Den varma men inte så soliga dagen avslutades med ett uppfriskande regn. Vi hade precis ätit klart men inte dukat in sakerna när regnet helt plötsligt vräkte ner. Parasollet vi satt under blev plötsligt ett paraply. Vi skyndade oss in med maten och dynorna sen sprang Ida och Isak ut och hoppade på studsmattan i spöregn. Det ger visst bättre studs om mattan är blöt.
Idag har jag bakat det sista inför Idas kalas i morgon. Bullar är ett måste på kalas och eftersom frysarna våra är helt rensade på bullar så var det bara att sätta igång och baka. Trots att jag är enormt sugen på småbullar så var jag rationell och bakade längder även den här gången. Men nästa gång DÅ blir det småbullar (tror jag).
Nu ska jag mysa med Ida ett tag innan hon ska gå och lägga sig (för sista gången som 4-åring) sen ska jag diska undan i köket så att vi är redo för kalas i morgon. Då hoppas vi att vädret är med oss än en gång så att vi kan sitta ute.
fredag 6 juli 2012
Grekisk sallad
Vilket härligt väder vi hade igår, det var varmt och soligt långt in på kvällen. Precis som man vill att sommarkvällar ska vara. Även idag är det varmt och jag har gräddat upp resterna av gårdagens våffelsmet till lunch.
Nu när sommaren äntligen har kommit så passar det bra med grekisk sallad. Vi åt den till grillade färsspett men salladen är minst lika god som ensam rätt till lunch i solen.
Grekisk sallad
isbergssallad
gurka
tomat
paprika
rödlök
fetaost
oliver
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk vit (balsam)vinäger
salt (gärna med lite örtkryddor)
peppar
Skölj alla grönsaker. Dela dem och fetaosten i mindre bitar.
Blanda ihop allt på ett salladsfat.
Blanda ihop dressingen och häll över.
Grekisk sallad är riktig sommar för mig och det är såå gott antingen att äta som den är eller som tillbehör till grillat.
Hela förmiddan har jag suttit i Ticnet-kö för att försöka bli världens bästa mamma. Men jag lyckades inte. Olivia har länge velat se Justin Bieber live och nu när han äntligen ska komma till Sverige var vi ju tvungna att försöka få biljetter. Men "svarta börs-hajarna" hann före, det säljs en massa JB-biljetter på Blocket just nu men jag tänker inte gynna dem.
Nu när sommaren äntligen har kommit så passar det bra med grekisk sallad. Vi åt den till grillade färsspett men salladen är minst lika god som ensam rätt till lunch i solen.
Grekisk sallad
isbergssallad
gurka
tomat
paprika
rödlök
fetaost
oliver
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk vit (balsam)vinäger
salt (gärna med lite örtkryddor)
peppar
Skölj alla grönsaker. Dela dem och fetaosten i mindre bitar.
Blanda ihop allt på ett salladsfat.
Blanda ihop dressingen och häll över.
Grekisk sallad är riktig sommar för mig och det är såå gott antingen att äta som den är eller som tillbehör till grillat.
Hela förmiddan har jag suttit i Ticnet-kö för att försöka bli världens bästa mamma. Men jag lyckades inte. Olivia har länge velat se Justin Bieber live och nu när han äntligen ska komma till Sverige var vi ju tvungna att försöka få biljetter. Men "svarta börs-hajarna" hann före, det säljs en massa JB-biljetter på Blocket just nu men jag tänker inte gynna dem.
torsdag 5 juli 2012
Idas våffelkalas
Bland det mysigaste jag vet är att grädda och äta våfflor utomhus. När jag var liten önskade jag mig ofta våfflor till lunch när jag fyllde år, som mamma då gräddade utomhus. Förutom att det är otroligt mysigt så slipper man allt os inomhus som det blir av att grädda våfflor. När jag nu har ett eget juli-barn så kändes det naturligt att bjuda på våffelkalas när Ida bjöd sina dagis-kompisar på 5-års-kalas. Dessutom kan det räknas både som mat och fika. Fiffigt, va?
En blivande 5-åring väntar på alla kompisar.
