tisdag 23 oktober 2012

Barnkalas utan ägg, mjölk och nötter

Jag får många frågor om vad man kan bjuda en allergiker på. Eftersom det är mjölk-, ägg- och nötallergi jag har erfarenhet av så skriver jag om det. Först vill jag klargöra att mjölkallergi innebär att man är allergisk mot mjölkproteinet, dvs det hjälper inte med laktosfria produkter då de innehåller lika mycket mjölkprotein som "vanliga" mjölkprodukter.


Många allergiska barn blir bjudna på glassen Piggelin när det är dag för fika trots att det är så enkelt att ordna allergivänliga alternativ. Olivia och Isak har ätit så många Piggelin i sina dar så de vill inte se dem  ens nå mer och jag har hört att de inte är ensamma.

Eftersom mitt hjärta klappar lite extra för allergiska barn och deras rätt till att få gott fika har jag ägnat det här inlägget till just barnkalaset. Här kommer några exempel på fika till barnkalaset så att de slipper Piggelin, fler allergivänliga recept hittar du om du surfar runt här på Få lite matro.

Stående favorit på barnkalas är väl chokladbollar! De hänger med långt upp i åldern. Använder man mjölkfritt margarin och vatten (eller havremjölk) så kan även mjölkallergikerna äta chokladbollarna som alltid är ägg- och nötfria. Svårare än så behöver det inte vara att göra mjölkfritt fika.


Bullar vill man väl också ofta ha på kalasen. Vill du inte köpa en havremjölk för att du är rädd att den blir stående i kylskåpet så går det jättebra att använda vatten och mjölkfritt margarin i degspadet. Jag har aldrig penslat bullar och det har gått jättebra, men jag vet att några brukar pensla med havremjölk eller smält mjölkfritt margarin.

En annan favorit på många barnkalas, i alla fall de vi har varit på, är kakan med kanelhavreströssel. I originalreceptet är det ett ägg men det utesluter jag och ingen märker nån skillnad. Om flera skulle baka på det sättet så skulle fler kunna äta av den kakan. En uppskattad gest, jag lovar.


Barnen brukar ju inte orka så mycket fika så tänk på att göra små bitar. Jag brukar t.ex. göra muffins i småbrödsformar och då använder jag Isaks favoritrecept på mjölk- och äggfri kokoskaka.


Småkakor är ju oftast i små och passar på ett barnkalas. En annan fördel med småkakor är att de ofta är äggfria, om man använder mjölkfritt margarin så blir de perfekta och de går ju att variera i det oändliga med syltgrottor, syltkakor, kolakakor, schackrutor, ingefärakakor, chokladhavrerutor och chokladkolasnitt. Men gör ingen sort med nötter (eller mandel).


Tårta måste man ju ha på kalas, eller hur? Barn tycker oftast bättre om glass än tårta så gör då en glasstårta av mjölkfri glass, t.ex. Oatlys. Ett år gjorde jag en popcorn-tårta. Visst låter det knäppt? Men popcorn och glass är väl barnfavoriter om något. Men kolla innehållsförteckningen på kolasåsen så att den är allergivänlig.

Barbietårtor av prinsesstårtetyp är populär, men jag gjorde en glassvariant istället. Eftersom min tårta endast behövde vara äggfri, inte mjölkfri, kunde jag använda "vanlig" glass med blåbärssmak för att få en fin lila "klänning" och grädde. Om den ska vara mjölkfri kan man färga glassen med blåbär om man vill ha en blålila färg, om det duger med rosa så finns Oatlys glass i jordgubbsmak. Vispbar grädde och även spraygrädde finns i mjölkfria varianter.


En annan barnfavorit är glasstårtan med Ahlgrens bilar. Men använd inte maränger till dekoration om den ska vara helt mjölkfri.


Isak har inte varit så förtjust i tårta utan varit mer än nöjd med smulpajer med t.ex. äpplen som görs med mjölkfritt margarin. Till pajen serverar man mjölkfri vaniljsås.


