Nu har vi vaknat upp till ännu en solig dag. Så härligt, men tyvärr är det Leifs sista semesterdag. Nästa vecka börjar han jobba igen :( Sitter o väntar på att få komma ut på en promenad och lyssna på min spännande ljudbok. Blir nog en lång promenad idag, vill ju veta vem mördaren är. Måste bara vänta tills Leif kommer hem från ishallen där han sett Isaks första isträning för dagen.
Svarta vinbär och timjan passar bra ihop med älgkött, så självklart provade jag det till en marinad.
Marinad med svarta vinbär till älgkött
1 stor röd chili (spansk peppar)
2 klyftor vitlök
0,5 dl svartvinbärssaft
1 msk soja
2 msk flytande honung
1,5-2 tsk torkad timjan
Finhacka chilin och vitlöken. Blanda ihop med övriga ingredienser i dubbla plastpåsar.
Lägg i älgköttet och låt marinera minst 2 dygn i kylskåpet.
Har ni en hel bit grillar ni på indirekt värme till innertemperaturen ca 65 grader, lite beroende på hur du vill ha ditt kött.
Jag har sagt det förut men säger det igen. Älgkött är INTE för torrt för att grilla, som vissa tycks tro. Vi grillar även de sämre bitarna med utmärkt resultat, hemlighet är, tror jag, lång marinering. Så det gäller att ha lite framförhållning.
Det gick inte så bra under senaste älgjakten så nu är tyvärr älgköttet (nästan) slut. Kommer inte ihåg när jag senast köpte köttfärs på affären men nu måste jag göra det för barnen vill nog inte vänta på tacos till slutet av september. De tycker redan de har fått vänta nog länge. Och jag har varit sugen på grillade fyllda köttfärsbiffar hela sommaren. Ska även köpa en bit högrev för jag är så sugen på en riktig chili. Är det nån som har ett riktigt super-duper-recept på chili så får ni gärna dela med er. Men jag ska nog vänta med att göra en het köttgryta till värsta (bästa) sommarvärmen har gett sig en aning.
fredag 26 juli 2013
torsdag 25 juli 2013
Varma sommarkvällar
Finns det något bättre än varma sommarkvällar? Jag har precis kommit in efter en lång-middag. Det är så härliga kvällar nu så man vill aldrig gå in, utan man vill bara sitta kvar och njuta. Till middag grillade vi en köttbit och åt tillsammans med grillade/värmda potatispaket. Eftersom vi nu äntligen har Turkiet-värme så drack jag rödvinet vi fick från hotellet i Turkiet. Passande, va?
När middagen var uppäten och vinet uppdrucket så avslutade vi middagen med ett glas chai-te och banankaka med mörk choklad. En bra avslutning på en bra middag!
När middagen var uppäten och vinet uppdrucket så avslutade vi middagen med ett glas chai-te och banankaka med mörk choklad. En bra avslutning på en bra middag!
Pågen-tävling
Nej nu kör vi en tävling för att försöka få igång er. Det verkar som många av er har annat för er än att titta på bloggar, laga mat och kommentera här inne. Det är väldigt tyst.
Mitt favorit köpes-bröd just nu är Fina från Pågen. De är såå goda att rosta, perfekta helt enkelt. Har ni provat?
Pågen Gifflar sponsrar Rix-fm-festivalen som åker runt i Sverige just nu och var i Luleå för 2 veckor sedan med en massa bra artister. Brukar ni köpa gifflar? För mig är det sommarfika och nu finns de ju i en massa olika smaker. Jag tycker om storleken på gifflarna, det mesta i fikaväg har en tendens att bli större och större (amerikansisering). Därför är det så skönt att gifflarna fortfarande behåller sin lite mindre storlek. När det är dags för fika vill jag gärna ha små bitar och inga stora cupcakes och liknande (en chans att ta flera bitar :) )
Mitt favorit köpes-bröd just nu är Fina från Pågen. De är såå goda att rosta, perfekta helt enkelt. Har ni provat?
Pågen Gifflar sponsrar Rix-fm-festivalen som åker runt i Sverige just nu och var i Luleå för 2 veckor sedan med en massa bra artister. Brukar ni köpa gifflar? För mig är det sommarfika och nu finns de ju i en massa olika smaker. Jag tycker om storleken på gifflarna, det mesta i fikaväg har en tendens att bli större och större (amerikansisering). Därför är det så skönt att gifflarna fortfarande behåller sin lite mindre storlek. När det är dags för fika vill jag gärna ha små bitar och inga stora cupcakes och liknande (en chans att ta flera bitar :) )
där tre stycken har chans att vinna produktcheckar från just Pågen.
