

Grönsaksoppa VV

Ännu en dag med strålande sol och härligt väder! När ska man hinna vara inne och städa?

Men vad man kan göra, och jag ska göra, i det fina vädret det är att gå på en långpromenad. En spännande ljudboks-deckare i öronen gör att man går extra långt för man vill bara höra mer och mer. Igår kväll hade jag jätteont i halsen och var rädd för att förkylningen var tillbaka, men i dag är jag pigg och kry. Det halsonda berodde nog bara på att jag var helt slut efter veckan. Blir ni sjuka när ni är trötta? Jag får ofta ont i halsen, men om jag sen får sova ut på morgonen så är jag frisk igen.

Till lunch idag kokade jag en soppa till mig själv. Jag hade tänkt ha den till middag nån dag men insåg rätt snabbt att det nog bara är jag och ev. Ida som kommer äta av den och då är det bättre att göra den till lunch. Nu har jag en massa lunchlådor dessutom. Perfekt!

Grönsaksoppa VV 4 portioner (0 propoints/portion)
2 förpackningar krossade tomater 
4 morötter
0,5 squash 
1 klyfta vitkål
1 broccoli
2 st grönsaksbuljongtärningar
6 dl vatten
1 msk basilika
salt
peppar

Skala och dela grönsakerna i mindre bitar.
Koka upp allt på medelvärme och låt koka tills grönsakerna blivit mjuka.
Späd med vatten eller buljong till lagom tjock konsistens.
Smaka av med mer kryddor.
Servera gärna soppan med grov smörgås, knäckebröd med magert pålägg eller kokt mager korv.


"Mycket smak, mycket fiber, mycket färg, men ett lågt ProPointsvärde." Det lät som en bra kombination! Dessutom är den god. Men se till att välja bra krossade tomater, det är stor skillnad. Den blev mer som en gryta för jag ville ha tuggmotståndet kvar, men om man vill kan man mixa soppan och göra den slät. Det kanske jag provar nån gång, nästa gång ska jag koka lite pasta och tillsätta till soppan för det tror jag blir gott och lite extra mättande. Variera med dina egna favoritgrönsaker.

fredag 30 augusti 2013

Kräft- och spenatpasta på salladsbädd VV

Äntligen fredag! 
Det har varit en lååång vecka med få timmar hemma i soffan, men nu har vi en härlig helg framför oss.

Snart är min första viktväktarvecka över och det har gått riktigt bra, trots alla frestelser. Det är inte ofta vi har fikabröd på jobbet men den här veckan har varit hemsk. Det började på måndag med butterkaka som är en storfavorit för mig, sen var det dags för godaste tårtan på tisdag och den har funnits kvar hela veckan och tagits fram till varje fika och idag avslutades det med Remi, med min favoritkombination choklad och mint. Men jag har inte smakat en smula. Stolt över mig själv!


Man kan äta god fredagsmysmat med ViktVäktarna! Om ni nu hade trott nå annat? Den här rätten innehåller många av mina favoriter, så det är ju inte så konstigt att det blev gott. Tyvärr hade jag inget vitt vin på kylning annars hade jag tagit ett glas vin också, nu blev det isvatten. Kanske godaste måltidsdrycken trots allt.


Kräft- och spenatpasta på salladsbädd VV 1 portion (6 propoints/portion)
125 g bladspenat
1 dl kräftstjärtar
1 dl pasta okokt 
1 bit isbergssallad
1 bit gurka
5 körsbärstomater  
salt o peppar
Dilldressing
1 dl lättfil eller yoghurt naturell 0,5%
1 msk dill
0,25 krm cayennepeppar
örtsalt

Tina ev fryst spenat på svag värme i kastrull eller full effekt i mikron. Salta och peppra.
Strimla salladen, skär gurkan i bitar och tomaterna i halvor.
Blanda ihop dressingen.
Koka pastan.  
Blanda ner spenaten i den färdigkokta pastan. Vänd ner kräftstjärtar och tomathalvor.
Lägg sallad och gurka på en tallrik, häll pastablandningen över. Avsluta med att ringla dressingen över alltihop.


Det här ViktVäktar-receptet modifierade jag en aning, genom att lägga till mer grönsaker och ta bort 1 dl räkor. Om du väljer att äta både kräftor och räkor så blir det 8 propoints/portion istället eller kanske lägger till ett kokt ägg för 2 propoints.