Idas våffelkalas
grädde
glass
strössel
chokladsås
Det blev våfflor med extra allt! Många funderade om man fick ta chokladsås på våfflorna. Självklart får man det när det är kalas, eller hur?
Vi hade otroligt tur med vädret, det är nog sommarens bästa dag (så här långt, i alla fall). Det är rätt skönt att kunna vara ute med ett gäng 5-åringar. De roade sig med att gunga, vara på studsmattan och spela kubb. Kalaset avslutades med traditionsenlig fiskdamm, så klart.
Ida är jättenöjd med sitt kalas och alla presenter så det är en lycklig tjej som nu vilar i tv-soffan. Och när barnen är lyckliga då är jag lycklig.
Känd från tidningen
Godmorgon! Idag var vi uppe ovanligt tidigt för att vara sommarlov. Ida ska ha kalas och håller på att längta ihjäl sig tills det börjar. Vilken tur att det börjar redan kl.12. Jag var också lite pirrig i morse eftersom jag visste att jag skulle vara med i tidningen men jag visste inte hur reportaget eller bilderna skulle se ut.
När jag väl hämtar tidningen så är jag på förstasidan. Jag som inte tycker om att vara med på kort var nu "tvungen" att vara med på flera kort som skulle publiceras i tidningen och dessutom på förstasidan! Det var gratistidningen Extra som delas ut till alla hushåll i Luleå och Boden som ville ha mina bästa picnic-tips. Det var alltså därför som vi hade picnic i måndags hemma på gården.
Ni som har hängt med här ett tag och vet att jag älskar småplock och ofta har det till fredagsmiddagarna blir inte överraskade över att picnic-korgen gick i samma tema. Mer om innehållet och länkar till recepten hittar ni här.
Här kan ni läsa veckans nummer av tidningen Extra.
När jag väl hämtar tidningen så är jag på förstasidan. Jag som inte tycker om att vara med på kort var nu "tvungen" att vara med på flera kort som skulle publiceras i tidningen och dessutom på förstasidan! Det var gratistidningen Extra som delas ut till alla hushåll i Luleå och Boden som ville ha mina bästa picnic-tips. Det var alltså därför som vi hade picnic i måndags hemma på gården.
Ni som har hängt med här ett tag och vet att jag älskar småplock och ofta har det till fredagsmiddagarna blir inte överraskade över att picnic-korgen gick i samma tema. Mer om innehållet och länkar till recepten hittar ni här.
Här kan ni läsa veckans nummer av tidningen Extra.
onsdag 4 juli 2012
Grekisk middag
I dag har vi gjort klart det sista inför Idas 5-årskalas för kompisarna imorgon. Vi har handlat glass, chokladsås, ballonger och andra viktiga saker inför ett barnkalas och vi har packat fiskdammspåsar och blåst ballonger. Nu hoppas vi att allt flyter på imorgon och att Ida blir nöjd med sitt kalas.
Dagens middag blev grillade grekiska färsspett, grekisk sallad, tzatziki och baguette som vi åt ute i solen. Nu lyser åtminstone solen men det är ingen riktig sommarvärme utan det är bara solen som värmer. Fast jag är nöjd med att vi kan sitta ute och äta igen. Men, men än har vi inte gett upp hoppet om riktigt varma och härliga dagar på stranden. Igår kväll gick Olivia och Isak ner till stranden och hade med sig kameran och när jag tömde den idag såg jag att de hade lyckats ta några riktigt bra kort.
Nu ska jag gå och sova så jag är pigg imorgon när huset invarderas av tio 5- och 6-åringar :)
Dagens middag blev grillade grekiska färsspett, grekisk sallad, tzatziki och baguette som vi åt ute i solen. Nu lyser åtminstone solen men det är ingen riktig sommarvärme utan det är bara solen som värmer. Fast jag är nöjd med att vi kan sitta ute och äta igen. Men, men än har vi inte gett upp hoppet om riktigt varma och härliga dagar på stranden. Igår kväll gick Olivia och Isak ner till stranden och hade med sig kameran och när jag tömde den idag såg jag att de hade lyckats ta några riktigt bra kort.
