onsdag 2 januari 2013

Idas lockiga hår

"Mamma kan du lägga ut korten på Facebook...och på bloggen så alla får se hur fin jag är". Så här kommer, på beställning, bilderna på Idas lockiga hår efter en natt med flätor.




Så här såg hon ut igår kväll innan hon gick och la sig.

Det blev ingen bortstädning av julen i dag. Ida ville absolut inte att vi skulle plocka bort en endaste liten tomte, så jag avvaktar nån dag och sen kanske jag smyg-tar-bort tomtarna. Granen och ljusen får vara kvar ett tag till.

Spenatsoppa

Är ni många som har börjat jobba i dag? Jag har semester den här veckan men har i dag inlett "Operation vakna i tid", det gick så där. Jag kämpade mig upp halv tio och försökte få liv i Ida och Isak och lyckades efter ett tag. Nu måste vi bara se till att komma i säng i tid i kväll så vi kommer in i bättre rutiner. På lördagmorgon ska Isak vara 5.30 på tågstationen för att ta sig till Kiruna för hockeymatcher. Vi måste alltså stiga upp före fem! Tur att det är några dagar kvar.

För någon dag sedan åt vi Spenatsoppa, som jag aldrig har gjort tidigare. Vet faktiskt inte varför eftersom jag tycker om spenat. När jag började söka recept insåg jag att inget sopprecept var det andra likt. Alla recept jag tittade på skiljde sig på något sätt från de andra. Så här gjorde jag i alla fall.
Spenatsoppa
400 g hackad fryst spenat
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
cayennepeppar
salt
svartpeppar

Koka upp fryst spenat, vatten och buljongtärningar.
Tillsätt grädde och kryddor. Koka upp.
Låt koka i 5-10 minuter.
Smaka av och servera.

Godast är soppan med nybakat bröd att doppa med.

Mmm så gott det här var och oerhört enkelt att göra. Eftersom man kan använda fryst spenat behöver man inte ens planera och ta upp den i förväg. Perfekt när man kommer hem trött och hungrig från jobbet och inte har hunnit förbereda nån mat. Alla utom Isak åt med god aptit.


När Isak var i 7-årsåldern var han tokig i Teenage Mutant Ninja Turtles och då lyckades jag lura i honom många soppor genom att döpa dem gröna sopporna till Turtles-soppa och de orangea (morotssoppa t.ex) till Michelangelo-soppa. Michelangelo är en Turtles med orange band runt huvud, armar och ben.


När tar ni bort julsakerna? Jag funderar på att börja lite smått i dag men jag är lite kluven för samtidigt som jag börjar bli lite less julsakerna tycker jag att det är så mysigt med ljusstakar, granen, tomtar och röda dukar. Vi får se hur det blir. Kanske städar jag bort julen i källaren men låter det vara kvar här uppe ett tag till.

tisdag 1 januari 2013

Årets första skinka

Nu har jag provsmakat årets första skinka. Nygriljerad och varm på en macka tillsammans med äppelmos är julskinkan som godast.


Det här är inte ett felpublicerat inlägg som borde ha skrivits innan jul. Vår julskinka hann inte bli färdigrimmad till jul så vi köpte en färdigkokt skinka inför jul och lät vår skinka ligga i saltlag i ytterligare några dagar. Nu när vi har varit utan skinka i några dagar är vi återigen sugna på skinka och ugnsstekte och griljerade den därför i dag på årets första dag.

Den stora pizzadagen

Jag blev nedröstad! Alla utom jag tyckte att det var självklart att även vi skulle äta hämtpizza i dag, som större delen av Sveriges befolkning. Då sparar vi nyårsresterna till i morgon istället.

Kebabpizza till mig, Leif och Olivia

Hawaii till Ida och Isak

Efter middagen duschade Ida och tvättade håret och sen ville hon ha småflätor att sova i. Så nu får vi vänta till imorgon för att se om hon får nå fina lockar.

Jordärtskockssoppa

Hur har ni börjat det nya året? Vi har haft en slappardag med sovmorgon till 10 för mig och Ida, och ännu längre för de andra. Efter vår sena frukost tog jag mig ut på en skön promenad i nollgradigt ganska blött väder. Nyårsdagen är den stora hämtpizzadagen. Blir det hämtpizza för er? Vi har kvar både pasta och kyckling från igår så jag tror det blir rester till middag. Dessutom har vi årets första julskinka i ugnen så det blir en god skinkmacka ikväll när skinkan är färdigstekt och nygriljerad. 

