måndag 2 januari 2012

Italiensk potatiskaka

Idag vaknade vi upp till riktigt tråkigt väder, det blåser och snöar så snön yr. Det blir nog en innedag idag. Måste baka minst en långpannekaka eller liknande till helgens hockeycup så vi har till fikaförsäljningen. Lika bra att göra det idag när vädret inte är det bästa.

Leif har börjat jobba idag men vi andra i familjen är hemma en vecka till. Vi sover så länge på morgonen så jag vet inte hur vi ska klara att börja stiga upp klockan sex igen. Känns helt omöjligt. Nu ska jag fixa i ordning frukost till mig och Ida som är de enda som är vakna. Undra om jag ska väcka Olivia och Isak så att de börjar vända tillbaka dygnet lite. På lördag har Isak hockeymatch redan klockan åtta.

Till nyårsmiddagen bjöd vi på en god potatiskaka som vi förmodligen kommer bjuda fler på framöver. Den var god och perfekt att förbereda, precis så vill man ha det när man ska ha gäster, eller hur?
Italiensk potatiskaka 8 personer
2,5 paket bacon, skivad 
5 st bakpotatisar eller ungefär samma mängd vanlig potatis
1 msk maizena
200 gram parmesanost eller Västerbottensost
2 msk basilika, färsk
1 msk körvel, färsk
1 msk timjan, färsk
salt och peppar

Dagen innan
Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägga baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra.
Eftersom jag använde en gammeldags form utan teflon
använde jag bakplåtspapper för säkerhets skull.
Bacon är ju så fett i sig så det kanske är onödigt
men jag vågade inte chansa.

Finahcka de färska kryddorna.
Skala och riv potatisen och osten grovt.
Blanda potatis, ost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.
Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen.
Vik över baconändarna så att skarvarna möter.
Vi hade så mycket potatis så baconskivorna nådde inte fram att mötas,
så överst la vi några skivor andra vägen för att täcka glappet.

Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.
Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i 185 grader ca 60 minuter.
När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar men helst under natten. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor.
Samma dag som servering:
Ta ur potatiskakan ur formen och skär i cm-tjocka skivor.
Bryn på i stekpanna så får både kakan och baconet lite färg.
Det går att steka i förväg och sedan bara värma på allt i 150 grader i 10-15 minuter.
Det är blev en riktig festlig och god potatisrätt som vi nog kommer göra snart igen. Det är ju så enkelt och skönt att kunna förbereda. Potatiskakan gjorde vi dagen innan och sen stekte vi på skivorna på förmiddagen så behövde vi bara värma på det innan middagen och slapp stå i stekoset då. Bacon ger god smak men samtidigt tar det över mycket smak så man kände inte av de färska kryddorna, ev. provar vi göra den utan bacon nästa gång för att se hur det blir då.

söndag 1 januari 2012

Rostbiff, ugnsstekt på låg värme

Nyårsdagen! Vad har ni för planer idag. Som vanligt det här jullovet ska vi nog mysa och ta det lugnt. Gå ut en sväng, äta o fika lite, titta på lite skidåkning, spela nå spel, kanske tittar vi lite på Ivanhoe.

Jag är så nöjd med gårdagens middag - köttet blev perfekt och potatisen var god och så enkel att göra. Det mesta gick att förbereda så det var ingen stress alls innan middagen. Precis som man vill ha det!

Rostbiff, ugnsstekt på låg värme
1 kg rostbiff
salt o peppar

Salta och peppra köttet runt om. Bryn i stekpanna så att köttet får en stekyta.
Lägg i en ugnsform och stick in termometern i tjockaste delen.
Ställ in i ugnen på 90 grader tills termometern visar 61 grader. Det tar många timmar.
När köttet är 61 grader, ta ut det och slå in i folie.
Låt stå ett tag. Skär i tunna skivor och servera med goda tillbehör.

Jag använde (så klart) en älg-rostbiff men det går lika bra med nöt. Det tar många timmar men det är det helt klart värt för köttet blir så mört och gott. Eftersom det är svårt att planera så att köttet blir klart precis till middagen så ugnsstekte vi det tidigare på dagen och lät köttbiten sedan ligga kvar i folie till det var dags att äta. Vi hade kvar termometern i köttet och såg att temperaturen inte steg nå ytterligare. När det sen var dags att äta skar vi upp köttet i tunna skivor, täckte med folie och värmde i ugnen på ca 125 grader ett tag.

Rostbiff är ju även gott att äta kallt så det är inget måste att värma på det innan middagen. Får man rester och vill göra nå roligare med köttet så kan jag rekommendera min storfavorit som jag ofta äter, nämligen marinerad rostbiff där marinaden består av många av mina favoriter bl.a. balsamvinäger, basilika och soltorkade tomater.

2011 års nyårsmeny

Nu har vi precis kommit hem från fyrverkerierna och de var lika bra som vanligt. Under en sekvens så kändes det som att de kom närmare och närmare så att man nästan kunde ta i dem. Läckert! Vi har haft en trevlig och mysig kväll med god mat och gott sällskap.

