Vilken hockeyfamilj vi är! När Isaks hockey var klar åkte jag och tjejerna hem och åt lunch medan killarna stannade kvar för att se de andra matcherna, efter ett tag åkte även Olivia tillbaka till ishallen. När de sen kom hem från cupen som var slut så var det skridskoskoledags för Ida så då åkte hon och Leif tillbaka till ishallen. Egentligen är hon ett år för liten men i en hockeytokig familj kan det aldrig bli för tidigt att lära sig åka skridskor.
När Leif och Ida var på ishallen passade jag på att gå på en långpromenad. Skönt och välbehövligt! Eftersom vi alla kom hem ganska sent blev det lax till middag som är snabblagat. Jag tömde kylskåpet på lite olika ostsorter som jag strök på laxen innan den ugnstektes. Nu ska jag göra matlista för veckan och packa Idas dagisväska och min jobbväska, sen är vi redo för första arbetsveckan 2012.
Ostrensarlax
lax
örtsalt
50 g cream cheese
75 g örtagårdsost
0,5-1 dl turkisk yoghurt
Salta laxen och lägg den i en smord ugnsform.
Blanda de olika ostsorterna med turkisk yoghurt.
Stryk på oströran på laxen.
Tillaga i ugnen ca 20 min i 200 grader.
"Mmmm det här var riktigt gott" sa Leif efter första tuggan och min kylskåpsrensning blev faktiskt riktigt lyckad. Även barnen åt mer eller mindre utan större klagomål.
Igår var Isak lycklig då han fick åka in på isen genom björngapet. Idag var det Olivias tur att få en dröm uppfylld, nämligen att åka ismaskin.
söndag 8 januari 2012
Cookie-cheesecake
Nu är Isaks hockeyturnering över, det gick inte så jättebra men de vann sista matchen i alla fall. De mötte samma lag (Brooklyn) i en träningsmatch i veckan och förlorade stort, men i dag vann de alltså. Det gäller att vinna de viktiga matcherna :)
Imorgon är det åter dags för jobb. Hade gärna varit ledig nån dag till för att hinna städa bort julen innan jullovet är slut men hela helgen har gått åt till hockeyn. Tjugonda' Knut är väl inte förrän på fredag och då slutar jag tidigt så jag får väl satsa på det istället. Olivia och Isak har jullov en dag till och börjar först på tisdag och det känns skönt att det bara är jag och Ida som måste kämpa oss upp i morgon och hinna bli klara i tid.
Cookie-cheesecake
12 st Ballerina Kladdkaka vanilj
200 g Cream cheese
1,5 dl yoghurt, gräddfil eller crème fraiche
0,75 dl socker
1 lime, saft och rivet skal
2 ägg
Vispa cream cheese och yoghurt mjukt med elvisp.
Häll övriga ingredienser och vispa till en slät smet.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Lägg en kaka i botten av varje form.
Häll smeten i formarna (ungefär till kanten på muffinsplåten) ovanpå kakorna och grädda i cirka 20 minuter i 175 grader.
Smeten ska helt ha stelnat men inte vara bränd. Låt svalna och ställ i kylen till servering.
Antingen kan man äta det som en efterrätt med bär och grädde, eller så äter man den bara som den är utan tillbehör. Jag tyckte nog att den var godast att äta som en kaka med bara en god kopp te.
I botten är den alldeles svart för där ligger Ballerina-kakan. Mina formar hade lite större botten än vad kakan var, det blir nog ännu finare om kakan täcker hela botten.
Imorgon är det åter dags för jobb. Hade gärna varit ledig nån dag till för att hinna städa bort julen innan jullovet är slut men hela helgen har gått åt till hockeyn. Tjugonda' Knut är väl inte förrän på fredag och då slutar jag tidigt så jag får väl satsa på det istället. Olivia och Isak har jullov en dag till och börjar först på tisdag och det känns skönt att det bara är jag och Ida som måste kämpa oss upp i morgon och hinna bli klara i tid.
Cookie-cheesecake
12 st Ballerina Kladdkaka vanilj
200 g Cream cheese
1,5 dl yoghurt, gräddfil eller crème fraiche
0,75 dl socker
1 lime, saft och rivet skal
2 ägg
Vispa cream cheese och yoghurt mjukt med elvisp.
