söndag 1 juli 2012

Tacopizzabullar

Igår var vi på stugfest i mina kusiners stuga. Det var exakt 50 år sedan mina kusiners föräldrar köpte tomten som de sen byggde sin sommarstuga på. I den sommarstugan har vi tillbringat många härliga sommarlovsdagar genom åren så det var kul att få vara med att fira. Tyvärr ville inte vädret vara med oss. Det är inte många dagar per sommar som det regnar i Luleå men igår då öste regnet ner nästan hela da'n. De hade fixat ett stort tält och gasolvärmare men det blev ändå lite kyligt så idag har jag ont i halsen och känner mig lite febrig. Men det går nog över på nån dag bara jag får vila.

Till morgondagens picnic och dagens lunch gjorde jag två sorters pizzabullar. Dels gjorde jag en variant med skinka och dels en med tacoköttfärs som blev över när vi åt tacos för nån dag sedan.
Tacopizzabullar
Pizzadeg:
25g jäst
2 ½ dl vatten (37°)
½ dl rapsolja
½ tsk salt
½ tsk socker
1 ½ dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

Fyllning:
tomatsås
tacosås
tacoköttfärs
riven ost


Rör ut jästen i vattnet. 
Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg. 
Låt jäsa ca 30 min. Kavla ut degen. 
Bred på tomatsås och tacosås. 
Sprid ut tacoköttfärs. Strö över osten och rulla ihop. 
Skär i bitar och lägg i bullformar. 
Jäs ytterligare 30 minuter. 
Strö eventuellt lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
Perfekt att ha pizzabullar i frysen om man ska i väg på picnic eller om man vill ha en snabblunch hemma. Känns bättre att barnen äter dessa än Billys pan-pizza som annars är en favorit när de är ensamma hemma till lunch.

I dag regnar det inte men det är mulet och vi alla känner oss lite småsega så jag har lovat barnen att vi ska åka och hyra film på Hemmakväll så nu tycker de att jag ska stänga ner datorn så att vi kan åka. Då är det bäst att jag gör det!

Testa Pearl River Bridge Mushroom soya

Du har nu möjlighet att bli testpilot på Pearl River Bridge Mushroom soya. Mushroom soy är mörkare, tjockare, sötare och innehåller svampextrakt. Den lämpar sig därmed bäst i såser, grytor och för marinering av kött och kyckling.


Ansök här: http://pearlriversoya.socialgo.com/bli-testpilot

lördag 30 juni 2012

Rabarber- och jordgubbsmuffins

Usch vilket regnande och vi som hade så många planer utomhus idag. På Coop Forums parkering har de baklucke-loppis sista lördagen i varje månad, så jag hade tänkt stå där idag och sälja lite loppis-grejer och lite fikabröd (Få lite matro med hembakat). Eftersom det inte regnade när vi vaknade for vi dit en sväng på morgonen men vi hann inte mer än öppna bakluckan och ställa i ordning grejerna innan regnet började ösa ner. Jag hann i alla fall sälja en kladdkaka innan vi stängde luckan och åkte hem. Får göra ett nytt försök om en månad för det är ju himla smidigt att man inte behöver boka plats i förväg utan det är bara fara dit om man har tid och lust just den da'n.
Rabarber- och jordgubbsmuffins
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
rabarber
jordgubbar


Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt till smeten växelvis med mjölken.
Rör om.
Klicka ut i muffinsformar (sätter du pappersformar i en muffinsplåt så behåller de fin form). Fyll formarna till lite drygt hälften.
Skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar.
Tryck ner ordentligt i smeten.
Klicka ev lite mer smet uppepå.
Grädda i 200 grader 15-20 min.
Jag hade över lite smet och klickade det överst, annars tycker jag att degen har en tendens att trycka upp det man har försökt peta ner, i det här fallet jordgubbar och rabarber. Jordgubbar och rabarber är en sån perfekt kombination som jag brukar använda i sylt och smulpaj. Igår var det dags att prova kombinationen i muffins och det var lika perfekt där för det blev jättegoda muffins som jag faktiskt funderar på att göra en till omgång av idag.

Nu ska det bli spännande att publicera det här inlägget och se om det blev bra. För det är det första som jag har gjort helt och hållet på min nya dator, dvs både skrivit och importerat o redigerat bilder.

fredag 29 juni 2012

Rabarbergrottor

Nu är snart första semesterdagen slut och vad mycket jag har hunnit trots att jag fick min sovmorgon i morse. Jag har bland annat hämtat min nya efterlängtade dator idag så nu ska det bli enklare att blogga, bara jag får låna den nån gång för den är väldigt populär hos mina barn. En annan sak jag önskar mig för att underlätta bloggandet är en ny kamera, men jag kan inte bestämma vilken jag vill ha så tyvärr lär det dröja innan jag får en roligare kamera än den jag har idag.

Av rabarberkompotten som blev över i söndags bakade jag rabarbergrottor idag.
Rabarbergrottor
125 gr smör
0,75 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
rabarberkompott

Vispa smör och socker poröst.
Blanda i alla övriga ingredienser. Rör ihop till en smidig deg.
Ta upp på mjölat bakbord och rulla till en längd.
Dela längden i småbitar och rulla till små bollar och lägg i pappersformar.
Gör en grop i varje boll/kaka och lägg en klick rabarberkompott.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10 minuter.

