Måndagkväll och det är många trötta barn (och vuxna) i huset. Så jag tror det blir en tidig kväll för oss alla, Ida har redan lagt sig. Pratade precis med svärmor som åker till Thailand imorgon. Åh, det skulle vara så skönt med lite sol och värme nu i höstkylan och mörkret. Men jag har ingen längtan till Thailand, jag tror det hänger ihop med barnens allergier. I Thailand använder de ju både mycket cashewnötter och ägg i matlagningen så jag skulle gå omkring och vara nervös hela tiden.
Till gårdagens ryggbiff åt vi en krämig pestopasta som är perfekt när man inte vill servera någon sås.
Pestopasta
pasta
röd pesto
crème fraiche
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ner pesto och crème fraiche. Rör om.
Dra några varv med svartpepparkvarnen över.
Smaka av pastan allt eftersom så du får en perfekt blandning av pasta, pesto och crème fraiche. Olivia och jag älskar den här sortens pasta. I somras gjorde jag en liknande variant men med grädde och turkisk yoghurt istället för crème fraiche. Har man ingen sås till pasta kan det ju bli lite torrt och då är det här ett perfekt sätt att göra pastan lite roligare....och godare.
måndag 5 november 2012
Helstekt ryggbiff
Tre dagar ledigt var allt som behövdes för att alla barnen skulle lyckas vända på dygnet. Bra jobbat, eller inte. Det var inte lätt att få dem att sova igårkväll så det var ingen rolig morgon. Isak, vår lilla retsticka, märkte snabbt att Ida var ovanligt lättretad och utnyttjade det så klart. Men vi kom i väg i tid i alla fall, så då får man väl vara nöjd.
Vi har ofta problem vad vi ska göra av ryggbiffen. I går helstekte vi den i ugn och den blev faktiskt bättre än jag trodde. Jag tar tacksamt emot alla tips på hur man använder ryggbiffen på bästa sätt.
Helstekt ryggbiff
Salta och peppra biffraden. Bryn den runt om för att få färg.
Tillaga i 175 grader tills innertemperaturen är 60 grader.
Låt vila i folie (så stiger temperaturen ytterligare några grader)
Skär i skivor och servera.
Så här bra har vi nog aldrig lyckats med ryggbiffen. Det var lite bråttom med att få maten klar, hade jag haft mer tid hade jag sänkt ugnstemperaturen, som vi oftast gör med rostbiff. Nu slår det mig att vi nog aldrig har provat grilla ryggbiffen. Leif brukar ju aldrig misslyckas när han grillar hela bitar av älg som har fått marinera i ett par dygn. "Grillad ryggbiff" blir nästa sommars uppdrag. Vi åt krämig pestopasta och sallad till köttet.
Vi har ofta problem vad vi ska göra av ryggbiffen. I går helstekte vi den i ugn och den blev faktiskt bättre än jag trodde. Jag tar tacksamt emot alla tips på hur man använder ryggbiffen på bästa sätt.
Helstekt ryggbiff
Salta och peppra biffraden. Bryn den runt om för att få färg.
Tillaga i 175 grader tills innertemperaturen är 60 grader.
Låt vila i folie (så stiger temperaturen ytterligare några grader)
Skär i skivor och servera.
Så här bra har vi nog aldrig lyckats med ryggbiffen. Det var lite bråttom med att få maten klar, hade jag haft mer tid hade jag sänkt ugnstemperaturen, som vi oftast gör med rostbiff. Nu slår det mig att vi nog aldrig har provat grilla ryggbiffen. Leif brukar ju aldrig misslyckas när han grillar hela bitar av älg som har fått marinera i ett par dygn. "Grillad ryggbiff" blir nästa sommars uppdrag. Vi åt krämig pestopasta och sallad till köttet.
I gårkväll var vi in till stan och tittade på årets ljusshow. Det är andra året som detta ljus-arrangemang anordnas och det är en helt otrolig show. Förra året var det en mer wow-känsla eftersom man aldrig hade sett något liknande innan, årets show var också bra men utan wow.
