Är bara in här en snabb sväng för att berätta vilken god middag vi åt i dag. Jag gjorde en lchf-variant på pizzabotten och den blev såå god så den kommer jag göra fler gånger. Som pålägg hade jag svamp, mozzarella, pesto, lök och riven ost. Sen när pizzan är uttagen ur ugn lägger jag på ruccola och tomat (jag tycker att tomat är godare kall än varm).
Eftersom det är en massa ägg i lchf-varianten så gjorde vi även en "vanlig" pizza till äggallergikern Isak och andra som hellre ville äta av den.
Oj, nu börjar hockeyn igen. Måste sluta!
tisdag 29 januari 2013
LCHF-formbröd
Snöstormen har dragit förbi och nu är det underbart vitt och vacker ute igen. Lunchen tillbringade jag promenerandes på isvägen - så underbart eftersom det dessutom var vindstilla. De vindstilla dagarna i Luleå är inte många. Olivia, stackarn, är hemma med en fruktansvärd hosta som t.o.m väcker många av oss andra på nätterna. Tur att hon tillbringar större delen av tiden i sängen inne i sitt egna rum så slipper kanske vi andra att blir smittade.
I söndagskväll provade jag ett nytt lchf-bröd-recept. Som blev lyckat så nu tar jag en brödskiva med ost och skinka till 10-fikat på jobbet varje dag. Mums!
LCHF-formbröd
0,5 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
2 dl mandelmjöl
1 msk Fiberhusk
0,5 dl kruskakli (kruskakli är kolhydrater som kroppen inte kan ta upp, men bra kostfibrer och fullt av mineraler)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl kesella
200 g keso
4 ägg
50 g smör
Mixa solroskärnor och sesamfrön till mjöl med t.ex en stavmixer.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en bunke.
Vispa ner ägg, keso, kesella med elvisp. Smält smöret och vispa ner i en stråle.
Häll upp degen i smord avlång form och grädda i 80 minuter i nedre delen av ugnen i 175 grader.
Titta till det emellanåt ifall det behöver läggas över ett bakplåtspapper för att inte bli för bränt.
Mums vad smarrigt bröd! Det här kommer jag göra fler gånger med en del variationer. Jag ska bl.a. minska ner på mandelmjölet eftersom jag är lite känslig mot mandel och det här blev lite väl mycket tror jag (eller så beror "halskliet" på att jag håller på att bli sjuk).
I söndagskväll provade jag ett nytt lchf-bröd-recept. Som blev lyckat så nu tar jag en brödskiva med ost och skinka till 10-fikat på jobbet varje dag. Mums!
LCHF-formbröd
0,5 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
2 dl mandelmjöl
1 msk Fiberhusk
0,5 dl kruskakli (kruskakli är kolhydrater som kroppen inte kan ta upp, men bra kostfibrer och fullt av mineraler)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl kesella
200 g keso
4 ägg
50 g smör
Mixa solroskärnor och sesamfrön till mjöl med t.ex en stavmixer.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en bunke.
Vispa ner ägg, keso, kesella med elvisp. Smält smöret och vispa ner i en stråle.
Häll upp degen i smord avlång form och grädda i 80 minuter i nedre delen av ugnen i 175 grader.
Titta till det emellanåt ifall det behöver läggas över ett bakplåtspapper för att inte bli för bränt.
Mums vad smarrigt bröd! Det här kommer jag göra fler gånger med en del variationer. Jag ska bl.a. minska ner på mandelmjölet eftersom jag är lite känslig mot mandel och det här blev lite väl mycket tror jag (eller så beror "halskliet" på att jag håller på att bli sjuk).
