tisdag 14 augusti 2012

Delizie

Dag två på jobbet avklarad! Men i dag var jag tvungen att sluta lite tidigare då det var sånt underbart väder ute. Jag ville bara hem till altanen. Typiskt att riktiga sommarvärmen kommer nu när man har börjat jobbat. Oj, vad jag ångrar att jag inte tog semester även den här veckan. Ida har klarat av två dagar på dagis och det går nog bra för henne där men just nu är hon väldigt trött och gråter för allt här hemma. Det blir en tidig kväll för henne! Nu ska vi dra igång grillen och fixa dagens middag, mer om den senare.

I söndags gjorde jag en god pastarätt som jag definitivt kommer göra fler gånger.
Delizie
250 g färska lasagneplattor
250 g kokt skinka
250 g emmentalerost
riven ost (gärna parmesan eller resterna av emmentaler om det blivit över)
1 zuccini
Bechamelsås
Tomatsås

Bechamelsås:
50 g smör
0,75 dl vetemjöl
5 dl standardmjölk
salt o vitpeppar

Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjölet.
Tillsätt mjölken litet i taget och koka upp under omrörning.
Låt koka 3-5 minuter
Smaka av med salt och vitpeppar.

Tomatsås:
1 köpt burk färdig tomatsås
eller blanda ihop
1 burk krossade tomater med
basilika, oregano, salt, svartpeppar
eller gör en riktigt god hemkokt

Delizie:
Bred ut lasagneplattorna. 
Täck med ostskivor. 
Skär skivor längs efter zucchinin med osthyvel och lägg ovanpå osten. 
Toppa med skinka. 
Rulla i hop rullarna hårt från kortsidan och plasta in i plastfolie och låt ligga kallt i en stund (då är det lättare att skära dem i fina bitar som håller i hop).
Häll ett lager med bechamelsås i botten på en ugnsform. 
Skär pastarullarna i 3 bitar var. Lägg ”stubbarna” med snittytan uppåt i formen. 
Häll över resterande bechamelsås.
Toppa med tomatsås.
Strö riven ost på toppen.
Ställ in formen i 225 grader ca 20 min.

Ost, zucchini och skinka på lasagneplattor innan de rullas ihop.

Lite bechamelsås i botten och stubbarna (som vilat i kylen) ovanpå.

Stubbarna är nu täckta av bechamelsås, tomatsås och riven ost.

Mums! Precis uttagen ur ugnen.

Det här var riktigt gott och trots att det var lite småpyssligt var inget moment svårt. Det tar kanske lite tid men ibland är det kul att ha lite mer genomarbetad mat, eller hur? Det här går ju så klart att förenkla hur mycket som helst. Jag såg t.o.m att det fanns färdig bechamelsås på tetra att köpa, så vill man göra det lite enklare så köper man färdig både bechamel- och tomatsås. Vill man inte göra rullarna så kan man ju göra en lasagne-variant där man varvar de olika ingredienserna i en ugnsform. Sen såg jag något annat recept där man blandade ihop krossade tomater och grädde, som man använde istället för tomat- och bechamelsås.

Med ett glas rödvin och en god sallad blir det här en riktig festmåltid som man definitivt kan bjuda gäster på. Många moment går att förbereda dessutom. Sånt gilllar vi ju!

måndag 13 augusti 2012

Röda vinbärskaka med maräng

Då är första dagen efter semestern avklarad och det gick riktigt bra. Men det lär blir mycket jobb i höst, det är då ett som är säkert. Jag brukar ju gå ner i arbetstid på hösten för att hinna med att vara med barnen lite också, få se hur det blir med det nu. Det lär inte bli från 1 september i alla fall.

Jag var ju så duktig att göra en veckomatsedel så att det skulle vara smidigt med middagar i veckan. Men det sket sig redan första da'n. I dag hade jag tänkt att Leif skulle grilla lax, men han kom hem från Pajala senare än vanligt och Isak hade fotbollsmatch så det blev att vi grillade hamburgare istället som går betydligt fortare att grilla, fixa tillbehör till och äta. För eftersom det var kanonväder var vi ju tvungna att grilla i alla fall.

Nu är det slut med fikabröd för mig ett tag framöver (i alla fall på vardagar) men i går bakade jag och åt smarriga kakor med röda vinbär och maräng.
Röda vinbärskaka med maräng
3 ägg
2 dl socker
50 g smör
4 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
2 tsk kokande vatten
Marängtäcke:
3 äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
5 dl röda vinbär

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten varvat med smör, mjölk och vatten.
Rör till en slät smet och häll sedan i liten långpanna. Smord eller med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15 minuter.
Under tiden kakan är i ugnen:
Vispa äggvitorna fluffigt.
Tillsätt sockret försiktigt.
Efter 15 minuters gräddning:
Bred äggvite-blandningen över kakan.
Strö över vinbären.
Grädda ytterligare 5 minuter i (höjd temperatur) 250 grader högt upp i ugnen.


Riktigt smarriga kakor, jag älskar kombinationen söt maräng och sura bär. Passar lika bra till eftermiddagskaffet som till efterrätt och vill man kan man servera den med en klick grädde.

söndag 12 augusti 2012

God pysslig middag

Nu är det inte många timmar kvar på min sommarledighet. I morgon börjar allvaret igen, det kan ju kännas lite si så där men samtidigt är det ganska skönt att få lite rutiner igen. Nu är det i och för sig en vecka kvar till skolorna börjar och hela familjen får rutiner, barnen lär sova halva da'n en vecka till.

Jag avslutade semestern med en god middag som var lite pysslig men inte svår att göra. Delizie - pastastubbar med zucchini, ost och skinka i tomat- och vitsås. Låter inte helt fel, eller hur?