För att vara med och tävla vill jag veta
När tycker du att Pågen gifflar passar bäst?
Passa även på att gilla Få lite matro på Facebook för större vinstchans.
Tävlingen pågår till 31 juli kl. 23.59 så skynda att svara på frågan nu innan augusti är här.
**** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD ****
**** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD ****
Inte bara grillat på sommaren
Grill-mat är väl det man främst tänker på när man tänker på sommarmat, eller hur? Men igår åt vi, både till lunch och middag, annan mat som hör sommaren till. Olivia har längtat efter rabarberkräm och igår var det äntligen dags för varm rabarberkräm till lunch. Eller frukost som det är för Olivia vissa.
Efter sol och bad var klockan helt plötsligt jättemycket så då orkade vi inte tända grillen utan vi kokade potatis, hackade lök och öppnade en burk surströmming istället. Perfekt sommarmat eftersom man vill sitta ute när man äter det.
Jag tycker det är godast med hårt tunnbröd. |
Medan både Olivia och Ida föredrar mjukt tunnbröd |
Båda tjejerna tycker om surströmming men Ida hade inte tid att äta så mycket, kompisar drog mer. Två blivande klasskompisar från granngatan kom och ville leka med henne och sånt kan man ju inte strunta i.
Nu ska jag ta en promenad innan det blir för varmt. För idag lär det bli varmt, redan nu är det klarblå himmel, strålande sol och vindstilla. Jag har bara något kapitel kvar av min ljudboksdeckare, det är såå spännande så jag måste nog gå på en riktigt lång promenad så jag får höra slutet.
Jag återkommer lite senare med en rolig tävling med stora vinstmöjligheter. Så glöm inte att titta in lite senare!
onsdag 24 juli 2013
Det blev en dag på stranden
Äntligen får även jag blogga om sol, strand och bad. Efter lunch i dag packade vi med fikabröd och cyklade iväg till mormor och morfar och deras strand. Ida kastade sig i vattnet på en gång trots att det var iskallt. Även mormor vågade doppa hela sig, jag doppade fötterna och det räckte mer än väl för en badkruka som mig.
Efter att bara ha fått prova födelsedagspresenten i badkaret var det nu dags att prova cyklopet och snorkeln på riktigt. Det fick godkänt men efter ett tag åkte det av och hon simtränade istället.
Efter badet gick vi upp till mormor och morfar där det bjöds på fika. Glass smakade väldigt bra efter simturen, tyckte Ida.
Efter att bara ha fått prova födelsedagspresenten i badkaret var det nu dags att prova cyklopet och snorkeln på riktigt. Det fick godkänt men efter ett tag åkte det av och hon simtränade istället.
Efter badet gick vi upp till mormor och morfar där det bjöds på fika. Glass smakade väldigt bra efter simturen, tyckte Ida.
tisdag 23 juli 2013
Grillade tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås
I dag har vi rensat lite i förråden och lagt ut annonser på Blocket för att försöka sälja några cyklar, rutschkana, barntraktor, barnvagn mm. Barnvagnen är redan såld o hämtad och Ida blev jätteledsen trots att vi aldrig använder vagnen utan den har bara stått och tagit plats i flera år. Få ser hur det går om när nån vill köpa hennes gamla cyklar och rutschkanan. Hoppas hon inte är hemma när det väl är dags :)
Äntligen blev det riktigt sommarväder även här hos oss. Man blir ju en aning avundsjuk när man hör om finvädret (bästa på flera år) i södra Sverige. Så självklart firade vi vädret med att grilla.
Grillade tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås
Äntligen blev det riktigt sommarväder även här hos oss. Man blir ju en aning avundsjuk när man hör om finvädret (bästa på flera år) i södra Sverige. Så självklart firade vi vädret med att grilla.
Grillade tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås
1,5 kg revbensspjäll
1-2 l vatten, så att det täcker spjällen
salt
hela vitpepparkorn
hela svartpepparkorn
många droppar tabasco
1-2 l vatten, så att det täcker spjällen
salt
hela vitpepparkorn
hela svartpepparkorn
många droppar tabasco
marinad/glaze
1 dl thai-chilisås
1 tsk sesamolja
2 tsk ketjap manis
1 tsk salt
Koka upp vatten, tillsätt kryddor.