Nu ska jag gå och sova så jag är pigg imorgon när huset invarderas av tio 5- och 6-åringar :)
tisdag 3 juli 2012
Extras picnic-korg
Visst är vi sugna på fint sommarväder och picnic nu? I går packade vi picnic-korgen full med godsaker som vi mumsade på i gröngräset (ute på gården).
Vad bör man tänka på när man planerar sin picnic-korg? Jag som älskar småplock och ofta har det som fredagsmys tycker att det är viktigt med mycket plockmat i en picnic-korg så att man kan sitta länge och njuta ute i det fina vädret. För det är ju sällan man packar picnic-korgen vid dåligt väder. Man bör även tänka på att man har med sig saker som alla tycker om för då blir picnicen så mycket roligare. Men å andra sidan kan man inte packa med sig för mycket så man inte orkar bära. Det är viktigt att tänka på att det kan bli varmt så man bör ha med sig saker som tål värme, t.ex. skagenröra är inte att rekommendera.
Extras picnic-korg
Vad bör man tänka på när man planerar sin picnic-korg? Jag som älskar småplock och ofta har det som fredagsmys tycker att det är viktigt med mycket plockmat i en picnic-korg så att man kan sitta länge och njuta ute i det fina vädret. För det är ju sällan man packar picnic-korgen vid dåligt väder. Man bör även tänka på att man har med sig saker som alla tycker om för då blir picnicen så mycket roligare. Men å andra sidan kan man inte packa med sig för mycket så man inte orkar bära. Det är viktigt att tänka på att det kan bli varmt så man bör ha med sig saker som tål värme, t.ex. skagenröra är inte att rekommendera.
Extras picnic-korg
Gurkstavar
Vattenmelon
Honungsmelon
Jordgubbar
Brieost
måndag 2 juli 2012
Pizzabullar med skinka
Eftersom Leif nu har kommit hem efter en jobbarvecka står det återigen grillat på kvällens meny. Till det grillade köttet äter vi en jordgubbs- och mozzarellasallad och pasta. I kväll ska jag bara vila i soffan med en bra film och inte tänka på mat, men imorgon är det dags att börja planera Idas två kommande kalas, ett på torsdag för dagis-kompisarna och ett på lördag för släktingarna. Dessutom måste vi komma på vad vi ska köpa i 5-årspresent till vår lill-tjej som har allt. Med två storasyskon är det inte mycket som saknas.
I dag har det varit en spännande dag med en god picnic-korg med bl.a pizzabullar. Men mer om det kommer senare.
Pizzabullar med skinka
Deg:
25g jäst
2,5 dl vatten (37°)
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
1,5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
Fyllning:
1 burk färdig tomatsås eller hemmagjord
1 pkt rökt skinka eller bacon
2 dl riven Västerbottensost
oregano
Rör ut jästen i vattnet. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 min.
Kavla ut degen till en rektangel.
Bred på tomatsås. Sprid ut tärnad skinka eller stekt bacon. Smula över oregano. Strö över osten och rulla ihop.
Skär i bitar och lägg i bullformar. Jäs ytterligare 30 minuter.
Strö lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
Perfekt att ha pizzabullar i frysen för att kunna ta upp till lunch eller ta med på picnic. Jag gjorde även tacopizzabullar vid samma tillfällen men de här med skinka blev populärare. Även hos Isak som älskar tacos.
I dag har det varit en spännande dag med en god picnic-korg med bl.a pizzabullar. Men mer om det kommer senare.
Pizzabullar med skinka
Deg:
25g jäst
2,5 dl vatten (37°)
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
1,5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
Fyllning:
1 burk färdig tomatsås eller hemmagjord
1 pkt rökt skinka eller bacon
2 dl riven Västerbottensost
oregano
Rör ut jästen i vattnet. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 min.
Kavla ut degen till en rektangel.
Bred på tomatsås. Sprid ut tärnad skinka eller stekt bacon. Smula över oregano. Strö över osten och rulla ihop.
Skär i bitar och lägg i bullformar. Jäs ytterligare 30 minuter.
Strö lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
Perfekt att ha pizzabullar i frysen för att kunna ta upp till lunch eller ta med på picnic. Jag gjorde även tacopizzabullar vid samma tillfällen men de här med skinka blev populärare. Även hos Isak som älskar tacos.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)