Visst kommer ni ihåg att det är sista dagen att rösta i Vaniljtävlingen?!
lördag 18 februari 2012
Varningstext
Här vaknade vi upp till en blåsig dag. Trots att termometern visar nollgradigt är det riktigt kallt ute pga blåsten. Vi håller oss nog inne större delen av dagen så Olivia blir kvitt sin hosta så fort som möjligt för hon ska på kalas hela helgen. Själv har jag fullt upp i tvättstugan innan vi ska på 40-årsmiddag ikväll. Snart ska jag skjutsa Isak för han ska åka buss med hockeylaget till Piteå för bortamatch. Han är taggad och redo!
Det finns många fina och roliga bakformar nu för tiden och dessa som jag hittade i veckan kunde jag inte motstå. Visst är de roliga? Fast när man väl har bakat med dem så kommer varningstexten på undersidan så då missar man ju varningen.
Visst kommer ni ihåg att det är sista dagen att rösta i Vaniljtävlingen?!
Visst kommer ni ihåg att det är sista dagen att rösta i Vaniljtävlingen?!
fredag 17 februari 2012
Isaks önskemat
Åh vad skönt med fredag och en hel helg framför sig. Man kan lugnt säga att det märktes på jobbet att jag var hemma med Ida hela förra veckan. Jag har jobbat 2,5 timmar mer den här veckan än vanligt för att hinna undan det mesta. Och nu märks det hemma, framför allt i tvättstugan, att jag inte har varit hemma så mycket den här veckan. Förutom längre arbetsdagar var jag ju borta hela onsdagskvällen på kökseventet. Jag och tvättstugan lär ha dejt hela helgen:)
I veckan har barnen fått bestämma middagsmat var sin dag. Ida ville ha köttbullar och Olivia ville ha Spagetti Carbonara som vi åt igår med Pancetta istället för vanlig bacon. Idag åt vi Isaks önskemiddag och det var - kycklingklubbor och potatishalvor.
Till efterrätt hade vi rulltårta och havreformar med hallon som vi fick med oss från mamma. Havreformarna blev en storfavorit hos mig så nu måste jag tigga till mig receptet.
I veckan har barnen fått bestämma middagsmat var sin dag. Ida ville ha köttbullar och Olivia ville ha Spagetti Carbonara som vi åt igår med Pancetta istället för vanlig bacon. Idag åt vi Isaks önskemiddag och det var - kycklingklubbor och potatishalvor.
Till efterrätt hade vi rulltårta och havreformar med hallon som vi fick med oss från mamma. Havreformarna blev en storfavorit hos mig så nu måste jag tigga till mig receptet.
torsdag 16 februari 2012
Stolt fyra...och etta
När jag började blogga för drygt tre år sedan så var det för att få lite ordning på mina egna recept. Dessutom ville jag lägga upp mina bästa mjölk- och äggfria recept så jag enkelt kunde hänvisa dit när det var bakdags på skola eller dagis.
Inte kunde jag då tro att jag skulle få så många läsare som följer mig dag ut och dag in. Just nu ligger jag på fjärde plats över bloggare i Luleå och eftersom ingen av de tre bloggarna framför mig är en matblogg kan jag stolt säga att jag driver Luleås största mat- och bakblogg. Visst är det ok att skryta ibland ;) Men det är ju tack vare er som jag ligger i topp!
Jag hoppas ni fortsätter följa mig och mina recept även i fortsättningen. Responsen och kommentarerna från er är bland det bästa med bloggningen nu för tiden. Många av er är lite "fega" för att lämna kommentarer och skickar hellre ett mejl till mat-ro@hotmail.se. Det är helt ok men det kan vara andra som har samma frågor och funderingar som ni själva och då kan det vara bättre att lämna en kommentar så att fler får se både frågan och svaret.
Ni har väl inte missat att Få lite matro även finns på Facebook. Klicka här så kommer ni direkt till facebook-sidan som ni kan Gilla för att inte missa några av mina fb-uppdateringar.
Om ni har speciella önskemål på vad jag ska skriva eller tipsa om så är det bara att säga till, antingen via mejl, på facebook eller lämna en kommentar till ett blogginlägg.
Inte kunde jag då tro att jag skulle få så många läsare som följer mig dag ut och dag in. Just nu ligger jag på fjärde plats över bloggare i Luleå och eftersom ingen av de tre bloggarna framför mig är en matblogg kan jag stolt säga att jag driver Luleås största mat- och bakblogg. Visst är det ok att skryta ibland ;) Men det är ju tack vare er som jag ligger i topp!
Siffrorna är från Bloggportalen
och anger besök per IP-adress och timme senaste 7 dygnen
Jag hoppas ni fortsätter följa mig och mina recept även i fortsättningen. Responsen och kommentarerna från er är bland det bästa med bloggningen nu för tiden. Många av er är lite "fega" för att lämna kommentarer och skickar hellre ett mejl till mat-ro@hotmail.se. Det är helt ok men det kan vara andra som har samma frågor och funderingar som ni själva och då kan det vara bättre att lämna en kommentar så att fler får se både frågan och svaret.
