Usch vilken hemsk hosta Ida har, inte trodde jag hon skulle bli hemma så här länge när förkylningen bröt ut. Nu däremot undrar jag om hon ens är frisk till nästa vecka. Trots all hosta och att det är tungt att andas så är hon hyfsat pigg. Nu ligger hon i soffan och ser på sina nya favoriter The Fooo och favoritlåten "Build a Girl". Länk till YouTube hittar du här, så kan även du höra och se låten och killarna.
Idag får min Crock Pot (slow cooker) fixa middagen. Jag har fyllt den med grytbitar, morötter, gul lök, kryddor och vatten, så nu hoppas jag att vi har en god kalops lagom till middagen. Så himla skönt att slippa tänka på maten, trots att jag ska vara hemma hela dan. Istället ska jag göra rödavinbärsmarmelad och müsli.
torsdag 22 augusti 2013
onsdag 21 augusti 2013
Fusilligratäng med köttfärs och curry
Idag är det Isaks skolmatsfavorit på skolan. Oturligt nog så har han friluftsdag och missar Fusilligratängen. Men för att göra honom lite gladare fixade jag likadan gratäng hemma till middag igår, för när Isak gick i trean såg han till att få receptet av skolmåltidspersonalen. Smart, eller hur?
Fusilligratäng med köttfärs och curry
5 hg köttfärs
5 hg pasta, fussili
2 tsk curry
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 tsk kalvfond
1 dl chilisås
2 dl grädde
4 dl mjölk
3+3 dl riven ost
Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än paketets anvisningar. Spola pastan i kallt vatten.
Bryn curry och köttfärs. Tillsätt övriga kryddor, fond, chilisås, grädde och mjölk. Koka ihop ett kort tag.
Tillsätt 3 dl ost och låt den smälta ner men inte koka.
Blanda ihop pasta och köttfärsröra i en ugnsform.
Strö mer riven ost överst.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad.
5 hg köttfärs
5 hg pasta, fussili
2 tsk curry
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 tsk kalvfond
1 dl chilisås
2 dl grädde
4 dl mjölk
3+3 dl riven ost
Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än paketets anvisningar. Spola pastan i kallt vatten.
Bryn curry och köttfärs. Tillsätt övriga kryddor, fond, chilisås, grädde och mjölk. Koka ihop ett kort tag.
Tillsätt 3 dl ost och låt den smälta ner men inte koka.
Blanda ihop pasta och köttfärsröra i en ugnsform.
Strö mer riven ost överst.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad.
Det är faktiskt en riktig god gratäng och den är enkel att göra eftersom man blandar ihop allt, istället för som i lasagne där man gör en köttfärssås och en vitsås. Förra gången jag gjorde gratängen så gjorde vi den nästan mjölkfri eftersom Isak då precis hade börjat prova mjölkprodukter i mat, men igår gjorde jag som i receptet.
Olivia som inte är så förtjust i köttfärs tycker också om den här rätten mycket tack vare all smält ost, både i och på gratängen. Som alltid när man gör pastagratäng blir det så mycket godare om man inte kokar pastan helt klar för då slipper man överkokt sladdrig pasta efter en tid i ugnen.
Olivia som inte är så förtjust i köttfärs tycker också om den här rätten mycket tack vare all smält ost, både i och på gratängen. Som alltid när man gör pastagratäng blir det så mycket godare om man inte kokar pastan helt klar för då slipper man överkokt sladdrig pasta efter en tid i ugnen.
tisdag 20 augusti 2013
Matsedel v.34 augusti 2013
Under semestern tar man ju dagen mest som den kommer och enda middagsbekymret är vad som ska läggas på grillen till kvällen. Men nu är det andra tider när jobb, skola och en massa kvällsaktiviteter har dragit igång och då gäller det att planera middagarna i förväg. Men lite grillat klämmer jag nog in på matsedeln några veckor till.