 

Mingel-förrätt
Salta kex
Crostini
Tacochips
Skagenröra med Västerbottensost
Norrlandsröra med rökt älgstek
Salsa
Svarta och gröna oliver
Gurkstavar


Varmrätt
Italiensk potatiskaka med bacon och Västerbottensost
Smör med rostad vitlök och soltorkade tomater
Sallad med bl.a. sharonfrukt
Blomkål i ugn



Efterrätt
Kexchokladpaj
Blåbär
Glass
Grädde

Drycker
Mousserande vin
Rött vin
Öl
Julmust
Vatten
Festis
Kaffe
Te

GOTT NYTT ÅR
2012

lördag 31 december 2011

Årets sista dag

Nu har vi vaknat och ätit frukost på årets sista dag. Tänk att i morgon är det 2012! Matförberedelserna går enligt planerna, jag gjorde lite i går och gör lite nu. Det vi ligger efter med, som vanligt, det är städningen. Varför är det så svårt att komma igång att städa? Man vet ju hur mysigt det är när det väl är klart. För nog är ju ett städat hus mysigare än ett hus med grejer överallt.

Här får ni tjuvkika lite på kvällens meny. Kan ni gissa vad det är?

Detta är en del av varmrätten. Men vad gömmer sig under baconet?

Ser nästan ut som köttfärs? Men det här är botten till efterrätten.
Vad består botten av och vad ska jag fylla den med?

fredag 30 december 2011

Blivande hockeyspelare

Medan jag satt vid datorn och letade inspiration inför nyårsmiddagen så var Ida väldigt tyst, jag trodde hon satt och såg tv. Men efter tag kom hon och ville ha hjälp att knyta skridskorna. Hon tycker det är så kul att åka skridskor så hon har tagit på sig allt själv och är redo att ge sig ut. Tyvärr finns det ingen ledig is-tid idag och några ute-isar finns inte än den här vintern som knappt har haft minusgrader.


Nu har jag tagit upp en älg-rostbiff från frysen så den ska vi tillaga till morgondagens varmrätt. Förmodligen blir det nån sorts potatiskaka till den. Efterrätt har jag inte bestämt än men det brukar vara det lättaste och i år är jag sugen på choklad.

Undra hur mycket folk det är på mataffärerna idag? Men med självscanning borde man slippa de värsta köerna i alla fall.

Hörs senare när jag har hela menyn klar!

torsdag 29 december 2011

Nyårsplanering

Har ni svalt sista tuggan julmat än? För nu är det dags att planera nyårsmiddagen. Jag har börjat fundera lite men inget är bestämt än.

Ifjol åt vi gratinerad hummer med vitlöksbröd till förrätt.

Till varmrätt blev det helstekt älgentrecote med potatisstubbar, balsamicosås, gratinerade tomater.


Matkvällen avslutades med fryst pepparkakscheesecake.

Skaldjur till förrätt och kött till varmrätt är väl en klassiker på nyår, eller vad säger ni? Men i år är jag lite inne på att göra en kycklinggryta istället. Jag ska inventera frysarna och se om jag hittar nå roligt, vi har ingen älgfilé i år men en entrecôte vet jag gömmer sig nånstans. Dessutom har vi kvar fläskfilén från grisen vi köpte av en lokal bonde, jag räknar med att den fläskfilén är godare än de man köper på affären.

På tolvslaget är det alltid ett stort fyrverkeri i Norra hamn och jättemycket folk som är ute för att titta på det. Eftersom det knappt har varit minusgrader den här vintern så håller inte isen för att ha fyrverkerier där de brukar så i år ska de vara uppe på vägen istället. Vi brukar ha jättenära att gå och titta i vanliga fall men i år bli det ännu närmare.

Örtsill

I natt har det snöat ganska mycket (så dags nu!) så gatorna är fulla av snö men jag ska ändå försöka ta mig ut på en promenad för att få lite frisk luft, lite ljus och lite motion. Leif och barnen ska åka till ishallen igen för nu är det hårdträning för att Ida ska lära sig åka skridskor. Till middag ska vi äta hos mina föräldrar (igen), det bjuds på lutfisk. Äter ni lutfisk? Jag och min familj tycker inte om det så hon skulle bjuda på lax också, tack o lov.

En god silltallrik ska bestå av flera olika sorters sill, potatis, kokt ägg och en hårdbrödmacka med ost, helst cheddar. Årets sillar på julbordet var Annas inlagda, citron- och örtsill.
Örtsill
2 dl plockade, blandade örter (t ex persilja, dill, dragon och basilika)
1,5 dl crème fraiche
0,5 krm svartpeppar
1 förpackning 5-minuters inläggningssill (à 420 g)

Finhacka örterna. Blanda med crème fraiche och peppar.
Skär sillen i sneda bitar (om de inte redan är skurna) och blanda i. Lägg i en burk med lock.
Låt stå i kylskåpet 1 dygn före servering.

Jag använde lika delar persilja, basilika och dill, eftersom jag inte hade några färska örter hemma så använde jag frysta. Jag tycker ju bättre om sillar i klar inläggning men den här var inte så tokig den heller så den lär nog dyka upp igen till påsk, midsommar eller jul.