Ni har väl inte missat att Få lite matro även finns på Facebook. Klicka här så kommer ni direkt till facebook-sidan som ni kan Gilla för att inte missa några av mina fb-uppdateringar.
Om ni har speciella önskemål på vad jag ska skriva eller tipsa om så är det bara att säga till, antingen via mejl, på facebook eller lämna en kommentar till ett blogginlägg.
Tack för att ni läser Få lite matro
Kökskväll
Igår var jag och mamma på ett "event" som Köksspecialisten Kvänum anordnade. Miele demonstrerade sina produkter och vi bjöds på snittar och champagne men framför allt bjöds vi på ångkokta blåmusslor och lax av Simon Laiti från Hemmagastronomi när han visade Mieles kombiugn med ångfunktion. Vilken ugn!
Dessutom var en glas-fantast från Cervera där och berättade om glas från Riedel. De har hur många olika sorters glas som helst, för varje druva behöver sin egen storlek och form på kupan. Fascinerande!
Eftersom vi går i köksrenoveringstankar tittade jag en hel del på alla köksutställningar som de har byggt upp för att försöka få lite idéer till mitt "drömkök".
Ångkokta blåmusslor med smak av citron
Ångskokt lax på en bädd av lök och grönsaker med blåmusselskum.
Längst till vänster är en cognagskupa och sen ett whiskyglas.
De övriga är vinglas men jag kommer inte ihåg för vilka druvor.
Dessutom var en glas-fantast från Cervera där och berättade om glas från Riedel. De har hur många olika sorters glas som helst, för varje druva behöver sin egen storlek och form på kupan. Fascinerande!
Eftersom vi går i köksrenoveringstankar tittade jag en hel del på alla köksutställningar som de har byggt upp för att försöka få lite idéer till mitt "drömkök".
tisdag 14 februari 2012
"Alla hjärtans dag"-överraskning
Vissa dagar är det mysigare att komma hem än andra. Jag jobbade sent idag så Leif kom och hämtade mig och när jag kliver in genom dörren står barnen på rad. Ida börjar med att säga "Välkommen hem älskade mamma", sen sa Isak "Jag kan ta din jacka", så gjorde han det och hänge upp den. Sen visade Olivia mig till bordet där det var dukat med finporslinet, vinglas och servetter.
Leif och Olivia hade lagat en underbart god Chicken Vindaloo som vi åt med libabröd, dressingar och grönsaker. Vi har aldrig ätit det förut utan Leif hade själv kommit på det och letat fram ett bra recept.
Till efterrätt hade de bakat en toscakaka som var minst lika god som middagen. Jag är fortfarande lite chockad över den här underbara "Alla hjärtans dag"-överraskningen.
Vilken tur att jag hade förberett små påsar med lite smått och gott till mina tre små älsklingar.
Leif och Olivia hade lagat en underbart god Chicken Vindaloo som vi åt med libabröd, dressingar och grönsaker. Vi har aldrig ätit det förut utan Leif hade själv kommit på det och letat fram ett bra recept.
Till efterrätt hade de bakat en toscakaka som var minst lika god som middagen. Jag är fortfarande lite chockad över den här underbara "Alla hjärtans dag"-överraskningen.
Vilken tur att jag hade förberett små påsar med lite smått och gott till mina tre små älsklingar.
Alla hjärtans dag
Är bara in här en snabb sväng, innan jag åker till jobbet, för att önska dig
en bra och mysig Alla hjärtans dag!
en bra och mysig Alla hjärtans dag!
måndag 13 februari 2012
Lax Walewska
Idag promenerade jag hem från jobbet och när jag kom hem stod middagen färdig på bordet. Underbart! Leif hade gjort en jättegod röra med tomater och sidfläsk som han hade fyllt squash med. Men han tyckte inte det blev tillräckligt fint för att ta kort på och lägga ut på bloggen. Så är det i den här familjen - det räcker inte att göra god mat den måste vara fin också för att alla ska vara nöjda. Men han lovade att göra den nån mer gång så att jag kan lägga ut receptet med bild.
Igår gjorde jag en variant, med lax och räkor, på klassikern Sjötunga Walewska.
Lax Walewska
Laxen:
600 g laxfilé
Salta laxfilén och lägg den på ett smort ugnsfat.
Tillaga i 175 grader i ca 15 minuter. Kolla att den är klar.
Håll den varm under folie eller dylikt
Vitvinssås:
1.5 dl torrt vitt vin
0.5 fiskbuljongtärning
1.5 dl vatten
räkskal från 5hg räkor (räkorna används till garnering)
1,5 msk smör
1,5 msk mjöl
3-4 dl vispgrädde
2 tsk citronsaft
2 dl nyriven parmesan eller annan stark ost
Ev salt och en knivsudd cayennepeppar
Koka ihop räkskal, vin, buljongtärning och vatten till hälften.
