onsdag 7 december 2011

En halv gris

Tidigare i höstas beställde vi en halv gris av en bonde och idag fick vi allt fläskkött, bl.a. en julskinka på över 6 kg. Det blir bra till oss som älskar julskinkmackor. Isaks favoritmat sedan i somras är karrékotletter så han var lyrisk när han såg alla kotletter och ville att vi skulle tillaga och äta dem på en gång. Nu är den stora frågan: Hur ska vi rymma allt i våra frysar?

En bråkdel av allt kött.

Imorgon har vi julfest med jobbet och jag hoppas att det blir julbord för nu är jag så sugen att äta julmat. Blir det inte julbord imorgon är nog risken/chansen stor att jag gör ett mini-julbord i helgen för jag klarar inte vänta i drygt 2 veckor till. Har ni ätit nå julbord än?

tisdag 6 december 2011

Hem ljuva hem

Nu är jag och Olivia tillbaka hemma i Luleå efter vår semestertripp till Stockholm. Vi har haft underbara dagar men slutet kunde ha blivit bättre. När vi satt på flygbussen ut till Arlanda får jag ett sms som säger att vårt flyg är inställt. Vi blev ombokade till ett plan 2,5 timmar senare och det hade ju varit betydligt roligare att tillbringa de timmarna inne i stan än ute på Arlanda.

NKs julgran

På lördagkväll var vi och såg Romeo och Julia på Göta Lejon. Musikalen var betydligt roligare än jag hade förväntat mig och vi var riktigt nöjda när vi gick därifrån.

Fikapaus i Gamla stan på lördag

Vi hann med två luncher på Pizza Hut med "ät så mycket du vill"-buffé så nu klarar vi oss ett tag. Dessutom hann vi med en lunch på Burger King - ett måste när man är i en stad där de finns. På söndag hann vi med en långfika på mysiga Vetekatten med otroligt gott fika och till middag åt vi på Fridays och även där var vi nöjda. Deras Jack Daniels glaze är ju såå god.

Olivia ville se en vaktavlösning på slottet
så på måndagen stod vi och frös (och skrattade) på borggården.

Olivia njuter av att slippa bädda sängen :)

Hur går det med julförberedelserna? Har ni nån julkänsla än? Igår när vi kom hem hade det kommit ett tunt lager snö på marken som lyser upp så fint. Men nog vill vi gärna ha lite mer innan vi är nöjda. Till helgen ska vi försöka klä julgranen. Det är faktiskt ovanligt tidigt för oss men jag har (äntligen) insett att det är dumt att vänta på nått så mysigt. Dessutom blir det nog julgodistillverkning eller pepparkaksbak till helgen, eller kanske både och.

lördag 3 december 2011

Stockholm dag 1

Nu är vi äntligen i Stockholm! När Olivia fyllde år i september fick hon en Stockholmsresa i present, så det har varit en lång väntan på att få ta del av presenten. En av anledningarna till att vi åkte först nu var att jag tyckte det var så mysigt i fjol i december med all belysning inför jul och jag ville att Olivia också skulle få se det.

Sergels torg

Igår på morgonen flög vi ner och efter att ha lämnat väskorna på hotellet gick vi till Pizza Hut för en sen med god lunch. När vi var på väg till hotellet med väskorna träffade vi Idas dagisfröken som också är i Stockholm på semester. Det slår nästan aldrig fel att man träffar bekanta från Luleå när man är här. Sen var det shopping som stod på programmet och vi hann med många affärer innan vi tog en välförtjänt fikapaus på Wayne's coffee.

Mintpralin och chai-te

Efter fikat hann vi med flera till affärer innan vi gick tillbaka till hotellet för lite vila innan vi gick till Gamla stan och åt middag.

Olivia tog en dajmtårta (och ett glas vatten)

Mer bilder hittar ni på Olivias blogg.

torsdag 1 december 2011

Kasslergratäng med mozzarella

Åh imorgon åker jag och Olivia till Stockholm. Det ska bli så kul och skönt att få åka i väg på en minisemester. Men lite ledsamt är det också eftersom Ida börjar gråta så fort vår Stockholmsresa kommer på tal. Men jag är övertygad om att Ida och Isak kommer ha det minst lika mysigt här hemma med pappa som vi kommer ha det i Stockholm. Nu måste jag sätta igång och packa. Undra vad man ska ha för jacka med sig?! Det brukar kunna vara ruggigt och kallt trots att termometern inte visar kallgrader, men å andra sidan lär vi bli varma i alla affärer vi ska gå.
Kasslergratäng med mozzarella
7 hg kassler
100 g cream cheese med vitlök och örter
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl mjölk
0,5 dl chilisås
5 soltorkade tomater
svartpeppar
250 g mozzarella

Skär kasslern i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnsform
Skär tomaterna i mindre bitar och blanda ihop med cream cheese, crème fraiche, mjölk och chilisås.
Häll såsen över kasslern i formen.
Skär mozzarellan och lägg överst.
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera till pasta.

Ida tyckte inte om såsen men vi övriga tyckte om den här rätten. Den är perfekt att servera till de som äter lchf-kost som då får utesluta pastan. Kassler är bra mat när man har bråttom, det går fort att tillaga och man kan variera mycket. Förrut var jag inte så förtjust i kassler men nu har jag lärt mig uppskatta det bara man inte saltar maten för mycket eftersom kasslern i sig är så salt.