Rabarberkompotten var inte så söt och passade väldigt bra i kakor som är nog söta i sig själv. Jag använder småbrödsformar när jag bakar syltgrottor av olika slag, jag tycker det är en perfekt storlek. Istället för rabarberkompott kan man använda hallonsylt (det vanligaste förmodar jag), hjortronsylt eller jordgubbssylt t.ex.


Jag såg jag på Facebook efter middagen att Kvantum hade billiga jordgubbar idag (10 kr/litern), så då skyndade jag mig dit och köpte 10 liter (dessutom hade jag kvar en liter sedan igår). Så kvällen har gått åt till att rensa jordgubbar, göra sylt, dela och frysa in jordgubbar och göra rabarber- och jordgubbsmuffins.

torsdag 28 juni 2012

Vinmarinad

Jag fick min efterlängtade semester till slut, några timmar för sent men det gör inte så mycket för huvudsaken var att jag fick semester idag. Eventuellt måste jag jobba någon dag nästa vecka också, men det känns inte heller så jobbigt. Nu ska jag passa på att njuta av ledigheten och framför allt att få ta det lugnt på morgnarna som nog är det jag njuter mest av.

Marinaden vi använde till köttet vi grillade på midsommarafton har jag glömt att dela med mig av, så här kommer det nästan en vecka för sent.
Vinmarinad till drygt 1 kg kött
0,75 dl rödvin
0,5 dl balsamvinäger
1,5 msk sambal oelek
1,5 msk olja
1,5 msk soja
1,5 msk honung
1 tsk torkad timjan

Rör ihop alla ingredienser till marinaden.
Lägg köttbiten i en plastpåse, häll över marinaden och ställ kallt.
Låt marinera några timmar eller över natten. Vänd påsen några gånger.

Med många av våra favoriter i en och samma marinad så är det inte så konstigt att det blev gott slutresultat. Dessutom var det en hel bit entrcôte vi grillade och det är svårt att misslyckas med det om man grillar på indirekt värme.

Jag kände mig jättestressad när jag kom hem från jobbet men det gick snabbt över när jag fick ställa mig vid spisen och börja laga mat och samtidigt fira semesterstarten med ett glas rosé. Sen fick vi middagsgäster och vi satt länge o surrade och åt pasta, fläskfilé, mozzarella, tomater o basilika och sen blev det kladdkaka med päron och after eight. Semestern kunde inte ha börjat på trevligare sätt.

Nu ska jag planera en picnic-korg för på måndag ska vi på picnic med en massa godsaker. Vad tycker ni en bra picnic-korg ska innehålla?

Grand Kallax

Nu är det hysteriskt mycket som ni kanske märker eftersom jag är så osynlig här. Det är sista veckan innan semestern och mycket som måste göras klart på jobbet. Att den som också ska jobba nu har blivit sjukskriven gör ju inte att jag har fått mindre att göra precis. Dessutom är det många middagar, kalas och möten inplanerade på hemmafronten.

Men i söndags hade vi en underbar surströmmingsmiddag i alla fall med fint väder och god strömming. Vi hade fått tag i en burk Grand Kallax som görs i begränsad upplaga och jag tror att det bara är de som bor i byn Kallax utanför Luleå som får köpa den. Den var riktigt god!

Jag var så ivrig att få börja äta så jag glömde ta kort på min surströmmingsmacka (orutinerat!). Surströmming är enligt mig godast på hårt tunnbröd med mosad potatis, hackad rödlök och rensade surströmmingsbitar. Hur mycket surströmming man har på varje macka varierar med hur länge man har ätit surströmming :) Ida har bara några småbitar, jag har något fler och Leif har mycket mer.

måndag 25 juni 2012

Rabarberkompott

Nu är första dagen avklarad på sista arbetsveckan innan semestern. Men det känns inte så jättejobbigt att jobba när det ändå inte är något speciellt sommarväder ute. Det jag längtar mest till är att slippa vakna av väckarklockan. Men nu är det bara tre morgnar kvar att stiga upp innan jag får sovmorgon i flera veckor. Lovely!

Jag fortsätter att försöka komma på rabarberrecept för att använda upp en liten del av alla våra rabarber. Till gårdagens efterrätt som var kladdkaka med grädde gjorde jag en rabarberkompott som jag serverade som ett syrligt komplement till den söta kakan.
Rabarberkompott
500 g rabarber
100 g socker
1 kanelstång
lite vatten

Skär rabarbern i mindre bitar.
Lägg i en kastrull tillsammans med socker, kanelstång och lite vatten på botten.
Låt koka tills rabarbern är mjuk ca 10 min.
Ta bort kanelstången och servera.
Det blev en god men syrlig kompott, tyvärr tyckte jag att den smakade lite för lite kanel. Jag hade lite för mycket att göra så jag hann inte smaka av så mycket. Att smaka av är ju bland det viktigaste vid matlagning så jag får skylla mig själv. Så kom ihåg att alltid smaka av och inte lita blint på recepten.

Nu ska jag planera Idas två kommande kalas, dels ett för kompisarna och sen ett för släkten eller gamlings-kalas som hon kallar det. Jag hoppas att det blir två sommarkalas med strålande sol så att vi kan vara ute, för när man fyller år i juli då vill man inte ha kalas inomhus, eller hur?