Jag har varit hem på lunch för jag hann orkade inte ordna matlåda i morse och då är det snabbare och billigare att åka hem och äta än att handla lunch på stan. Ganska skönt dessutom med ett (hemma)brejk mitt på da'n, hemmakär som jag är. Jag skulle älska att ha ett jobba-hemifrån-jobb, åtminstone några dagar i veckan. Solen skiner så egentligen borde jag väl ha tagit mig ut på en promenad, men vi får hoppas att solen fortsätter skina i några da'r.
söndag 4 november 2012
Matsedel v.45 nov 2012
Söndagkväll igen och vi har en ny vecka framför oss. Ny vecka med nya möjligheter! Ser ni att jag försöker vara positiv istället för att låta min vanliga söndagsångest komma fram? Jag lyckas si så där. Vilken dag på veckan tycker ni bäst respektive sämst om. Många hatar måndagar men det gör inte jag trots att det på söndagkväll känns som att måndagar är värsta dan. Men absolut bästa da'n det är fredag då man har hela helgen framför sig, och den bästa helgen är när man inte har en massa tider att passa.
Dags för en ny veckomatsedel och kommande vecka är ganska lugn. Veckan därpå däremot har jag något inplanerat mest varje kväll allt från föräldrarådsmöte på förskolan till After Work med jobbet.
Matsedel v.45 nov 2012
Må: Korv o potatismos
Ti: Köttbullar och makaroner
On: Lax och stuvad spenat
To: Indisk lammgryta
Fr: Småplock med bl.a. kycklingspett och rostbiff
Lö: Chicken Thai (Ls födelsedagsmiddag)
Sö: Italienskt köttfärsfyllt bjudbröd
I stadsparken har de hängt upp en gunga i form av ett hjärta.
Hoppas den får hänga kvar ett tag.
Dags för en ny veckomatsedel och kommande vecka är ganska lugn. Veckan därpå däremot har jag något inplanerat mest varje kväll allt från föräldrarådsmöte på förskolan till After Work med jobbet.
Matsedel v.45 nov 2012
Må: Korv o potatismos
Ti: Köttbullar och makaroner
On: Lax och stuvad spenat
To: Indisk lammgryta
Fr: Småplock med bl.a. kycklingspett och rostbiff
Lö: Chicken Thai (Ls födelsedagsmiddag)
Sö: Italienskt köttfärsfyllt bjudbröd
Helstekt kalkon
Jag kan börja dagens inlägg som gårdagens för även idag är det lite grått ute, bara jag är vaken och Leif steg upp tidigt och åkte i väg på älgjakt. Jag var ju lite spydig i gårdagens inlägg om att jag hoppades att de åtminstone skulle se älg för det har ju varit lite si och så med det i år. Men de lyckades faktiskt skjuta en i går, äntligen, efter flera veckor utan att ens se en älg. Undra bara vart vi ska rymma köttet, för vi har inte köpt oss nån ny frys än istället för den som gick sönder.
I fredags när vi firade Isak åt vi helstekt kalkon, gott och festligt. Har ni vågat er på att tillaga kalkon nån gång? Men tanke på att mitt förra recept på helstekt kalkon har gått upp på första plats av mina lästa inlägg så verkar ni ju i alla falla vara några som är lite sugna på att prova.
I fredags när vi firade Isak åt vi helstekt kalkon, gott och festligt. Har ni vågat er på att tillaga kalkon nån gång? Men tanke på att mitt förra recept på helstekt kalkon har gått upp på första plats av mina lästa inlägg så verkar ni ju i alla falla vara några som är lite sugna på att prova.
