fredag 18 november 2011

Hemmafru

God morgon! I dag är Idas förskola stängd för de har planeringsdag så hon och jag har en hemmadag. Vi väntar finbesök av en kompis som inte heller kan vara på förskolan idag, så vi ska passa på att baka lussekatter.Olivia och Isak har precis gått iväg till skolan.

Fläskkarré med kryddpasta gjorde i ordning vid 6.30

I nio timmar ska min crock-pot nu gå.

Klockan är bara åtta men jag har redan hunnit en hel del. Tvättmaskinen är igång. En benfri bit fläskkarré är kryddad och nersatt i min crock-pot. Där ska den nu tillagas i minst nio timmar sen hoppas vi att vi har en god pulled pork-middag som väntar oss.

Saffransdeg är på jäsning.

En stor sats saffransdeg är på jäsning och ska alldeles strax bakas ut till lussekatter och saffransbullar med kanel.

Mums! Favoritmacka med te.

Men nu ska jag börja med en avokadomacka och en kopp te innan jag fortsätter med mina husmorssysslor. Vi hörs senare med recept och resultat.

torsdag 17 november 2011

Billig saffran

Tittar bara in en snabb sväng för att säga hej. Jag städar i köket för fullt för imorgon ska jag och Ida baka lussekatter, jippi, och då vill jag ha rent och fint i köket. För att riktigt kunna ägna mig åt städning idag och för att inte stöka ner ännu mer så köpte vi färdig middagsmat. Det händer lite då och då men nu var det ett tag sedan vi köpte Take-away, idag blev det en familjepizza.

Imorgon ska jag även prova min Crock-pot för första gången och det lutar åt att jag gör pulled pork med en massa goda tillbehör. Jag hade tänkt göra pulled pork för några veckor sedan men då kom en jobbig magsjuka emellan. Då hade jag tänkt göra den i en vanlig ugn men nu är det ju självklart att jag provar min Crock pot istället. Eftersom fläskkarrén ska tillagas i flera timmar (7-10) så är det ju perfekt att inte behöva ockupera ugnen hela dagen. Speciellt då jag hade tänkt ha bakdag imorgon.

Vilken trevlig överraskning det var att köpa saffran i år, ett paket kostade bara 15 kr. I fjol gick väl ett paket på 40 kr så man blev ju nästan ruinerad på ett bullbak.

tisdag 15 november 2011

Kantarellostsås

Nu har vi precis kommit hem från mina föräldrar mätta och belåtna efter en underbar palt-middag. Det är så gott! Nu ska Ida få välling och höra en bok och sen är det dags att sova för henne. Efter det är det läxdags för skolbarnen, i alla fall för Isak. Olivia brukar fixa läxorna själv så jag har dålig koll på när hon har läxor. Sen måste jag och Leif planera morgondagens logistik så den går ihop. Men nu ska jag gå ner och läsa för Ida. Myyyys!
Kantarellostsås
1 paket ost med kantarellsmak
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
kantareller
salt o peppar

Dela kantarellerna något. Stek dem, salta och peppra, ställ åt sidan.
Smält osten i grädde och mjölk.
Låt koka någon minut. Späd med mjölk eller grädde till lagom konsistens.
Tillsätt kantarellerna, låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

Det här blev en jättegod kantarellsås med mycket kantarellsmak tack vare osten och mycket kantareller. Den var jättegod till älgfilén. Den här varianten av kantarellsås kommer jag definitivt att göra fler gånger eftersom den var enormt enkel att göra och blev underbart god.

måndag 14 november 2011

Crock Pot slow cooker

För någon vecka sedan blev jag tillfrågad av Acreto om jag ville prova en Crock Pot Slow Cooker och det tackar man ju inte nej till. Jag älskar köksmaskiner, ja inte bara köksmaskiner utan allt i köket älskar jag, t.ex. formar, vispar, slickepotter och glas. Idag kom mitt paket med en Crock Pot. Nu ska jag leta recept och tips, så himla spännande.


Vad är då en Crock Pot? Ja, jag vet inte riktigt ännu. Jag vet att man lagar mat på låg värme i den. Det sägs att man t.ex. kan sätta ner kött, rotsaker, kryddor och buljong på morgonen i sin Crock Pot sen arbetar den hela dagen och när man kommer hem från jobbet är maten klar. Låter ju suveränt om det är så. Är det nån av er läsare som har provat en Crock Pot så hoppas jag att ni delar med er av era erfarenheter.

Slutligen måste jag ju visa er en stolt Isak som tillsammans med sina hockeykompisar i Luleå hockey U11 vit tog silver i helgens cup i Piteå.
Grattis killen, du är bäst!

