tisdag 13 december 2011

Luciafika

Har ni sett nå luciatåg idag? I morse var hela familjen på Idas förskola redan kl. 7.15 och såg världens gulligaste luciatåg med lucior, tärnor, tomtar, pepparkakor och stjärngossar. Efter skönsången bjöds det på mackor, lussekatter och pepparkakor. Sen var det bara att skynda sig till jobbet där jag hann jobba ett litet tag innan det var dags för luciatåg nummer två nämligen Norrbottens lucia med tärnor.


Det var en trött 4-årig lucia jag kom hem till så hon har redan somnat och jag sitter och njuter av luciafika, en kopp chai-te och en saffranskaka som mamma var hit med igår. Mums!


All vår fina snö håller på att regna och smälta bort, snyft. Gårdagens minus 10 blev plus 2 och spöregn i dag så det är rejält snöslask ute, mer likt april än december. Nu är det bara att leta fram stövlar och galonkläder igen.

måndag 12 december 2011

Mozzarellagratinerad fläskfilé

Nu är det näst sista veckan innan jul. Hur går det med era julförberedelser? Jag har inte bakat nå och inte gjort nå julgodis - än. Men jag är säker på att hinna det så småningom. Allt som är riktigt kul (och gott) hinner man med, eller hur?

Helgen var ovanligt lugn med få måsten och tider att passa så jag njöt i fulla drag. Även i dag/kväll har det varit lugnt utan aktiviteter att skjutsa till. Det är inte många kvällar vi inte behöver leka taxi så jag njuter även idag av lugnet.
Mozzarellagratinerad fläskfilé
1 fläskfilé
salt och peppar
250 g körsbärstomater
200 g mozzarella
1 vitlöksklyfta
0,5 kruka basilika

Putsa och skär fläskfilén i skivor och bryn dem i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
Lägg skivorna i en ugnssäker form.
Dela tomaterna och skiva mozzarellan. Skala och finhacka vitlöken och strimla basilikan.
Fördela tomater, vitlök, basilika och mozzarella över fläskfilén.
Stek mitt i ugnen i 200˚C ca 15 minuter.

Jag hade ingen färsk basilika hemma så jag använde någon matsked fryst basilika istället. Jag serverade wokgrönsaker och pasta till köttet. En enkel maträtt som gick fort att tillaga i hockeypausen för att sen vara klar när matchen var klar.
Frysta grönsaker är praktiskt att ha hemma för det går fort att tillaga när man har ont om tid. Nu finns det en massa olika blandningar så alla kan nog hitta sin favorit. Förrut var jag inte så förtjust i frysta grönsaker utan köpte helst färskt, men nu har jag ändrat uppfattning. Det är så himla bekvämt att ha olika grönsaksblandningar i frysen för att bara ta fram och värma på några minuter. Lång hållbarhet har de dessutom.

söndag 11 december 2011

Gran ute och inne

Så bra det gick i natt när Idas kompis Emma sov här, det var inga bekymmer alls. Ida är så himla mammig när hon ska sova men Emma la sig i sängen och somnade strax efter. Så hon får gärna sova här fler gånger. Efter frukost och julkalendern gick vi ut och skottade för snön fortsätter falla men jag såg på prognosen att det ska bli plusgrader till veckan. Det vill vi inte ha!

Visst har vi mycket snö?
För några dagar sedan lyste gräsmattan grön.

Julgranen brukar vi inte klä förrän nån dag före julafton men i år ville jag njuta av den längre så till barnen stora glädje klädde vi den redan idag. Mysfaktorn steg jättemycket på en gång. Nu ska jag gå och se Luleå hockey på tv innan jag ska börja med dagens middag som blir mozzarellagratinerad fläskfilé.

Julmysigt

lördag 10 december 2011

Karrékotletter och annat gott i ugn

Nu har Ida och hennes kompis Emma somnat, vi har bäddat dem bredvid varandra i källaren. Det är första gången Ida har en kompis som sover över och det hade nog inte hänt än om det inte var för att Emmas föräldrar skulle på en fest utan barn och de inte fick tag i någon annan barnvakt. Men vi tycker bara det är roligt!