Häll övriga ingredienser och vispa till en slät smet.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Lägg en kaka i botten av varje form.
Häll smeten i formarna (ungefär till kanten på muffinsplåten) ovanpå kakorna och grädda i cirka 20 minuter i 175 grader.
Smeten ska helt ha stelnat men inte vara bränd. Låt svalna och ställ i kylen till servering.
Antingen kan man äta det som en efterrätt med bär och grädde, eller så äter man den bara som den är utan tillbehör. Jag tyckte nog att den var godast att äta som en kaka med bara en god kopp te.
I botten är den alldeles svart för där ligger Ballerina-kakan. Mina formar hade lite större botten än vad kakan var, det blir nog ännu finare om kakan täcker hela botten.
lördag 7 januari 2012
Isak och björngapet
Nu är vi hemma efter en lång dag som började redan klockan sex i morse, så tidigt har jag inte stigit upp på lääänge, men eftersom Leif och Isak skulle vara på ishallen redan klockan 7 var vi tvungna att stiga upp i tid. Leif gick ut och skottade fram bilen och jag fixade frukost till hockeyspelaren. När de hade åkt i väg kröp jag ner i sängen hos Ida och somnade om i någon timme. Så mysigt!
Inför Isaks lags andra match idag fick de åka ut genom björngapet precis som a-laget. Jag tror det var många stolta killar (och föräldrar) just då. Vem tror ni var först ut genom björngapet? Isak så klart! När de sen presenterade laget så sa de "Nr 7 Isak "Happyface" Edman". Kul att tränarna alltid uppfattar honom som en "glad skit". Vi här hemma får ju se andra sidor av honom ibland.
Nu har vi precis ätit en snabbmiddag bestående av tacos och stark tacopaj. Barnen har bänkat sig i soffan för att se Gladiatorerna, själv ska jag ta en kopp te för att försöka piggna till.
Isak först ut!
Nu har vi precis ätit en snabbmiddag bestående av tacos och stark tacopaj. Barnen har bänkat sig i soffan för att se Gladiatorerna, själv ska jag ta en kopp te för att försöka piggna till.
fredag 6 januari 2012
Bakning till Isaks hockey-cup
Nu har jag pysslat färdigt med bakningen inför imorgon då vi ska ha fikaförsäljning på SSAB-cup, en hockeyturnering för 11-åringar.
Jag har bl.a. gjort choklad-cupcakes med chokladfrosting som jag sen dekorerat med hjärtan och stjärnor av sockermassa.
Det som var mest pyssligt och tidskrävande var att skriva lagnamnet på alla sockermasse-hjärtan och stjärnor. Det blev inte så jättevackert, att skriva för hand har aldrig varit min starka sida, men det viktiga var ju att visa vilket lag som är bäst.
Nu är det bäst att diska undan och komma i säng för imorgon ska jag upp tidigt och göra mackor som vi också ska sälja.
Jag har bl.a. gjort choklad-cupcakes med chokladfrosting som jag sen dekorerat med hjärtan och stjärnor av sockermassa.
Det som var mest pyssligt och tidskrävande var att skriva lagnamnet på alla sockermasse-hjärtan och stjärnor. Det blev inte så jättevackert, att skriva för hand har aldrig varit min starka sida, men det viktiga var ju att visa vilket lag som är bäst.
Det blev några hjärtan och stjärnor att skriva på.
Isak spelar alltså i LHF Vit om nån skulle missa det :)
Tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås
Idag lär det bli en seg dag eftersom jag såg Sverige ta guld i junior-vm-hockeyn i natt. Ida vaknade ovanligt tidigt (typiskt) men tack o lov var Isaks iPad nere vid oss så hon sysselsatte sig själv i över en timme med den. Världens bästa barnvakt nu för tiden! Jag måste ta mig ut på en promenad trots att det verkar vara ett busväder med snö och blåst, för frisk luft brukar vara det bästa när man är trött (förutom att sova).
Igår åt vi goda tjocka revbenssjäll från grisen vi köpte precis innan jul av en bekant.
Tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås
1,5 kg revben, tjockskurna, av fris, sågade
1-2 l vatten, så att det täcker spjällen
salt
hela vitpepparkorn
hela svartpepparkorn
0,5 msk röd chili, torkad, grovmald
1 dl thai-chilisås
1 tsk sesamolja
2 tsk ketjap manis
1 tsk salt
Koka upp vatten, tillsätt torkad chilipeppar och övriga kryddor.
Lägg i köttet och sjud det under lock 1 timme.
När revbenen kokat färdigt ta upp dem ur buljongen. Hit kan förberedas dagen innan.
Blanda thai-chilisås, sesamolja, ketjap manis och salt i en stor bunke.
Blanda runt revbenen i såsen.
Smörj en ugnssäker form och lägg i revbenen, spara såsen till pensling.
Stek i mitten av ugnen i 175° ca 40 min och pensla lite då och då med såsen.
Skär upp i bitar och servera.
Till revbensspjällen åt vi sallad, dressing med yoghurt och thaichilisås och potatishalvor. Potatishalvorna tillagde jag i ugn samtidigt som revbensspjällen. Smidigt! Det här var en god marinad men det mesta man gör med thaichilisås blir ju gott, eller hur?
Igår åt vi goda tjocka revbenssjäll från grisen vi köpte precis innan jul av en bekant.
Tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås
1,5 kg revben, tjockskurna, av fris, sågade
1-2 l vatten, så att det täcker spjällen
salt
hela vitpepparkorn
hela svartpepparkorn
0,5 msk röd chili, torkad, grovmald
1 dl thai-chilisås
1 tsk sesamolja
2 tsk ketjap manis
1 tsk salt
Koka upp vatten, tillsätt torkad chilipeppar och övriga kryddor.
Lägg i köttet och sjud det under lock 1 timme.
När revbenen kokat färdigt ta upp dem ur buljongen. Hit kan förberedas dagen innan.
Blanda thai-chilisås, sesamolja, ketjap manis och salt i en stor bunke.
Blanda runt revbenen i såsen.
Smörj en ugnssäker form och lägg i revbenen, spara såsen till pensling.
Stek i mitten av ugnen i 175° ca 40 min och pensla lite då och då med såsen.
Skär upp i bitar och servera.
Ida och Isak sitter och väntar på middagen.
torsdag 5 januari 2012
Potatishalvor
Redan torsdagkväll! Vad fort den här sista lediga veckan har gott, på måndag börjar jag jobba igen. Hela lördagen lär gå till Isaks hockey-cup och på söndag gäller det att förbereda sig för jobb igen. Vi har nyss avslutat en god trettondagsaftonsmiddag och nu har Leif, Olivia och Isak skyndat iväg till kvällens hockeyderby mot Skellefteå.
Redan igår tog jag upp revbenssjäll till dagens middag men jag hade problem att komma på vad jag ville äta till spjällen. Tiden gick och jag fick lite ont om tid så då tog jag fram några stora potatisar som jag delade på mitten, sen penslade jag med olja och kryddade dem innan de åkte in i ugnen tillsammans med revbenssjällen.
Potatishalvor
6 medelstora potatisar
Olja
Redan igår tog jag upp revbenssjäll till dagens middag men jag hade problem att komma på vad jag ville äta till spjällen. Tiden gick och jag fick lite ont om tid så då tog jag fram några stora potatisar som jag delade på mitten, sen penslade jag med olja och kryddade dem innan de åkte in i ugnen tillsammans med revbenssjällen.
Potatishalvor
6 medelstora potatisar
Olja
Krydda, t.ex. grillkrydda
FlingsaltSkölj potatisarna. Skala dom inte
Dela dom på mitten, längs med potatisen. Skär ev. bort en bit i botten så att de står stadigt.
Pensla med olja.
Krydda med grillkrydda, eller annan god krydda, och flingsalt.
Sätt ugnen på 200 grader och låt potatisen vara inne i ca 30 minuter eller tills den är mjuk.Potatis brukar inte tillhöra Isaks favoriter, men den här potatisen tyckte han var jättegod och åt 3-4 halvor. Även vi andra tyckte det var gott men ingen lyckades äta lika många som Isak. Eftersom den dessutom var så himla enkel att göra lär den dyka upp en hel del på vårt bord i fortsättningen.