Matsedel v.34 augusti 2013
Må: Stekta grillkorvar (chorizo, kolbász och bratwurst) med potatismos
Ti: Fusilligratäng
On: Köttgryta och ris
To: Good ugnslax med pressad potatis
Fr: Pestokyckling med bulgursallad
Lö: Grillat kött om vädret tillåter
Sö: Grillade/stekta hamburgare (inte många minuter över mellan alla aktiviteter)
Planerar ni mat för en hel vecka eller bara för nån dag framåt eller bestämmer ni maten strax innan det är dags att äta?
Matsedel v.34 augusti 2013
Må: Stekta grillkorvar (chorizo, kolbász och bratwurst) med potatismos
Ti: Fusilligratäng
On: Köttgryta och ris
To: Good ugnslax med pressad potatis
Fr: Pestokyckling med bulgursallad
Lö: Grillat kött om vädret tillåter
Sö: Grillade/stekta hamburgare (inte många minuter över mellan alla aktiviteter)
Planerar ni mat för en hel vecka eller bara för nån dag framåt eller bestämmer ni maten strax innan det är dags att äta?
Snabblagad festmiddag - Fläskfilé i sås med balsamico och rostad vitlök
Då var det dags igen! En vecka ungefär klarade Ida på fritids innan första förkylningen var här. Men vi får väl hoppas att vi gör bort höstförkylningen nu på en gång och är friska resten av året. Men man får se det positiva i det hela eftersom jag nu har tid att tipsa er om en kanonprodukt. Till vår "bröllopsmiddag" i söndags när jag bara hade en timme på mig att fixa en god festmåltid använde jag Keldas middagspanna. En smart produkt som innehåller både grädde och god smaksättning i ett o samma paket (eller egentligen två paket som sitter ihop).
Jag tycker ju om att fixa det mesta själv men ibland måste även jag ta till genvägar och då var Kelda en bra genväg. Vi valde middagspannan med smak av Balsamico & Rostad vitlök som beskrivs så här av Kelda "En komplex och lyxig smak som är lite mer avancerad att göra själv från grunden, samtidigt är det en populär smak till kötträtter". Bra beskrivet, tycker jag!
Fläskfilé i sås med balsamico och rostad vitlök
5-700 g fläskfilé
salt o pepper
1 paket Kelda middagspanna Balsamico & Rostad vitlök
250 g körsbärstomater
Putsa och skär fläskfilén i cm-tjocka skivor.
Stek dem i smör och salta o peppra.
Häll i grädden från middagspanne-paketet, rör sedan ner smaksättningen.
Låt koka i ca 5 minuter.
Lägg i körsbärstomaterna och servera till ugnsrostad potatis.
Väldigt smidigt och väldigt gott! Jag trodde jag skulle bli tvungen att krydda lite extra för att få en god smak, men det behövdes verkligen inte. Jag använde salt och peppar när jag stekte köttet men sen kryddade jag inget mer.
Jag brukar vara lite skeptisk till färdiga smaksättningar, men det här var väldigt gott och vi kommer nog använda oss av det igen när tiden inte riktigt räcker till. Kanske redan kommande vecka då vi har flera aktiviteter per kväll och kommer ha ont om tid till matlagning men då provar vi nog någon av de andra smakerna, Skogssvamp eller Lingon & Timjan.
Jag tycker ju om att fixa det mesta själv men ibland måste även jag ta till genvägar och då var Kelda en bra genväg. Vi valde middagspannan med smak av Balsamico & Rostad vitlök som beskrivs så här av Kelda "En komplex och lyxig smak som är lite mer avancerad att göra själv från grunden, samtidigt är det en populär smak till kötträtter". Bra beskrivet, tycker jag!
Fläskfilé i sås med balsamico och rostad vitlök
5-700 g fläskfilé
salt o pepper
1 paket Kelda middagspanna Balsamico & Rostad vitlök
250 g körsbärstomater
Putsa och skär fläskfilén i cm-tjocka skivor.
Stek dem i smör och salta o peppra.
Häll i grädden från middagspanne-paketet, rör sedan ner smaksättningen.
Låt koka i ca 5 minuter.
Lägg i körsbärstomaterna och servera till ugnsrostad potatis.
Väldigt smidigt och väldigt gott! Jag trodde jag skulle bli tvungen att krydda lite extra för att få en god smak, men det behövdes verkligen inte. Jag använde salt och peppar när jag stekte köttet men sen kryddade jag inget mer.