Nu är lunchrasten slut och jag ska tillbaka i arbete som i dag går ut på att skriva en funktionsduglig och lättförståelig användarhandledning. Det är inte lätt att få den på rätt nivå eftersom användarna är alltifrån nybörjare till vana användare.
måndag 28 januari 2013
Stark och mör skinkstek
Vilket oväder! Har ni samma snöstorm som här? Skönt att jag handlade igår och att Leif tar hand om skjutsningen till och från hockeyn så jag får hålla mig inne resten av kvällen. I helgen pratade vi om att det för ovanlighetens skull inte har snöat nå på hela januari. Men vädergudarna tog igen det med råge i natt och i dag.
Igår fick min älskade Crock Pot jobba igen och som alltid blir resultatet sååå gott. Leif ville ha lite styrka i maten så han köpte en habanero som vi använde dels att gnida in köttet med och dels hackade vi ner den till marinaden.
Stark och mör skinkstek
Kvällen före:
drygt 1 kg benfri stek av gris, t.ex skinkstek eller karré
3 vitlöksklyftor
1 färsk habanero
4-5 cm färsk ingefära
2 msk soja
Morgonen efter:
0,5 dl vatten
Strax innan servering:
2 dl teriyakisås
Kvällen innan:
Dela habaneron och gnid den runt om hela köttet. Hacka sedan habaneron i småbitar.
Pressa vitlöken och riv ingefäran, sätt i en plastpåse tillsammans med habaneron och soja.
Stoppa i köttbiten i påsen. Vänd runt och marinera i kylen över natten.
Morgonen efter:
Bryn köttet i olja och placerar den i din Crock-Pot.
Häll på vattnet och sätt på locket.
Ställ vredet på låg och tillaga i 5-8 timmar beroende på köttbit. (Jag tillagade en skinkstek i 7 timmar och det blev så mört så att det var svårt att få till fina skivor).
En kvart innan servering:
Rör ner teriyakisåsen i buljongen. Ev. avlägsnar du lite fett från ytan med en sked först.
Låt koka ihop ca en kvart.
Skär upp köttet och servera.
Sila skyn.
Servera kött och sky till jasminris, kokta grönsaker och sallad.
Det blev en god ganska stark sky som var god att hälla över köttskivorna för att få extra smak. Köttet blev så mört så mört. En riktigt bra söndagsstekmiddag med minimal arbetsinsats. Sånt gillar vi! Har man ingen crock pot kan man tillaga steken i ugnen på låg värme (ca 100 grader) till innertemperaturen på köttet är minst 75 grader.
Igår fick min älskade Crock Pot jobba igen och som alltid blir resultatet sååå gott. Leif ville ha lite styrka i maten så han köpte en habanero som vi använde dels att gnida in köttet med och dels hackade vi ner den till marinaden.
Kvällen före:
drygt 1 kg benfri stek av gris, t.ex skinkstek eller karré
3 vitlöksklyftor
1 färsk habanero
4-5 cm färsk ingefära
2 msk soja
Morgonen efter:
0,5 dl vatten
Strax innan servering:
2 dl teriyakisås
Kvällen innan:
Dela habaneron och gnid den runt om hela köttet. Hacka sedan habaneron i småbitar.
Pressa vitlöken och riv ingefäran, sätt i en plastpåse tillsammans med habaneron och soja.
Stoppa i köttbiten i påsen. Vänd runt och marinera i kylen över natten.
Morgonen efter:
Bryn köttet i olja och placerar den i din Crock-Pot.
Häll på vattnet och sätt på locket.
Ställ vredet på låg och tillaga i 5-8 timmar beroende på köttbit. (Jag tillagade en skinkstek i 7 timmar och det blev så mört så att det var svårt att få till fina skivor).
En kvart innan servering:
Rör ner teriyakisåsen i buljongen. Ev. avlägsnar du lite fett från ytan med en sked först.
Låt koka ihop ca en kvart.
Skär upp köttet och servera.
Sila skyn.
Servera kött och sky till jasminris, kokta grönsaker och sallad.