Helstekt kalkon 10-12 portioner
1 st kalkon, tinad eller färsk, ca 5 kg
1 st citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja
Fyllning
0,5 påse katrinplommon
1 knippe persilja
2-3 st äpplen, klyftade
Till ugnsformen
5 dl vatten
1 st kalkon, tinad eller färsk, ca 5 kg
1 st citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja
Fyllning
0,5 påse katrinplommon
1 knippe persilja
2-3 st äpplen, klyftade
Till ugnsformen
5 dl vatten
1-2 msk kycklingfond
1 gul lök, i klyftor
2 st morötter, i bitar
Till såsen
3 dl grädde
mjöl till redning
portvin eller gelé
salt och peppar
Förberedelser
Skölj kalkonen i kallt vatten både in- och utvändigt. Torka med papper.
1 gul lök, i klyftor
2 st morötter, i bitar
Till såsen
3 dl grädde
mjöl till redning
portvin eller gelé
salt och peppar
Förberedelser
Skölj kalkonen i kallt vatten både in- och utvändigt. Torka med papper.
Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen”. Stoppa fyllningen inuti kalkonen.
Bind kalkonen för att få jämnare fördelning av värmen och för att den inte ska ramla sönder. Lägg låren i kors och knyt. Knyt även så att vingarna håller sig mot kroppen.
Bind kalkonen för att få jämnare fördelning av värmen och för att den inte ska ramla sönder. Lägg låren i kors och knyt. Knyt även så att vingarna håller sig mot kroppen.
Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan.
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om.
Lägg lök, morötter och vatten i en långpanna.
Placera kalkonen på ett galler med ryggen uppåt, ovanpå långpannan.
Stek och ös
Stek i 175 grader. Pensla med smör- och sojablandningen ytterligare en gång efter 20 minuter.
Ös sedan kalkonen var tjugonde minut tills den är klar.
De sista 30-60 minuterna vänder du bröstet uppåt.
Beräkna 30-50 minuters stektid per kg kalkon.
Kalkonen är klar när innertemperaturen är 80 grader, använd stektermometer. Räkna med att det tar 30-50 minuter per kilo kalkon.
Tranchering och sås
Låt den svalna något innan du skär upp den (trancherar den).
Om du förbereder kalkonen i god tid kan du lägga upp kalkonskivorna på ett ugnssäkert fat och värma i 150 grader innan servering.
Låt den svalna något innan du skär upp den (trancherar den).
Om du förbereder kalkonen i god tid kan du lägga upp kalkonskivorna på ett ugnssäkert fat och värma i 150 grader innan servering.
Låt kalkonen kallna.
Tranchera kalkonen och lägg upp på ugnssäkert fat.
Sila skyn.
Koka upp skyn till såsen och tillsätt grädde och ev. mer buljong till önskad mängd.
Red av med mjöl.
Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé.
Till kalkonen serverade vi kokt potatis, morötter och broccoli, sås, sallad och rödavinbärs- och rönnbärsgelé. Det tog lite drygt 3 timmar för en 5 kilos kalkon att bli klar i ugnen. Det är lite småpyssligt att ösa var tjugonde minut men i övrigt så är det en ganska enkel rätt att tillaga till många. Men tänk på att ugnen är upptagen i flera timmar så planera inte att använda ugnen till något annat inför middagen. Det misstaget gjorde jag då jag skulle värma krustader till förrätten. Vet inte riktigt hur jag tänkte där. Förra gången jag helstekte kalkon så fyllde jag kalkonen med en stuffing men eftersom ingen av oss tyckte stuffingen var nå speciellt så underlättade jag tillagningen den här gången genom att bara fylla med äpplen, katrinplommon och persilja.
Nu är det dags för frukost och komma igång med dagen. Jag blev väckt av två telefonsignaler alldeles för tidigt, men efter lite frukost blir jag nog på bättre humör. Sen ska jag njuta av de sista timmarna av den här helgen. Vad har ni för planer för dagen?