1 dl thai-chilisås
1 tsk sesamolja
2 tsk ketjap manis
1 tsk salt
Koka upp vatten, tillsätt kryddor.
Dela köttet i mindre bitar, lägg det i kastrullen och sjud det under lock 1 timme.
När revbenen kokat färdigt ta upp dem ur buljongen.
När revbenen kokat färdigt ta upp dem ur buljongen.
Hit kan förberedas dagen innan.
Blanda thai-chilisås, sesamolja, ketjap manis och salt i en skål.
Pensla de kalla revbensspjällen med marinaden/glazen.
Låt ligga i kylskåpet minst en timme.
Grilla några minuter på varje sida tills de har fin färg.
Pensla de kalla revbensspjällen med marinaden/glazen.
Låt ligga i kylskåpet minst en timme.
Grilla några minuter på varje sida tills de har fin färg.
Revbensspjäll är sååå gott att grilla. Men kom ihåg att förkoka dem först så blir de saftiga och det går fort på grillen. Man blir dock en aning kladdig för enda sättet att äta dem är ju att hålla i med händerna och gnaga. Så det är kanske ingen bra bjudrätt :) Vill man inte grilla kan man tillaga spjällen i 175 grader i ca 30 minuter.
När du väl har köpt hem Ketjap Manis måste du prova den här goda kycklingen. En av mina favoriter framför allt för att man slipper steka kycklingfiléerna och såsen blir gudomligt god med bl.a. Ketjap manis.
Nu ska jag gå ut och njuta av den fina, soliga, varma, vindstilla och underbara kvällen.
Rabarberpaj med ingefära
Vet ni hur mycket köksgrejer jag har? Alldeles för mycket märker jag nu när jag försöker få lite ordning när jag sätter in allt i våra nya köksskåp och lådor. 2 elvispar, 4 spagettislevar, 8 slevar, 11 skärbrädor och så där fortsätter det med allt. Vem behöver f-y-r-a spagettislevar? Inte jag! Hur många skålar jag har vågar jag inte ens räkna och ändå känns det som att man alltid har fel storlekar när man ska ta fram en skål. Under mina föräldraledigheter med de två äldsta barnen var jag tokig i Tupperware. Gissa hur mycket plastgrejer jag har?
Jag skulle kanske ha en bloppis på köksgrejer nu när jag har massa kastruller jag måste göra mig av med också tack vare vår nya induktionshäll.
Än har vi gott om rabarber i trädgården så det märks inte när vi plockar in till lite paj.
Rabarberpaj med ingefära
500 gram rabarber i 2 cm-bitar
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1,5 dl strösocker
1 krm salt
2 tsk malen ingefära
200 gram smör
Skölj och dela rabarbern och lägg den direkt i pajformen.
Sätt in rabarbern i ugnen i 200 grader och låt den stå där i ca 15 minuter.
Under tiden smälter du smöret i en ganska stor kastrull.
Jag skulle kanske ha en bloppis på köksgrejer nu när jag har massa kastruller jag måste göra mig av med också tack vare vår nya induktionshäll.
Än har vi gott om rabarber i trädgården så det märks inte när vi plockar in till lite paj.
Rabarberpaj med ingefära
500 gram rabarber i 2 cm-bitar
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1,5 dl strösocker
1 krm salt
2 tsk malen ingefära
200 gram smör
Skölj och dela rabarbern och lägg den direkt i pajformen.
Sätt in rabarbern i ugnen i 200 grader och låt den stå där i ca 15 minuter.
Under tiden smälter du smöret i en ganska stor kastrull.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smöret.
Häll av överflödig vätska från rabarbern och smula över degen så att den täcker.
Sätt in i ugnen igen och grädda i 200 grader ca 20 minuter.
Häll av överflödig vätska från rabarbern och smula över degen så att den täcker.
Sätt in i ugnen igen och grädda i 200 grader ca 20 minuter.
Smulpajer kan man variera i de oändliga, beroende på ingredienser och kryddning. Här använde jag de vanligaste ingredienserna och kryddade med ingefära. Men kardemumma är nog godast ändå! Dessutom provade jag att först ha rabarbern i ugnen ett tag för att de ska bli mjuka. Har hört att det ska vara bra och gott, men jag vet inte om jag märkte nån skillnad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)