Jag skäms! Ja, den här veckan skäms jag och vill knappt kalla mig för matbloggare. Jag skäms över middagarna vi har serverat och inte blir det mycket bättre i morgon, men på fredag då blir det bättring i huset igen och till helgen ska det bakas. Så jag hoppas ni håller ut för snart blir det lite ordning på bloggen igen med god mat, smarriga sötsaker och bra tips.
Men jag har gjort lite nytta i köket i dag i alla fall när jag kokade en omgång lingonsylt till morgondagens köpes-palt.
onsdag 17 april 2013
Favoriten Oatly
Vad skulle vi göra utan Oatly? Ja, det har jag undrat många gånger.
Jag har haft mjölkallergiska barn i över 13 år och när Olivia var liten och mjölkallergisk då fanns inte Oatly och alla deras underbara produkter. Det fanns mest sojaprodukter tidigare och som mjölkallergiker ska man undvika soja för risken att bli allergisk mot även soja är stor för mjölkallergiker. Isak däremot har fått njuta av Oatlys produkter.
Det jag framför allt tycker om med Oatly är att de utvecklar nya produkter hela tiden, de nöjer sig inte med de storsäljare de redan har. Deras havregurt (mjölkfri yoghurt) lanserades för några år sedan och det var stort för Isak att kunna äta "fil" med flingor.
Isaks storfavorit vaniljsåsen har vi använt många gånger till olika desserter - som den är till bärpajer, varvat med bär och kaksmulor eller med gelatin till "grädde" på tårta. iMat (havregrädde) passar perfekt både till matlagning och pannacotta och vi har alltid flera paket i kylskåpet.
Ida som aldrig har varit mjölkallergisk väljer alltid havredryck istället för vanlig mjölk och hennes glassfavorit är Oatlys glass med jordgubbssmak. Nu har deras glass kommit i chokladsmak, den har vi inte hunnit smaka än men chokladgalen som jag är lär det inte dröja innan den finns i vår frys.
Det här är inte ett sponsrat inlägg!
Jag vet att jag har många allergiska läsare och det här inlägget är till de som inte har upptäckt Oatly och alla deras produkter än. Jag fick nyss ett mejl från en mamma som precis fått veta att hennes lilla barn var mjölkallerigisk och hon tyckte det kändes så hopplöst och svårt att laga god mat. Jag kände så väl igen hennes frustration och hopplöshet som jag också kände i början.
Ni som följt mig ett tag vet att jag brinner lite extra för allergiska barn och deras rätt till att äta och fika lika gott som alla andra. Klicka här så får ni ett helt inlägg med bra tips inför barnkalaset.
tisdag 16 april 2013
Nu kör vi!
Dags för finalmatch nr 3 och än har vi inte gett upp. Nu har jag tagit på mig min tröja från guldåret med alla spelares autografer på så nu vänder det. För det är en tur-tröja.
Ja, ni märker att jag är en obotlig optimist och det är faktiskt inte bara när det gäller hockey utan jag försöker alltid fokusera på det positiva. "Ett skratt förlänger livet" osv
måndag 15 april 2013
Tråkmiddag
Oj vad vi stressar mellan jobb, förskola och simskola nu för tiden. Det blir tråkiga middagar men vad duktig Ida blir på att simma. Det är verkligen kanon med intensivsimskola, att få nöta simning varje dag i två veckor gör underverk. I dag hann vi få i oss lite mat innan simskolan och därför hade vi inte lika bråttom hem så Ida fick stanna och leka en halvtimme extra. Gissa om jag hade en nöjd dotter.
Ida och Olivia tog varsin Billys panpizza medan jag tog en avokadomacka och te. Det blir nog inte mycket roligare imorgon eftersom jag har köpt hem blodpudding. Nu längtar jag efter att laga nå riktigt smarrigt och gott eller kanske baka en ny rolig kaka. Eller en hockeytårta kanske, hmmm det skulle vara roligt, måste bara klura lite hur den ska se ut och smaka.
lördag 13 april 2013
Indisk tomatkyckling
Då var första finalmatchen avklarad och den glömmer vi fort och riktar in oss på morgondagens match istället. Lule måste bli mycket bättre om de ska vinna, tack o lov för att vi har en storspelande JG i mål. Nä nu glömmer vi hockeyn och tar lite lördagsmys med Fångarna på fortet istället. Vad gör ni denna lördagskväll?
Igår till middag åt vi en god kycklinggryta med indisk touch.
Indisk tomatkyckling
1 kg kycklingfiléer
olja till stekning
300 g kokosmjölk
500 g passerade tomater
Kryddpasta
2 msk rapsolja
4 msk färskriven ingefära
1,5 msk garam masala
2 tsk malen spiskummin
2 tsk kardemumma
2 msk flytande honung
2 tsk salt
2 krm cayennepeppar
Börja med kryddpastan, blanda alla ingredienser till en tjock smet.