Idag är det 1 december och de första paketen är upphängda i barnens paketkalender. Tomten fyller på den när paketen börjar ta slut. I dagens paket var det tv-kalendern och varsin chokladkalender. För första gången får även Isak en chokladkalender, pga hans tidigare mjölkallergi har han inte kunnat äta chokladen.

onsdag 30 november 2011

Saffransmuffins med mandelmassa

Nu är det bara två dagar tills jag och Olivia åker till Stockholm, jippi! Det ska bli så mysigt att ha egentid med min stora tjej. Vi ska äta och fika gott och gå i en massa affärer. Vi har inte börjat packa än men ikväll ska jag försöka hinna tänka lite på packningen i alla fall. Tvättmaskinen går för fullt för att vi ska kunna ha rena kläder med oss i alla fall. Imorgon är det 1 december, otroligt. Så ikväll måste barnens paketkalender fixas, i alla fall för de första dagarna. Med en nyfiken 4-åring är det bäst att inte hänga dit för många paket på en gång.

Hur går det med julbaket? Jag bakade saffransmuffins med mandelmassa för nån dag sedan med överbliven mandelmassa och de blev jättegoda.
Saffransmuffins med mandelmassa
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 ägg
1 påse saffran
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150-250 g grovt riven mandelmassa

Vispa smör och socker pösigt med en elvisp, tillsätt den rivna mandelmassan och äggen.
Rör ner saffran.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och tillsätt till smeten.
Rör om tills det är ordentligt ihopblandat.
Fördela smeten i valfria muffinsformar.
Grädda i 15-20 minuter i 175°C för stora och en något kortare stund i högre värme för mindre muffins.

Saftiga muffins med god saffranssmak. Ursprungsreceptet innehöll 250 g mandelmassa men jag hade bara 150 g kvar efter lussekattsbaket och det gick precis lika bra. Jag använde ganska små (men höga formar) från Ikea för till jul vill man kunna äta av flera sorter och inte bli mätt efter en sort.

tisdag 29 november 2011

Tunnpannkakor eller plättar

Vilken dag det var igår. Jag och Ida var hemma men det blev inte en så lugn och mysig dag som jag hade hoppats. Förmiddan var någorlunda lugn, men sen fick jag agera taxichaufför när jag hämtade Isak på skolan för att han skulle hinna hem och äta o byta om innan hockeyträningen, som jag skjutsade till och hämtade från, skulle börja. Sen gjorde jag köttbullar på 2 kg köttfärs så nu klarar vi hela december, framför allt eftersom mina barn är så konstiga :) så de tycker mycket bättre om köpta köttbullar.

Till middag stekte jag tunnpannkakor eller heter det plättar? Eftersom alla äggtester vi gjort med Isak och Ida gått bra så satte jag lite ägg (halv mängd) i pannkakssmeten. Ni som följt mig vet att de har varit äggallergiska. Efter att Isak hade ätit några stycken känner han att det börjar klia i och runt munnen och det blir svårt att andas. Så det var bara att dra på sig ytterkläderna, sätta sig i bilen igen och åka till jouren så att de fick titta på honom. Han var lite svullen men efter ett tag var det på tillbakagång så vi behövde inte ge honom nå kortison (Betapred).
Tunnpannkakor eller plättar
2 ägg
2+4 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk salt

Vispa ihop ägg och 2 dl mjölk.
Tillsätt mjölet och vispa det till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken och salt. Vispa.
Låt stå och dra minst en halvtimme.
Grädda på medelvarm platta och vänd inte förrän det stelnat.

Jag har ett jättebra recept på ägg-(och mjölk-)fria pannkakor som jag använde förrut. De är lika enkla att grädda som pannkakor med ägg och blir inte så kladdiga som äggfria pannkakor har en tendens att bli. Men eftersom det receptet innehåller sojamjöl och Ida är allergisk mot soja har jag varit tvungen att sluta använda det receptet. Därför var det så kul att äntligen efter nästan 12 år få använda ett vanligt pannkaks-recept igen. Men resultatet blev ju inte så bra eftersom Isak kände av den lilla äggmängden. Stackarn!

söndag 27 november 2011

Vit chokladkaka

Var är snön? Idag är det första advent och inte en flinga snö. Morgonen började vi med att baka en vit chokladkaka och sedan en söt jullimpa som jag vill ha på julbordet. Leif och barnen satte upp gran och belysningen utomhus och det blev så fint. Efter lunch åkte vi på en julmarknad där Ida träffade tomten och fick en julklapp se'n åkte vi hem och adventsfikade. Snart ska jag börja med middagen som idag blir lax på saltbädd med löjromssås och potatis. Nu när jag tittar ut så ser jag ju att det snöar lite, jippi!
Vit chokladkaka
150 g Smör
250 g vit choklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk limesaft
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
Till servering:
2 dl vispgrädde
bär

Smöra och mjöla en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och hacka chokladen.
Dra smörkastrullen från värmen och häll ner den hackade chokladen och rör om tills det smält.
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt limesaft.
Vänd ner chokladblandningen, mjölet och grädden, rör ihop med luftiga tag.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 35 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Servera med lättvispad grädde och bär.

En god och saftig kaka som behöver ätas med grädde och osötade bär för att inte blir för söt.