Imorgon är det midsommarafton. Har ni förberett allt? Jag har knappt gjort nå för det har varit en helt hysterisk vecka både på jobbet och hemma. Det är smällar man får ta när man har haft semester en vecka. Men nu är jag ledig i tre dagar och ska ta det lugnt, vi gör nog bara en enkel pastasallad till lunch imorgon och packar ner i picnic-korgen tillsammans med lite fika. Till middag tänker vi vara hemma och grilla älg-entrecôte som vi äter med lite goda tillbehör. De har lovat sol och lite värme, ååh vad jag hoppas att det stämmer. Idag satt vi faktiskt ute när vi åt middag och det var riktigt skönt, jag trodde det skulle bli för kallt, men tack o lov hade jag fel.
Potatis i ugn är en storfavorit hos mig som man kan variera i det oändliga. Man kan slänga på lite av varje på plåten förutom potatis, t.ex. morötter, rödbetor, paprika, broccoli eller lök. Man kan även tillsätta saker när man tar ut potatisen ur ugnen, som vi gjorde till dagens grillmiddag.
Ugnspotatis med ruccola och körsbärstomater
färskpotatis
olivolja
örtsalt
ruccola
körsbärstomater
Skrubba potatisen, dela ev. i mindre bitar.
Häll på lite olja och salta.
Ställ in i 200 grader i ca 30 minuter, beroende på potatisens storlek. Känn med sticka när potatisen är klar.
Ta ut ur ugnen och blanda ihop med ruccola och körsbärstomater.
Salta ev. mer innan serverering.
Eftersom barnen inte är så förtjusta i ruccola tar jag inte så mycket, jag får ändå äta tillräckligt eftersom de petar bort den. Om alla tycker om ruccola tar man mer än vad som syns på bilden. Ibland brukar jag även smula över fetaost innan servering.
torsdag 21 juni 2012
onsdag 20 juni 2012
Jordgubbstårtor till midsommar
Nu när sillen är fixad är det dags att börja tänka på vilken jordgubbstårta du ska servera på midsommarafton. Eller blir det bara jordgubbar och grädde? Eller det kanske inte alls blir jordgubbar? Jag tror i alla fall att det är många som äter jordgubbar till midsommar.
Vill man inte ha en vanlig jordgubbstårta finns det många andra tårtor man kan göra med jordgubbar i eller ovanpå. Pinocciotårta med marängtäcke är en favorit hos mig, kanske dags att göra en sån igen för nu var det ett bra tag sedan.
En jätteenkel och god tårta är marängtårta med jordgubbar, med köpta marängbottnar som man varvar med grädde och jordgubbar. Det bästa är att de flesta köpta maränger är äggfria (dock inte mjölkfria).
En annan snabbfixad tårta är att använda sig av rulltårtebotten och den är också lätt att allergianpassa så att den blir ägg- och/eller mjölkfri om man vill.
Nu verkar det ju inte bli så varmt på midsommar men det kanske ändå passar med en fryst sommartårta. Då fryser man in marängbottnar, vaniljsvisp, vit choklad och jordgubbar, som man sen tar fram en stund innan servering. Även den blir äggfri om man använder köpta marängbottnar.
Jag som älskar choklad tycker att en kladdkaka med glass eller grädde och jordgubbar är bland det godaste som finns. Jordgubbar och choklad är ju bara så gott. Ni som måste äta mjölk- och/eller äggfritt har väl inte missat mitt goda recept på mjölk- och äggfri kladdkaka.
Vill man inte göra en tårta utan portionsbitar kan man göra prinsessbakelser som man garnerar med jordgubbar. Eller vill man göra det ännu enklare så gör man enkla men ack så goda havreformar som man fyller med grädde och jordgubbar.
Ni som undviker kolhydrater gör en god chokladmousse och garnerar med grädde och jordgubbar.
Vill man inte ha en vanlig jordgubbstårta finns det många andra tårtor man kan göra med jordgubbar i eller ovanpå. Pinocciotårta med marängtäcke är en favorit hos mig, kanske dags att göra en sån igen för nu var det ett bra tag sedan.