Till efterrätt åt vi goda röda vinbärsrutor med maräng. Nu blir det en rejäl nerdragning på socker ett tag framöver. Godis ska jag inte alls äta innan det är dags för julgodis-tillverkningen.


Medan jag skriver till dig så ser jag OS-avslutningen. Det är några gamla godingar från 80-talet man får höra, så man blir ju riktigt nostalgisk.

Matsedel v.33 aug 2012

Nu när det är dags för första arbetsveckan efter flera veckor semester är det bäst att planera maten annars är det risk att vi står där vid fem-tiden hungriga och utan idéer. Det fungerar inte längre att ta dagen som den kommer. Nu när det är slut på semestertider är det även slut på sockerintag för mig. Är det fler som tänker skärpa till sig nu efter semestern?

Matsedel v.33 aug 2012
Må: Lax, potatis och romsås
Ti: Pastasallad 
On: Persisk köttgryta och ris 
To: Mozzarellafylld falukorv med ajvar
Fr: Räkpaj
Lö: Lasagne
Sö: Kycklingklubbor, citronstuvad vitkål och risoni



I går sov Ida till halv elva! Lite väl länge med tanke på att hon ska stiga upp 7 i morgon. Eftersom hon sov så länge var hon inte trött på kvällen och somnade inte förrän närmare halv elva. Jag hade bestämt mig för att väcka henne senast 9 i morse för att hon skulle vara trött och somna i tid i kväll, men jag behövde inte väcka henne för hon vaknade till redan halv åtta och eftersom jag steg upp då ville inte Ida sova vidare heller. Perfekt ordnat!

Nu är det dags för frukost. Vi hörs! Orkar jag ta mig till affären och handla blir det ett nytt pastarecept som ska provas till middag i dag och om barnen orkar plocka röda vinbär så ska jag baka också (det blev inget bakande igår då jag städade istället, ovanligt för mig att välja städandet före bakandet).

lördag 11 augusti 2012

Man tager vad man haver

Vill ni ha ett bra tips att spara pengar? Var ensam hemma med barnen en vecka med varken bil eller cykel! Den här veckan har jag inte handlat en enda gång, utan vi har ätit av det vi har hemma. Annars är jag lite väl snabb att åka och handla om det saknas någon ingrediens, men den här veckan har det verkligen blivit "man tager vad man haver" och ändå har vi ätit riktigt gott hela veckan. Ska försöka vara lika duktig i fortsättning.


I dag blev det fussiligratäng till middag, som nog är den snabbaste (och enligt barnen godaste) varianten på en pasta- och köttfärsgratäng. Barnen får den ofta på skolan och till slut frågade Isak om receptet så att jag kunde göra den hemma också. Företagsamt, eller hur?

I dag har det inte hänt så mycket, jag har fortsatt mitt rensande av grejer. Det är så skönt! Måste nog stå på loppis snart för nu börjar jag ha mycket som jag har sorterat bort, framför allt från Idas rum. Många mjukisdjur, böcker, pussel, spel och mycket annat som hon nu är för stor för har vi packat ner i loppis-kartonger. Hennes Bobby car, spis, dammsugare och strykbräda med tillhörande strykjärn verkar det också vara färdiglekt med. Dessutom känns det lite för mycket med två dockvagnar och tre docksängar. Gissa om hon har fått mycket plats i sitt rum nu?!

Kanske ska prova det nya, dvs en bloppis (blogg-loppis) istället för loppis.

Idas nygamla stol

Med bara två dagar kvar till dagis- och jobbstart tar Ida en rejäl sovmorgon, klockan är halv tio och hon har inte vaknat än. Hur ska det gå att stiga upp vid sju för henne på måndag? I dag ska jag packa dagisväskan med extrakläder, galonkläder och stövlar så är det gjort, sen ska jag även packa min egen väska med almanacka och passerkort så vi är redo inför måndag.

När Olivia och Isak var små köpte vi varsin tv-stol till dem. Det var ju några år sedan så tyget är inte det finaste nå längre. Det är solblekt och med en del fläckar efter mat och dryck. Eftersom stommarna fortfarande är hela och fina var mamma snäll och sydde ett nytt fodral till den ena stolen.


Ida fick följa med och välja tyg, det tog sin lilla tid eftersom affären är full med fina och färgglada tyger.  Till slut valde hon ett tyg med glass-strutar.


Ida har även hjälpt att sy på bakstycket. Det blev lite olika mönster och hennes namn med årtalet. Visst blev stolen fin? Gissa om hon är nöjd när hon nu har sin egna, otroligt fina, stol framför tv:n

Alla dessa mönster och texten har Ida sytt på mormors fina symaskin.

fredag 10 augusti 2012

Handbollsmiddag

Jaaaa! Sverige är i handbollsfinal i OS. Hur spännande var inte det där, är helt slut. Nu är det bara att ladda om mot GULD på söndag. Dagens middag var vi så klart tvungna att äta framför tvn i sofforna, som barnen älskar. Fredagsmys på hög nivå.

Middag framför tv:n

Middagen blev en god sommarrätt med kyckling och rabarber, med en smakrik god sås. Nu är barnen ute och plockar röda vinbär som de ska äta med socker och mjölk till efterrätt. Jag tror jag ska be dem plocka lite till mig i morgon så att jag kan baka nå smarriga kakor.

Rabarberkyckling och bulgur

Nu är det dags att plocka fram fotbads-baljorna igen för nu har barnen än en gång riktiga sommar-fötter. Förstår inte hur de lyckas få dem så svarta. Sen ska jag fortsätta njuta av finalplatsen för handbollskillarna.