måndag 23 juli 2012

Basilikasås

Idag började Isaks hockeyskola och han verkar ha haft det kul från tidiga morgon till (ganska) sena kväll. Vi andra har inte gjort så mycket, jag och tjejerna var en sväng till Ica Maxi och kompletteringshandlade lite av sånt vi missade igår. Ida hade sån tur så lekrummet öppnade precis när vi kom dit så hon ville vara där medan jag och Olivia handlade. Inte mig emot!

Sen har jag bakat lite bröd till försäljning för om det inte regnar på lördag tänker jag sälja gamla saker och nytt bröd på bakluckeloppis på Coop Forums parkering på Storheden (Luleå). Kommer ni dit i så fall?

I dag grillade vi röding och till den blandade jag ihop en enkel sås av ingredienser jag oftast har hemma.
Basilikasås
100 g cream cheese
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl fryst basilika
flingsalt

Blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av med flingsalt och ev. mer basilika.


Basilika i alla former är en favoritkrydda hos mig. Såsen passade jättebra till fisk men passar nog även till kött då basilika inte är en "fiskkrydda".
Blålila tunga efter blåbärsätande.

Efter middagen ville Olivia baka en blåbärspaj och det fick hon bara hon lovade att diska bort efter sig och det gjorde hon. Duktigt! Ida ville äta lite blåbär och efter det var hennes tunga rejält blå eller lila. Otroligt vad blåbär färgar. När jag sen väl tog mig ut på en promenad så börjar det regna så klart. Irriterande!

God mat och glad kock

I fredags var vi på 50-årsfest i Jämtland då Leifs systers man fyllde år i våras med väntade med festen till det blev sommar och hopp om värme. Nu blev det en iskall kväll ute men varmt och trevligt inne. Maten lagades på plats av den Glada kocken, Jesper Nyström, som hade en lång arbetsdag med alla förberedelser, all matlagning och allt efterarbete.


När vi kom till festen var det mingel med fördrink och snittar, bl.a. en tunnbrödsrulle med jämtländsk pesto. Sen bjöds det på en härlig grillbuffé där det fanns mycket gott. Till efterrätt var det pannacotta smaksatt med mese och rosépeppar. Efter maten var det dags för dans till Jannez, ni som är i dansbandssvängen känner säkert till dem, vi andra kanske kommer ihåg dem från Dansbandskampen i tv. Sen framåt natten blev det vickning, då man fick göra sig sin egna renklämma.


Nu kommer jag inte ihåg allt vi bjöds på men jag ska försöka komma ihåg en del. Grillad chilimarinerad regnbågsfilé, grillad renkalvsentrecôte, potatisgratäng med lufttorkad skinka, heta kräftstjärtar på salladsbädd, sallad, potatissallad, tzatziki med ost (vit caprin tror jag), skogsbärsbearnaise, avokadokräm, salsa, kex, bröd och ostbricka med olika ostar, sirap och marmelad. Alla råvaror var från Jämtland förutom kräftstjärtarna.


Sen öppnades baren med kända bartenders :) Isak och Ida tyckte om att hänga inne i baren och Isak blandade även ett par drinkar. Men sen tröttnade Ida på att vara där och gick till dansgolvet där hon dansade med alla möjliga stora delar av kvällen och natten. Skönt att ha så sociala barn så de charmar nytt folk till höger och vänster.


Många av presenterna var något ät- eller drickbart, men inga andra hade lika fina etiketter som vår present.


Det kan låta väldigt lyxigt och dyrt att ha en egen kock hemma hos sig som lagar maten direkt på plats. Men det räknas som hushållsnära tjänster när han jobbar hemma hos en så man får göra avdrag på halva arbetskostnaden (rut/rot-avdrag). Bra, va? Ett mycket roligare alternativ än att bara köpa vanlig catering.

söndag 22 juli 2012

Sallad caprese

Åh så skönt det är att vara hemma, fast mycket jobb också. Tvättmaskinen har gått i ett i dag och kylskåpet var nästan tomt så en storhandling på Kvantum har vi också hunnit med. Packa upp väskor är bland det tråkigaste jag vet så det har jag inte tagit tag i än, förutom den med smutskläder då. Isak har hunnit vara till ishallen för ett ispass också. Innebär det att sommaren är slut nu? Nej så är det definitivt inte för jag har semester i tre underbara veckor till. Två av dessa är dessutom Leif hemma.

När solen skiner och det är varmt är det extra gott med sallader, eller hur?
Sallad Caprese
tomater
mozzarella
basilika
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar

Skiva tomaterna och mozzarellan. Plocka basilikablad.
Varva tomat, mozzarella och basilika.
Ringla olivolja över. Salta och peppra.


Det här är en av mina favoritsallader. Den är otroligt god och det blir så vackert med de olika färgerna. En mozzarellaboll brukar räcka till ungefär två tomater.