Pinocciotårta
Marängtårta med jordgubbar
Tårta gjord på rulltårtebotten, äggfri om man vill
Jag som älskar choklad tycker att en kladdkaka med glass eller grädde och jordgubbar är bland det godaste som finns. Jordgubbar och choklad är ju bara så gott. Ni som måste äta mjölk- och/eller äggfritt har väl inte missat mitt goda recept på mjölk- och äggfri kladdkaka.
Kladdkaka och jordgubbar
Prinsessbakelser
Lchf-chokladmousse med grädde och jordgubbar
tisdag 19 juni 2012
Sill till midsommar
Nu är det bara några dagar kvar till midsommar. Har ni planerat vilken sill ni ska ha? Köper ni färdig eller lägger ni in själv? Det finns så otroligt många goda kombinationer till sill. Varje jul, påsk och midsommar försöker jag göra minst en ny sort. Men ett stående inslag är min inlagda sill som alltid blir uppskattad, receptet har jag fått av min barndomskompis som i sin tur har fått det av sin farmor.
Här hittar ni det receptet: http://mat-ro.blogspot.se/2009/04/annas-inlagda-sill.html Den blir extra god om man har mycket rödlök i den, tycker jag.
Västerbottenssill gjorde jag för första gången för ett år sedan och den var riktigt god, trots att jag brukar föredra inläggningar med klar vätska. Men vem tycker inte om Västerbottensost?!
Om man liksom min man tycker om whisky måste man prova whiskysill, som faktiskt var godare än jag trodde.
Örtsill med god smak av bl.a. persilja och basilika kanske blir din nya favorit. Den är jag faktiskt lite sugen att göra till midsommar.
Citronsill är väldigt gott och fräscht och passar perfekt på sommaren. Föredrar man lime gör man en limesill istället. (Men då bör man nog använda mer lime än vad som står i receptet)
Väldigt fin uppläggning, framför allt på ett buffébord, blir det om man varvar matjessill, potatis mm i portionsglas.
Eller så gör man en stor skål med nubbesallad och ställer fram på midsommarbordet.
För att sillen ska komma till sin rätt och vara riktigt god måste den, enligt mig, serveras med kokt ägg och hårdbrödmacka.
Vad har ni för favoritsill och favorittillbehör?
Här hittar ni det receptet: http://mat-ro.blogspot.se/2009/04/annas-inlagda-sill.html Den blir extra god om man har mycket rödlök i den, tycker jag.
Västerbottenssill gjorde jag för första gången för ett år sedan och den var riktigt god, trots att jag brukar föredra inläggningar med klar vätska. Men vem tycker inte om Västerbottensost?!
Inlagd sill och Västerbottenssill
Om man liksom min man tycker om whisky måste man prova whiskysill, som faktiskt var godare än jag trodde.
Örtsill med god smak av bl.a. persilja och basilika kanske blir din nya favorit. Den är jag faktiskt lite sugen att göra till midsommar.
Örtsill och inlagd sill med mycket rödlök.
Väldigt fin uppläggning, framför allt på ett buffébord, blir det om man varvar matjessill, potatis mm i portionsglas.
Matjessill,potatis mm serverade i portionsglas.
Eller så gör man en stor skål med nubbesallad och ställer fram på midsommarbordet.
Nubbesallad
För att sillen ska komma till sin rätt och vara riktigt god måste den, enligt mig, serveras med kokt ägg och hårdbrödmacka.
Vad har ni för favoritsill och favorittillbehör?
måndag 18 juni 2012
Fullt upp i Turkiet
Eftersom vi bodde på ett Sunwing-hotell var det fullt upp för barnen, framför allt för Ida. Det var skattjakter, After Beach, vattengympa, shower, mini-disco m.m. De större barnen hade också aktiviteter t.ex. fotboll och pizza- och filmkväll. Men mest var det bad i poolen som gällde för alla.
Badtjejen Ida som nästan bosatte sig i vattnet.
Hon ville inte simma, utan det som var absolut roligast
var att doppa huvudet och allt under vattnet.
Vi bodde nära havet, men var inte där så ofta.