Men vill man inte ha smulpaj eller glasstårta finns det några bra varianter på tårtor. Att använda rulltårtebotten som tårtbotten är ett bra alternativ. Men ska den vara helt mjölkfri kan ni inte använda maränger till dekoration. Visst vet ni att köpta maränger och marängtårtbottnar oftast är äggfria men de innehåller mjölk. Så behöver tårtan "bara" vara äggfri är det perfekt att använda marängbottnar till tårtan och sen garnera med grädde och jordgubbar, blåbär eller andra bär.


Det går även att göra prinsesstårtor som är mjölk- och äggfria. Men oftast blir det bäst om man inte försöker göra kopior av vanliga tårtor utan kanske försöker hitta nya vägar istället för att hitta substitut.

Efter fikat är det dags för fiskdamm som också kan vara ett riskfyllt moment för allergiker. Plockgodis är inte bästa alternativet för allergiker eftersom skoporna har varit i alla sorters godis och då kan man få med sig farliga saker för allergiker. Därför är det bättre att fylla godispåsarna med tablettask, klubba eller annat godis som är inslaget. Man kanske inte måste ha godis i fiskdammspåsen? Varför inte fylla dem med såpbubbor, pixi-böcker, snoddar eller annat.

Det viktigaste när ni ska bjuda allergiker på fika är att fråga just den personen hur allergisk den är och mot vad. Att man är intresserad och visar ett engagemang betyder såå mycket för de flesta allergiker.

Och du - strunta i Piggelin-glassen nästa gång!

måndag 22 oktober 2012

Matsedel v.43 okt 2012

Måndagen gick, som vanligt, bra trots att det känns jobbigt på söndagskvällarna. Tänk om man skulle lära sig det och tänka på det på söndagarna. Men oj vad kallt det var i morse. Jag var tvungen att åka hem en extra gång för att hämta varmare vantar till Ida. Var ut på en promenad på lunchen och hade för tunna jeans på mig, jag var alldeles kall på låren när jag kom in. Kalla lår är väl en typisk vintergrej, eller hur?

På veckans matsedel märker man att det är många aktiviteter i veckan, mycket snabbmat. Gillar inte!
Lite av det vi kommer äta på lördag. Mums!
Matsedel v.43 okt 2012
Må: Pytt i panna
Ti: Grill korv och pommes frites
On: Dillkyckling och potatis
To: Ärtsoppa
Fr: Isak har pizza- and movie-night för sina kompisar
Lö: Småplock (kycklingspett, paj, räkor)
Sö: Vitvinsmarinerad älgstek

När Isak och Leif kommer hem från att ha delat ut kalasinbjudningar ska jag åka till Kvantum och handla, för nu är det väldigt tomt i kylskåp och skafferi. När jag kommer hem ska jag ta på mig myskläder och sjunka ner i tv-soffan nån timme. Bästa stunden på dagen!

Oj, nu kommer Isak och Leif, måste rusa!

söndag 21 oktober 2012

Skinkrullader i cidersås

Tiden efter söndagsmiddagen är värsta tiden på hela veckan. Då ska kommande vecka planeras med skjutsningar, middagar, träningar och andra aktiviteter för att veckan ska flyta på så bra som möjligt. Dessutom ska väskor packas, kläder tas fram och det jobbigaste nämligen att få barnen i säng i vettig tid. Man kan nog säga att jag lider av söndagsångest. Tur att den är borta när jag vaknar på måndagmorgon. Nu hoppas vi på en frisk vecka för jag är så less alla förkylningar som har härjat här i huset i flera veckor.