Dagens mysmiddag hemma blev ett glas rosé med frökex till förrätt och grillade fläskkotletter med sallad o pommes till varmrätt. Men det absolut bästa var efterrätten som var ett efterlängtat glas chai-te med en chokladtryffel. När vi åker i väg på semester orkar jag inte ta med mig chai-te och mjölkvisp så efter en veckas längtan är det extra gott med chai-te.

I paketet gömde sig...

....goda chokladpraliner från Tinas praliner. God choklad, det är 100% njutning, eller hur?

Några av de bitar vi till slut bestämde oss för

I en by, Alsen, som ligger mitt i Jämtlands skogar finns en liten chokladfabrik med underbart god choklad som görs av en lika underbar kvinna. Hon är trevlig, hjälpsam och givmild. Hennes provsmakar-bord innehåller en massa gott som det bara är att smaka från. Gissa om jag och barnen provsmakade. Eftersom hon var rädd att chili-tryffel var för starkt för barnen gick hon och hämtade de som var smaksatta med blåbär istället.

Provsmakarbordet! Som sen utökades med blåbärstryfflar.

Hon använder inga nötter i sin tillverkning (trots att hon älskar nötter) och det känns väldigt tryggt för oss med nötallergiska barn. Guldstjärna för det! Tänk om fler skulle utesluta nötter.

En bråkdel av sortimentet. Visst är de vackra?

Är ni i Jämtland måste ni ta en sväng till Alsen och Tinas praliner i annat fall får ni försöka få tag i hennes goda choklad på någon butik som säljer dem. De finns lite här och där runt om i Sverige, dock inte i Luleå (snyft!).

lördag 21 juli 2012

På hemväg

Vi var på en väldigt trevlig fest igår med god mat och dryck, bra underhållning och trevliga gäster. Berättar mer om den goda maten senare för nu ska vi packa ihop oss och börja åka hem för på måndag ska Isak på hockeyskola så i morgon måste vi leta fram alla hockeygrejer som vi städade bort när hockeysäsongen var slut.

Vad köper man till en 50-åring? 
Jo man köper en whisky med hans namn på.

Maten tillagades av Glada Kocken. 
Skriver mer om alla godsaker senare. 
På mindre än en vecka har vi ätit två goda bufféer. Me like!

Nu ska jag fixa matsäck så vi har i bilen, det blir mackor, bullar, blåbärsmuffins, te och saft. Barnen vill nog ha chips eller godis också så det får vi stanna längs vägen och köpa. Resan känns lite kortare om man har nå gott att mumsa på och vi gör allt vi kan för att det ska bli roligare att sitta i bilen i så många timmar.

fredag 20 juli 2012

Heaven

Åh idag har jag varit i himlen eller paradiset eller vad det nu finns för härliga ställen.

Vad tror ni gömmer sig i det här paketet? 
100% njutning!

I morgon ska jag berätta mer om var vi har varit men nu måste vi börja göra oss i ordning för 50-årsfesten vi ska på i kväll och det verkar inte bli vilken fest som helst. Kock och känt dansband är inhyrda och över 100 gäster väntas komma.

Sous vide-metoden

Har ni hört talas om Sous vide-metoden? Långsam tillagning som ger mört resultat.

Sous vide-metoden går ut på att man kryddar köttet, lägger det i en lufttät påse och tillagar det långsamt under lång tid. Olika kött kräver olika tillagningstid men gemensamt är att köttet blir sällsynt mört och saftigt och att alla smaker bevaras. När du köpter en sous vide-produkt behöver du bara grilla den några minuter innan du kan servera den.
Nyhléns Hugosons har fyra olika kryddningar och kött enligt sous vide-metoden:
Sous vide Lammstek - Nordafrikansk kryddning
Sous vide Ribs - Asiatisk kryddning
Sous vide Fläskbog - Cajunkryddning
Sous vide Högrev - Amerikansk BBQ-kryddning

Långsam tillagning vet ni ju att jag tycker om och ofta tillämpar i nån av mina slow-cooker. Det här var ett nytt sätt där någon annan har gjort "jobbet" och för oss konsumenter blir det mer likt snabbmat då köttet bara behöver ligga på grillen några minuter. Kan det bli bättre?

I går grillade vi alla sorterna och alla var riktigt möra och vi behövde bara ha dem på grillen några minuter på varje sida. Vi tyckte att alla var goda fast favoriterna hos majoriteten blev lammstek och högrev.

Igår var det en riktigt solig dag men när det var dags för att äta och solen inte sken på oss längre blev det kallt igen för här är det bara solen som värmer, tyvärr. Så idag när solen inte skiner är det åter igen långärmat som gäller. I morgon åker vi hem och då hoppas jag att vi får riktig sommarvärme resten av min semester.