Imorgon ska vi till mina föräldrar och äta palt när jag berättade det vid middagsbordet idag så skrek alla tre barnen JAAA. Så ni kanske förstår vad som är favoritmaten. Morfars palt!

Key Lime paj

Är hemma på lunch en sväng innan jag ska iväg på utvecklingssamtal med Olivia. Jag älskar åka hem på lunch och få äta i lugn och ro framför tv:n, sen hinner man städa bort frukostglasen och smulorna så att det är fint i köket innan man kommer hem och ska börja med middagen. På morgonen hinner vi sällan städa köket:)

I lördags åt vi Key Lime paj till efterrätt, en efterrätt som många pratar om och som man bör ha smakat nån gång i sitt liv.
Key Lime paj
Pajbotten:
3,5 dl krossade digestivekex
125 g osaltat smör eller margarin
Fyllning:
6 äggulor
1 burk kondeserad mjölk
1 dl färskpressad limejuice

Pajbotten:
Blanda smält smör och krossade kex.
Bred ut i pajform eller form med löstagbar kant.
Grädda nederst i ugn i 150 grader i ca 10 min.
Fyllning:
Vispa kondenserad mjölk med äggulor fluffigt.
Häll i limejuice.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda nederst i ugn ca 15 min.
Låt stå kallt minst 2 timmar, helst över natten.
Servera med bär och vispad grädde.


Det var en ljuvlig efterrätt som jag definitivt kommer göra fler gånger. Det är så bekvämt också när man kan/ska göra den dagen innan den ska ätas. Jag älskar att förbereda saker. Ev. blev det lite mycket smör i botten, nästan gång provar jag med mindre och ser om det blir bra eller om det blir för smuligt då. Fyllningen hade gärna fått smaka mer lime så nästa gång river jag nog ner lite skal också.

söndag 13 november 2011

Fyra nya glöggsmaker från Kiviks musteri

Dricker ni mycket glögg på vintern? Har ni redan börjat eller väntar ni till första advent? Vi dricker mycket glögg och vid första advent har vi redan haft många glöggkvällar. Inför varje jul kommer det alltid en massa nya smaker, Blossa är väl mest känd som varje år har en ny smak i vacker flaska.

I år kommer Kiviks musteri med fyra nya smaker med låg alkoholhalt. De vill visa att styrkan sitter i smaken och inte i antalet procent.

Fina att ha i hyllan...så länge glöggen är kvar i flaskan.

De tre smakerna med en alkoholhalt på 2,2% är:
Tranbärsglögg med ingefära
Hallonglögg med kardemumma
Äppelglögg med kanel & vanilj

Dessutom har de en äppelglögg med apelsin & saffran som har en alkoholhalt på 0,5%.

Igår smakade vi glöggen som nästan är alkoholfri, dvs äppelglöggen med apelsin och saffran, och den var riktigt god. De övriga smakerna kommer vi prova allt eftersom för nu har glöggsäsongen börjat på riktigt.

Helstekt älgfilé med bacon och ost

Nu har jag städat bort från gårdagens festmiddag. Skönt att vi har diskmaskin. När det var dags för frukost ville Ida titta på Eric Saade på Youtube så jag fick en lugn stund i tv-soffan med te och mackor samtidigt som jag lyssnade på Leila Lindholm, så nu är jag inspirerad att baka. Men jag tror inte det finns tid till det i dag. Eftersom det ser ut att kunna bli en härlig dag så hoppas jag att jag hinner med en promenad i alla fall. Barnen längtar efter snö, Isak frågar nästan varje dag när det ska snöa och det är ju lite svårt att svara på. I fjol hade det redan snöat en del vid den här tiden. Det har blivit kallare nu i alla fall och det ligger ett frostlager på marken, så snön kan nog komma vilken dag som helst.
Helstekt älgfilé med bacon och ost
800 g älgfilé i bit
1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlök- eller kantarellsmak
Salt
Peppar

Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas.
Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar.
Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Blanda ost och bacon.
Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ev. ihop filén med steksnöre.
Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 65 grader.
Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén.

Vår stektermometer gick sönder, typiskt när man slår på stort och ska servera älgfilé, så vi tog ut köttet lite för tidigt enligt mig. Leif tyckte det var bra när det var blodigt. Jag tog några skivor och satte in i ugnen några minuter extra så att de blev mer stekt och då blev det perfekt tyckte jag. Om en vill ha blodigt och en vill ha mer stekt så går det alldeles utmärkt att göra på det sättet så blir alla nöjda och glada. Igår åt vi filén med potatispuckar, balsamicosås och kantarellsås. Riktigt god kombination.