Det här blev en rejäl portion men det behövdes i dag för jag var så himla hungrig. Det blev jättegott så det här kommer jag göra fler gånger, perfekt att ta med i lunchlådan men då halverar jag nog receptet. Olivia provsmakade också och godkände det "Helt i min smak - kräftstjärtar, spenat, dill och pasta"

torsdag 29 augusti 2013

En bättre dag

Först har jag ett dystert inlägg om "Dagen jag helst vill glömma" och sen är jag tyst i nästan två dygn. Funderar ni vad som har hänt? Inget har hänt! Igår var jag pigg och glad igen men jag har inte hunnit sitta vid datorn förrän nu för det har, som vanligt, varit fullt upp. Igår åt jag god restaurangmat då vi firade av en arbetskompis som nu har gått i pension efter nästan 50 års arbetsliv. Undra hur det känns.

6 propoints blev det till dagens middag

Idag har Idas dans börjat igen, det var en glad tjej som äntligen fick dansa. Som hon har längtat! Efter dansen var det raka spåret till Isaks fotbollsmatch, som vi såg tillsammans med en miljon knott och andra små blodsugare.

Men innan alla aktiviteter hann vi slänga i oss färdiggrillad kyckling och sallad. Snabbfixat, nyttigt och gott. Barnen tjatade om hamburgare och pizza när de hörde att vi hade ont om tid, men de blev hyfsat nöjda trots allt.

Och ni har väl inte missat att det är fredag imorgon!

tisdag 27 augusti 2013

Dagen jag helst vill glömma

Äntligen håller den här hemska dan på att ta slut! Äntligen sitter jag i lugn och ro hemma vid min kära Mac och dricker mitt te. Så välbehövligt!

Vill ni höra om min dag? Jag skyndade mig hem för att slänga ihop lite mat till Isak innan han skulle på fotbolls-borta-match, allt är lugnt och fint. När han väl har kommit i väg inser jag att den varma sensommardagen inte var gjord för soppa så jag äter lite fil istället. Fortfarande lugnt i några minuter.


Sen drar det igång! Barnvakt panikbokas för kvällen - Leif måste till Piteå, barnvakt avbokas - Leif ska inte till Piteå, utan åker till Kallax istället och tar med Ida...och bilen, jag måste cykla, Sthlm-resa planeras med många frågetecken och lite tid, mobila bredbandet fungerar inte till Mac, googlar, hittar ingen lösning, Isak ringer, fotbollsskorna är hemma, Isak är i Piteå 5 mil hemifrån, ringer mormor som ska till Piteå (ibland har man tur), mormor hämtar skor, jag cyklar äntligen till mitt kvällsmöte och hoppas på en lugn och trevlig kväll. Men det är ett helt annat kapitel. Tack för din omtanke C!

Möten, mötesteknik, diskussioner, telefon-moral/uppfostran på möten, effektivitet osv kan vi diskutera nån annan gång, för det är ett intressant ämne. Jag är på många möten både på jobbet och på fritiden och fascineras över hur olika vi vill fördriva tiden. Men som sagt var, det tar vi en annan gång för nu ska jag gå och sova så att den här dan tar slut och en ny kan ta vid.

måndag 26 augusti 2013

Korvstroganoff VV

Det var ingen optimal start på den här veckan att vakna före fem en måndagmorgon. Är rädd att tröttheten kommer hänga med hela den här veckan för det är ju svårt att komma i säng i tid på kvällarna. Tur att jag hann med en lunchpromenad för det gjorde att jag piggnade till och det gick riktigt bra hela eftermiddan. Nu ska jag försöka slappa i soffan resten av kvällen för ikväll är enda lugna hemmakvällen på några da'r. Är du bra på att ta det lugnt? Eller ska det alltid hända saker?

Korvstroganoff brukar jag aldrig använda recept till, men nu när jag är ny i ViktVäktar-världen följer jag receptet så att det blir rätt antal propoints. Fast jag tog bulgur istället för ris till korven.

Korvstroganoff VV 4 portioner (12 propoints/portion)
400 g falukorv max 18%
2 tsk margarin flytande 80%
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås tomat
1 msk vetemjöl
1 dl lättmjölk 0,5%
2 dl matlagningsgrädde 4%
6 dl ris kokt

Skär korven i långa strimlor. Finhacka löken.
Hetta upp margarinet i en kastrull och bryn löken ett par min, lägg i korven och låt det bryna ytterligare några min. 
Tillsätt tomatpuré och chilisås, låt det fräsa någon min under omrörning. 
Rör ut mjölet i mjölken. Slå i mjölk och grädde och låt det koka sakta 5 min. 
Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och sallad.

Den smakade som min "vanliga" korvstroganoff, inte för att jag hade förväntat mig nå annat heller, dvs den var riktigt god. Ida åt måååånga portioner. Vilken tur att jag inte gjorde henne besviken nu när hon har längtat så länge på korvstroganoff och var sjuk i fredags då det serverades på skolan.