Sila av spadet.
Blanda 1,5 matsked mjukt smör med 1,5 matsked mjöl till en jämn smet klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med grädden.
Koka ganska kraftigt under vispning till en ganska tjock sås.
Tag såskastrullen av värmen och rör i osten.
Smaka av med salt, citronsaft och en doft av cayennepeppar.
Potatismos:
12 st medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 msk smör
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
2 dl riven ost
Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den.
Blanda och arbeta in smör, mjölk och kryddor. Vispa ev. med elvisp men akta så att det inte blir klister.
Tillsätt den rivna osten och rör om.
Garnering:
5 hg räkor (skalet används till såsen)
stekt grön sparris
Fyll moset i en stor spritspåse med krusad spets.
Spritsa moset runt kanten av ett smörsmort ugnssäkert stort fat.
Förgratinera det spritsade potatismoset på grill 300 grader, så det får lite färg men inte blir helt klart.
Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen.
Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och potatismoset får fin färg.
Garnera och servera omedelbart.
Det blev en riktig festmiddag på söndagkväll. Olivia tyckte det var så snyggt och gott att hon t.o.m var tvungen att ta kort och lägga ut på Facebook. Det blev verkligen gott men det var många moment och mycket disk när middagen väl var klar. Jag glömde förgratinera moset innan jag la dit laxen, men det gick bra i alla fall. Vanligtvis brukar det vara äggula i mos som ska gratineras t.ex. till plankstek men jag vill ju ha det äggfritt så jag tillsätter lite riven ost så det blir krämigt och gott istället. Vill man lyxa till det lite extra tar man hummer istället för räkor, men eftersom vi alltid har räkor hemma var det enklare att använda det. Jag serverade laxen till gratinerade tomater som passar bra både smak- och färgmässigt till den övriga maten.
Imorgon är det Alla hjärtans dag. Brukar ni fira det? Vi brukar äta lite godare och ev. har vi efterrätt också, men jag jobbar till 17 imorgon så jag tror inte det blir nå speciellt.
Igår gjorde jag en variant, med lax och räkor, på klassikern Sjötunga Walewska.
Lax Walewska
Laxen:
600 g laxfilé
Salta laxfilén och lägg den på ett smort ugnsfat.
Tillaga i 175 grader i ca 15 minuter. Kolla att den är klar.
Håll den varm under folie eller dylikt
Vitvinssås:
1.5 dl torrt vitt vin
0.5 fiskbuljongtärning
1.5 dl vatten
räkskal från 5hg räkor (räkorna används till garnering)
1,5 msk smör
1,5 msk mjöl
3-4 dl vispgrädde
2 tsk citronsaft
2 dl nyriven parmesan eller annan stark ost
Ev salt och en knivsudd cayennepeppar
Koka ihop räkskal, vin, buljongtärning och vatten till hälften.
Sila av spadet.
Blanda 1,5 matsked mjukt smör med 1,5 matsked mjöl till en jämn smet klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med grädden.
Koka ganska kraftigt under vispning till en ganska tjock sås.
Tag såskastrullen av värmen och rör i osten.
Smaka av med salt, citronsaft och en doft av cayennepeppar.
Potatismos:
12 st medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 msk smör
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
2 dl riven ost
Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den.
Blanda och arbeta in smör, mjölk och kryddor. Vispa ev. med elvisp men akta så att det inte blir klister.
Tillsätt den rivna osten och rör om.
Garnering:
5 hg räkor (skalet används till såsen)
stekt grön sparris
Fyll moset i en stor spritspåse med krusad spets.
Spritsa moset runt kanten av ett smörsmort ugnssäkert stort fat.
Förgratinera det spritsade potatismoset på grill 300 grader, så det får lite färg men inte blir helt klart.
Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen.
Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och potatismoset får fin färg.
Garnera och servera omedelbart.
Det blev en riktig festmiddag på söndagkväll. Olivia tyckte det var så snyggt och gott att hon t.o.m var tvungen att ta kort och lägga ut på Facebook. Det blev verkligen gott men det var många moment och mycket disk när middagen väl var klar. Jag glömde förgratinera moset innan jag la dit laxen, men det gick bra i alla fall. Vanligtvis brukar det vara äggula i mos som ska gratineras t.ex. till plankstek men jag vill ju ha det äggfritt så jag tillsätter lite riven ost så det blir krämigt och gott istället. Vill man lyxa till det lite extra tar man hummer istället för räkor, men eftersom vi alltid har räkor hemma var det enklare att använda det. Jag serverade laxen till gratinerade tomater som passar bra både smak- och färgmässigt till den övriga maten.
Imorgon är det Alla hjärtans dag. Brukar ni fira det? Vi brukar äta lite godare och ev. har vi efterrätt också, men jag jobbar till 17 imorgon så jag tror inte det blir nå speciellt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)