onsdag 8 maj 2013

Gissa tillbehöret

Vilken härlig dag - kort arbetsdag och strålande sol. Vi satt t.o.m ute utan att frysa när vi fikade hos morfar på eftermidda'n. Nu är det inte länge kvar tills isen är helt borta på älven, den har börjat släppa lite här o var.

Snart ska Leif tända grillen för självklart blir det grillat till middag när solen skiner. Vad tror ni jag har gjort för tillbehör? Tjuvkika på bilderna så kommer ni nog på vad vi ska äta för mumsigt till köttet.

tisdag 7 maj 2013

Te med smakbit

Lugnet har inte riktigt lagt sig i huset men jag har ändå tagit min kvällskopp te. Vanligtvis brukar jag vänta tills barnen har lagt sig så att jag kan sitta i lugn o ro för njuta av dagens sista tekopp, men det luktade så gott av den nybakade tigerbanankakan så jag var tvungen att ta en smakbit medan den fortfarande var lite varm.


Nu är det bara en morgon kvar att stiga upp innan vi har fyra dagar med sovmorgon. Precis vad vi behöver. Vi är en trött familj som kämpar sig upp på morgon för att hinna i tid till förskola, skola och jobb. Och på lördag ska vi på fest. Jippie! Vilken bra tajming nu när köket inte är så matlagningsvänligt.

måndag 6 maj 2013

Kött- och auberginegryta

Solen skiner denna härliga måndag som inleder kortveckan. Hoppas detta väder håller i sig, för nu längtar jag efter sol och värme. Är ni lediga på klämfredagen? Det är jag! Igår när jag var o handlade var jag riktigt sugen på grillat så jag köpte hem en massa grilltillbehör och ingredienser till att göra goda tillbehör såsom Jack Daniel's glaze, tzatziki, champinjoner och sparris. Imorgon blir det rester men på onsdag tänder vi nog grillen igen.

Nu när aubergine är billigt är det perfekt att använda i grytor. Det blir både gott och mättande.
Kött- och auberginegryta
7 hg grytbitar
1 aubergine
5 hg krossade tomater
1 dl vatten
grillkrydda
salt o peppar

Bryn grytbitarna och krydda rejält med grillkrydda (eller annan god krydda, barnen ville ha grillkrydda den här gången).
Sätt i en större kastrull.
Dela aubergine i bitar, bryn i olivolja och krydda med salt o peppar.
Tillsätt till grytan.
Tillsätt krossade tomater och vatten.
Låt koka i ca 1 timme till köttet är riktigt mört, lite beroende på vilken typ av kött du använder.
Späd med mer vatten om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.

Jag sköljde även ur både en tacosåsburk och en chilisåsflaska med lite vatten och tillsatte till grytan, för att ta tillvara på allt. Det blir dessutom en god krydda till grytan. Jag älskar att göra grytor för man kan ha kylrensing och använda i grytan och det mesta blir gott. Den här gången använde jag bara aubergine i grönsaksväg för att göra barnen glada. Men annars tillsätter jag gärna lök, morötter, broccoli, minimajs eller lite allt möjligt.


Nu kommer snart Olivia hem från dansen så det är nog bäst att jag sätter igång med dagens middag som blir hennes favorit - spagetti carbonara. Gott men inte så lågkolhydratvänligt.

Hoppas ni också har en härlig måndag!

söndag 5 maj 2013

Kyckling- och bulgursallad

Ännu en dag på mässan avklarad! Efter att ha halvslumrat på soffan ett tag orkade jag åka till Kvantum och fylla upp kylen lite inför kommande arbetsvecka. En riktig kort arbetsvecka då jag slutar till lunch på onsdag och sen är ledig resten av veckan. Så underbart! Tänk om det kunde komma lite sommarvärme dessutom.