Dagens middag blev pyssliga men goda rullader.
Skinkrullader i cidersås
9 hg skinkstek el. liknande i skivor
Fyllning
1 pkt bacon
0,5 zucchini
0,5 gul lök
50 g philadelphiaost
2 msk persilja
Sås
2 dl torr äppelcider
1 msk kycklingfond
1-1,5 dl grädde
1 msk persilja
salt och peppar
ev. 1-2 tsk maizena

Skär bacon och zucchini i småbitar och finhacka löken.
Stek i stekpanna.
Rör ner philadelphiaost och persilja.
Salta och peppra köttskivorna. Lägg lite fyllning på varje skiva. Rulla ihop.
Stek rulladerna och lägg dem i en ugnsfast form.
Ställ in dem i 175 graders varm ugn.
Koka ihop allt till såsen och häll sedan över rulladerna i formen.
Låt stå ca 10 min till i ugnen.
Servera med potatis eller pasta.

Leif berömde maten flera gånger. Alltid kul de gånger det händer. De övriga verkade också tycka om det. Rulladerna är lite småpyssliga men inte speciellt svåra att göra. Perfekt att göra om man är flera som lagar mat ihop, eftersom det finns flera arbetsuppgifter. En kan salta och peppra skivorna, en klickar på fyllning och en rullar ihop skivorna.

Thai-kyckling

Det verkar bli en härlig men lite kall dag även i dag. Måste hinna ut på en promenad för att få lite ljusterapi. Söndagar är ju vår stora stress-dag med många aktiviteter, Isak har träning och Ida har både dans- och hockey-träning, men nån timmes promenad lyckas jag förhoppningsvis klämma in medan solen skiner.

Morotsoppan med kokosmjölk som jag gjorde tidigare i veckan smakade lite för lite kokosmjölk tycker jag, så mitt koksmjölk-sug blev inte stillat. Därför gjorde jag en kycklinggryta med kokosmjölk i går, för att den skulle bli enkel och snabb att tillaga med ingredienser jag hade hemma använde jag malen torkad ingefära istället för färsk.
Thai-kyckling
1 kg kycklingfilé
2 paprikor
1 broccoli
1 liten purjolök
2 klyftor vitlök
2 tsk salt
2 tsk malen ingefära
2 tsk sambal oelek
400 ml kokosmjölk
1-2 dl vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, bryn dem och salta. Sätt över i en gryta.
Strimla paprikorna och purjolöken, bryn dem lite snabbt. Sätt över i grytan.
Dela broccolin i småbuketter, bryn dem utan att de tar färg. Sätt över i grytan.
Krydda med ingefära, riven vitlök och sambal.
Rör ner kokosmjölk och låt koka upp. Späd ev. med lite vatten. 
Smaka av med mer kryddor.

Vi åt tagliatelle till kycklingen och det var jättegott, fungerar förmodligen lika bra med ris. Alla åt med god aptit även om vissa petade bort grönsakerna. Men det tycker jag är helt ok för alla kan inte tycka om allt. Bara man inte gör så stor affär av det.


Nu ska jag sätta igång en tvättmaskin - igen. Känns som att jag snart är i kapp med tvättningen. Två veckor utan tvättmaskin sätter sina spår, men nu ser jag golvet i tvättstugan i alla fall. Sen är det dags för morgonens andra kopp te tror jag innan lunch- och träningsracet börjar.

Ha en bra söndag så hörs vi senare! Vad har ni för middagsplaner. Jag har inte kommit på nån bra middag än så kom gärna med lite tips och idéer.

lördag 20 oktober 2012

Fryst jordgubbscheesecake

I dag vaknade vi upp till en småkylig morgon med is och frost överallt, men med en skinande sol. Har precis ätit frukost med ljusen tända för att få lite värme och mys. Snön som vi fick tidigare i veckan regnade tyvärr bort dagen efter. Helt otroligt vad lite snö gör för att lysa upp, så fort snön försvann blev det mörkt och tråkigt igen. Så nu längtar vi efter mer snö så vi får tillbaka ljuset. I dag har vi inga planer, utan vi ska bara vara hemma och se till att bli ordentligt friska inför nästa vecka. Isak som redan har haft 4 träningar i veckan ville ha sovmorgon och skippa den tidiga träningen för han kände sig så trött. Inte mig emot eftersom jag också såg fram emot en sovmorgon.