Nu är det dags för efterrätt, men den äter jag och Ida själva eftersom de andra är på hockey.
onsdag 4 januari 2012
CocaCola-rutor
Efter att ha varit inne hela da'n såg jag fram emot en långpromenad efter middagen men oj vad det blåste och var kallt. Min långpromenad blev en rask promenad på endast 20 minuter med en paus på Kvantum för att kompletteringshandla lite.
Igårkväll innan semifinalen i juniorhockey-vm tänkte jag baka nån långpannekaka till fikaförsäljningen på Isaks hockey-cup till helgen. Eftersom jag inte var sugen att baka något av det gamla vanliga letade jag recept på nätet. Jag fastnade för en cocacola-kaka med marshmallows eftersom vi hade kvar marshmallows från Rocky road-tillverkningen före jul. Men tyvärr levde inte kakan upp till mina förväntningar.
CocaCola-rutor
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g margarin
3 msk kakao
2,5 dl Coca Cola
1,25 dl filmjölk
2 ägg, uppvispade
4-5 dl marshmallows
Glasyr:
3 hg florsocker
2 msk kakao
50 g smör
5 msk coca cola
Sikta mjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Värm upp margarin, Coca Cola och kakao till kokpunkten.
Häll den varma blandningen över de torra ingredienserna och rör om väl.
Tillsätt de uppvispade äggen och filmjölken och rör om väl.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna 30x40cm och strö över marshmallows och tryck ner dem lite lätt.
Grädda kakan i 175 grader ca 30-35 min.
Glasyr:
Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och coca cola.
Rör smidigt.
Bred på kakan när den kommer ut ur ugnen.
Först tänkte jag att det måste ha stått fel att man skulle hälla glasyren på den varma kakan så jag hade tänkt låta den svalna först som man gör med mockarutor. Men när kakan kom ur ugnen såg den tråkig ut med torkade marschmallows överst så då blandade jag snabbt ihop glasyren och hällde på den och då smälte marschmallows lite och kakan såg genast aptitligare ut. Chokladglasyren med smält marshmallows under gör att det ser ut som en god seg chokladkolaglasyr så man blir lite besviken när det är en vanlig tråkig florsockerglasyr.
Jag tyckte att den blev för söt och smakar mest florsocker, men Olivia och hennes kompisar tyckte den var god. Leif tyckte att man kunde ana coca cola-smak men jag håller inte med honom.
Igårkväll innan semifinalen i juniorhockey-vm tänkte jag baka nån långpannekaka till fikaförsäljningen på Isaks hockey-cup till helgen. Eftersom jag inte var sugen att baka något av det gamla vanliga letade jag recept på nätet. Jag fastnade för en cocacola-kaka med marshmallows eftersom vi hade kvar marshmallows från Rocky road-tillverkningen före jul. Men tyvärr levde inte kakan upp till mina förväntningar.
CocaCola-rutor
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g margarin
3 msk kakao
2,5 dl Coca Cola
1,25 dl filmjölk
2 ägg, uppvispade
4-5 dl marshmallows
Glasyr:
3 hg florsocker
2 msk kakao
50 g smör
5 msk coca cola
Sikta mjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Värm upp margarin, Coca Cola och kakao till kokpunkten.
Häll den varma blandningen över de torra ingredienserna och rör om väl.
Tillsätt de uppvispade äggen och filmjölken och rör om väl.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna 30x40cm och strö över marshmallows och tryck ner dem lite lätt.
Grädda kakan i 175 grader ca 30-35 min.
Glasyr:
Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och coca cola.
Rör smidigt.
Bred på kakan när den kommer ut ur ugnen.
Kakan innan den ska in i ugn och gräddas.
Jag tyckte att den blev för söt och smakar mest florsocker, men Olivia och hennes kompisar tyckte den var god. Leif tyckte att man kunde ana coca cola-smak men jag håller inte med honom.
Etiketter:
baka i långpanna,
choklad,
fikabröd,
mjuka kakor
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)