Första gången doppade vi bara fötterna
och en annan gång badade vi en kort sväng
innan barnen längtade tillbaka till poolen.
Innan vi for stod ett par Ray-Ban pilotglasögon högst upp på Isaks önskelista.
Vilken tur att vi hittade ett par första da'n på marknaden i Manavgat.
En DC-munkjacka stod också högt upp på önskelistan.
Isak tyckte det var kul att spela biljard och hängde en hel del vid biljardbordet.
Jag har alltid velat åka till Ullared
men det lär aldrig bli av eftersom det ligger i fel del av landet.
Vilken tur att jag då fick shoppa på Turkiska Ullared
som låg en kort promenad från hotellet.
Idas nya favoriter är Lollo och Bernie...
...här får hon en kram av Bernie efter Mini-discot.
På fredag-kväll var Ida med i Mini-stars och uppträdde
med Sean Banans melodifestival-låt Sean den förste bananen.
Här visar hon stolt sitt Backstage-pass.
Under vår vecka hade vi ca 35 grader varmt, ganska behagligt. Da'n vi åkte hem hade vi 43 grader innan lunch så det kändes rätt skönt att få åka hem då och slippa den otroliga värmen.
söndag 17 juni 2012
Hemma efter en vecka i Turkiet
Efter en vecka med tidsinställda inlägg skriver jag nu ett "riktigt" inlägg. Igår kväll kom vi hem från en vecka i Turkiet där vi har solat, badat, ätit, shoppat och haft det bra. Men nu är vi tillbaka i verkligheten med en överfull tvättstuga, tomt kylskåp och jobb i morgon.
Det är alltså här vi varit i en vecka och solat o badat.
Vi hade havsutsikt åt ena hållet...
...och utsikt över bergen åt andra hållet,
som ni ser lite grann av över balkongräcket.
Det var ett härligt poolområde där vi tillbringade större delen av dagarna
och då var det inte så här tomt som det var på kvällen då poolen var stängd.
Det fanns många vackra blomplanteringar,
den här var på väg ner till mini-market och spelhallen.
En dag for vi på marknad till Manavgat där vi åt turkisk kebab.
Ni ser kebabköttet till vänster och till höger grillar han på brödet en aning.
Mums tyckte Ida...
...och Isak....och vi andra.
För det mesta åt vi på hotellet.
Så här fina dekorationer hade de när det var turkisk buffé.
Allt är gjort av frukt och rotsaker, även fågeln och blommorna.
Oj, en bild på mig slank med också.
Undra om det någonsin har hänt tidigare på bloggen :)
fredag 15 juni 2012
Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka
Precis en vecka kvar till midsommarafton. Har ni börjat planera menyn eller är det samma varje år? Lite sill, lite gravad lax och sen grilla något, eller? Undra hur många som inte äter jordgubbar på midsommarafton? Om ni har buffé kanske ni ska prova dessa goda bruschettas.
Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
0,5 dl olivolja
kronärtskockskräm (klicka så kommer ni till receptet)
8 skivor lufttorkad skinka
Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.
Det här är smaker som jag älskar. Jag la dessutom "mackorna" på en bädd av ruccola så det var många goda italienska smaker placerade på samma tallrik. När jag bjöd på dessa hade jag även gjort bruschetta med tomat och basilika som också är jättegoda.
Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
0,5 dl olivolja
kronärtskockskräm (klicka så kommer ni till receptet)
8 skivor lufttorkad skinka
Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.
Det här är smaker som jag älskar. Jag la dessutom "mackorna" på en bädd av ruccola så det var många goda italienska smaker placerade på samma tallrik. När jag bjöd på dessa hade jag även gjort bruschetta med tomat och basilika som också är jättegoda.
torsdag 14 juni 2012
Många läskande nyheter från Kiviks musteri
Har ni hängt med i alla nyheter från Kiviks musteri? De har många nya smaker på törstsläckare till sommaren. Här följer ett urval.
Fläderblomsdryck med rabarber är en nyhet.
Sedan tidigare finns Fläderblomsdryck med citron eller jordgubb.
Hallon- och rabarbersoppa
Jordgubb- och melondryck - Visst låter det gott?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)