Igår grillade vi kyckling som jag sen använde till en bulgursallad. Självklart går det lika bra att steka kycklingen, men eftersom snön är borta är det grillsäsong för oss och vi grillar mest varje dag.
Kyckling- och bulgursallad
Kyckling o marinad
kycklingfiléer
thaichilisås
soja
olja
Sallad
bulgur
rucola
gurka
tomat
fetaost
Vinägrett
3 msk olivolja
1 msk vitvinsväger 
örkryddor (basilika, oregano o dyl)

Blanda ihop marinaden i en påse.
Skär kycklingfiléerna i 3-4 bitar, lägg i marinaden och låt marinera minst en timme.
Grilla.
Koka bulgur enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ihop allt till salladen.
Blanda ihop vinägretten, häll den över salladen.
Tillsätt kycklingen till salladen, när den är färdiggrillad.
Servera ev. turkisk yoghurt och thaichilisås till sallad.

Godare än så här blir inte sommarmat enligt mig. Tyvärr är det fortfarande lite för kallt att sitta ute o äta, men snart kommer värmen och då blir sån här mat ännu godare. Längtar! Vad är den godaste sommarmaten enligt er?

lördag 4 maj 2013

Mässa, Middag och Markus

Nu har jag precis avnjutit en god middag - kyckling- och bulgursallad - och tänker inte göra mycket mer i kväll. En hel dag på mässan sätter sina spår, jag känner mig lite seg i både huvud och kropp. Innan jag for iväg chansade jag och skrev en lista till resten av familjen på vad som borde göras idag. Och vet ni vad? När jag kom hem var allt gjort. Oj, vilken stolt mamma jag blev då. De kan om de vill!


På barnmässan som är en del i den stora Vårmässan stod jag i Astma- och Allergiföreningens monter där vi förutom att informera, värvade medlemmar, sålde pins o handkräm och delade ut chokladbollar till barnen.

Det vi är mest stolta över är att Astma- och Allergiföreningen i Luleå har blivit utsedd att med pompa & ståt arrangera en invigning av den landsomfattande kampanjen ”Barnallergiåret”. Detta kommer att ske i oktober, så håll ögonen öppna!


Innan mitt monter-pass hann jag se och lyssna på Markus Aujalay som lagade svamprisotto på köksscenen. Självklart köpte jag ett signerat ex av hans nya kokbok också.


Tillägg senare på kvällen:
När det var dags för Ida att sova och hon skulle välja kvällsbok så valde hon Markus kokbok som jag hade köpt. Sen la vi oss i hennes säng och jag läste vad recepten hette för henne. Efter halva boken var jag så trött så jag orkade inte läsa nå mer utan ville ligga och vila ett tag istället. Men då blev Ida jättearg och ville absolut att jag fortsatte att läsa hela boken. Det är min tjej det!

Kalasdag

I dag blir en riktig kalasdag på barnmässan hoppas jag...igår var det i alla fall en kalasdag då vi firade pappa som fyllde år i torsdags. Vi började med bubblor av olika slag både med och utan alkohol, till det åt vi mina goda pestorullar, chips, tacochips, gurka, rädisor, vindruvor och ostkex.


Till varmrätt blev det en god chili con carne, chili sin carne, köttfärspaj, ris, sallad och hembakat bröd. Jag och Ida som älskar bönor åt riktigt mycket av chilin, som jag drack ett gott rosévin till. Måste köpa mig en egen box inför våren och sommarens alla middagar på altan. För visst är det så att rosévin är godast utomhus?


Efterrätten blev en tårtbuffé med pavlova, mandelmassatårta, äppelpaj, en massa frukt o bär, grädde och vaniljsås. Sen fick man själv plocka ihop sin egen favorit-tallrik.

fredag 3 maj 2013

Bakat & Gott

Tänk att fredagar är lika underbara trots att man bara har jobbat två dagar sen den senaste ledigheten. Jag har jobbat över alla dar den här veckan så jag smet lite tidigare idag. Så skönt! Jag har precis förberett godaste drinktilltugget till i kväll - Pestorullar. Har ni inte provat det än måste ni prova för det är lika enkelt att göra som det är gott. Jag använder alltid Icas röda pesto som är nötfri...och underbart god.

Bred röd pesto på smördeg, strö på riven ost och rulla ihop.
När det är dags att äta: skär i skivor och gräddar i ugnen.
De är godast nygräddade.

Nu tänkte jag sätta mig i soffan med en kopp te och bläddra i en ny baktidning. Hoppas jag får nån inspiration till helgens bakning, enligt framsidan så verkar det finnas många smarriga recept. Har ni hunnit läsa den än? Finns i butik nu!

Vårfin tidning!