Jag brukar vara lite skeptisk till färdiga smaksättningar, men det här var väldigt gott och vi kommer nog använda oss av det igen när tiden inte riktigt räcker till. Kanske redan kommande vecka då vi har flera aktiviteter per kväll och kommer ha ont om tid till matlagning men då provar vi nog någon av de andra smakerna, Skogssvamp eller Lingon & Timjan.
måndag 19 augusti 2013
Blåbärspaj i portionsformar
Då var skola och jobb igång för hela familjen. Det var inga problem att komma upp i morse för barnen, men det brukar ofta gå bra första da'n. Jag räknar med att det går tyngre o tyngre desto längre veckan går. Ida har ju gått fritids i en vecka men nog är det ändå nå speciellt när skolan kommer igång på riktigt. Fast som 6-åring är det lite svårt att förstå skillnaden på fritids och skola, jag hoppas det har klarnat lite för henne idag.
Till gårdagens efterrätt slängde jag ihop blåbärspaj i små formar. Det är så underbart att ha hela frysen full med blåbär...och så enkelt att fixa en god efterrätt.
Blåbärspaj i portionsformar (5 st)
ca 5 dl blåbär
125 g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
Fyll portionsformarna med ca 1 dl blåbär/form.
Smält smöret. Rör ner socker och mjölet blandat med bakpulvret, direkt i smörkastrullen.
Tryck ut ett täcke av degen över blåbären.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
Jag använde frysta blåbär och borde nog ha använt potatismjöl men jag hann/orkade inte göra det. Under tiden pajerna stod i ugnen bubblade blåbären upp och gömde pajdegen, så de såg lite lustiga ut när jag tog ut dem ur ugnen. Men när man väl åt av pajen så kände man av den goda pajen, så det blev bra trots allt. Kanske provar jag att göra tvärtom nästa gång, dvs jag trycker ut pajdegen först och fyller sen upp med blåbär.
Eftersom vi åt pajen medan den fortfarande var varm serverade jag den till glass, hade pajen hunnit svalnat hade jag nog valt vaniljsås. Vad tycker du är godast till blåbärspaj?
Jag älskar mina portionsformar med lock. De är så användbara och fina att servera i antingen en blåbärspaj som igår, en förrättsoppa, en potatisgratäng eller en portion coleslaw.
Till gårdagens efterrätt slängde jag ihop blåbärspaj i små formar. Det är så underbart att ha hela frysen full med blåbär...och så enkelt att fixa en god efterrätt.
Blåbärspaj i portionsformar (5 st)
ca 5 dl blåbär
125 g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
Fyll portionsformarna med ca 1 dl blåbär/form.
Smält smöret. Rör ner socker och mjölet blandat med bakpulvret, direkt i smörkastrullen.
Tryck ut ett täcke av degen över blåbären.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
Jag använde frysta blåbär och borde nog ha använt potatismjöl men jag hann/orkade inte göra det. Under tiden pajerna stod i ugnen bubblade blåbären upp och gömde pajdegen, så de såg lite lustiga ut när jag tog ut dem ur ugnen. Men när man väl åt av pajen så kände man av den goda pajen, så det blev bra trots allt. Kanske provar jag att göra tvärtom nästa gång, dvs jag trycker ut pajdegen först och fyller sen upp med blåbär.
Blåbär underst och sen pajdeg ovanpå. |
Jag älskar mina portionsformar med lock. De är så användbara och fina att servera i antingen en blåbärspaj som igår, en förrättsoppa, en potatisgratäng eller en portion coleslaw.
söndag 18 augusti 2013
Femårsfirande
En bra dag slutade på bästa sätt! I dag är det fem år sedan vi gifte oss hemligt med endast barnen närvarande. Vi hade inte förberett något firande i dag förutom att vi skulle äta en god middag hemma hela familjen. Trots ont om tid (som vanligt) lyckades vi få till en riktig festmiddag. Hjälper alla till går det galant.