Skär kycklingfiléerna i bitar.
Värm lite olja i en kastrull och fräs kycklingen tillsammans med kryddpastan.
Tillsätt kokosmjölken och de passerade tomaterna och låt puttra på medelvärme ca 15 minuter.
Servera med ris och sallad.
Vi är lite inne på indisk mat just nu trots att vi inte har provat "riktig" indisk mat speciellt ofta, så vi har ingen större koll på hur det ska smaka. Men det här tyckte vi alla om och åt med god aptit, fast egentligen vet vi ju inte hur indiskt det smakade :) Men vad gör det bara det är gott! Det blir förmodligen ännu godare och mer smakrikt om man maler hela kryddor, men det hade jag inte tid till igår så jag gjorde en snabbvariant med malda kryddor
Igår till middag åt vi en god kycklinggryta med indisk touch.
Indisk tomatkyckling
1 kg kycklingfiléer
olja till stekning
300 g kokosmjölk
500 g passerade tomater
Kryddpasta
2 msk rapsolja
4 msk färskriven ingefära
1,5 msk garam masala
2 tsk malen spiskummin
2 tsk kardemumma
2 msk flytande honung
2 tsk salt
2 krm cayennepeppar
Börja med kryddpastan, blanda alla ingredienser till en tjock smet.
Skär kycklingfiléerna i bitar.
Värm lite olja i en kastrull och fräs kycklingen tillsammans med kryddpastan.
Tillsätt kokosmjölken och de passerade tomaterna och låt puttra på medelvärme ca 15 minuter.
Servera med ris och sallad.
Vi är lite inne på indisk mat just nu trots att vi inte har provat "riktig" indisk mat speciellt ofta, så vi har ingen större koll på hur det ska smaka. Men det här tyckte vi alla om och åt med god aptit, fast egentligen vet vi ju inte hur indiskt det smakade :) Men vad gör det bara det är gott! Det blir förmodligen ännu godare och mer smakrikt om man maler hela kryddor, men det hade jag inte tid till igår så jag gjorde en snabbvariant med malda kryddor
Pyntat och klart
En dryg timme kvar till nedsläpp och vi är redo! Huset är städat, pyntat och klart, så nu kör vi. B.S.T.L!
Ni som inte är från Luleå och kanske inte ens hockeyintresserade (finns det såna) har nog ingen aning om vad B.S.T.L betyder. Det är Luleås "slogan" i år och står för Bucklan Ska Till Luleå.
Ska försöka ta mig ut på en promenad nu för att lugna nerverna och köpa hem lite hockeygodis (= muta för att Ida ska roa sig och vara tyst).
Ses senare med receptet på den goda indiska kyckling vi åt till middag igår. Kom ihåg att hålla tummarna för rätt lag nu :)
Ska försöka ta mig ut på en promenad nu för att lugna nerverna och köpa hem lite hockeygodis (= muta för att Ida ska roa sig och vara tyst).
Ses senare med receptet på den goda indiska kyckling vi åt till middag igår. Kom ihåg att hålla tummarna för rätt lag nu :)
fredag 12 april 2013
Fint meddelande
Go'kväll på er! Har fredagskänslan infunnit sig hos er? Här är det fredagskänsla, Let's Dance på tv:n och en trött familj i soffan. Precis som vilken fredag som helst :)
Vissa dagar blir man extra glad när man tar in posten, t.ex. idag då jag hade ett fint meddelande i brevlådan. Det ska bli spännande att prova fonden sen när jag väl öppnar paketet, men först ska den få ligga framme ett tag med den fina texten uppåt. Längtar ni till sommaren? Det gör jag! Den här veckan har Ida gått simskola och jag har tillbringat en hel del tid i ett varmt och fuktigt badhus och drömt mig bort till ett varmt och fuktigt Turkiet. Längtan blir ju inte mindre när man ser alla sommarsmaker i butikerna t.ex. Ramlösa som kommit ut med två nya smaker Sicilian lemon & raspberry och Key lime & pineapple. Låter riktigt läskande, jag som älskar kolsyrat smaksatt vatten.
Vissa dagar blir man extra glad när man tar in posten, t.ex. idag då jag hade ett fint meddelande i brevlådan. Det ska bli spännande att prova fonden sen när jag väl öppnar paketet, men först ska den få ligga framme ett tag med den fina texten uppåt. Längtar ni till sommaren? Det gör jag! Den här veckan har Ida gått simskola och jag har tillbringat en hel del tid i ett varmt och fuktigt badhus och drömt mig bort till ett varmt och fuktigt Turkiet. Längtan blir ju inte mindre när man ser alla sommarsmaker i butikerna t.ex. Ramlösa som kommit ut med två nya smaker Sicilian lemon & raspberry och Key lime & pineapple. Låter riktigt läskande, jag som älskar kolsyrat smaksatt vatten.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)