Isak har längtat efter karrékotletter och till middag var det äntligen dags. Vanligtvis brukar vi grilla dem men i dagens snöoväder blev det inget grillande utan vi brynte dem först och sedan fick de blir klara i ugnen.
Karrékotletter och annat gott i ugn
karrékotletter
potatis
broccoli
blomkål
olja
salt
peppar

Bryn karrékotletterna i stekpanna så att de får lite färg. Salta och peppra.
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Sätt dem i en långpanna tillsammans med olja och salt.
Ugnstek potatisen i 200 grader i ca 15 minuter.
Tillsätt broccoli och blomkål i småbuketter. Låt de var i ugnen i några minuter.
Sätt köttskivorna över allt och låt allt bli klart.
Servera med goda såser och ev. en grönsallad.

Hur länge allt måste vara i ugnen beror så klart på hur stora bitar man har av t.ex. potatisen och hur länge man lät köttet brynas på spisen. Som tillbehör hade vi goda inlagda gröna tomater som jag har fått av mamma. Morötter, lök, paprika och zucchini är andra saker som är gott att tillaga i ugnen tillsammans med potatis.

Nu har snön kommit

Nu är jag ganska säker på att vi får en vit jul även i år. Det har snöat i stort sett utan uppehåll i två dygn så nu har vi ordentligt med snö och det är vitt och fint ute. Vid lunch i dag har Ida dansuppvisning så snart måste vi nog ut och skotta fram bilen. Sen ska vi bädda i ordning extrasängarna i källaren för i natt ska Idas kompis Emma sova här. Spännande! Det lär bli en lång dag av väntan för Ida eftersom Emma inte kommer förrän vid middagstid.



Förra helgen åt jag god hotellfrukost och när det idag var dags för helgfrukost igen så saknade jag en del från det frukostbordet, men nog är det mysigare hemma i alla fall.

fredag 9 december 2011

Långkokt glögg-gryta

Kring jultid äter vi alltid den här glögg-gryta som får en jättegod smak av vinglögg. I år provade jag att göra den i min Crock Pot istället för en gryta på spisen. I morse fyllde jag den med brynta köttbitar, morötter, vinglögg, sambal, soja, fond och vatten sen har det fått puttra på låg temperatur hela dagen. Det är så skönt på fredagar när jag slutar tidigt att maten redan är påbörjad när jag kommer hem för då behöver jag inte tänka på den utan kan ägna hela eftermiddagen åt att städa och göra fint inför helgen. Om ni vill se hur jag gör den i vanlig kastrull på spisen, klicka här.
Långkokt glögg-gryta
600 g grytbitar
2 rödlökar
2 dl vinglögg
2 msk mörk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1/2 – 1 tsk sambal oelek
vatten
2 morötter
1-2 dl grädde
1 msk maizena majsstärkelse
salt och peppar

Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i grytan.
Skala, klyfta och fräs löken och lägg över i grytan.
Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg i dem i grytan.
Rör i fond, soja, sambal oelek och vinglögg. Tillsätt vatten så att köttet täcks.
Koka på låg temperatur i 7 timmar.
Häll i grädden och ev. maizena utrört i lite vatten. Koka i några minuter så att allt blir varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris eller potatis och sallad.

Den blir så himla smakrik och god den här köttgrytan tack vare glöggen. Alla åt och berömde maten. Köttet blev ordentligt mört efter att ha tillagats i 7 timmar. Jag var rädd att morötterna skulle ha blivit alldeles mosiga efter 7 timmar i crock-poten men det var de inte. Lite konstigt känns det att köttet var så mört men morötterna inte hade kokat sönder. Men så perfekt var det.

torsdag 8 december 2011

Årets första julbord

Nu har jag precis kommit hem från jobbets julfest och det blev julbord som jag hade önskat mig. Årets julfest höll i år till på Kulturens hus i Luleå med gott julbord och som vanligt tycker jag att sillen, den gravade laxen och efterrätten är godast. Vi underhölls av Raffset som sjöng låtar vid borden, de var jättebra och det blev härlig stämning när de sjöng direkt vid borden istället för på en scen. Nu när snön har kommit också så börjar julkänslan infinna sig på riktigt. Efter all mat var det skönt att promenera hem och det var så ljuvligt, nån minusgrad och snön som äntligen faller

Gravad lax, sill och ägg. Mums!

Köttbullar med rödbetssallad, skinka med äppelmos,
rostbiff och Janssons frestelse.
Gott men inte mer.

Suddig bild på kladdkaka med bär och grädde,
pepparkaka, mintkyssar och chokladmousse.
Mums!

Vad som är mindre roligt är att både Ida och Isak har halsont. Hoppas det går över fort. De har ingen feber och verkar inte så sjuka men båda klagar över att de har ont i halsen när de sväljer.