De sista recepten från Olivias 13-årsfest har ni fått vänta länge på. Men bättre sent än aldrig.
Fryst jordgubbscheesecake
120 g jordgubbar
3 dl vispgrädde
200 g cream cheese
3 äggulor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
120 g Singoalla cheesecake
1 dl jordgubbssylt

Mixa jordgubbarna till puré. 
Vispa grädden. 
Vispa ihop ost, äggulor, socker, vaniljsocker och salt i en separat bunke. 
Vänd i grädden och jordgubbspurén till en glassmet. 
Krossa kakorna grovt. 
Varva glassmeten med kaksmulorna och sylten i en form. 
Täck formen med plastfolie och frys glassen minst 5 timmar. 
Låt den stå framme i rumstemperatur en stund, men inte för länge, innan den ska ätas.

Jag som älskar jordgubbar tyckte så klart om det här, fast det var i sötaste laget. Nästa gång struntar jag nog i sylten och tar mer färska jordgubbar istället. Om du vill kan du ta någon annan kaksort men jag tyckte cheesecake-varianten av Singoalla passade bra när det var en cheesecake jag gjorde.

fredag 19 oktober 2012

Hockeykväll

Go'kväll på er! Har ni nå' fredagsmys på gång? Efter att ha varit hemma med en sjuk Ida de tre senaste dagarna är det svårt att få riktig fredagskänsla, som i vanliga fall enkelt infinner sig efter en hel arbetsvecka. Tacomiddagen är precis bortplockad och jag sitter och skriver några rader till dig samtidigt som jag dricker min chai-te-på-maten-kopp.


Alldeles strax ska jag gå i väg på hockey. Konstigt med hockey på en fredag. Men det ska bli skönt att komma ut lite efter de senaste dagarna då jag knappt har varit utanför dörren. Det tråkiga är att dagens hockey innebär jobb, både sälja lotter och städa läktare. Men vad gör man inte som hockeymorsa?! Morfar ska vara barnvakt så Ida är överlycklig, bättre lekkompis finns inte.

Ugnslax med krämig sås, sparris och räkor

I dag blir det ytterligare en tjejdag hemma, för Ida och Olivia är fortfarande sjuka. Men i dag tror jag att jag och Ida ska försöka oss på en kort promenad för att få lite frisk luft och för att lindra vår rastlöshet lite. Man kan lugnt säga att det märks att Ida har varit sjuk och hemma en hel vecka, men hon var inte redo för förskolan än. Men nästa vecka hoppas vi att hon klarar att anstränga sig och vara ute utan att få pipig andning och värsta hostattackerna.

I går var det dags för fisk till middag igen och som nästan alltid var det lax som serverades.
Ugnslax med krämig sås, sparris och räkor
4 portionsbitar lax
150 g philadelphiaost
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl grädde
1 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
salt
cayennepeppar
svartpeppar
grön sparris, fryst lite tinad (använder du färsk så förväll den ngn minut först)
riven ost
5 hg räkor med skal

Salta och peppra laxen, lägg i smord ugnsform.
Koka ihop philadelphiaost, crème fraiche, grädde, mjölk och buljongtärning.
Smaka av med cayenne- och svartpeppar och ev. mer salt (men tänk på att buljongtärningen innehåller mycket salt).
Lägg sparrisen på laxen.
Häll såsen över lax och sparris i formen.
Strö över osten.
Tillaga i 200 grader i 25-35 minuter, tills laxen är klar.
Skala räkorna och strö över fisken när du tar ut formen ur ugnen.

Jag åt fisken tillsammans med en vitkålssallad medan de övriga åt den med potatis. Att strö handskalade räkor över fisken gör att den känns lite lyxigare och blir lite godare, att dessutom tillsätta sparris gör laxen ännu ett snäpp bättre.

Ida har önskat sig en taco-fredag så ikväll, innan vi ska iväg på hockey, blir det tacos till middag. Känner mig såå trött så jag skulle helst vilja vara hemma ikväll men vi föräldrar i Isaks hockeylag ska sälja lotter och städa läktarna och då är det ju bara att ställa upp.