Vi började med fläskfilé i rostad vitlök- och balsamicosås, ugnstekt potatis o morötter, gurk- o paprikasalsa och vitlöksbröd. Till det drack vi vuxna ett gott rödvin (favorit i repris, vi drack det även när våra sommargäster var här) och barnen drack sommarmust (de reades ut på Kvantum. Betyder det att sommaren är slut?)
Till efterrätt åt vi varm blåbärspaj och glass, serverade i mina fina portionsformar.
Barnen hade spelat in varsin hälsning till oss, på en iPad, som de spelade upp vid middagen. Gullungarna grattade oss och berättade att de har de bästa föräldrarna. Det gäller att suga åt sig så gott det går för det är ju inte varje dag man får höra nå sånt.
Vi började med fläskfilé i rostad vitlök- och balsamicosås, ugnstekt potatis o morötter, gurk- o paprikasalsa och vitlöksbröd. Till det drack vi vuxna ett gott rödvin (favorit i repris, vi drack det även när våra sommargäster var här) och barnen drack sommarmust (de reades ut på Kvantum. Betyder det att sommaren är slut?)
Till efterrätt åt vi varm blåbärspaj och glass, serverade i mina fina portionsformar.
Barnen hade spelat in varsin hälsning till oss, på en iPad, som de spelade upp vid middagen. Gullungarna grattade oss och berättade att de har de bästa föräldrarna. Det gäller att suga åt sig så gott det går för det är ju inte varje dag man får höra nå sånt.
lördag 17 augusti 2013
Mangoraja
Åh vilken lugn och skön dag jag haft i dag. Jag har gått i myskläder hela da'n, städat/plockat lite, tvättat några maskiner, druckit några koppar te och bara njutit av att vara hemma. Vilken hemma-gris jag är :) några dagar med för få timmar hemma och jag får panik. Ha, ha, men det är ju tur att man trivs hemma. Motsatsen är inte kul! Jag har även provat att bo där jag inte trivs och det var ingen höjdare. Men det gjorde vi något åt fort.
Eftersom det var min mys-städ-tvätt-och-inte-gå-utanför-dörren-dag idag kände jag inte för att laga så mycket mat heller, så jag skickade Leif på affären för att köpa en grillad kyckling. Sen blandade jag ihop den godaste Mangorajan jag någonsin ätit.
Mangoraja
1 dl majonäs
1,5 dl crème fraîche
4 msk mango chutney
0,5 msk curry
1 tsk sambal oelek
Blanda ihop alla ingredienser.
Ställ in i kylen för att dra en timme innan servering.
Lova att ni aldrig mer köper färdig Mangoraja för nu har ni ett kanonrecept att använda er av. Inga konstiga ingredienser och inte det minsta svårt att tillaga - bara röra ihop. Finns nog inget som är godare till grillad kyckling. Men undra om Mangoraja kan passa till något annat? Känns inte som det. Eller har ni nå tips?
Barnens kusin Henry har varit här nästan hela dan och lekt med Ida. De har längtat ut till studsmattan men eftersom det har spöregnat har det fått sysselsätta sig inne med lego, bilar, koja, film och glass. Men när regnet slutade och solen kom fram då sprang de ut till studsmattan....och blötte ner sig eftersom hela mattan var dyngsur. Sen kom de in torkade sig, bytte om....och sprang ut igen o blötte ner sig.
Eftersom det var min mys-städ-tvätt-och-inte-gå-utanför-dörren-dag idag kände jag inte för att laga så mycket mat heller, så jag skickade Leif på affären för att köpa en grillad kyckling. Sen blandade jag ihop den godaste Mangorajan jag någonsin ätit.
Mangoraja
1 dl majonäs
1,5 dl crème fraîche
4 msk mango chutney
0,5 msk curry
1 tsk sambal oelek
Blanda ihop alla ingredienser.
Ställ in i kylen för att dra en timme innan servering.
Lova att ni aldrig mer köper färdig Mangoraja för nu har ni ett kanonrecept att använda er av. Inga konstiga ingredienser och inte det minsta svårt att tillaga - bara röra ihop. Finns nog inget som är godare till grillad kyckling. Men undra om Mangoraja kan passa till något annat? Känns inte som det. Eller har ni nå tips?
Kusinmysdag |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)