Det blev en god ganska stark sky som var god att hälla över köttskivorna för att få extra smak. Köttet blev så mört så mört. En riktigt bra söndagsstekmiddag med minimal arbetsinsats. Sånt gillar vi! Har man ingen crock pot kan man tillaga steken i ugnen på låg värme (ca 100 grader) till innertemperaturen på köttet är minst 75 grader.
söndag 27 januari 2013
Matsedel v.5 jan 2013
Oj, vad snabbt den här helgen tog slut. Trots att jag fick en extra ledig dag eftersom jag var hemma med en småkrasslig Ida i fredags så har helgen försvunnit i ett rasande tempo. Men vardagarna brukar gå lika fort så snart är det helg igen. Kommande vecka är lite lugnare än den som precis har passerat, i alla fall som det verkar nu.
Väskor är packade, kläder framtagna, kylen fylld och matsedeln skriven...nu är vi redo för kommande vecka.
Må: Ugnsstekt korv och broccoli i chiligräddsås
Ti: Pizza
On: Lax
To: Potatisbullar
Fr: TexMex-gratäng
Lö: Fläskfilé
Sö: Kycklinggryta
Vi steg upp tidigt i morse eftersom Isak hade hockey så nu ska jag skynda mig i säng så jag får sova de timmar jag behöver för att inte vara "griniga Sara" i morgon. Ni har några goda recept att vänta på bl.a. lagade vi en god och stark skinkstek i crock-pot till middag i dag dessutom har jag bakat ett smarrigt lchf-formbröd, men nu är jag för trött för att lägga upp recepten. De kommer imorgon!
Väskor är packade, kläder framtagna, kylen fylld och matsedeln skriven...nu är vi redo för kommande vecka.
I lördags åt vi en enkel kycklinggryta,
på söndag blir det kanske nå liknande.
Matsedel v.5 jan 2013Må: Ugnsstekt korv och broccoli i chiligräddsås
Ti: Pizza
On: Lax
To: Potatisbullar
Fr: TexMex-gratäng
Lö: Fläskfilé
Sö: Kycklinggryta
Vi steg upp tidigt i morse eftersom Isak hade hockey så nu ska jag skynda mig i säng så jag får sova de timmar jag behöver för att inte vara "griniga Sara" i morgon. Ni har några goda recept att vänta på bl.a. lagade vi en god och stark skinkstek i crock-pot till middag i dag dessutom har jag bakat ett smarrigt lchf-formbröd, men nu är jag för trött för att lägga upp recepten. De kommer imorgon!
Äggparisare
God morgon! Har precis ätit klart frukosten och ska snart i väg på Isaks hockeymatch, han och Leif har redan åkt till ishallen för att se den första matchen. Jag nöjer mig dock med att se de matcher som Isak spelar. I dag kommer jag nog missa lite av matchen eftersom jag måste stå i fika-försäljningen, men jag behövde faktiskt inte baka nå det var det andra som fixade.
Som jag skrev tidigare så är parisare, här i Luleå, stekt korvskiva med bröd. Som hamburgare men med korv istället. Vill man undvika kolhydrater kan man steka ägg och använda istället för bröd.
Äggparisare 1 portion
2 ägg
korvskivor
tomat
gurka
Stek korvskivorna.
Stek äggen på båda sidorna och krossa gulan (så det blir lite torrare och mer likt bröd).
Skiva valfria grönsaker.
Varva alla ingredienser.
Ägg och korv är en gammal välkänd kombination så det här är riktigt gott och perfekt snabbmat, tar inte många minuter att fixa i ordning det här. Och perfekt lchf-mat (om det är hög kötthalt på korven). Prova redan nu till lunch!
Nä nu måste jag sätta fart, för innan jag åker till ishallen måste jag hinna fixa en del här hemma. Bland annat ska jag fylla min crock pot med lite smått o gott som ska tillagas hela da'n så att det är klart lagom till middagen. Perfekt en dag som den här när vi är borta större delen av da'n. Vi hörs senare, förhoppningsvis med nästa veckas matsedel som jag så smått har börjat planera.