Nu är det dags för frukost och komma igång med dagen. Jag blev väckt av två telefonsignaler alldeles för tidigt, men efter lite frukost blir jag nog på bättre humör. Sen ska jag njuta av de sista timmarna av den här helgen. Vad har ni för planer för dagen?
lördag 3 november 2012
Kapselmaskin
I går fick jag alltså min Bosch Tassimo kapselmaskin från WhiteAway.se och det passade perfekt eftersom vi skulle ha gäster på kvällen. Nu blev den direkt utvärderad av många.
Det finns olika typer av kapselmaskiner och tyvärr passar inte kapslarna i varandras maskiner. Vi valde en Tassimo istället för t.ex. Nespresso för att Tassimo har kapslar även för choklad och te.
Olivia och Isak älskade den varma chokladen från Marabou som jag hade köpt, nu har jag även beställt andra sorters choklad-kapslar som vi får utvärdera framöver. Maskinen är enkel att använda så barnen klarade av det själv. En klar fördel! Fast rengöringen var de inte så intresserade av :)
Efter middagen fick gästerna välja på latte macchiato eller espresso. De som valde espresso tyckte att den var riktigt god medan de som valde latte macchiato inte var lika nöjda. Jag hade köpt varianten som heter less sweet men de hade velat ha den helt sockerfri dessutom smakade mjölken konstgjort. I fortsättning fixar jag nog en caffe latte genom att skumma riktig mjölk till en kopp espresso.
Fördelarna med en kapselmaskin är att det är väldigt enkelt att göra en kopp kaffe och för en icke-kaffedrickande familj, som vi är, är det kul att kunna bjuda på gott kaffe som t.ex espresso nån gång emellanåt. Men det finns några nackdelar också. Varje kopp blir väldigt dyr, barnens frukostchoklad kostar 7 kr/kopp och det är lite väl mycket. Dessutom blir det mycket skräp av dessa kapslar och det känns inte speciellt miljövänligt.
Nu blev det lite väl mycket kaffesnack så nu ska jag göra mig en kopp te och försöka få upp värmen efter att ha stått i en kall ishall i drygt en timme medan Isak spelade match.
Det finns olika typer av kapselmaskiner och tyvärr passar inte kapslarna i varandras maskiner. Vi valde en Tassimo istället för t.ex. Nespresso för att Tassimo har kapslar även för choklad och te.
Olivia och Isak älskade den varma chokladen från Marabou som jag hade köpt, nu har jag även beställt andra sorters choklad-kapslar som vi får utvärdera framöver. Maskinen är enkel att använda så barnen klarade av det själv. En klar fördel! Fast rengöringen var de inte så intresserade av :)
Efter middagen fick gästerna välja på latte macchiato eller espresso. De som valde espresso tyckte att den var riktigt god medan de som valde latte macchiato inte var lika nöjda. Jag hade köpt varianten som heter less sweet men de hade velat ha den helt sockerfri dessutom smakade mjölken konstgjort. I fortsättning fixar jag nog en caffe latte genom att skumma riktig mjölk till en kopp espresso.
Fördelarna med en kapselmaskin är att det är väldigt enkelt att göra en kopp kaffe och för en icke-kaffedrickande familj, som vi är, är det kul att kunna bjuda på gott kaffe som t.ex espresso nån gång emellanåt. Men det finns några nackdelar också. Varje kopp blir väldigt dyr, barnens frukostchoklad kostar 7 kr/kopp och det är lite väl mycket. Dessutom blir det mycket skräp av dessa kapslar och det känns inte speciellt miljövänligt.
Nu blev det lite väl mycket kaffesnack så nu ska jag göra mig en kopp te och försöka få upp värmen efter att ha stått i en kall ishall i drygt en timme medan Isak spelade match.