Till förrätt på nyårsafton åt vi en soppa serverad med vitlöksbröd formad som en stjärna. Åh jag älskar mina fina skålar med lock som passade perfekt till en förrättssoppa.
Jordärtskockssoppa
2 st schalottenlökar
300 g jordärtskockor
1 msk smör
2 dl vitt vin
1 dl vatten
3-4 dl grädde
salt
peppar
ev. chilipeppar

Skala schalottenlök och jordärtskockor och skär i bitar.( Lägg ner jordärtskockorna i vatten med lite citron i så de inte mörknar.) 
Fräs löken på medelvärme i smör tills den blivit mjuk. 
Lägg i jordärtskockorna och låt dem fräsa med i cirka 5 minuter under omrörning. 
Häll på det vita vinet och vattnet, låt sedan koka ihop tills hälften återstår. 
Tillsätt grädden och låta allt sjuda ca 10 minuter. 
Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med mer vatten eller grädde för rätt konsistens.
Smaka av soppan med salt och peppar och servera i skålar. 


Det var första gången jag åt jordärtskockor, som inte ska förväxlas med kronärtskockor, och det var lite speciell smak. Jag tyckte det behövdes ovanligt mycket salt för att bli gott, dessutom använde jag chilipeppar för att få en aning hetta. Först tyckte jag inte det var gott men efter några tuggor ändrade jag mig och nu ser jag fram emot att äta det igen. De flesta barnen lämnade dock sin soppa, men det kan ha varit vinsmaken och inte jordärtskockssmaken som gjorde det. Nästa gång provar jag att använda buljong istället för vin.

Gott Nytt År

Gott nytt år på er alla blogg-vänner. Hoppas ni har haft en trevlig nyårsafton och att vi alla får ett riktigt bra 2013. Trots att vi inte hade planerat något för i kväll och länge trodde att vi skulle fira bara familjen i lugn och ro så fick vi gäster och en jättetrevlig kväll (i lugn och ro), som avslutades på traditionsenligt sätt med att se stads-fyrverkerierna på isen. Tyvärr försvann det mesta i dimma och rök.

Partyhattar är ett måste på en nyårsdukning, eller hur?
Förrättsoppan serverades i mina fina skålar med lock.
Gästerna välkomnades med en ordentlig eld istället för små marschaller.

Förrätt
Jordärtskockssoppa
Vitlöksbröd

Varmrätt
("fegisvarianten" innehöll bara skinka, tomat och ruccola)
Krämig pestopasta ("fegisvarianten" var vanlig pasta)
God sallad med bl.a. körsbärstomater, ananas, paprika och fetaost

Efterrätt
Vit chokladmousse med smakrika kaksmulor


Salladen och efterrätten hade Helen gjort och de var riktigt goda båda två. Speciellt sallader blir så mycket godare när andra gör, så det försöker jag alltid få andra att göra när det är knytis eller man hjälps åt med maten.

Eftersom vi kallade de mindre smakrika varianterna för fegisvarianter så ville ingen äta av dem utan alla åt de mer kryddade sakerna. Så nu har ni ett bra tips att ta till om ni har barn (eller vuxna) som är kinkiga i maten. För ingen vill ju vara en fegis :)

måndag 31 december 2012

Skagenröra med hetta

Nu har vi, efter en sovmorgon, vaknat upp till 2012 års sista dag - Nyårsafton. I morgon är det 2013 - nytt år, nya möjligheter! Vad har ni för planer eller löften för det nya året? 

Här kommer receptet på ytterligare en röra jag serverade i lördags. Det kanske kan vara nå till nyårsaftonmiddagens förrätt, serverad i tunbrödskorgar?
Skagenröra med hetta
200 g Kräftstjärtar, räkor eller en blandning av båda
0,5 dl majonäs
1 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1-2 msk chilisause
1 tsk sambal oelek
0,5 dl dill
0,5 tsk salt
1krm svartpepper
ev. chilipeppar

Blanda alla ingredienser.
Smaka av med mer sambal eller chilipeppar om du vill ha mer hetta.
Servera t.ex. till smörstekt bröd, krustader, kokta ägg eller sallad.



Den här röran försvann snabbast från bordet, så jag hann knappt med, men det tar jag som ett gott betyg. Eftersom många av gästerna inte är så mycket för lök använde jag mig inte av det men jag kan tänka mig att det är gott både med purjo- och rödlök. När jag gör röror av alla de slag så tar jag alltid mindre crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande från början för att sen tillsätta mer om jag ser att det behövs. Jag vill inte ha för rinnande röror utan jag vill ha mycket innehåll och använder crème fraiche som "klister" så att det håller ihop. Förstår ni vad jag menar?

Jag som älskar att planera och förbereda middagar har ingen aning om vad vi ska äta ikväll. Det enda jag vet är att det blir en trerättersmiddag för det är ett måste på nyårsafton, eller hur? Eftersom jag inte har förberett nå så blir det inte inget som ska marineras i alla fall, för det hinner jag inte med. Men nu är det hög tid att ta fram kött, kyckling eller fisk från frysen. Jag kanske får lotta vad vi ska äta eftersom jag inte kan bestämma mig :) Nu ska jag i alla fall gå och duka fram frukost och fortsätta fundera på kvällens meny. Återkommer senare, när jag väl har bestämt mig.