Som jag skrev tidigare så är parisare, här i Luleå, stekt korvskiva med bröd. Som hamburgare men med korv istället. Vill man undvika kolhydrater kan man steka ägg och använda istället för bröd.
Äggparisare 1 portion
2 ägg
korvskivor
tomat
gurka
Stek korvskivorna.
Stek äggen på båda sidorna och krossa gulan (så det blir lite torrare och mer likt bröd).
Skiva valfria grönsaker.
Varva alla ingredienser.
Ägg och korv är en gammal välkänd kombination så det här är riktigt gott och perfekt snabbmat, tar inte många minuter att fixa i ordning det här. Och perfekt lchf-mat (om det är hög kötthalt på korven). Prova redan nu till lunch!
Nä nu måste jag sätta fart, för innan jag åker till ishallen måste jag hinna fixa en del här hemma. Bland annat ska jag fylla min crock pot med lite smått o gott som ska tillagas hela da'n så att det är klart lagom till middagen. Perfekt en dag som den här när vi är borta större delen av da'n. Vi hörs senare, förhoppningsvis med nästa veckas matsedel som jag så smått har börjat planera.
lördag 26 januari 2013
Chipsvinnare
Av de som svarade rätt på frågan har jag dragit 7 personer
som vinner 2 påsar var av
Estrellas Popped chips med salt.
som vinner 2 påsar var av
Estrellas Popped chips med salt.
1:a - 7:e pris
Emelie 20 jan 04:13
Sara M 21 jan 10:31
Erik B 21 jan 10:57
Philip Kling 24 jan 09:56
Daniel Sandin 24 jan 11:34
Eddie E 25 jan 10:59
Nanna Englund 25 jan 19:32
Emelie 20 jan 04:13
Sara M 21 jan 10:31
Erik B 21 jan 10:57
Philip Kling 24 jan 09:56
Daniel Sandin 24 jan 11:34
Eddie E 25 jan 10:59
Nanna Englund 25 jan 19:32
GRATTIS!
Mejla era adresser till mat-ro@hotmail.se och skriv "chipsvinnare" i ärenderaden,
så har ni chips att vänta om någon vecka.
Ni har väl inte missat den nya tävlingen där ni kan vinna ostkrokar/ostbågar?
In och vinn!
Fredagsmysmiddag
I går hade Isak träning 18.15-19.15, dvs precis under vår vanliga fredagsmiddagstid. Så nu var den stora frågan "Äta före eller efter?" Det blev efter och rejält efter och så sent är jag inte speciellt sugen på alltför kraftig mat därför gjorde jag en varm smörgåstårta. Perfekt fredagsmysmiddag!
Har ni provat varm smörgåstårta än? Jag har ju några varianter här på bloggen under smörgåstårts-kategorin. Man kan kalla det för stor varm macka också. Den här gången gjorde jag en variant med tre polarkakor och en fyllning på skinka, zucchini och crème fraiche mexicansk chili med en topping av tomater, paprika och riven ost.
Isak ville hellre ha en "vanlig" varm macka så till honom tog jag bara en polarkaka med ketchup, rökt skinka och ost.
Nu ska det städas! Återkommer senare med vinnarna i chipstävlingen.
Har ni provat varm smörgåstårta än? Jag har ju några varianter här på bloggen under smörgåstårts-kategorin. Man kan kalla det för stor varm macka också. Den här gången gjorde jag en variant med tre polarkakor och en fyllning på skinka, zucchini och crème fraiche mexicansk chili med en topping av tomater, paprika och riven ost.
Isak ville hellre ha en "vanlig" varm macka så till honom tog jag bara en polarkaka med ketchup, rökt skinka och ost.
Nu ska det städas! Återkommer senare med vinnarna i chipstävlingen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)