Hjortronpaj
God morgon! Leif steg upp tidigt och åkte i väg på älgjakt (undra om de åtminstone får se älg i dag) och barnen sover fortfarande så jag sitter här i ett tyst hus, där diskmaskinen är det enda som hörs, och dricker morgonens första kopp te samtidigt som jag skriver till dig. Ute är det regnigt, grått och disigt så vi håller oss nog inne så mycket som möjligt i dag förutom när Isak ska skjutsas till ishallen för match. Olivia och Ida funderar på att gå på en "Bus eller godis"-runda i eftermiddag med en av Idas kompisar. De har inte hunnit med det tidigare och eftersom det alltid är så förvirrat i Sverige när det egentligen är Halloween tycker jag att det är ok att gå i dag.
Eftersom frysen gick sönder för några veckor sedan har vi mycket bär som måste ätas upp, så gårdagens efterrätt blev en hjortronpaj som påminner om den knäckiga ananaspajen vi åt på Olivias kalas.
Hjortronpaj
200 gr smör, smält
Täck en pajformsbotten med hjortron.
Eftersom frysen gick sönder för några veckor sedan har vi mycket bär som måste ätas upp, så gårdagens efterrätt blev en hjortronpaj som påminner om den knäckiga ananaspajen vi åt på Olivias kalas.
Hjortronpaj
200 gr smör, smält
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6-8 dl hjortron, lättsockrade
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6-8 dl hjortron, lättsockrade
Täck en pajformsbotten med hjortron.
Blanda pajdegen och tryck den över hjortronen.
Grädda i 200 grader i 35 minuter.
Servera med grädde eller glass.
Trots att vi ofta har mycket hjortron i frysen tack vare Leifs föräldrar så har jag nog aldrig tidigare gjort en hjortronpaj. Men det blev väldigt gott och lyxigt och jag fick mycket beröm för den. Jag serverade extra hjortron till pajen och grädden om nån ville lyxa till det med extra mycket hjortron. Till efterrätt gör jag ofta paj eller kladdkaka men eftersom det är ganska vanligt nu att folk vill undvika kolhydrater så serverar jag dessutom oftast extrabär på sidan om så kan den som vill ta bara bär och grädde.
Den som ville dricka kaffe till efterrätten fick välja mellan espresso och latte macchiato från min nya Tassimo. Kaffet fick lite blandade kommentarer men det återkommer jag till i ett annat inlägg för nu ska jag gå och sätta igång en tvättmaskin och ta min andra kopp te denna morgon.
fredag 2 november 2012
Kalkonmiddag - Isaks födelsedagsfest
Nu har Isak äntligen fått ha sitt släktkalas, den som väntar på nå gott väntar alltid aldrig för länge. Jag var sugen på att tillaga och äta kalkon och blev så himla glad att Isak också var sugen på det. Annars väljer han ofta tacobuffé på sina födelsedagar. Kalkoner är ju så stora så det kan man inte äta när man bara är familjen, så det är perfekt till fest. Vi blev fler än förväntat och det var så jättekul, jag älskar att ha huset fullt med folk och fixa middag.
Kalkonmiddag - Isaks födelsedagsfest
Förrätt
crostini
grissini
tacochips saltade o chili
chips med Brillat Savarin
krustader med ost och hjortronsylt
tapenade
Olivias chilidip
tacosalsa
morotstavar
ost o kex
päron o vindruvor
Varmrätt
helstekt kalkon
lax (min syster är vegetarian men äter fisk)
potatis
gräddsås
kokta morötter
kokt broccoli
sallad
rödavinbärsgelé
Efterrätt
hjortronpaj
kokosmuffins
grädde
vaniljsås
Det värsta med kalas och fester är städningen innan men när den väl är gjord är det bara roliga saker kvar och då kan det få komma hur många som helst (nästan). Vi har haft en jättetrevlig kväll med många hjärtliga skratt. Jag, födelsdagsbarnet Isak och övriga familjen är jättenöjda med kvällen. Hoppas gästerna har haft lika trevligt (och det tror jag de har haft). Diskmaskinen är tömd och nu fylld igen men resten lämnar jag till imorgon för nu ska jag gå och lägga mig.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)